ساخت ورزشگاه نقشجهان یا همان دهکده المپیک اصفهان از اواخر دهد 60 و پس از پایان جنگ تحمیلی آغاز شد. در سال 72 استاندار وقت اصفهان رییس هیات فوتبال را مسئول ساخت این استادیوم کرد ولی عملیات خاکبرداری آن در سال 74 آغاز شد!
عملیات اجرایی استادیوم فوتبال نقش جهان سال 1375 آغاز و پس از تغییرات پیاپی مدیران و مجریان این طرح، سرانجام فاز اول ورزشگاه نقش جهان که همان استادیوم فوتبالش بود در سال 80 آماده بهره برداری شد تا سپاهان بازیهایش را در لیگ برتر در این ورزشگاه برگزار کند.
نقش جهان برای زرد پوشان اصفهانی خوش یمن بود و در آن توانستند دو قهرمانی جام حذفی و یک قهرمانی در لیگ برتر را به ارمغان آورند. پس از قهرمانی سپاهان در دوره دوم لیگ برتر بود که به علت برطرف کردن نواقص این استادیوم، مقرر شد نقش جهان در زمان 18 ماه به طور کامل ساخته شده و سایر فازهای آن هم به بهره برداری برسد.
شاید اگر طلاییپوشان اصفهان میفهمیدند که این ورزشگاه قرار نیست به این زودیها به بهرهبرداری برسد، هرگز بازیهای خود را به ورزشگاه فولادشهر اصفهان منتقل نمیکردند و به نواقص ورزشگاه راضی میشدند.
به هر حال کار بازسازی استادیوم نقشجهان از مرداد 86 با مدیریت شرکت توسعه و تجهیز اماکن ورزشی کشور و زیر نظر شرکت کاشالوت، آغاز شد تا در عرض دو سال و تا پایان مرداد 88، فاز دوم استادیوم آماده شده و به بهرهبرداری برسد. تاریخی که هنوز هم فرا نرسیده است!
ماموریت نافرجام واعظ آشتیانی در اصفهان
مهرماه 88 و زمانی که عملا باید کار بازسازی نقش جهان به پایان می رسید، سعیدلو رییس وقت سازمان تربیت بدنی با مشاهده وضعیت نامناسب این پروژه، واعظ آشتیانی قائم مقامش را مسئول رسیدگی به وضعیت این استادیوم کرد. آشتیانی نیز چند نوبت به اصفهان رفت تا از نزدیک به این مسئله رسیدگی کند. وی در یکی از این دیدارها گفته بود" با فرصت مجددی که به پیمانکاران این پروژه داده ایم قرار است ورزشگاه نقش جهان تا پایان اردیبهشت ماه سال آینده (سال 89) تکمیل و خرداد ماه به مردم اصفهان هدیه داده شود."
کار نقش جهان که قرار بود میزبان مسابقات فوتبال همبستگی کشورهای اسلامی هم باشد با این صحبت ها هم جلو نرفت تا جایی که واعظ آشتیانی در آذر ماه 88 به خاطر اختلاف نظر با سعیدلو از قائم مقامی سازمان تربیت بدنی استعفا داد و نتوانست دیگر به بحث این استادیوم ورود پیدا کند.
چند روز پس از این استعفا، سعیدلو شخصا برای بررسی وضعیت نقش جهان به اصفهان رفت تا شاید فرجی در کار این استادیوم پیش آید. وی در صحبتهایش بر خلاف نظر قائم مقام سابقش گفت" این ورزشگاه با مشکلات مالکیت و حقوقی مواجه است که باید این مسائل حل و فصل شود. به همین دلیل نمی توانیم زمان دقیقی برای بهره برداری از آن اعلام کرد!"
در این بین رسانه های گروهی به خصوص برنامه تلویزیونی 90 بارها گزارشات مختلفی در خصوص عدم حاضر شدن این ورزشگاه و خلف وعده مسئولین پخش کردند ولی این کار هم کمکی به آماده شدن نقش جهان نکرد. نکته جالب در این میان این که برای این پروژه بالغ بر 5 پیمانکار انتخاب شدند ولی هیچ کدام این کار را ادامه ندادند.
تاسیس وزارت ورزش هم دردی از نقش جهان دوا نکرد
پس از تشکیل وزارت ورزش، مردم اصفهان امید داشتند تا گره کور ساخت این استادیوم باز شود ولی باز هم به جز وعده های مسئولان ، اتفاق خاصی در عمل مشاهده نمی شد.
