به گزارش مشرق به نقل از فارس، دزدي در روز روشن. کسي هم کاري به کارت ندارد. روزانه کمتر از 200 هزار تومان درآمد ندارد؛ به آخر کوچه رسيده، گوني پر از آشغالش را به زمين ميگذارد و به ديوار تکيه ميدهد، ميگويد: خدا رو شکر درآمدمان خوب است ولي رئيسمان پورشه دارد و درآمد ميلياردي دارد چند سال ديگر من هم ثروت افسانه اي خواهم داشت.
کار و کاسبي برخي از افراد در روزهاي پاياني سال خوب شده و پولهاي هنگفتي به جيب مي زنند.عدهاي از مردم از دورريختنيهاي شهروندان روزانه بالغ بر 150 هزار تومان درآمد خالص دارند آن هم از راه بسيار آسان.اين افراد در گذشته گوني به دوشهايي بودند که طلاي کثيف مي دزديدند ولي در حال حاضر پيشرفت کرده و با چرخ، آشغال دزدي ميکنند.در روزهاي پاياني سال مردم خانه تکاني کرده و ميزان دور ريختنيها بيشتر مي شود و بازار آشغال دزدها در شهر رونق بيشتري ميگيرد.
کريم يکي از آشغال دزدهاي شهر گفت که روزانه بين 150 تا 200 هزار تومان درآمد دارد و هر چقدر به روزهاي پاياني نزديک تر مي شويم ميزان درآمد بالاتر مي رود. وي ادامه مي دهد يک خانه در جنوب شهر خريدهام در حال حاضر ماهي 600 تا 700 هزار تومان قسط مي دهم. به گفته کريم، خدا رو شکر کار و کاسبي خوب است و به راحتي مي توانم اقساط را پرداخت کنم.
طبق آمار سازمان شهرداري هاي کشور روزانه بيش از هفت هزار و500 تن و سالانه بيش از 5/2 ميليون تن زباله خانگي و شهري در تهران توليد مي شود که 30 درصد آنها خشک و قابل بازيافت است اما تنها پنج درصد زباله هاي خشک که حدود 5/1 درصد کل زباله هاي تهران را تشکيل مي دهد، بازيافت مي شود.
بر اساس برآوردهاي صورت گرفته هر فرد شهرنشين بهطور متوسط 750 گرم و هر روستايي 350 گرم زباله توليد ميکند. اين ميزان زباله منجر به آلودگي آب، خاک و هوا ميشود، گازهاي گلخانهاي ايجاد ميکند و مشکلات گرم شدن زمين را بهدنبال دارد که امروزه يکي از نگرانيهاي اساسي جهانيان است.
بخش عمدهاي از زبالههاي توليد شده در تهران زبالههاي خشک هستند که با توسعه شرکتهاي صنعتي و کارخانههاي مدرن، روزبهروز بر ميزان زبالههاي خشک افزوده ميشود.
در اين بين نيز افرادي هستند که اقدام به ربودن اين زبالهها مي کنند. شهرداري تهران بسياري از زباله هاي شهر را بازيافت مي کنند اما اين گوني به دوش ها به دليل مهارت فراواني که دارند خودشان اقدام به جداسازي زبالهها کرده و پولي خوبي از اين راه به جيب ميزنند. سرعت شهروندان در توليد زباله بسيار تعجب برانگيز است. برخي از زبالهها نه در طبيعت تجزيه ميشوند و نه بازگشتپذيرند. ميزان توليد زبالههاي پلاستيکي، بالاست و بخشي از زبالههاي پلاستيکي نيز در طبيعت به حال خود رها شده و همين امر باعث بروز مشکلاتي براي محيط زيست مي شود.
نوع توليد زباله در شمال و جنوب شهر متفاوت است. زباله هاي بالاي شهري عيار بالاتري دارد و سرقفلي زباله دزدي در اين مکانها بسيار بالاست.
محمد يکي از آشغال جمع کن هاي شهر گفت که سرقفلي جمع اوري زباله درشمال شهر بالاتر است چرا که انها زباله هاي بهتري توليد مي کنند. تخت، کمد، و ساير وسايل اضافي که آنها به عنوان زباله بيرون مي گذارند را مي توان به قيمت خوبي فروخت.
