به گزارش مشرق به نقل از فارس، مراسم گرامیداشت مقام علمی و معنوی آیتالله سیدمحمد خامنهای، ساعتی قبل در تالار وحدت با حضور وی، سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه، محمدباقر خرمشاد رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، غلامحسین ابراهیمیدینانی چهره ماندگار فلسفه و تنی چند از اندیشمندان و علاقهمندان به علم و دانش آغاز شد.
سیدمحمد حسینی با بیان اینکه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مدتها به دنبال برپایی این برنامه بود، گفت: تکریم مفاخر، مشاهیر، عالمان و بزرگان ایرانزمین یکی از اولویتهای کاری وزارت ارشاد است، چه افرادی که رحلت کردهاند و چه بزرگانی که در قید حیات هستند.
وزیر ارشاد با اشاره به برگزاری آیین بزرگداشت مفاخر اظهار داشت: این کاری که انجام میشود به عنوان یک وظیفه دینی تلقی میشود؛ اینکه حضرت رسول فرمودند «اِن اکرم العباد الی الله بعد الانبیاء العلماء» یا «ان العلما ورثه الانبیاء» همه اینها دال بر این است که ما باید تکریم عالمان را پیشه خود سازیم.
حسینی ادامه داد: بر اساس فرمایش امام محمد باقر(ع) یک عالمی که دیگران از علم، دانش و فضل او بهرهمند میشوند از 70 هزار عابد برتر است، وظیفه ما را مشخص میکند که از وجود این بزرگان بهره گرفته و آنها را به نسل جوان معرفی کنیم.
وی با بیان اینکه باید از سرمایههای معنوی برای برخورداری از رفاه، آبادانی، امنیت و تمام کمالات سود جست، یادآور شد: بر مبنای تعابیری که در آیات و روایات داریم وظیفه ما این است که تلاش گستردهای را برای معرفی زندگی، افکار و سیر و سلوک مفاخر و علما انجام داد.
وزیر ارشاد تصریح کرد: نباید علما و مشاهیر را برای نسل جوان، دستنیافتنی معرفی کرد بلکه باید برای آنها بیان شود که علما و سایر بزرگان در اثر تحمل زحمات و مشقات فراوان توانستند موانع را یکی پس از دیگری پشتسر گذاشته و سپس به شخصیتی اثرگذار تبدیل شدند.
وی اظهار داشت: یادآوری مشقتها و سختیهای بزرگان موجب ارتقای فرهنگ ایران میشود، از اینرو در عصری که بحران هویت نامیده میشود، مفاخر میتوانند نشاندهنده راه و مسیر باشند چرا که هویت هر کشور بسته به پیشینه تاریخی و بزرگان آن کشور است.
* مفاخرمان را تکریم نکنیم، دیگران آنها را به سود خود مصادره میکنند
حسینی با بیان اینکه مفاخر، ستاره فروزنده آسمان یک کشور به شمار میروند، گفت: در کشور ما بعد از پیروزی انقلاب، توجه خوبی به این مسئله شده است بنابراین هر وقت که بخواهیم بزرگداشتی برای یکی از بزرگان برگزار کنیم خدمت مقام معظم رهبری رسیده و رهنمودهای ایشان را مدنظر قرار میدهیم و ایشان از برگزاری مراسمی برای «صائب تبریزی» ابراز خرسندی کردند.
وی خاطرنشان کرد: در تقویم کشور ما روزهایی به نام بزرگان نامگذاری شده است که مراسمی با همین عنوان برای آنها برگزار میشود و اگر ما در این زمینه کوتاهی کنیم و از گذشتگان یاد نکنیم دیگران آنها را به نام خودشان مصادره خواهند کرد.
وزیر ارشاد با اشاره به برگزاری مراسم بزرگداشت بزرگانی همچون؛ آیتالله قاضی، آیتالله مرعشی نجفی، علامه سیدنعمتالله جزایری، آیتالله معزی دزفولی، شیخ شوشتری و مرحوم سیدابوالحسن اصفهانی، اظهار داشت: این بدان معنا نیست که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمام این مراسمها را برگزار کرده بلکه این مراسمها عموماً با مشارکت و ترغیب دستگاههای مختلف در کشور برگزار شده است.
* آیتالله سیدمحمد خامنهای هم اندیشمند است هم ادیب
وی با اشاره به اینکه آیتالله سیدمحمد خامنهای در رأس بنیاد حکمت اسلامی صدرا قرار دارد، عنوان کرد: ایشان از دوران نوجوانی علاقه و اشتیاق خاصی به فلسفه داشتند که اولین بار کتاب «شرح بدایه» میبدی را با وجود اینکه به زبان عربی بود، مطالعه کرد.
حسینی افزود: آیتالله سیدمحمد خامنهای کتاب «تجرید الکلام» شیخ طوسی را خواند و اسفار را نزد علامه طباطبایی فرا گرفت، حتی نکات کتابهایی را که در آن سنین درک نمیکرد، یادداشت میکرد. همچنین مطالعه کتاب «فصوص الحکم» ابنعربی در دوران نوجوانی نشان از اشتیاق ایشان به مطالعه بود و همین موضوع باعث شد تا بعدها منشأ اثر قرار گیرد.
وی ضمن بیان چند نکته از کتاب خاطرات آیتالله سیدمحمد خامنهای، اظهار داشت: برایم بسیار جالب بود که یک روحانی و فردی اندیشمند، چنین نگاهی به ادبیات داشته باشد. ایشان دیوان اشعار عطار و مولوی را حفظ میکرد و در انجمن شعرا شرکت داشت.
وزیر ارشاد گفت: انس انسان با شعر او را با ضوابط درون شعر آشنا کرده و باعث میشود انسان بتواند کلام پر رمز و راز ادبا را درک کند. از اینرو اگر آیتالله خامنهای از شعر سخن میگوید، شعری است که برخاسته از تعهد بوده و آینه هویت جامعه است. بنابراین یک بیت شعر میتواند فردی را که اهل اندیشه نیست، به عمارت پادشاهی رسانده و متحول کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم گرامیداشت مقام علمی و معنوی آیتالله سیدمحمد خامنهای گفت: در عصری که بحران هویت نامیده میشود، مفاخر میتوانند نشاندهنده راه و مسیر باشند، بنابراین باید در تکریم آنها بکوشیم.