به گزارش مشرق به نقل از فارس، الياس نادران نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي با حضور در جلسه پرسش و پاسخ دانشجويي در خصوص "هدفمند کردن يارانهها " که عصر ديروز يکشنبه 5 دي ماه به همت بسيج دانشجويي دانشگاه تهران و علومپزشکي تهران در تالار شيخ انصاري دانشکده حقوق و علومسياسي دانشگاه تهران برگزار شد، به سؤالات دانشجويان پاسخ داد.
وي در پاسخ به اين سؤال که پرونده معاون اول رئيسجمهور چرا کند پيش ميرود؟ گفت: در اين خصوص بايد از قوه قضائيه سؤال کنيد. من اخبار محرمانهاي ندارم. بنا بود عمليات انتحاري انجام دهم تا اين پرونده به نقطهاي برسد که قابل دفاع کردن نباشد.
* رئيسجمهور مخالفتي با محاکمه رحيمي ندارد
نماينده مردم تهران افزود: امروز بحمدالله موانع انجام بازجويي، احضار و محاکمه برداشته شده و روز گذشته نيز شنيدم که رئيسجمهور علنا اعلام داشته که با انجام اين محاکمهها مخالفتي ندارد و آن را رويکرد مثبتي قلمداد کرده است.
نادران خاطرنشان کرد: قوه قضائيه نيز اعلام داشته که اراده انجام اين کار را دارد و اطلاعاتي که من دارم طبيعتا اطلاعاتي نيست که قابل استناد قضايي باشد اما اين نکته تاکيد شده که رحيمي حتما حداقل در حد افرادي که تا به حال در زندان بودند، استحقاق اين محاکمهها را دارد و بايد اين محاکمهها انجام شود تا مردم مطلع شوند.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: استدعاي من از قوه قضائيه اين است که اين محاکمهها را علني انجام دهد تا مردم در جريان آنها قرار گيرند و مطمئنا باشند که هر چه مردم از اين اتفاقها بيشتر مطلع شوند بيشتر اعتمادشان به سلامت مديران نظام اسلامي و سلامت و استقلال دستگاه قضائي جلب شده و مطمئن خواهند شد که نظام اسلامي با احدي رودربايستي نداشته و خرده حساب با هيچ کس ندارد.
عضو کميسيون اقتصادي مجلس در پاسخ به دانشجويي در خصوص آخرين اخبار طرح نظارت بر نمايندگان مجلس، گفت: به اعتقاد من به دليل نارسايي موجود در نظام سياسي کشور و انتخابات و نحوه انتخابات نمايندگان مجلس متاسفانه فوريت اين طرح راي نياورد.
وي افزود: تا آنجا که اطلاع دارم کميسيون اصل 90 به صورت جدي پيگير اين طرح بوده است اما هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي طرح را به کميسيون آئيننامه ارجاع داده، البته چنين امري در اختيارات هيئت رئيسه مجلس است و بايد از هيئت رئيسه پرسيده شود که چرا طرح نظارت بر نمايندگان به کميسيون آئيننامه مجلس رجوع پيدا کرده است؟
* نحوه و سيستم انتخاب نمايندگان را بايد اصلاح کنيم
نادران خاطرنشان کرد: احتمالا اين کميسيون در پاسخ اعلام خواهد داشت، چون اين امر مربوط به وظيفه نمايندگي و در حيطه اختيار نمايندگان است بايد در کميسيون آئيننامه مطرح شود ولي من فکر ميکنم ما بايد عميقتر مسئله را دنبال کنيم و آن اينکه نحوه انتخاب نمايندگان و سيستم انتخاب نمايندگان را بايد اصلاح کنيم.
اين نماينده مجلس در ادامه تصريح کرد: امروز به وضوح تفاوت ميان نمايندگان تهران را با نمايندگاني از شهرستانهاي کوچک ميبينيم. در تهران 30 نماينده با هزينههاي شخصي يا پشتيباني مالي افراد نميتوانند راي مردم تهران را جمعآوري کنند.
