به گزارش مشرق به نقل از فارس؛ «پادشاه شن» مهمترین فیلم این روزها در جهان عرب است، فیلمی که هر چند هنوز عرضه نشده و حتی به زبان انگلیسی ساخته شده اما به دلیل داستانی که دارد به جنجالی بزرگ تبدیل شده است.
«پادشاه شنها» داستان ملک عبدالعزیز آلسعود نخستین پادشاه عربستان سعودی است که توسط «نجدت اسماعیل انزور» کارگردان سوری روایت میشود.
* نخستین فیلمی که به صراحت از تاریخ ایجاد پادشاهی سعودی سخن میگوید
اما دو طرف ماجرا یعنی کارگردانی سوری با داستانی عربستانی و در میان دخالتهای آلسعود در حوادث اخیر سوریه موجب این جدال شده است.
بنابر این گزارش، «پادشاه شن» نخستین فیلمی است که به صراحت کامل از تاریخ ایجاد پادشاهی سعودی و موسس آن سخن میگوید و قرار است در ماه آینده میلادی در جشنوارههای سینمایی حاضر، و در آمریکا، اروپا و آسیا و برخی کشورهای عربی به روی پرده برود.
در این فیلم «مارکو فوشی» دوران جوانی ملک عبدالعزیز و «فابیو تستی» سالمندی ملک عبدالعزیز را بازی میکنند و در آن بازیگرانی از انگلیس، ترکیه، سوریه و لبنان بازی میکنند.
انزور درباره فیلمش گفته است که: «پادشاه شن» پروژه بزرگی است که حدود دو سال است با آن درگیر هستم و سناریوی آن مبتنی بر اطلاعات موثقی بنا شده است.
وی داستان یک خطی این فیلم را چنین تشریح میکند: فیلم در یک جمله از شکلگیری پادشاهی سعودی و چگونگی ظهور آن سخن میگوید و سفری به زندگی و حیات ملک عبدالعزیز دارد؛ هنگامی که از تبعیدگاهش در کویت به نجد باز میگردد و شهر ریاض و شهرهای دیگر را ایجاد میکند و نهایتا این پادشاهی را پایهگذاری میکند.
این کارگردان سوری که تاکنون تهیهکننده فیلم جنجالبرانگیزش را معرفی نکرده است، میگوید سناریوی این فیلم را جوانی عربستانی به نام «کریم الشمری» نوشته است و در آن به صراحت جنایات ملک عبدالعزیز در عربستان نشان داده میشود.
* کارگردان سوری: دوران عبدالعزیز شباهت بسیاری با آنچه امروز در جهان عرب میگذرد، دارد
وی البته از عدم امکانش برای قانع کردن بازیگران عرب برای بازی در نقش عبدالعزیز سخن گفته و افزوده است: نگران آن بودم آنها با بازی در این فیلم نتوانند دیگر با شرکتهای هنری که بیشتر توسط عربستان حمایت میشوند، همکاری کنند لذا از بازیگران جدید و ناآشنایی از سوریه، لبنان و ترکیه استفاده کردم.
زبان این فیلم نیز با وجود داشتن داستانی کاملا عربی، انگلیسی است و او درباره علت این امر گفته است: کارهای سابق من همه تلویزیونی بوده است که مسلما در شبکههای تلویزیونی عربی پخش میشد لذا عربی بود اما این کار سینمایی است نه تلویزیونی و زبان انگلیسی آن نیز برای این است که تماشاچی بیشتری بتواند آن را ببیند و فروش جهانی داشته باشد و میتواند به زبانهای دیگر ترجمه و دوبله شود.
اینکه چرا این کارگردان مشهور سوری چنین شخصیتی را برای فیلم جدیدش انتخاب کرده نیز مورد توجه قرار گرفته و او پاسخ داده است که: شخصیت ملک عبدالعزیز شخصیتی است که هر هنرمندی را به خودش جلب میکند، شخصیتی جنجالی است و در زمانهای که بوده، چه در شبه جزیره عربستان و چه در جهان عرب حوادث مهمی رخ داده است که شباهت بسیاری با آنچه که این روزها در جهان عرب میگذرد دارد و این به درد نسلهای بعد میخورد.
بنابر این گزارش عبدالعزیز آلسعود از مهمترین شخصیتهای جهان در قرن بیست است که توانست در نبرد با رقیبان خود از «آل رشید» در نجد آنان را از قدرت در این منطقه پایین بکشد و با ساقط کردن حکومت اشراف در حجاز، نجد و حجاز را یکی کرده و پادشاهی عربستان سعودی را بنیان بگذارد، پادشاهی که با کشف نفت در دوران او، این کشور را به یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان تبدیل کرد.