به گفته محمد، سرقفلي آشغال دزدي در بالاي شهر براي افراد با سابقه است و افرادي که سابفه کمتري دارند در جنوب شهر اقدام به زباله دزدي مي کنند.
مدتي است شهرداري تهران وعده داده است که از قصد دارد برق با عيار طلاي کثيف توليد کنند که البته تاکنون اين امر محقق نشده است، قرار بود اين کار امسال انجام شود ولي به دليل تحريم ها کار به تأخير افتاد. مجتبي عبداللهي معاون خدمات شهري شهرداري تهران در اين باره گفت: در تلاشيم تا پروژه توليد برق از زباله را بزودي افتتاح کنيم.
به گفته عبداللهي، مذاکراتي در اين زمينه صورت گرفته و کارهايي هم انجام شده است.
براساس اين گزارش، توليد برق از زباله براي تهران سودآور دارد و مي توان از طلاي کثيف ، طلا استخراج کرد. با نزديک شدن به روزهاي پاياني سال تعداد زباله دزدها در شهر بيشتر مي شود چرا که ميزان توليد زباله به 11 هزار تن در روز ميرسد.
اين کارگران غيرمجاز صبح تا شب زبالههاي خشک را جمعآوري ميکنند و در آمد خوبي هم کسب مي کنند.البته مسئولان شهري معتقدند تعداد اين افراد به واسطه اقدامات خوبي که صورت گرفته است کم شده است.
جمال يکي از زباله جمع کن هاي شهر گفت که من 3 بچه دارم و در آمد خوبي هم از اين راه کسب مي کنم.وي در ادامه گفت که درآمد خيلي خوب است و حاضر نيستم تحت هيچ شرايطي اين کار را ترک کنم.
جمع آوري زباله ها و تفکيک آن از مبدا يکي از برنامه هاي جدي شهرداري محسوب مي شود و عليرغم توجه جدي که به آن وجود دارد اما همچنان از برنامه عقب و در حال دست و پنجه نرم کردن با کودکان آشغال دزد است. براساس آمار رسمي، روزانه دست کم ميلياردها تومان زباله در کشور دفن مي شود و عدهاي زباله دزد به راحتي اين طلاي کثيف را مي برند و ثروت هاي هنگفت از اين راه به جيب مي زنند.
آشغال دزدها زباله ها را از شهر جمع آوري کرده و بعد از تفکيک آنها را در حاشيه شهر مي فروشند و اين افراد رقباي خوبي براي شهرداري هستند.
کريم يکي از زباله دزدها گفت در حال حاضر زباله ها را کيلوي 600 تا 700 تومان مي فروشيم و در برخي از موارد که زباله بهتر باشد با قيمت بالاتري به فروش ميرسد. رضا ژلي سر دسته خريد اين زباله هاست.
به گفته کريم، وضع مالي رضا خيلي خوب است و ماهانه بيش از 15 ميليون درآمد دارد.طرح تفکيک از مبدا به خوبي در تهران اجرا نمي شود اگر اين طرح اجرايي مي شد بسياري از مشکلات برطرف مي شد. اما روزانه تعداد زيادي کارگر که اغلب آنها کودک هستند، تمام زمان خود را با زباله ها سپري مي کنند تا از اين طريق امرار معاش کنند. البته نبايد از اين نکته غافل شد که پول اصلي در اين زمينه به جيب سرشبکه هاي آنها مي رود.
محمد يکي ديگر از زباله دزدهاي شهر گفت که 23 سال سن دارد و حدود 14 سال است در اين حرفه است. محمد در ادامه گفت که زباله دزدي در شهر سرقفلي دارد و قيمت آشغالها در هر قسمت شهر متفاوت است. وي گفت بعد از 14 سال کار تازه توانستم جاي خوبي را پيدا کنم و مستقر شود.
زباله دزدها تحت پوشش باندهاي هستند که آنها را هدايت مي کنند و مکان هاي فعاليت آنها را مشخص مي کند و از اين راه افراد سودهاي هنگفتي به جيب مي زنند. برخي از کارشناسان معتقدند که بيشتر افرادي که به کار جمع آوري زباله بازيافتي روي مي آورند، فقيرند و اين مسئله باعث مي شود که کودکان و حتي بزرگسالان بدون مجوز شهرداري و به صورت غيرقانوني به جمعآوري زباله و مواد بازيافتي مشغول شوند.