عضو کميسييون اقتصادي مجلس تاکيد کرد: مردم تهران به يک گرايش سياسي يا اعتماد ميکنند و يا اعتماد نميکنند و در اين خصوص مسئوليتپذيري اين نمايندگان در قبال منافع ملي و مسائل کشور بسيار جديتر است اما دغدغه نمايندگان شهرهاي کوچک متاسفانه محدود است.
نادران اظهار داشت: در مجلس شوراي اسلامي براي رفع اين عارضه پيشنهاد استاني شدن انتخابات مجلس مطرح شده و اين طرح چند بار رفت و برگشت داشته و آخرين اطلاعي که دارم اين است که اين طرح در کميسيون شوراها و امور داخلي مطرح شده و کليات آن تصويب و بخش بسياري از جزئيات آن نيز مورد تصويب قرار گرفته است و اکنون در حال بازنگري هستند تا بتوانند راي پختهاي را به مجلس شوراي اسلامي تقديم کنند تا متوجه راي منفي نمايندگان مجلس نشوند.
عضو هيئت علمي دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران با اشاره به اينکه بر همه افراد جامعه طرح نظارت به صورت جدي واجب است، گفت: قانون اساسي نظارت را به غير از رهبري بر کس ديگر مستثني نکرده و به همين دليل هيچ دليل موجه قانوني و عذر اجتماعي وجود ندارد که نمايندگان مجلس خود را از اين طرح مستثني کنند.
وي در پايان خاطرنشان کرد: البته بايد توجه داشت که قوه قضائيه هرگاه در جاهايي احساس کند نمايندگان مجلس از وظايف نمايندگي تخلف ميکنند برخورد ميکنند اما آن چيزي که مورد انتظار دوستان ما در طرح نظارت بر نمايندگان بود اين است که زمينه بروز هرگونه مناسبات غلط ميان نمايندگان و دستگاههاي اجرايي و خصوصي مرتفع شود.
* ملت ايران در حماسه غرورآفرين 9 دي پاسخ جريان فتنه را دادند
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در ادامه سخنان خود با اشاره به اولين سالگرد حماسه 9 دي گفت: ملت ايران در حماسه غرورآفرين 9 دي پاسخ جريان فتنه را دادند.
وي افزود: با توجه به اتفاقات سال 88 و بصيرتي که ملت ايران نشان دادند، مشخص شد بنيانهاي ديني حکومت و مردم ايران مستحکمتر از آن است که عدهاي بازي خورده بر اين بنيانها اخلال ايجاد کنند.
نادران با بيان اينکه اميدوارم پيوند عميق حاکميت و مردم ايران حفظ شود و با مسئوليتپذيري مسئولان کشور اين پيوند ادامه يابد، خاطرنشان کرد: اصل بحث هدفمندي يارانهها در قالب پرداختهاي نقدي و کمکهاي غيرنقدي، ارتقاء بهرهوري، بهبود جادهاي، حمل و نقل ريلي و مجموعه اقدامات فني مجموعه بستههاي اقتصادي بودند که از سال 68 مورد نظر مسئولان بود و در متن قوانين و اظهارنظر مسئولان ديده ميشد.
اين نماينده مجلس در ادامه تصريح کرد: در مقاطع مختلف رئيسجمهور و مسئولان اقتصادي تاکيد بر اجرايي شدن اين طرح داشتند و در سال 77 که طرح ساماندهي اقتصادي کشور تنظيم شد، محور اصلي اين طرح، هدفمندي يارانهها بود.
* جسارت عملي کردن طرح هدفمندي يارانهها در دولتهاي قبلي وجود نداشت
نادران به ذکر دلايل عملي نشدن طرح هدفمندي يارانهها در دولتهاي گذشته پرداخت و گفت: در دولتهاي گذشته طرح عملي براي هدفمندي يارانهها تنظيم نشده بود و سازوکار و نحوه توزيع و بازتوزيع يارانهها پيشبيني نشده بود و از سوي ديگر به اعتقاد من به دليل پيچيدگي طرح هدفمندي يارانهها جسارت عملي کردن اين طرح در دولتهاي قبلي وجود نداشت.