* بیش از 13 میلیون دلار هزینه فیلم «پادشاه شن»
نجدت اسماعیل انزور همچنین با شبکه «بیبیسی عربی» سخن گفته و به چند سوال مهم دیگر نیز پاسخ گفته است از جمله اینکه بالاخره فیلمی که به گفته او بیش از 13 میلیون دلار هزینه داشته است، از کجا تامین اعتبار شده است؟ آل رشید رقیب خاندان سعودی یا دولت سوریه که این روزها در بحران ساخته شده توسط آلسعود درگیر است؟
وی درباره حمایت آلرشید گفت: «این فیلم 50 سال حکومت عبدالعزیز را نشان میدهد و میتوانید درباره حمایت آلرشید از خودشان بپرسید» و این در حالی است که آخرین نوه آلرشید در لندن نیز گفته است که خاندانش از این فیلم اطلاعی ندارند.
همچنین انزور درباره حمایت دولت سوریه گفته است: امکانات این فیلم در شرایط کاملا معینی فراهم شد و هیچ بخش دولتی و از جمله دولت سوریه از ما حمایت نکرد و تولید این فیلم کاملا خصوصی است و مهم این است که پیام خود را برساند چرا که میخواستم بدون در نظر گرفتن منفعت کسی از تاریخ سخن بگوییم.
* کارگردان سوری: «پادشاه شن» به توطئههای موجود در جهان عرب پاسخ میدهد
وی با بیان اینکه این فیلم ربطی به روابط این روزهای سوریه و عربستان ندارد، افزود: وقتی من این کار را شروع کردم چیزی به نام بهار یا پاییز عربی وجود نداشت.
انزور در پاسخ به این سوال که چرا این زمان را برای عرضه فیلمش انتخاب کرده است، گفت: امروز این داستان محور مناقشه است و آنچه برای من مهم است این است که الان وقت مناسبی برای اکران و ارائه این فیلم بدون هر گونه زمینه سیاسی است، هر چند که با شرایط سیاسی که در آن قرار داریم، همراه باشد.
این کارگردان سوری در پاسخ به این سوال که چرا درباره «حافظ اسد» رئیس جمهور سابق سوریه و یا حوادث اخیر این کشور در حمص و حماة فیلم نساخته گفت: در زمانی که بشود و مناسب باشد حتما در اینباره فیلم خواهم ساخت.
وی افزود: من در تجربه شخصیام با ممنوعیتی مواجه نشدهام اما امروز باید به توطئههای بزرگی که اطراف ما در جریان است پاسخ داده و درباره آنها هشدار دهیم.
وی با بیان اینکه ما شاهد تلاش برای تقسیم شدن منطقه هستیم، تاکید کرد: گویا شاهد «ساکس پیکو» جدیدی هستیم که کشورهای جنوبی خلیج فارس بهویژه عربستان در آن نقش دارند.
* کارگردان سوری: ریاض از این فیلم راضی نیست و من را تهدید کرده است
این کارگردان مشهور سوری که آثاری نیز درباره مقاومت دارد، افزود: البته مراحل تولید در سکوت کامل خبری برگزار شد چراکه نگران تلاشها برای توقف این پروژه بودیم.
وی تصریح کرد: متاسفانه برخی دولتهای منطقه [از جمله عربستان] خطوط قرمزی را ساخته و پرداختهاند که کسی نتواند به آنها نزدیک شده و در صفحات تاریخ آنها غور کند و این چیزی است که من را به این کار ترغیب کرد.
این کارگردان سوری با بیان اینکه رژیم آلسعود در ریاض از این فیلم راضی نیست و او را مورد تهدید قرار داده، افزود: شرکت «محاماة» انگلیس ما را به کشاندن این پرونده به دادگاه تهدید کرده و گفته است که ما به توهین و سوءاستفاده از خانواده سعودی متهم هستیم و این شرکت انگلیسی نماینده عربستان سعودی بود.
انزور ادامه داد: این شرکت نامههای تهدیدآمیزی برای ما ارسال کرده و در آنها جزئیات فیلم را خواسته و گفته که مانع اکران آن در اروپا، آمریکا و کشورهای عربی از جمله لبنان خواهد شد و بعد از آنکه خواستههای آن را رد کردیم «فابیو تستی» بازیگر ما را تهدید کردند.
بخشهایی کوتاه از این فیلم که در اینترنت منتشر شده را میتوانید اینجا ببینید.