به گزارش مشرق به نقل از فارس، برگزاری نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا از سیاستهای وزارت بازرگانی سابق و وزارت صنعت فعلی برای پاسخگویی به تقاضای مازاد پیش از آغاز ماه مبارک رمضان است، اما اینکه این سیاست تا چه حد میتواند موفق باشد، از سوالاتی است که در چند سال گذشته همچنان بی پاسخ مانده است، چرا که به عقیده بسیاری از کارشناسان،کالاهای عرضه شده در این نمایشگاهها از کیفیت مناسب برخوردار نیست و دلیل قیمت ارزان آنها نیز پایین بودن کیفیت کالاها است.
از طرف دیگر میتوان به این موضوع اذعان کرد که هرچه باشد برگزاری 400 نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در کشور بخشی از تقاضای بازار را پاسخ میدهد و شاید به لحاظ روانی نیز در تعدیل قیمت واحدهای خرده فروشی سطح شهر تاثیر گذار خواهد بود.
آنچه در این میان مطرح است این است که برگزاری 5 نمایشگاه در پایتخت نمیتواند همه نیاز مردم شهر تهران را پاسخگو باشد، بلکه تنها پاسخگوی همان محلهای باشد که نمایشگاه در آنجا برگزار شده و در واقع آنچه که مسئولان وزارت صنعت با آب و تاب در رسانهها اعلام میکنند، اتفاقی نیست که این روزها در بازار رخ میدهد، قیمت بسیاری از کالاهای اساسی با افزایش غیرقابل توجیهی همراه است و تنها سیاست وزارت صنعت که برگزاری نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا است، نیز به نظر نمیرسد چندان پاسخگو باشد.
به نظر میرسد دولت یازدهم باید با اصلاح نظام توزیع و باز تعریف مجدد این نقیصه در بدنه اقتصادی کشور به دنبال آن باشد، تا ساختار توزیع کشور از حالت سنتی به حالت امروزی تغییر جهت دهد، سیاستی که محمود احمدی نژاد در 7 محور طرح تحول اقتصادی خود داشت، اما در تحقق و پیشبرد آن توفیق چندانی نیافت.
آنچه در ادامه آمده است، گزارشی از نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در مصلی تهران است که چند ساعت قبل تهیه شده است.
در ابتدای تهیه گزارش در محوطه برگزاری نمایشگاه عرضه مسنقیم کالا با صف طویل غرفه گوشت و مرغ منجمد مواجه شدیم.
علی رغم اعلام مسئولان وزارت صنعت در خصوص توزیع مرغ منجمد به قیمت 4600 تومان، اما همان طور که در تصویر زیر مشخص است، مرغ منجمد به قیمت 4950 تومان عرضه می شود و شاید به همین دلیل باشد که هنوز قیمت مرغ گرم در سطح بازار کاهش نیافته است.
همانطور که در رسانه های مطرح شده است مسئولان بازرگانی داخلی وزرات صنعت بارها اعلام کرده اند که مرغ ذخیره سازی شده از محل تولید داخل بوده است، اما تلاش خبرنگار حاکی از این موضوع است که مرغ منجمد توزیع شده از کشور ترکیه وارد شده است.
همچنین گوشت منجمد توزیع شده نیز از همسایه شرقی یعنی از پاکستان وارد می شود. هر چند در سالهای گذشته در خصوص موارد بهداشتی گوشت های پاکستانی سختگیریهای خاصی صورت می گرفت.
گزارش حکایت از آن دارد که هر کیلوگرم ران گوساله منجمد پاکستانی در نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا 16 هزار و 900 تومان، سردست 16 هزار و 700 تومان و گردن 16 هزار و200 تومان عرضه میشود.
پیش تر قاسم نوده فراهانی رئیس شورای اصناف اعلام کرده بود، در این نمایشگاهها مرغ منجمد 4600 تومان، گوشت گوساله تازه استرالیایی ران 22 هزار تومان، مخلوط 20 هزار و 500، راسته 23 هزار و 800، چرخ کرده 18 هزار و 600 تومان است.
همچنین، گوشت گوسفندی تازه وارداتی ران 22 هزار و 500، سردست 22 هزار، قلوهگاه بیاستخوان 16 هزار و 500 تومان، راسته با استخوان 18 هزار تومان، گردن 17 هزار تومان است. گوشت گوساله منجمد ران 16 هزار و 900 تومان، گردن 16 هزار و 200 تومان و سردست 16 هزار و 700 تومان است.