مهرماه سال 90 و با اعلام اینکه پیمانکار جدیدی برای ساخت نقش جهان در نظر گرفته شده صحبت از واگذاری این پروژه از شرکت تجهیز اماکن ورزشی به استانداری اصفهان به میان آمد و این دلیل عنوان شد که در صورت بومی بودن پروژه، نقش جهان زودتر به بهره برداری می رسد. بر همین اساس اعلام شد که کار عمرانی این استادیوم دوباره از سر گرفته می شود.
آذرماه همان سال و پس از بازدید وزیر ورزش و جوانان از این پروژه ، دوباره همان صحبت ها بدون کمترین تغییری به میان آمد و اعلام شد پیمانکار نقش جهان به زودی در استادیوم مستقر می شود تا کار ساخت ورزشگاه را آغاز کند. هر کدام از مسئولان که در خصوص این استادیوم صحبت می کردند از برطرف شدن مشکلات اداری و مالی برای آغاز مجدد ساخت و ساز در نقش جهان سخن می گفتند ولی در عمل مشاهده می شد علی رغم اختصاص بودجه های میلیاردی به نقش جهان، این مسئله صحت ندارد و همچنان این پروژه هیچ پیشرفتی نمی کند.
کش و قوس این قضیه تا فروردین 91 ادامه داشت تا اینکه اعلام شد استادیوم نقش جهان جزو پروژه های " مهر ماندگار " باشد و بر همین اساس تا پایان دولت دهم قطعا افتتاح می شود.
اردیبهشت ماه امسال سخنگوی وقت وزارت ورزش اعلام کرد این استادیوم در دهه فجر امسال افتتاح می شود. انصاری فرد گفته بود اعتبار این پروژه از سوی دولت تامین شده و تا بهمن ماه 91 یعنی همین روزهایی که اکنون در ان قرار داریم، این استادیوم آماده بهره برداری می شود!
راند آخر؛ تصویب واگذاری نقش جهان در هیات دولت
وضعیت بلاتکلیفی نقش جهان دوباره ادامه پیدا کرد تا اینکه بالاخره آذر ماه امسال رییس جمهور در سفر به اصفهان، از استادیوم نقش جهان بازدید و دستورات لازم را در خصوص تسریع روند بازسازی آن صادر کرد. در نهایت و با تصمیم رییس جمهور مقرر شد این استادیوم به کارخانه فولاد مبارکه فروخته شود تا کارهای مربوط به بازسازی آن توسط این کارخانه با سرعت بیشتری انجام شود.
پس از این تصمیم، وزیر ورزش و رییس کارخانه فولاد مبارکه در جلسه ای جزییات این واگذاری را بررسی کردند تا با توافق هیات دولت، این فروش نهایی شود. بر همین اساس و با توافق دو طرف، وزارت ورزش بحث فروش استادیوم نقش جهان به کارخانه فولاد مبارکه اصفهان را در هیات دولت مطرح کرد و این پیشنهاد 9 آذرماه مورد موافقت هیات وزیران قرار گرفت.
مصوبه این انتقال نیز 10 دی ماه از سوی رحیمی معاون اول رییس جمهور ابلاغ شده است و در حال طی شدن پروسه اداری خود است. این در حالی است که مدیر عامل سپاهان 13 دی ماه در مصاحبه ای اعلام کرده وضعیت فروش نقش جهان هنوز مشخص نیست و نیاز به جلسات بیشتری دارد! این سخنان ابهامات واگذاری را بیشتر کرده، چراکه بعید است یک ماه پس از مصوبه دولت، مدیرعامل باشگاه سپاهان از آن بی خبر باشد و پیگیری برای به نتیجه رسیدن قول رییس جمهور نکند.
به نظر می رسد فروش نقش جهان به فولاد مبارکه می تواند به تسریع روند بازسازی کامل آن کمک زیادی کند زیرا سپاهان از آماده شدن این استادیوم نفع می برد و می تواند حداقل به تیم فوتبالش یک استادیوم مناسب بدهد. از طرفی سایر رشته های این باشگاه هم می توانند از سالن های جانبی و امکانات نقش جهان استفاده های زیادی کنند اما با روندی که تاکنون وجود داشته، نمی توان به این مصوبه دل خوش کرد.
البته نکته حقوقی ظریفی نیز در این میان وجود دارد و اینکه، دولت در مصوبه خود برای ورزشگاه مذکور، از کلمه "واگذاری" استفاده کرده اما برای واگذاری ورزشگاه به پرسپولیس و استقلال، از کلمه "انتقال" که این موضوع دارای بار حقوقی مختلف بوده و به نوعی، قدرت مصوبه دولت برای سرخابی ها بیش از ابلاغیه دی ماه برای اصفهانی هاست و شاید اهالی تیزبین نصف جهان، با درک این تفاوت نسبت به تحقق آن کمی دلسرد شده اند.