بر اساس تحقیقات انجام شده، 61 درصد شهرنشینان و 50 درصد روستانشینان بالای 20 سال در ایران به اضافه وزن و چاقی مبتلا هستند که در مجموع تعداد آنها به 25 میلیون نفر میرسد.
طبق آمار انجمن تشخیص و درمان چاقی ایران، حدود 30 درصد کودکان به اضافه وزن و چاقی مبتلا هستند و از هر 4 کودک ایرانی یک کودک به این مشکل دچار است.
نسرین علیزاده، کارشناس مسئول بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به عوامل مؤثر در بروز چاقی اشاره کرد و گفت: عوامل ژنتیکی، محیطی، بیماریها، اختلالات عصبی – روانی و مصرف برخی داروها در بروز چاقی تأثیر بسزایی دارد.
وی گفت: سوخت و ساز پایین و تمایل زیاد بدن برای استفاده از کربوهیدراتها (مواد قندی) از دلایل ژنتیکی و ماشینی شدن زندگی و کاهش تحرک بدنی، استفاده از خودرو، آسانسور، پله برقی، ماشین های لباسشویی و ظرفشویی، دستگاه های کنترل از راه دور و مصرف غذاهای آماده و فست فودها، سس های چرب نظیر سس مایونز، مواد قندی و شیرینی، شکلات و نوشابههای گازدار از دلایل محیطی مؤثر در بروز اضافه وزن و چاقی به شمار می رود.
وی عنوان کرد: کم کاری غده تیروئید، بیماریهای استخوان و مفاصل، اختلال در هورمون های جنسی هم ممکن است تعادل متابولیکی بدن را بر هم بزند و مشکل چاقی را فراهم آورد. به گفته این کارشناس تغذیه، مصرف داروهای ضد بارداری یا کورتون ها، داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب که با ایجاد خواب آلودگی، بی تحرکی و کاهش مصرف انرژی همراه است باعث اضافه وزن و چاقی می شود.
وی اظهار کرد: چاقی، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی، سکته ها، بیماری دیابت و انواع سرطان را افزایش می دهد و زمینه بیماری هایی نظیر بیماری های کبد، سنگ کیسه صفرا، تخریب غضروف مفصلی و سایش مفصل ها را فراهم می کند.
وی تأکید کرد: کودکان و دانش آموزان باید از میان وعده های سالم و با ارزش غذایی نظیر میوه، سبزی، شیر، لقمه های خانگی (نان و پنیر و گردو، نان و تخم مرغ)، انواع میوه ها و سبزی ها نظیر سیب، پرتقال، هلو، هویج، کاهو و خیار استفاده و از خوردن شیرینی و شکلات بیش از حد و چیپس و پفک و میان وعده های چرب به شدت خودداری کنند.