به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، این مصوبه شامل تکالیف و راهبردهایی برای کلیه نهادها و عاملهایی است که در امر شناسایی و بهرهگیری از فضا و هوا برای فعالیتهای رسانهای و مخابراتی، تصویربرداری، شناسایی و جابجایی محمولهها در هوا و فضاست.
سند جامع توسعه هوافضای کشور در شش فصل و در سه حوزه «فضایی»، «هوایی و فضانوردی» و «دفاعی» هوافضا تنظیم و تصویب شده است.
دستیابی به جایگاه اول منطقه در تسخیر فضا و تسلط بر آن از طریق علوم و فناوری های مربوطه با استفاده از توانمندیهای دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی کشور، انجام ماموریتهای فضایی سرنشیندار و قراردادن انسان در مدار، همچنین طراحی، ساخت، پرتاب و بهرهبرداری از ماهواره در مدار زمینآهنگ و دیگر ماهوارهها با کاربردهای ارتباطات، سنجش از دور با اولویت فناوری و صنایع داخل و با مشارکت جهان اسلام و همکاریهای بینالمللی، از مهمترین اهداف کلان حوزه فضایی در سند جامع هوافضا است.
دستیابی به خدمات و زیرساختهای ارتباطات فضا پایه برای تامین نیازمندیهای کشوری و منطقهای، عمومی و تجاری و سازگار با بستر مخابراتی زمین پایه، دستیابی به فناوری لازم برای پاسخگویی به خدمات مورد نیاز سنجش از دور و مشاهده زمین با دقت زیر 10 متر، همکاری در راستای موقعیتیابی، ناوبری و زمانسنجی در سطح ملی و منطقهای مطابق با کیفیت جهانی و رقابتپذیر از دیگر اهداف کلان در حوزه فضایی سند جامع هوافضا تعریف شده است.
در حوزه هوایی و هوانوردیِ سند جامع توسعه هوافضای کشور نیز تبدیل شدن به قطب منطقه ای و دارای جایگاه برجسته جهانی با استفاده از توان علمی و فناوری دانشگاهها و مراکز علمی برای توسعه طراحی و تولید هواپیمای جت منطقهای 100 و 150 نفره و هواپیماهای هوانوردی عمومی متناسب با نیازهای کشور و بازارهای جهانی، بالگرد متوسط و نیمه سنگین، و موتورهای توربوجت، توربوفن سبک، توربوفن سنگین و توربوکمپرسورهای گازی با ظرفیت یک الی 10 مگاوات پیشبینی شده است.
حضور موثر در هوانوردی جهانی، ایجاد ظرفیتهای سختافزاری و نرمافزاری جهت تحقق ترافیک هوایی50 میلیون مسافر و 550 هزار تن بار داخلی و 50 میلیون مسافر و 950 هزار تن بار در سطح بینالملل و ترانزیت، از دیگر اهدافِ کلانِ حوزه هوایی و هوانوردی در سند جامع توسعه هوافضای کشور است.
باز طراحی و ساخت هواپیما و بالگرد جنگنده چند منظوره مورد نیاز در نسل پنجم، انواع پهپادها با قابلیت ارتفاع، برد و محموله بالا و نیز تهاجم در سطح رقابت پذیری جهانی، موشک های مورد نیاز برای حفظ و ارتقای توان دفاعی و ایجاد توان بازدارندگی مؤثر در برابر تهدیدات منطقهای و فرامنطقهای و در سطح پنجم جهان، طراحی، ساخت، پرتاب و بهره برداری از ماهوارههای دفاعی و امنیتی مورد نیاز، همچنین طراحی، ساخت و بهرهبرداری از سامانههای حامل ماهوارههای مورد نیاز، از جمله اهداف کلان حوزه دفاعی هوافضای سند جامع توسعه هوافضا ذکر شده است.
به گفته دکتر کبگانیان قائم مقام ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، سند جامع توسعه هوا فضای کشور در بلندمدت اهداف چشم انداز 1404 را دنبال خواهد کرد و هر یک از حوزه های هوایی و هوانوردی، دفاعی و فضایی به متولیان آنها واگذار شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در سند جامع توسعه هوافضای کشور پروژههای بزرگی در زمینه فناوری فضایی تعریف شده و امیدواریم با تامین بودجه و هزینههای لازم، کشور بتواند به اهداف این سند دست پیدا کند.
به گفته دکتر کبگانیان در نقشه جامع علمی کشور و سند توسعه هوافضا بر گسترش همکاریهای بینالمللی تاکید شده است و در این راستا میتوان از ظرفیت کشورهای غیر متعهد همچنین کشورهای ثروتمند و دارای فناوری جهان اسلام استفاده کرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: سند جامع توسعه هوافضای کشور در ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور نهایی و در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده و تمامی دستگاهها، صنایع مختلف و دستاندرکاران آن در این راستا همکاری مناسبی داشتند که نهایتا سبب ایجاد همگرایی بین بخشهای مختلف کشور شد.
«سند جامع توسعه هوافضای کشور» که پس از تأیید در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی، به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است، با ابلاغ رییسجمهور وارد فاز اجرایی شد.