عضو کميسيون اقتصادي مجلس با اشاره به اينکه خاتمي در دوره آخر رياستجمهوري خود اعلام داشت که "آرزو داشتم طرح هدفمندي يارانهها را عملي کنم "، خاطرنشان کرد: مشکلي که در بحث هدفمندي يارانهها وجود دارد اين است که عليرغم مزاياي مثبت و اينکه سرمايهگذاري به سطح مطلوب خواهد رسيد، اين مزاياي مثبت در ميان مدت و بلندمدت پاسخ ميدهد.
وي افزود: بايد توجه داشت حداقل يک تا سه و يا پنج سال بهرهوري ارتقا پيدا خواهد کرد و مصرفکنندگان خود را با اين طرح تطبيق خواهند داد اما عوارض تورمي اين طرح آني است و مصرفکنندگان در ابتدا آثار منفي اين طرح را خواهند ديد.
نماينده مردم تهران در مجلس اظهار داشت: دولت و مجلس سعي داشتهاند با يک تنخواهگردان به مردم اطمينان دهند که خسارات ناشي از اين طرح را به حسابشان واريز ميکنند اما بايد توجه داشت که همه اقشار در وضعيت مساوي نيستند و ممکن است افرادي به صورت مستقيم و غيرمستقيم نتوانند پوشش داده شوند و در اين خصوص طبق برآوردها سعي شده تا کمترين خسارتها به اقشار ضعيف جامعه وارد شود.
نادران در ادامه گفت: آنچه که قانون مصوب کرده، اين است که حداکثر انعطافپذيري در اجرا به دولت داده شود تا دولت در واکنشهاي اجتماعي اختياراتي داشته باشد و در اين خصوص در هفته گذشته به محض اينکه قيمت گازوئيل واکنشهايي ايجاد کرد، دولت هدفگذاري در خصوص اين حامل انرژي را تعديل کرده و سعي کرد در اين خصوص بر بازار مسلط شود.
عضو کميسيون اقتصادي مجلس با بيان اينکه دولت اين امکان را دارد که با توجه به شرايط، تعديلهايي را انجام دهد، خاطرنشان کرد: ارزيابي نسبت به موفقيتآميز بودن يا نبودن اين طرح نياز به زمان دارد و نميتوان در طي يک هفته از اجراي اين طرح اعلام کنيم که طرح هدفمندي يارانهها موفقيتآميز بوده است.
وي اظهار داشت: در ارزيابي نسبت به موفقيتآميز بودن يا نبودن طرح هدفمندي يارانهها نياز به زمان داريم و بايد ارزيابي خوبي در حوزههاي مختلف کشور انجام شود. من به اتفاقات بدبين نيستم اما به دوستان دولت اعلام ميکنم که در ارزيابيهاي خود بدبينانهترين اتفاقات را براي خود تجسم کنند تا بتوانند موارد پيشرو را به خوبي حل کنند.
* پاشنه آشيل طرح هدفمندي يارانهها نظام بانکي کشور است
عضو فراکسيون اصولگرايان مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه پاشنه آشيل طرح هدفمندي يارانهها نظام بانکي کشور است، گفت: نظام بانکي به دليل اينکه زيرساختهاي کاملي براي مطالبات مردم ندارد دچار کاستيهايي ميشود و نقصانهاي سيستم بانکي شکل ميگيرد.
وي افزود: امروز برخي از سيستمهاي بانکي نميتوانند به مردم پاسخگو باشند به دليل اينکه خود را براي اين طرح آماده نکردند که در اين خصوص بايد چارهاي انديشيده شود.
