وی تصریح کرد: اگر طرف مقابل قصد داشته باشد وارد مرحله جدیدی از دیپلماسی شود، طبیعتاً باید محاسبات طرف مقابل را در نظر بگیرد نهاینکه صرفاً مبنا و نظری را که یکطرفه و یکجانبه دنبال میکند مبنا قرار دهد. لذا معنایابی کیفیت دیپلماسی در قزاقستان بسیار بااهمیت تلقی میشود که آیا آلماآتی میتواند یک نقطه عطف یا پرش بهسمت تفاهمات باشد یا خیر. همراستا و هموزن بودن پیشنهادات اساس مهمی است که بایستی رعایت شود. بهنظر میرسد در روز اول مذاکرات، طرفین با ارزیابی شرایط و رایزنیهای خود برای تغییر سطح پیشنهادات حرکت کردند.
این کارشناس ارشد مسائل استراتژیک گفت: مذاکرات ایران و 1+5 در آلماآتی قزاقستان بسیار مهم است چراکه باید دید آیا پایان آلماآتی میتواند نقطه عطف مذاکرات برای طرفین باشد، یا جناح غربی 1+5 کماکان دنبال مدیریت زمان است.
کلینی در پاسخ به سؤالی مبنی بر چیستی پیشنهادات ایران و غرب در مذاکرات آلماآتی افزود: طبیعتاً بایستی پیشنهاداتی که مطرح میکنند مورد اجماع اعضای 1+5 باشد چراکه برخی از اعضا نسبت به رفتار یکدیگر رویکرد منتقدانه داشته و عمده آنها متمرکز بر سیاستهای یکجانبه و دوجانبه هستند، خصوصاً که در حوزه تحریمها چین و روسیه نسبت به این مواضع انتقادی زیادی داشتند. آقای ریباکوف طی روزهای اخیر بهسرعت تلاش میکرد تا با اتخاذ مواضع حدود مذاکرات و دایره مانورها فضاسازی کند و سبک روسیه را در معادلات چندجانبه بهنمایش بگذارد و تأکید بر ضرورت درک روسی از مناسبات جدید در صحنه در این راستا بود.
این کارشناس ارشد استراتژیک ادامه داد: طبیعی است در صورتی که در این فاز پیشنهاداتی را هر دو طرف مطرح میکنند، همانطور که اشاره کردم ریباکوف در طی روزهای اخیر واکنشهایی را از خود نشان داد که بیانگر این است که طرف غربی سعی میکند پیشنهادات ثانویه خود را به اعضا توضیح دهد و تلاش میکردند تا طوری وانمود کنند که ایران از جنبه انفعال وارد مذاکرات شده است، درحالیکه پیامهای فنی را که در حوزه توانمندی هستهای داشتیم و آمادگی ایران برای راهاندازی و بهرهگیری از سانتریفیوژهای جدید و استخراج اورانیوم و جدیدشدن نقش و جایگاه تأسیسات اراک در کشورمان بیانگر این است جمهوری اسلامی ایران در چارچوب دفاع از حقوق خود مصرّ است.
وی تأکید کرد: بعد از اجلاس مسکو غرب تحریمهایی را علیه کشورمان اعمال کرد که خارج از حوزه تفاهم بود و بر این اساس آنها احساس میکنند که تحریمها ممکن است در حوزه اقتصادی تأثیری داشته ولی نتیجهای در چارچوب تغییر اراده ایران در حوزه هستهای و رسیدن به حقوق خود نداشته است.
کلینی با بیان اینکه غرب درک میکند که تحریمها از نظر ماهیتی هنوز تأثیری نهایی بر ایران نداشته است و با این ارزیابی وارد حلقه قزاقستان شده است، اظهار داشت: آنها در بهرهگیری از معدل شرایط حرکت میکنند و الزاماً هدف آنها تنها معطوف به موضوع هستهای نبوده و غرب بهدنبال کارکرد دیگری از تحریمها بوده و تلاش کرده تا جامعه ایران را متأثر کند تا سایش و فرسایش مورد نظر خود را دنبال کند و پا گذاشتن جریان غربی به ایستگاه آلماآتی بیانگر نوع نگاه آنها به آینده است.
این کارشناس ارشد افزود: آنها سعی کردند با شکل دیگری وزنکشی تحریمها را علیه ایران در دستورکار خود قرار دهند و در حوزه قضاوت اطلاعاتی از شرایط در حوزههای متعدد دچار تناقض هستند که اگر در حال حاضر به مستندات آنها رجوع کنید، بهعنوان مثال نظرسنجی گالوپ بیانگر این است که نوع نگاه جامعه ایرانی و حتی خارج از کشور به اصل توسعه علمی و صلحآمیز کشور غیرقابل بازگشت است، ازاینرو اگر غرب فکر کند میتواند با سیاست برچیدن فردو حرکت کند پا به بیراهه گذاشته است و این تأکید غربی میتواند بنبستساز شود زیرا تأسیسات فردو غیرقابل تغییر است و فکر کنم طی اجلاس روز جاری به عمق مواضع ایران آشنایی بیشتری پیدا کردند. قابل ذکر است که برخی از کشورهای مهم اروپایی نیز اگرچه مواضع تندی از خود نشان میدادند اینبار با ظاهر دیگری مواضع خود را دنبال کردند.
وی خاطرنشان کرد: تأسیساتی که در فردو است غیرقابل بازگشت است و ایران اجازه نخواهد تا در رسیدن به توسعه خدشهای وارد شود و ممکن است در مسیر سطح و کمّیت تولید و بهرهگیری صنعتی رفتار متفاوتی داشته باشد ولی بهاین معنا نیست که ایران از اصل غنیسازی و مدل خود صرفنظر کند.
کلینی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه بسته پیشنهادی غرب با بغداد چه تفاوتی خواهد داشت، افزود: هنوز در مورد میزان تفاهم در کیفیت و نوع پیشنهادات نمیتوان قضاوت کرد. اینها قضاوتهایی بود که برخی رسانهها به آن میپرداختند و باید اجازه داد تا مذاکرات مسیر خود را دنبال کنند و در خصوص طیف نظرات و ایدهها پیشداوری نکرد و همچنین باید دید غرب انتخاب و پیشنهادات ایران را نیز چگونه میتوانند در آلماآتی هماوردسازی کند ویا مجدداً به آینده موکول خواهد کرد.
وی ادامه داد: طرف ایرانی در اجلاسهای قبلی پیشنهادات خود را بهصورت جامع مطرح کرده بود و در شرایط جدید نیز ایران با پیشنهادات معتبر وارد جلسه شده است و بهقولی تیم مذاکره کننده با توجه به بیانیه نمایندگان مجلس با مسئولیت مذاکرات را دنبال خواهد کرد و همچنانکه قبلاً اشاره شده بود غرب نبایستی با امتیاز سوخته حرکت کنند وبا رویکردی جدید و پیشنهاد معتبر به اجلاس جدید و آینده نگاه کنند و بار دیگر تأکید میکنم که در صورت عدمکارشکنی برخی از جریانات، آلماآتی میتواند نقطه عطف طرفین در مذاکرات باشد و اکنون باید منتظر پایان نتایج مذاکرات در روز بعد و مراحل بعدی باشیم.