مجله نیشن در ادامه گزارش خود نوشت: با این حال ایران گامهایی را برای کاهش تنشها اتخاذ کرده است که نمونه آن تبدیل اورانیوم با غنای 20 درصد به میلههای سوخت راکتور تحقیقاتیاش است که باعث میشود این اورانیوم برای تولیدات تسلیحاتی مناسب نباشد.
در ادامه این گزارش میخوانیم: بنابراین شاید مفید باشد که نگاهی به یک سخنرانی مهم که اخیرا توسط آیتالله علی خامنهای، رهبر معظم ایران بیان شد و متن آن توسط هیات نمایندگی ایران در سازمان ملل ارائه شد بیندازیم. آیتالله خامنهای در یک سخنرانی خطاب به جمعی از مقامات نیروی هوایی ایران، آمریکا را به تلاش برای تسلط بر ایران و منطقه متهم کرد، یک نتیجهگیری که با توجه به جنگ آمریکا در عراق و افغانستان و حضور نظامی قوی این کشور در خاورمیانه و منطقه چندان غیرمنطقی نیست.
آیتالله خامنهای به درستی گفت: دشمنان ملت ایران بیش از سی سال هرچه در توان داشتند انجام دادند تا به ملت ایران آسیب برسانند. چیزی نیست که آنها علیه ملت ایران از آن استفاده نکرده باشند. آنها درگیری به وجود آوردند، جنگ به راه انداختند، از دشمنان جمهوری اسلامی ایران با تمام توان حمایت کردند و جنگ سخت و نرم راه انداختند. آنها از هرچه در دست داشتند استفاده کردند، دست به توطئه زدند، کودتا به راه انداختند، درگیری نظامی به راه انداختند، باعث سقوط هواپیماهای مسافربری شدند، تحریمهای سنگینی را اعمال کردند و به طور روزانه آنها را افزایش دادند.
مجله نیشن در ادامه این گزارش خود نوشت: علاوه بر آن باراک اوباما (رییسجمهور آمریکا) دست به یک حمله سایبری بزرگ علیه ایران زد که اگر از جانب ایران انجام میشد یک اعلان جنگ به حساب میآمد. علاوه بر آن به نظر میرسد که آمریکا و اسراییل جنبشی را برای ترور دانشمندان ایرانی نیز به راه انداختند.
این مجله در ادامه نوشت: طبق گزارشات رسانهها آیتالله خامنهای در زمینه مذاکرات هرگونه دری را بست، اما این چیزی است که او در واقع گفت: آمریکاییها اکنون بار دیگر مساله مذاکرات را مطرح کردهاند. آنها تکرار میکنند که آمریکا آماده است با ایران مذاکرات مستقیم داشته باشد. این چیز جدیدی نیست. آمریکاییها بارها مساله مذاکرات را مطرح کردهاند. اکنون سیاستمداران جدید آنها تکرار میکنند که ما باید مذاکره کنیم و میگویند که توپ در زمین ایران است. این شما هستید که باید معنی مذاکراتی را که با فشار و تهدید همراه هستند توضیح دهید. مذاکرات برای اثبات حسن نظر آدم است. شما دهها اقدام که نشانگر فقدان حسن نیت است انجام میدهید و بعد درباره مذاکرات حرف میزنید. آیا هنوز انتظار دارید که ملت ایران حسن نیت شما را باور کند؟ ما هیچ گونه حسننیتی نمیبینیم.