نادران با تأکيد براينکه حداقل تا يک ماه آينده به صورت واقعبنيانه واکنشهايي نسبت به طرح هدفمندي يارانهها بروز خواهد کرد، تصريح کرد: با توجه به اين واکنشها ميتوان موفقيت اين طرح را به صورت کارشناسي ارزيابي کرد و در اين خصوص برخي دوستان دولت اذعان دارند که در بحث گاز، حملونقل و صنعت مشکلاتي وجود خواهد داشت که بايد دولت نسبت به آنها چارهاي بينديشد.
عضو کميسيون اقتصادي مجلس خاطرنشان کرد: طرح هدفمندي يارانهها اکنون کليد خورده و بايد به انجام برسد و نبايد مانع از انجام اين طرح شويم و در عين حال براي اينکه بتوان از قشر محروم بيشتر پشتيباني کرد دولت بايد مرتب به آسيبشناسي اين طرح بپردازد.
نادران تأکيد کرد: طرح هدفمندي يارانهها به حدي در اقتصاد ملي و حوزههاي اجتماعي کشورمان وسعت دارد که رسانههاي بيگانه و آنهايي که امنيت ملي ما را هدف قرار دادهاند اميد داشتند با اين طرح کشور دچار آشوب اجتماعي شود و آشوبهاي خياباني اتفاق بيفتد.
نماينده مردم تهران در مجلس خاطرنشان کرد: دراين خصوص يکي از افراد موثر در فتنه سال گذشته که اکنون در زندان به سر ميبرد و من اکراه دارم که وي را سران فتنه بنامم چون اين افراد بازي خورده هستند سؤال کرده بود که آيا اين طرح انجام شده يا خير؟ و آيا واکنشهايي به همراه داشته است؟ و هنگامي که در پاسخ شنيده بود طرح هدفمندي يارانهها بدون هيچ واکنش اجتماعي اجرايي شده بسيار مأيوس شده بود.
وي با بيان اينکه با درايت مردم و تصميمات مسئولان مشاهده کرديم که واکنشهاي اجتماعي در پي اجرايي شدن طرح هدفمندي يارانه انجام نشد، گفت: همه کساني که در موقعيتهاي اجتماعي و مجموعههاي مردم نهاد فعاليت دارند بايد نسبت به اجرا شدن اين طرح همکاري کنند و اگر در نحوه اجرا و در يکي از اجزاي آن ايرادي دارند بايد با هدف اصلاح مسائل خود را مطرح کنند تا دولت به حل آنها بپردازد.
نادران اظهار داشت: حتي آنان که با طرح هفمندي يارانهها زاويه سياسي دارند بايد به دليل حفظ امنيت ملي به موفقيتآميز بودن اين طرح کمک کنند تا اين طرح در روند مستقيم خود حرکت کند.
در ادامه اين نشست جلسه پرسش و پاسخ دانشجويي آغاز شد و يکي از دانشجويان از نقش نظام بانکي کشور در بحث هدفمندي يارانهها پرسيک که نادران پاسخ داد: در بحث نظامهاي بانکي مذاکراتي را با دولت داشتيم و آن اين بود که قبضهاي آب، برق و گاز پس از مصرف جهت تسويه حساب به مردم داده ميشود و ممکن است در اين خصوص مردم مبالغ دريافتي خود را که از دولت دريافت کردهاند خرج کنند و لذا از پرداخت اين قبوض استنکاف کنند.
عضو فراکسيون اصولگرايان مجلس شوراي اسلامي گفت: يکي از سياستهاي مکمل که در دوره بعد بايد در بحث هدفمندي يارانهها اتخاذ شود، سيستم پرداخت بانکي است و در اين خصوص کارآمدي سيستم بانکي بايد ارتقا پيدا کند.
نادران در پاسخ به سؤالي مبني بر نحوه ارزيابي وي در مورد طرح هدفمندي يارانهها، تأکيد کرد: در اين خصوص شاخصهاي مختلفي وجود دارد و حوزههاي اثرگذاري هدفمندي يارانهها روشن است که بايد در بهرهوري، توليد و ارتقاي صنعت و کشاورزي تأثيرگذار باشند.
