به گزارش مشرق، حميد محمدي محمدي در فارس نوشت: جشنواره داستان انقلاب، يکي از تازهترين جوايز ادبي در پايان دهه سوم انقلاب است که تنها سه سال از عمر آن ميگذرد و به عنوان يکي از موضوعيترين رقابتهاي ادبي در کشور ما، هنوز خيلي خوب شناخته نشده است.
اين در حالي است که اين جشنواره را کارگاه قصه و رمان حوزه هنري با طرحي از اميرحسين فردي، نويسنده نامداري از جبهه انقلاب پايهگذاري کرد و نخستين و دومين دوره آن زماني برگزار شد که محسن پرويز، سکاندار معاونت فرهنگي وزارت ارشاد بود و هيچ حمايتي را از جشنواره داستان انقلاب دريغ نميکرد. در واقع، با مساعدت او بود که جشنواره داستان انقلاب از همان سال اول خيزش، توانست با دادن جوايز چشمنواز، نظرها را به خود جلب کند.
در اولين دوره اين جشنواره که با عنوان «جشن داستان انقلاب» برگزار شد، هيچ اثري شايسته رتبههاي اول تا سوم شناخته نشد و روز 29 بهمن سال 1386 در تالار مهر حوزه هنري بود که از «شاه بيشين» نوشته محمدکاظم مزيناني، «اشک آخر» به قلم سيدهاشم حسيني و «تالار پذيرايي پايتخت» به قلم محمدعلي گوديني و داستان کوتاه «شرکت در يک قتل دستهجمعي» نوشته تيمور آقامحمدي تقدير شد.
اما در دور دوم که «جشن» به «جشنواره» تغيير نام داد و احمد دهقان، فيروز زنوزيجلالي، محمدکاظم مزيناني، خسرو باباخاني و محمد ناصري به عنوان داوران جشنواره، پس از آنکه از به پاس تلاش در زمينه تدوين داستانهاي انقلابي کودک و نوجوان، در بخش ويژه انقلاب اسلامي با عنوان «نويسندگان تقديري ادبيات داستاني نوجوانان» از ابراهيم حسن بيگي، زندهياد نادر ابراهيمي، فرهادحسن زاده، داود غفارزادگان و علي اکبر والايي تقدير کردند، در بخش رمان، جايزه 9 ميليون توماني جشنواره را به کتاب «پالان» نوشته سيدهاشم حسيني و جايزه 6 ميليون توماني را به رمان «فصل کبوتر» نوشته حسين فتاحي دادند. «تفنگ پدر بر بام شهر» نوشته حسن بهرامي هم مورد تقدير واقع شد و جايزه 3 ميليون توماني را از آن خود کرد. در بخش داستان کوتاه نيز جوايز از يک ميليون تومان شروع ميشد.
اما در دوره سوم، خبرها ابتدا حکايت از توزيع جايزه در سطحي بيش از 200 ميليون ريال داشت. اين رقم براي نويسندگاني که غير از کتاب سال و جايزه جلال (اگر به داستان عنايت داشته باشند!) جوايز بسيار نازلي دريافت ميکردند، چشمگير و قابل تأمل بود، اما خيلي از نويسندگان با اعلام اينکه نوشتن براي انقلاب، يکي از سعادتهاي اخروي آنهاست و تعهدي نسبت به مردمشان است، براي ورود به اين عرصه اعلام آمادگي کردند.
با فاصله افتادن بين دور دوم و سوم جشنواره و وقفه يک ساله، بخش نوجوان هم به آن اضافه شد و فراخوان در دو بخش بزرگسال و نوجوان به دست نويسندگان رسيد. با اين وصف، جوايز از رقمي معادل 21 ميليون تومان به ناگاه به 425 ميليون ريال جهش يافت تا اخبار اين جشنواره حتي به آن سوي مرزها برسد و رسانههاي معارض نظام از آن به عنوان «نويسندهپروري براي جمهوري اسلامي» ياد کنند. اين حجم از جوايز که رمانها سر جمع ميتوانستند در دو بخش بزرگسال و نوجوان رقمي حدود 35 ميليون تومان جايزه بگيرند، بسياري از نويسندگان را به فکر انداخت که با ارائه اثر به جشنواره داستان انقلاب، علاوه بر اينکه درباره چاپ اثر مجبور نباشند با ناشر سر و کله بزنند، بخشي از مسائل معيشتي خود را نيز با دريافت جايزه از سر راه بردارند. چنين شد که نامهاي متعددي از نويسندگان سرشناس سر زبانها افتاد که اين دسته از افراد، قرار است در رقابت داستاننويسان انقلاب شرکت کنند و گوي سبقت را از ديگران بگيرند و جايزه سنگين جشنواره را به خانه ببرند.
اينها در حالي مطرح شد که اميرحسين فردي دبير جشنواره تأکيد کرده بود، هيچ يک از رتبههاي جشنواره بيجايزه نخواهد ماند. در همين روزها بود که او با بهمن دري، معاون فرهنگي وزير ارشاد جلسه گذاشت و با استقبال گرم جانشين دوست قديمياش ـ محسن پرويز ـ مواجه شد. دري به فردي گفت که جوايز داستان انقلاب را بالا ببرد و از جانب ارشاد اطمينان داشته باشد که اين جايزهها را به حوزه هنري خواهد رساند. چنين بود که حجم جوايز با رشد 60 ميليون ريالي به رقم 485 ميليون ريال رسيد.
مهلتي که جشنواره اعلام کرده بود، دو هفته ديگر به سر ميرسد و کساني مانند محمدعلي گوديني ـ که «زني با کفشهاي مردانه» (جلد دوم «تالار پذيرايي پايتخت») را همزمان هم به سوره مهر سپرده و هم در اختيار دبيرخانه جشنواره قرار داده ـ فرخنده حقشنو، حميد کرمي و ... نويسندگان نامدار ديگري قول دادهاند که تا پايان مهلت اعلامشده در جشنواره شرکت خواهند کرد.
گفته ميشود که روزهاي پاياني دي، افراد زيادي کارهايشان را به جشنواره ميرسانند که در ميانشان، محمدرضا بايرامي، سيدهاشم حسيني و حسين فتاحي هم خواهند بود.
فعلاً براساس خبرهاي غيررسمي از دبيرخانه جشنواره، حدود 340 اثر به اين دبيرخانه رسيده که کار داوري روي اين آثار به موازات دريافت داستانها و رمانهاي جديد از شنبه همين هفته شروع ميشود. بايد منتظر ماند و ديد که جشنوارهاي با اين وسعت، چه ياراني را از ميان نويسندگان نه چندان نامآشنا انتخاب خواهد کرد. بايد منتظر ماند و ديد که همين نويسندگان آيا ميتوانند خود را در کنار نامهاي آشنا در دريافت جايزههاي ادبيات داستاني در حوزههاي انقلاب و دفاع مقدس مطرح کنند يا خير؟
جشنواره داستان انقلاب ثابت کرده که «سيدهاشم حسيني»ها ميتوانند انگشت حيرت را به لبان جامعه ادبي برسانند و خود را به عنوان نويسندگاني خوشذوق و نوخاسته مطرح سازند. جشنواره داستان انقلاب، اگرچه مؤلفاني سرشناس را انتظار ميکشد و مايل است آنها را نيز در کنار خود ببيند، اما به نويسندگان جوان و جوياي نام، بيش از چهرهها دل بسته است.