به گزارش مشرق به نقل از فارس، روزنامه لبنانی «السفیر» در مقالهای به قلم «حلمی موسی» به تشریح جزئیات حمله اخیر رژیم صهیونیستی به مرکز تحقیقات نظامی «جمرایا» میپردازد.
حلمی موسی در این باره مینویسد: ستاد فرماندهی ارتش و نیروهای مسلح سوریه تا حصول اطمینان کامل از بمباران مرکز تحقیقاتی جمرایا توسط رژیم صهیونیستی اقدام به انتشار این خبر نکرد و در ابتدا تنها به بیان این خبر اکتفا کرد که این حمله دو کشته و 5 زخمی درپی داشته است تا به دنبال آن سوالات بیشماری درباره دلایل و انگیزههای این حمله و بازتابهای آن بر بحران سوریه و اوضاع متشنج و بحرانی منطقه مطرح شود.
بحث و مناقشههای بسیاری درباره هدف رژیم صهیونیستی از این تجاوز شبانه در رسانههای خبری به راه افتاد و با توجه به تمرکز رژیم صهیونیستی در روزهای اخیر بر موضوع سلاحهای شیمیایی سوریه نگاهها در ابتدا متوجه این احتمال شد که کاروان مورد حمله قرار گرفته توسط رژیم صهیونیستی حامل سلاحهایی از این نوع است، اما به سرعت این احتمال رد شد، به ویژه آنکه رسانهها و منابع خبری غرب اعلام کردند که کاروان مورد حمله قرار گرفته حامل موشکهایی از نوع «سام 17» بوده که قرار بود به دست «حزب الله» در لبنان برسد. به این ترتیب بار دیگر بحثها و مناقشهها برسر اهداف این عملیات بالا گرفت، به ویژه آنکه طرفهای صهیونیستی از هرگونه اظهار نظر درباره این عملیات امتناع میکردند.
ساعتها پس از حمله اخبار دیگری منتشر شد تا بسیاری را متعجب و غافلگیر کند. اخباری که تاکید میکرد این حمله در منطقه مرزی بین سوریه و لبنان انجام شده است.
ارتش لبنان اولین منبعی بود که از تحرکات هوایی غیر عادی صهیونیستها در مرزهای لبنان و سوریه سخن میگفت که در آن 16 جنگنده صهیونیستی شرکت کرده بودند تا پس از آن اخبار دیگری منتشر شود که از تجاوز رژیم صهیونیستی سخن میگفت و پس از آن سخنان و اظهارات غیر موثقی از اینجا و آنجا درباره این تجاوز به گوش رسید.
منابع امنیتی لبنانی اعلام کردند که پرواز جنگندههای رژیم صهیونیستی در شب چهارشنبه طی سالهای گذشته بیسابقه بوده و موجب شده تا ارتش و مقاومت به حالت آماده باش درآیند.
این منابع امنیتی همچنین اعلام کردند که از صبح آن روز تحرکات قابل توجهی در مرزهای لبنان و سرزمینهای اشغالی از شبعا تا الناقوره توسط گشتیهای رژیم صهیونیستی به همراه تقویت استحکامات پشت جبهه مشاهده میشد.
تنها در واپسین ساعات شب چهارشنبه بود که منابع آمریکایی تاکید کردند که تجاوزی توسط رژیم صهیونیستی صورت گرفته است، در حالیکه در تمام این مدت منابع رسمی صهیونیستی سکوت اختیار کرده بودند.
پس از آن بود که ستاد مشترک ارتش و نیروهای مسلح سوریه به طور رسمی اعلام کرد که حملهای توسط رژیم صهیونیستی در خاک سوریه صورت گرفته و بخشی از مسئولیت این تجاوز را متوجه گروههای تروریستی و افراد مسلح فعال در سوریه دانست که در انجام این تجاوز با یکدیگر همکاری داشتند و موفقیت این عملیات بیتردید در گرو این همکاریها بوده که در طول این دو سال همواره وجود داشته است.
ستاد مشترک ارتش و نیروهای مسلح سوریه در ادامه اعلام کرد که این تجاوز به طور مستقیم یکی از مراکز تحقیقات علمی سوریه را هدف قرار داده که مسئول بالا بردن سطح مقاومت و دفاع است و در منطقه «جمرایا» از توابع ریف دمشق هدف قرار دارد.