وي با بيان اينکه رسانهها بايد نسبت به طرح هدفمندي يارانهها ارزيابي داشته باشند و ارزيابي دستگاهها و نهادهاي اجرايي را در اين خصوص به اطلاع مردم برسانند، تصريح کرد: ميزان موفقيت اين طرح موکول به چند مؤلفه است که يکي از آنها ارزيابي دولت نسبت به واکنشهاي اجتماعي و ديگري همراهي مردم، اصناف، بخش کشاورزي، بخش حملونقل و... در طرح هدفمندي يارانههاست.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: اگر استقبال مردم از اين طرح صورت نگيرد و اصناف در بخشهاي حملونقل همکاري لازم را نداشته باشند طرح شکست ميخورد و در اين خصوص بايد ديد دود آن به چشم چه کسي خواهد رفت؟
نادران تصريح کرد: اگر اين طرح شکست خورده و دولت عقبنشيني کند چه خواهد شد؟ مسلماً مردم آسيب خواهند ديد پس بايد صادقانه با مردم صحبت کرد و بدون اغراق نسبت به طرحهاي مثبت هدفمندييارانهها با مردم مسائل را در ميان گذاشت.
عضو فراکسيون اصولگرايان مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان کرد: در بحث زيرساختها اگر بنا بر اين بود که فرضاً جادهها را اصلاح هندسي کنيم و سيستمهاي بانکي را به حدي برسانيم که پاسخگو باشند يک دور باطل صورت ميگرفت و مجموعه اين اقدامات در سال حدود 10 هزار ميليارد تومان هزينه ميبرد.
وي با بيان اينکه بايد اصلاح در حين اجرا انجام شود و اين انعطافپذيري به دولت داده شده تا اصلاح زيرساختها را فراهم کند، تأکيد کرد: اگر قيمت حاملهاي انرژي افزايش پيدا کرده است، سبب نخواهد شد شکاف طبقاتي ايجاد شود و برعکس فاصله طبقاتي را اصلاح ميکند و در اين خصوص دولت پيگير است تا با مديريت صاحبان سرمايه افزايش بيش از حد معمولي را نداشته و به بهانه هدفمندي يارانهها افزايش قيمت نداشته باشند.
اين نماينده مجلس افزود: طي هفته گذشته دولت توانست اقداماتي را لحاظ کند تا بازار با اين طرح همراه شود و افزايش قيمتها ايجاد نشود. اما اگر مانند سال 73 و 74 ميزان افزايش قيمتها از دست دستگاههاي اجرايي و نظارتي خارج شود فاصلههاي طبقاتي تشديد خواهد شد.
نادران خاطرنشان کرد: دولت در اين خصوص جلساتي را با اصناف برگزار کرده و مديريتهاي صنفي، قولهاي مساعدي دادند که در شرايط موجود افزايش قيمتها صورت نگيرد.
* سهام عدالت مستقل از طرح هدفمندي يارانهها است
عضو کميسيون اقتصادي مجلس در پاسخ به اين سؤال که سهام عدالت آيا با هدفمندي يارانهها تناقضاتي دارد يا خير؟ بيان داشت: بحث سهام عدالت مستقل از طرح هدفمندي يارانهها است. هنگامي که آزادسازي و خصوصيسازي مطرح شد اعلام شد که سهم مردم از رانتهاي نفتي تجميع شده بايد پرداخت شود که در اين خصوص مقام معظم رهبري موافقت کردند دو دهک پاييني يعني 14 ميليون نفر با داشتن سهام کارخانههاي مختلف در مقابل افزايش قيمتها خود را بيمه کنند.
