به گزارش مشرق، سازمان جهاني بهداشت در گزارش جديدي به مناسبت اين هفته تاکيد کرد: بهترين شيوه براي رساندن تمام مواد مغذي لازم به بدن نوزاد، تغذيه با شير مادر است. اين سازمان توصيه ميکند که شيردهي تا شش ماهگي نوزاد بايد صورت گيرد و تا سن دو سالگي و حتي بعد از آن در کنار غذاهاي مکمل ادامه پيدا کند.
اين گزارش حاکيست؛ سوء تغذيه به طور مستقيم و يا غيرمستقيم عامل يک سوم از مرگ و ميرهاي کودکان زير 5 سال است. به علاوه دو سوم از اين مرگ و ميرها اغلب با تغذيه نامناسب در يک سال نخست زندگي ارتباط دارند. تغذيه و پرستاري مناسب در اولين سال زندگي براي سلامت انسان تا پايان عمر ضروري است. در دوران نوزادي هيچ هديهاي بهتر از شير مادر براي کودک نيست. با اين حال کمتر از يک سوم از نوزادان به طور فراگير در شش ماه نخست زندگي از شير مادر تغذيه ميکنند.
سازمان جهاني بهداشت توصيه ميکند که نوزادان ظرف يک ساعت پس از تولد بايد از شير مادر تغذيه کنند.
در اين گزارش، نکات قابل توجهي درباره تغذيه با شير مادر مطرح شده است. شير مادر يکي از مهمترين و موثرترين ابزار براي اطمينان از سلامت و نجات جان کودک از خطر مرگ است.
آمارها نشان ميدهد: فقدان شيردهي فراگير در شش ماه نخست زندگي، عامل سالانه بيش از يک ميليون مرگ و مير قابل پيشگيري در بين کودکان است. در سراسر جهان کمتر از 40 درصد نوزادان زير 6 ماهه از شير مادر تغذيه ميکنند.
سازمان جهاني بهداشت همواره تاکيد کرده است که تغذيه با شير مادر بهترين منبع تغذيه براي نوزادان و خردسالان است. کارشناسان اين سازمان متذکر شدند: شير مادر در هر ساعت از شبانه روز که کودک نياز دارد بايد در اختيار او قرار گيرد و از بطري و ظرف ديگر براي تغذيه کودک خودداري شود. شير مادر ايمن و حاوي آنتي باديهايي است که نوزادان را در برابر بيماريهاي شايع دوران کودکي محافظت ميکنند از جمله اسهال و ذاتالريه که دو عامل اوليه مرگ و مير کودکان در سراسر جهان هستند.
اين گزارش ميافزايد: تغذيه با شير مادر براي خود مادر هم مفيد است؛ چرا که خطر ابتلاي مادر به سرطانهاي سينه و تخمدان را کاهش ميدهد و به مادران کمک ميکند که سريعتر به وزن خود در پيش از حاملگي بازگردند و به اين ترتيب احتمال بروز چاقي در آنها کاهش پيدا ميکند. علاوه بر مزاياي دوران کودکي، شير مادر همچنين سلامت مطلوب فرد را در تمام طول عمر تضمين ميکند.
اشخاصي که در کودکي از شير مادر تغذيه کردهاند در سنين بزرگسالي فشار خون و کلسترول کمتري دارند و نرخ ابتلا به چاقي، اضافه وزن و ديابت نوع دوم هم در آنها پايينتر است. بعلاوه شواهد علمي نشان ميدهد کساني که شير مادر خوردهاند در آزمونهاي ضريب هوشي، رتبههاي بهتري کسب ميکنند و بهره هوشي بهتري دارند. از سوي ديگر شيرخشکها و شيرهاي فرمول دار فاقد آنتي باديها هستند و در نتيجه کودک را در معرض ابتلا به بيماريها قرار ميدهند.
در گزارش سازمان جهاني بهداشت همچنين تاکيد شده است که حمايت مادران در اين خصوص ضروري است. زنان بايد روش درست تغذيه کودکان را با شير خود آموزش ببينند؛ چرا که بسياري از آنها در آغاز دچار مشکل ميشوند. اغلب مادران نگران هستند که شير کافي براي فرزندشان نداشته باشند.
در مورد مادران شاغل نيز که به تازگي صاحب فرزند ميشوند اين سازمان توصيه ميکند که حداقل 16 هفته غيبت ضروري از کار براي اين مادران در نظر گرفته شود تا آنها بتوانند استراحت کرده و در آرامش به فرزندان خود شير بدهند. بسياري از مادران که زودتر به سرکار باز ميگردند، کودک را از شير خود محروم ميکنند.
کارشناسان اين سازمان همچنين تاکيد دارند: پس از شش ماه مکملهاي غذايي در کنار شيرمادر بايد به کودک داده شود و لازم به تذکر است که مقدار شيرمادر در آغاز افزودن مکملها به رژيم غذايي روزانه کودک، نبايد کاهش پيدا کند. بعلاوه توصيه ميشود که غذاهاي مکمل با قاشق يا فنجان به کودک خورانده شود و از بطري و شيشه شير براي اين منظور استفاده نشود. غذاهاي مکمل حتما بايد تميز و بيخطر باشند و به کودک وقت داده شود تا خوردن غذاهاي جامد را ياد بگيرد.
کد خبر 2193
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۸۹ - ۰۹:۵۳
- ۰ نظر
- چاپ
مراسم هفته جهاني تغذيه با شيرمادر هر سال از اول تا هفتم ماه اوت در بيش از 120 کشور مختلف برگزار ميشود تا مادران تشويق به شيردهي به نوزادان خود شوند و سلامت نوزادان در سراسر جهان ارتقا يابد.