این بیانیه تاکید میکند که این مرکز از چند ماه پیش بارها توسط گروههای تروریستی مسلح مورد حمله قرار گرفته بود و این گروهها تلاش بسیاری کردند تا با هدف قرار دادن آن، این مرکز را تصرف و به کنترل خود درآورند.
همچنین بیانیه ستاد مشترک ارتش و نیروهای مسلح سوریه تاکید میکرد که جنگندههای رژیم صهیونیستی از منطقه شمال بلندیهای کوه «الشیخ» و در ارتفاع پایین و زیر سطح رادارها وارد آسمان سوریه شده بودند.
بیانیه ستاد مشترک ارتش و نیروهای مسلح سوریه میافزاید: این تجاوز موجب وقوع خسارات مادی کلان و تخریب ساختمان این مرکز و مرکز همجوار آن یعنی مرکز توسعه مکانیسم و پارکینگ خودروها شده که براثر آن دو نفر کشته و 5 نفر زخمی شدند.
ستاد مشترک ارتش و نیروهای مسلح سوریه در بیانیه خود خبر هدف قرار گرفتن کاروانهای تسلیحاتی سوری توسط جنگندههای رژیم صهیونیستی را به شدت تکذیب و تاکید کرده بود: «هم اکنون برای همه آشکار شده است که اسرائیل تحریک کننده و بهرهبرنده و مجری بسیاری از عملیاتهای تروریستی است که سوریه و مردم مقاوم آن را هدف قرار داده و برخی از کشورهای منطقه حامی تروریسم از جمله ترکیه و قطر در آن مشارکت دارند».
اما خبرگزاری فرانسه مدعی شد که در گفتوگو با سوریهایی که در نزدیکی مرکز تحقیقات جمرایا سکونت دارند، آنان تاکید کردهاند که این مرکز تحقیقاتی سلاحهای نامتعارف بوده و پس از اصابت 6 موشک به آن شاهد تخریبهای جزیی بوده و کمیته «هماهنگی انقلاب سوریه در منطقه الهامه» در صفحه فیس بوک خود فیلمی را پخش کرد که در آن مدعی شده بود، صحنههایی از بمباران مرکز جمرایا است.
اما در اسرائیل «دنی یاتوم»، رئیس سابق سازمان اطلاعات و جاسوسی موساد در این ارتباط گفت که اگر واقعا این هجوم توسط اسرائیل صورت گرفته، پس انجام شده و به این ترتیب به این نکته اشاره کرد که اسرائیل پا را از خطوط قرمز فراتر نهاده است و در این ارتباط اسرائیل به هر طریق ممکن مانع رسیدن سلاحهای سوریه به لبنان میشود.
یاتوم تاکید کرد که از میان روسای امنیتی سابق اسرائیل وی تنها کسی است که پذیرفته از جانب خود و به نام خود سخن گوید و تاکید کند: «وقتی اسرائیل میگوید سلاحهای سوریه به هیچ وجه نباید به دست سازمانهای تروریستی برسد، منظور این بوده است».
همچنین یاتوم اظهار میکند، حال که چنین حملهای توسط اسرائیل صورت گرفته و اسرائیل خطوط قرمز را زیر پا گذاشته است، بدانید که دشمنان اسرائیل دست به چنین اقدامی زدهاند که اسرائیل را وادار به چنین واکنشی کردهاند و در این میان امور و قضایایی وجود دارد که توجیه کننده جنگ هستند و این خط قرمزی است که اسرائیل به درستی آن را تریسم کرده و برای اعمال آن از هیچ اقدامی دریغ نمیکند.
اما در خصوص واکنش سوریه و حزب الله به این تجاوز یاتوم گفت که تصور نمیکند که واکنشی صورت گیرد، با این حال ارتش اسرائیل خود را برای سناریو حمله و واکنش سوریه و حزب الله و تشدید اوضاع آماده کرده است، اما چنین احتمالی ضعیف به نظر میرسد.