نادران در پاسخ به اين سؤال که خوشهبندي مطرح شده در طرح هدفمندي يارانهها آيا به فراموشي سپرده شده است؟ گفت: در کميسيون اقتصادي مجلس دولت به اين سؤال پاسخ داد و اعلام شد که بهتر است در اصلاح ساختارها از سيستمهاي ديگر استفاده شود و واکنشها مهار شود.
وي افزود: دولت تأکيد داشت تا خوشهبندي در اين طرح اجرايي شود اما شاخصهها و ابزارهايي که براي راستيآزمايي خانوارها ايجاد شده بود قابل اعتماد نبود و دولت به موقع متوجه شد که در بحث خوشهبنديها اشتباه کرده و آن را اصلاح کرد.
عضو فراکسيون اصولگرايان مجلس شوراي اسلامي در خصوص قيمت بنزين گفت: دولت در خصوص قيمتگذاري بر برخي حاملهاي انرژي و به خصوص بنزين به اين جمعبندي رسيد که افزايش قيمت بنزين براي مردم قابل پذيرش خواهد بود و به نظر من نيز افزايش قيمت بنزين واکنشهايي را ايجاد نميکرد.
اين نماينده مجلس اظهار داشت: دولت قصد داشت تا مبالغ يارانه خوبي را به مردم اهدا کند و در اين خصوص مجبور بود برخي از حاملهاي انرژي را افزايش قيمت دهد اما نگراني ما بيش از بنزين نسبت به گازوئيل و چند حامل انرژي ديگر است.
نادران در پاسخ به اين سؤال که در فضاي سياسي موجود کشور آيا اجرا شدن اين طرح مناسب بود يا خير؟ گفت: فضاي سياسي کشور تنش جدي و يا استعداد آشوب ندارد و يک فضاي قابل قبول از جهت اجراي قانون است. البته آنچه که انجام ميشود و پيامدهاي اجراي اين طرح در آينده رخ ميدهد بايد مرتب آن را رصد کرد.
وي با بيان اينکه در سطح کشور عارضه سياسي فوقالعاده موجود نيست، خاطرنشان کرد: پس از فتنه سال 88 کشور به سطح فوقالعاده آرام و سطح تعاملات سياسي رسيد و در مجلس شوراي اسلامي نيز گروههاي مختلف اعم از اقليت و اکثريت با طرح هدفمندي يارانهها مخالفتي نداشتند.
* برخي عزل و نصبها از نظر من غيرطبيعي نيست
اين نماينده مجلس گفت: در خصوص برخي اتفاقاتي که در دولت افتاده و برخي عزل و نصبها، از نظر من غيرطبيعي نيست البته نميگويم که اقدام خوبي است.
وي خاطرنشان کرد: احمدينژاد شبيه برخوردي که با متکي کرد با ساير وزراي برکنار شده نيز مشاهده کردهايم و اين اقدامات در اجرا شدن طرح هدفمندي يارانهها نميتواند آسيب وارد کند و به همين دليل است که قوه قضاييه فضا را مناسب ميبيند تا معاون اول رئيس جمهور را براي پارهاي از توضيحات احضار کند و احساس ميکنم احضار وي ضربهاي به اين طرح نخواهد زد.
عضو فراکسيون اصولگرايان مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اين سؤال که شما در ابتدا مخالف اين طرح بوديد اما اکنون موافق اين طرح هستيد گفت: نظرات کارشناسي در هر مقطع تفاوتي با يکديگر نخواهد داشت. تا قبل از اجراي اين طرح نظرات خود را ارائه ميکردم اما وقتي قانون آن تصويب شد اجازه نداريم نسبت به آنچه قبلاً ميگفتيم اصرار داشته باشيم و امروز موافقيم چون کليت طرح هدفمندي يارانهها را قبول داريم.
نادران در پايان خاطرنشان کرد: در اين خصوص نسبت به تقدم و تأخر قيمتها بحث داريم و دولت بايد ظرفيتهاي پذيرش در حوزه اجتماعي را فراهم کند و نبايد فقط به ظرفيتهاي اجرايي توجه کند.