با گشتی در این نمایشگاه عرضه مستقیم کالا با صف طویل تهیه انواع برنج خارجی نیز مواجه می شویم.
همان طور که در تصویر ملاحظه می شود هر کیلوگرم برنج سفید آمریکایی 2400 تومان و هر کیسه 50 کیلویی 120 هزار تومان عرضه میشود. همچنین برنج تایلندی نیز 1900 تومان عرضه میشود.
از دیگر نکات نمایشگاه ضیافت می توان به عرضه شکر 900 گرمی با قیمت 1700 تومان اشاره کرد که بر اساس اعلام مسئولان باید به قیمت هر کیلوگرم 1500 تومان توزیع می شد.
بر اساس مشاهدات هر کیلوگرم خرمای دشتستان 4200 تومان و هر کیلوگرم حبه خرما 6800 تومان عرضه می شود. از نکات جالب توجه این است که مسئولان وزرات صنعت اعلام کرده بودند غرفههای مربوط به عرضه خرما بصورت رایگان در اختیار آنها قرار می گیرد، اما برخی غرفهداران که صحبت میکردند، از دریافت اجاره 2 تا 6 میلیون تومانی هر غرفه خبر میدادند.
به دلیل افزایش قیمت روغن نباتی در بازار در نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا روغن با برندهای متفرقه و 300 تومان ارزان تر در هر بطری عرضه می شود. اما پیش تر اعلم شده بود تا انواع برندهای روغن نباتی با 5 درصد تخفیف کالای خود را عرضه کنند. از ابتدای سال با حذف ارز مرجع قیمت انواع روغن بین 30 تا 50 درصد افزایش داشته است و تمهیدات وزرات صنعت در راستای آن بوده است تا این کالا ارزان تر به دست مردم برسد.
قیمت برنج با کیفیت مناسب تغییر چندانی با خرده فروشی های سطح شهر ندارد و مردم میتوانند با همین قیمت ها از نزدیکترین خرده فروشی محل خود هم برنج را تهیه کنند. حال این سوال مطرح است که تخفیف های 20 درصدی که مسئولان از آن دم میزدند، چرا شامل برنج نشده است.
همچنین برنج هندی که قرار بود به قیمت 3650 تومان تومان عرضه شود، هم تا 4200 تومان در نمایشگاه های ضیافت توزیع میشود.
سال گذشته در آستانه ماه مبارک رمضان هر کیلوگرم آرد برنج 3000 تومان عرضه می شد اما در نمایشگاه ضیافت امسال و با صددرصد افزایش شاهد عرضه این کالا به قیمت 6000 تومان هستیم.
هر کیلوگرم مغز گردوی مراغه در نمایشگاه ضیافت تهران 48 هزار تومان عرضه می شود، در حالیکه با همین حدود قیمت می توان از هر خرده فروشی سطح شهر هم مغز گردو تهیه کرد.
همچنین هر کیلوگرم لوبیا سفید 6500 تومان، لوبیا قرمز 7500 تومان، نخود 4500 تومان و لپه باقلا 7 هزار تومان عرضه می شود که نسبت به سطح بازار تقریبا 20 درصد ارزانتر است.
رئیس شورای اصناف در خصوص قیمت انواع حبوبات و برنج اعلام کرد: نخود فله 3200 تومان و نخود بستهبندی 900 گرمی 3300 تومان، عدس فله 3450 تومان، عدس بستهبندی 900 گرمی 3500 تومان، شکر فله 1500 تومان، شکر بستهبندی 900 گرمی 1700 تومان، برنج سفید آپاچی 2400 تومان، برنج تایلندی 1900 تومان، برنج هندی دانه کوتاه 1700 تومان است.
علی رغم اعلام مکرر مسئولان در خصوص عرضه کالاهای اساسی و مواد غذایی در نمایشگاه های ضیافت شاهد عرضه انواع جوراب، انواع عینک آفتابی و همچنین پوشاک خواب در نمایشگاههای ضیافت هستیم و دلیل آن به هبچ وجه قابل توجیه نیست.
نمایشگاههای ضیافت تهران از 12 تا 21 تیر ماه آغاز به کار میکند که پیش از ماه مبارک رمضان ساعت کاری 10 صبح تا 9 شب و در ماه مبارک رمضان از 11 صبح تا 11 شب است. نمایشگاه های ضیافت تهران در 5 نقطه مصلی تهران، پارک ارم، بوستان ولایت، فرهنگسرای خاوران و محل سابق سازمان گوشت حکیمیه تهرانپارس است.