وی در اینباره سخنان خود را اینگونه توجیه کرد که به صلاح و منفعت سوریه و حزب الله نیست که واکنشی از خود نشان دهند. بشار اسد به شدت درگیر اوضاع داخلی کشور خود است و حزب الله تلاش بسیاری برای کمک به وی میکند و به موازات آن سعی دارد سلاحهای سوریه را به دست آورد، به همین دلیل این دو تمایلی به توسعه دایره نزاع و درگیریها ندارند.
پیشتر تلآویو بارها اظهار کرده بود که به هیچ قیمت اجازه دستیابی به اصطلاح سازمانهای تروریستی که مد نظر آن در اینجا حزب الله است، به سلاحهای شیمیایی و موشکهای «اسکاد» یا موشکهای زمین به دریا سوریه را نمیدهد و «آموس هارئیل»، تحلیلگر و خبرنگار روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» نوشت که اسرائیل از سال 2008 خطوط قرمز انتقال سلاح و تسلیحات نظامی به لبنان را مشخص کرده بود و پس از آن اگرچه اسرائیل کاروانهای نظامی را بارها هدف قرار داده بود، اما در قبال این اقدام خود سکوت کرده بود.
اما با وجودیکه سخنان بسیاری درباره خطرات انتقال سلاحهای شیمیایی سوریه سخن بسیار گفته شده است، اما کارشناسان و صاحبنظران برجسته صهیونیستی بر این باورند که «حزب الله» در تلاش برای تملک چنین سلاحهایی نیست و در این خصوص «شیمون شابیرا» سرهنگ ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی و یکی از پژوهشگران مرکز تحقیقات امور حکومت و مردم بیت المقدس و نویسنده کتاب «حزب الله بین ایران و لبنان» گفت که من باور ندارم حزب الله به دنبال سلاحهای شیمیایی باشد. چون عملیات سوار کرده کلاهک هستهای این موشک بسیار سخت و پیچیده است و من اطمینان دارم که حزب الله دارای چنین مهارت و توانمندی نیست، چون این موضوع قضیه سادهای نیست.
به طور کلی باید گفت که خبرگزاریهای تا پیش از اعلام بیانیه ستاد مشترک ارتش و نیروهای مسلح سوریه به این سمت سوق پیدا کرده بودند که تاکید کنند، تجاوز صورت گرفته یک کاروان تسلیحاتی را در خاک سوریه هدف قرار داده بود که با خود موشکهای ضد هواپیمای «سام 17» را حمل میکرد که اسرائیل آن را مخل موازنه قوا و تغییر اصول و قواعد بازی میداند، اما دیپیلماتهای غربی بیشتر جانب واقعیت را مراعات کرده و اظهار کردند که این حمله یک پایگاه را هدف قرار داده است.
اما دولت امریکا از هرگونه اظهار نظر درباره این حمله خودداری کرد و «جی کارنی»، سخنگوی کاخ سفید به بیان این نکته اکتفا کرد که پاسخی به این گزارش نمیتوانم بدهم و من از شما میخواهم که از خود اسرائیلیها سوال کنید که آیا دست به چنین اقدامی زده است یا خیر.
همچنین سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز از هرگونه اظهار نیز درباره این تجاوز امتناع و تنها به بیان این نکته اکتفا کرد که آمریکا از همکاریهای موجود بین ایران و سوریه و حزب الله نگران است، اما یکی مقام مسئول آمریکایی در گفتوگو با شبکه «سی إن إن» وقوع تجاوز صهیونیستی به سوریه را مورد تاکید قرار داد.
به طورکلی تحلیلگران ملاحظه کردند که تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک سوریه با سوء استفاده از شرایط حاکم بر این کشور صورت گرفته و به این ترتیب میخواسته به نظام سوریه اطلاع دهد که تلآویو تمایلی به انتقال سلاحهای سوری به حزب الله ندارد.
این درحالی است که این احتمال نیز مطرح است اسرائیل به این جهت دست به این تجاوز زده که میدانسته سوریه هم اکنون آمادگی پاسخگویی به اسرائیل را ندارد. اما حمله به یک هدف در لبنان این فرصت را بیش از پیش به حزب الله میدهد که به مقابله با اسرائیل برخیزد و این چیزی نیست که مد نظر اسرائیل در حال حاضر باشد.