به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، دکتر مهدی سلیمانجاهی در واکنش به گلایههای مردم و متخصصان از ورود داروهای چینی به کشور و عوارض جسمانی احتمالی، عنوان کرد: چین و هند در تمام دنیا به عنوان ماده اولیهساز دارو شناخته میشوند.
وی ادامه داد: حتی شرکتهای مطرح خارجی هم مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه داروی خود را از چین و هند تهیه میکنند.
وی با بیان اینکه ورود پنی سیلین چینی مربوط به بازه زمانی اخیر نیست، عنوان کرد: قبلا هم پنی سیلین را از چین وارد میکردیم، در واقع 80 تا 90 درصد پنی سیلین دنیا را چین تامین میکند.
سرپرست دفتر کل نظارت بر دارو سازمان غذا و دارو ادامه داد: قبلا هم آمارهایی از شوک آور و مشکلدار بودن برخی پنی سیلینهای چینی در دست داشتیم، با این حال اخیرا نقل قولها پیرامون عوارض داروهای چینی به خصوص پنی سیلین زیاد شده است.
وی ادامه داد: بر فرض مثال اگر در سالهای قبل 10 مورد شوک با پنیسیلین در سال گزارش میشد، الان هم آمار همان است و افزایش پیدا نکرده است. در واقع میتوان گفت آمارها در این خصوص معنیدار نیستند.
سلیمانجاهی در پاسخ به اینکه آیا داروهایی که اخیرا وارد شدهاند دچار مشکل نبودهاند؟ عنوان کرد: طبیعی است زمانی که در شرایط اضطرار قرار میگیرید، اعمال کنترلهای دقیق توسط سیستمهای نظارتی و کنترلی موجود، امکان پذیر نیست.
وی ضمن انتقاد از عدم تخصیص ارز در نظرگرفته شده برای دارو در زمان مناسب در سالی که گذشت گفت: حتی اگر ارز کافی باشد اما آن را بموقع تحویل ندهند، کمبود یا نبود اتفاق میافتد و ناچار میشویم به طور فوریتی دارو وارد کنیم.
سرپرست دفتر کل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو گفت: وقتی دارو فوریتی وارد شود عملا نمیتوان همه سیستمهای کنترلی را به کار بست.
سلیمانجاهی در پاسخ به اینکه آیا این نوع عملکرد برای وزارت بهداشت یک ضعف تلقی نمیشود، اظهار کرد: این مسئله چه ارتباطی به وزارت بهداشت دارد؟ وقتی بیمار در اتاق عمل است و به این علت که داروی بیهوشی به اندازه کافی برایش تزریق نشده است، در حین عمل بیدار میشود چه باید کرد ؟
آیا با همین منوال داروهای وارد شده را در نظام سلامت کشور توزیع کنیم بهتر است یا اینکه بگوییم دارو وارد شده اما باید سیکل مرسوم کنترلیاش را طی کند و پس از پروسه یک تا دو ماهه نمونه برداری، ارسال به آزمایشگاه و ... به مراکز درمانی برسد .
سرپرست دفتر کل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو تاکید کرد: این مشکل را باید از طریق بانک مرکزی پیگیری کرد تا مشکلی پیش نیاید. اگر مشکل ارز حل شود، کمبود یا نبود دارو براحتی با برنامه ریزی قابل حل است.
مدتی است شایعه مرگ تعدادی از هموطنان به دنبال استفاده از پنیسیلینهای چینی بر سر زبان ها افتاده و واکنشهای مختلفی را به دنبال داشته است، تا جایی که مسئولان سازمان غذا و دارو در روزهای پایانی سال 91 واردات هرگونه داروی چینی آلوده از کشور چین را تکذیب کردند. پیرامون چند و چون ورود داروهای چینی به کشور با دکتر مهدی سلیمانجاهی، سرپرست دفتر کل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت به گفت و گو نشستیم.