مجله نیشن در ادامه گزارش خود نوشت: آیتالله خامنهای به این نکته اشاره کرد که وقتی اوباما در سال 2009 رییسجمهور شد دستش را به سوی ایران دراز کرد. اما به گفته آیتالله خامنهای در این چهار سال چیز زیادی تغییر نکرده است و تحریمهای آمریکا علیه ایران، تهدید جنگ، حمایت آمریکا از شورشهای اسلامگرایان سنی علیه متحد ایران یعنی سوریه ادامه دارد. آیتالله خامنهای درباره ترورها گفت: عاملان آنها متحدانشان و جاسوسان صهیونیستی آشکارا دانشمندان جمهوری اسلامی را کشتند. آنها حتی این تهدیدات تروریستی را محکوم نکردند. (برعکس) آنها از آنها حمایت کردند. این سابقه آنهاست. آنها تحریمها را که قصد داشتند آنها را فلج کننده کنند، علیه ملت ایران اعمال کردند. آنها به وضوح کلمه فلجکننده را به زبان آوردند. چه کسی را میخواهند فلج کنند؟ آیا میخواهید مردم ایران را فلج کنید؟ شما حسن نیت دارید؟
آیتالله خامنهای علاوه بر آن گفت: مذاکرات زمانی با معنی هستند که دو طرف با حسن نیت و بدون برنامهریزی برای فریب دادن یکدیگر مذاکره کنند. مذاکرات باید براساس شرایط مساوی برگزار شود. مذاکره صرفا برای مذاکره، مذاکرات تاکتیکی و پیشنهاد مذاکرات به عنوان یک ژست ابرقدرتی اقدامات فریبکارانه است و صادقانه نیست.
وی افزود: من دیپلمات نیستم. من انقلابیام. من صریح و صادقانه حرف میزنم. دیپلماتها یک چیز میگویند، اما منظورشان یک چیز دیگر است. ما صادقانه و با صراحت حرف میزنیم. مذاکرات زمانی با معنیاند که دو طرف حسننیتشان را نشان دهد. شما خودتان میگویید فشار و مذاکره. این دو با هم همخوانی ندارند. شما میخواهید تفنگ را به سمت مردم ایران نشانه بروید و بگویید یا مذاکره کنید یا ما شلیک میکنیم. شما این حرفها را میزنید تا ملت ایران را بترسانید. باید بدانید که مردم ایران از این چیزها نمیترسند.
آیتالله خامنهای افزود: مذاکرات با آمریکا مشکلی را حل نمیکند.
مجله نیشن در ادامه گزارش خود نوشت: اگر قرار باشد صادقانه حرف بزنیم باید گفت که ایراد گرفتن از منطق آیتالله خامنهای دشوار است. ایران در واقع در مذاکرات با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و گروه 1+5 شرکت دارد.
محمود احمدینژاد، رییسجمهور ایران نیز درباره دورنمای مذاکرات با ایران صحبت کرد.
احمدینژاد یک روز قبل از آیتالله خامنهای گفت: تفنگهایتان را از صورت ملت ایران بردارید و من خود شخصا با شما مذاکره خواهم کرد.
این مجله در ادامه گزارش خود نوشت: رسانههای آمریکایی در پوشش خبری این دو سخنرانی ظاهرا اختلافنظرهایی بین این دو مقام ایرانی پیدا کردند. برای مثال روزنامه واشنگتن پست هنگام گزارش اظهارات احمدینژاد نوشت: "محمود احمدینژاد، رییسجمهور ایران روز یکشنبه تمایلش به تعامل مستقیم با آمریکا را به شرط قطع فشارهای غرب علیه کشورش ابراز کرد". اما روزنامه نیویورک تایمز در پوشش خبری سخنرانی آیتالله خامنهای این عنوان را برای مقالهاش انتخاب کرد: "رهبر معظم ایران مذاکرات مستقیم با آمریکا را رد کرد". این روزنامه در گزارش خود نوشت: آیتالله علی خامنهای، رهبر معظم ایران روز پنجشنبه در یک سخنرانی ظاهرا دیدگاه مقامات ایرانی از جمله وزیر امور خارجه کشور را که از چنین مذاکراتی حمایت کرده بود را رد کرد و هرگونه مذاکرات دو جانبه با آمریکا را منتفی دانست.
مجله نشین در پایان گزارش خود نوشت: اما به نظر میرسد که آیتالله خامنهای و احمدینژاد هر دو یک چیز را میگویند، این که تا زمانی که تفنگی روی سرشان قرار نگیرد و اگر متقاعد شوند که آمریکا با حسن نیت قصد مذاکره دارد، در مذاکرات شرکت خواهند کرد.