به گزارش مشرق به نقل از مهر، در مراسمي با حضور مديرکل دفتر تنوع زيستي و حيات وحش سازمان حفاظت محيط زيست کشور، کارشناس مسئول تنوع زيستي و مشاور رئيس سازمان محيط زيست کشور و کارشناس مسئول بيمارهاي حيات وحش اين سازمان، طرح پايش تصويري منطقه حفاظت شده اشترانکوه به بهره برداري رسيد.
مديرکل محيط زيست استان لرستان روز جمعه در حاشيه اين مراسم در سخناني اظهار داشت: با توجه به محدوديتهاي منابع، امکانات و نيروي انساني بايد استفاده از روشهاي نوين حفاظتي در دستور کار قرار گيرد.
محمد حسين بازگير با اشاره به استفاده از دوربينهاي کنترلي و نظارتي در سطح منطقه حفاظت شده اشترانکوه، بيان داشت: اين تجربه براي اولين بار در ايران عملياتي مي شود.
وي با اشاره به هزينه 35 ميليون توماني براي بهره برداري از پروژه پايش تصويري منطقه حفاظت شده اشترانکوه و درياچه گهر، يادآور شد: تعميم و اجراي اين پروژه در ساير مناطق حفاظت شده استان در دستور کار قرار دارد.
مديرکل محيط زيست استان لرستان با اشاره به کمبود و محدوديت امکانات و نيروي انساني براي حفاظت از مناطق حفاظت شده استان، بيان داشت: از سوي ديگر با توجه به صعب العبور بودن برخي مناطق حفاظت شده لرستان استفاده از روش هاي نوين پايش و مديريت ضروري است.
بازگير با اشاره به همکاري معاونت عمراني استانداري لرستان در اجراي اين پروژه، خاطرنشان کرد: اين طرح موجب ارتقا ضريب حفاظت و نظارت بيشتر بر منطقه حفاظت شده اشترانکوه مي شود.
وي با اشاره به فراهم شدن امکان استفاده از اينترنت پرسرعت در کنار درياچه گهر با بهره برداري از اين پروژه، يادآور شد: از سوي ديگر محدوديتي براي رصد کردن اين منطقه در روز و شب با استفاده از سيستم پايش تصويري وجود ندارد.
اشترکوه يا اشترانکوه از عجايب طبيعي ايران و يکي از ذخاير طبيعي ارزشمند جهان به شمار ميآيد. اشترانکوه، رشتهکوهي است در شرق استان لرستان که در حوزه استحفاظي شهرستان ازنا قرار دارد. اين رشته کوه از بلندترين رشتهکوههاي زاگرس است.
اشترانکوه از غرب به شهرستان دورود، از شمال به شهرستان ازنا و از شرق و جنوب به شهرستان اليگودرز محدود ميشود. قلههاي بلند و پربرف، درههاي ژرف و طولاني، رودهاي دائمي، پوشش گياهي و جانوري بسيار متنوع، روستاهاي کوهپايهاي از جمله ويژگيهاي اشترانکوه است که به سبب بلندي در شعاع ??? کيلومتري به خوبي پيداست.
اين رشته کوه در حدود سال ???? از لحاظ گونههاي جانوري و گياهي جزء مناطق حفاظت شده قرار گرفت و در سال ???? جزء محيط زيست جهاني قرار گرفت.
از گونههاي جانوري آن ميتوان به خرس قهوه اي، روباه،، کفتار، گراز، گرگ خاکستري، بز کوهي، قوچ، و از پرندگان ميتوان به عقاب، کبک، جغد، اردک و شاهين، اشاره کرد که همگي تحت حفاظت محيط زيست اشاره کرد.
درياچه گهر نيز به عنوان يکي از درياچه هاي بکر و زيباي آب شيرين ايران در ميان رشته کوه هاي زاگرس و در دامنه اشترانکوه واقع شده و اين درياچه از ذوب برف هاي اشترانکوه و انباشت آب آن در پشت سد يا آب بندي که از ريزش کوه پديد آمده تشکيل شده است.
درياچه گهر که داراي لقب نگين اشترانکوه است از زيباترين درياچه هاي کوهستاني ايران است که در 121 کيلومتري شرق استان لرستان به مرکزيت خرم آباد و در 35 کيلومتري جنوب شرقي شهر دورود در اين استان واقع شده است و همچون نگيني در مرکز منطقه حفاظت شده اشترانکوه با مختصات جغرافيايي 49 درجه و 16 دقيقه تا 9 درجه و 17 دقيقه طول شرقي و تا 33 درجه و 18 دقيقه عرض شمالي در ارتفاع 2350 متري از سطح درياي آزاد قرار گرفته است.
اين درياچه کم نظير شامل دو بخش به نامهاي گهر بزرگ و گهر کوچک - يا گهر بالا و پايين- است که وسعت درياچه گهر بزرگ حدود 100 هکتار و عمق درياچه بين 4 تا 28 متر و عرض آن بين 400 تا 800 متر و طول آن 1500 متر است.
ميزان بارش سالانه در منطقه حدود 931 ميلي متر است که بيشتر به صورت بارش برف مي باشد به طوريکه در سالهاي پربرف سطح درياچه يخ بسته و مناظر زيبا و بديعي را براي علاقمندان به طبيعت و گردشگران به وجود مي آورد.
موقعيت درياچه گهر محصور شده در بين رشته کوههاي اشترانکوه است و بسياري از کوهنوردان در تمامي فصول سال به قلل مرتفع اين کوهها از جمله قله هاي متنوع اشترانکوه، گل گل، سن بران، پل پازن پير، تخت شاه و ... صعود مي کنند.
پوشش گياهي اطراف درياچه گهر و منطقه اشترانکوه شامل بلوط، بيد، بادام، پسته وحشي، گلابي وحشي، چنار، نارون، انجير، زبان گنجشک، سيب، زالزالک، ارژن، کنار و ... است.