برای درک بهتری از آینده روابط دو سویه به گفتوگویی با دکتر "میرقاسم مؤمنی" مدیر مؤسسه بینالمللی "چشمانداز ابرار نوین" و رئیس انجمن دوستی ایران و قزاقستان پرداختهایم.
- روابط سیاسی، امنیتی و اقتصادی دو کشور ایران و قزاقستان در سالهای گذشته با چه تحولاتی روبرو بوده است؟
در سالهای گذشته در مورد غیرنظامیکردن دریای خزر همکاریهایی بین دو کشور وجود داشته است و هر دو کشور بر غیر نظامی بودن دریا تأکید کردهاند. در مورد ریاست قزاقستان بر سازمان همکاری اسلامی هم دو کشور همکاری داشته اند. در حوزه اقتصادی هم با وجود تحریم ها شاهد رشد و گسترش روابط اقتصادی دو کشور را شاهد بوده ایم. در این بین دو کشور مشکلی سیاسی با هم نداشته اند و از در دو دهه گذشته نیز مشکلی وجود نداشته است.. قزاقستان فقط بخشی از تحریم ها بر ضد ایران را به علت احترام به قوانین بینالملل و به گونه ای الزامی انجام میدهد.
- مهمترین متغیرها و بسترهای همکاری قزاقستان و ایران در چه حوزههایی قرار دارد؟
- به نظر شما مهمترین موانع توسعه روابط ایران و قزاقستان چیست؟
- به نگاه شما نقش و نگاه روسیه و آمریکا در روابط کنونی قزاقستان و ایران چیست؟
- نقش ایران را در هر گونه همگرایی و یا واگرایی با قزاقستان چگونه قابل تحلیل و بررسی قرار میدهید؟
این امر دو جانبه است. در حال حاضر دو کشور به گسترش روابط نیاز دارند. از نظر امنیتی و سیاسی دو کشور در یک حوزه هستند و به ناچار باید در حوزه امنیت، تروریسم، مواد مخدر و … همکاری کنند.
- آیا میتوان روابط ایران با جمهوری قزاقستان را به سوی روابطی استراتژیک و راهبردی رهنمون کرد؟
- در سالهای گذشته حجم مبادلات تجاری میان ایران و قزاقستان چند برابر افزایش یافته است. متغیر اقتصاد چه نقشی در روابط کنونی ایران و قزاقستان دارد؟
- شما چه پیشنهادی برای رفع موانع و توسعه بایسته روابط ایران و قزاقستان دارید و دو کشور برای افزایش مناسبات با ایران باید چه رویکردهایی را مورد توجه قرار دهند؟
- نقش موضوع هستهای ایران و تعیین قزاقستان به عنوان میزبان مذاکرات هستهای در هر گونه افزایش روابط ایران و جمهوری قزاقستان تا چه اندازه است؟
- آینده روابط ایران و قزاقستان را با توجه به متغیرهای دخیل در روابط بین دو کشور با چه سناریوهایی مورد بررسی قرار می دهید؟
منبع: مرکز بينالمللي مطالعات صلح