به گزارش مشرق به نقل از مهر، اصغر طاهری مجری طرح با اشاره به آلرژی زا بودن پروتئین شیر گاو، گفت: بر اساس یافتههای علمی در حال حاضر حدود 8 درصد جمعیت جهان به ویژه کودکان در سنین پایین نسبت به شیر گاو آلرژی دارند که حساسیت این افراد نسبت به شیر گاو موجب شده است تا در خانوادهها نیز از شیر گاو استفاده نشود.
وی آلرژی زا بودن شیر گاو را مربوط به پروتئینهای شیر گاو دانست و اظهار داشت: شیر گاو حاوی دو پروتئین مهم "کازئین" و "بتا لاکتوگلوبولین" است که این دو پروتئین در اکثر انسانها ایجاد آلرژی میکند.
طاهری با اشاره به اهمیت این پروتئینها خاطر نشان کرد: در آزمایشهایی که بر روی سرم خون افرادی که دارای آلرژی شیر گاو هستند، انجام شد نشان داد که آنها نسبت به این دو پروتئین حساسیت دارند.
وی از اجرای پروژه تحقیقاتی در این زمینه خبر داد و یادآور شد: در این پروژه تلاش شد تا با تولید پروتئینهای جهش یافته و تغییرات فیزیکی و ژنتیکی پروتئین، شیری عاری از آلرژی تولید کنیم تا به این وسیله مصرف سرانه شیر را افزایش دهیم.
طاهری به بیان جزئیات این طرح پرداخت و ادامه داد: از آنجایی که در بیماران ایرانی بیشتر پروتئین بتالاکتوگلوبولین است که ایجاد آلرژی میکند از این رو مطالعات این طرح تحقیقاتی بر روی این پروتئین متمرکز کردیم و در نهایت موفق شدیم آلرژی زا بودن شیر گاو را کاهش دهیم ولی برای رسیدن به فازهای نیمه صنعتی و صنعتی نیاز به حمایت بیشتر مسئولان داریم.
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان با اشاره به نقش پروتئین بتالاکتو گلوبولین در بدن توضیح داد: این پروتئین یکی از پروتیئنهای مهم است که برای جابجایی دارو و یا جابجایی مولکولها و ریباندهایی مانند ویتامین A نقش مهمی بر عهده دارند به گونهای که برای رساندن ویتامین A به چشم نیاز به این پروتئین است.
وی با تاکید بر اینکه این پروتئین میتواند جنبه دارویی نیز داشته باشد، اضافه کرد: یکی از پیشنهاداتی که در این زمینه شده این است که از این پروتئین میتوان برای داروهای هدفمند (Drug delivery) استفاده کرد.
مجری طرح معایب این پروتئین را آلرژی زا بودن آن عنوان کرد و افزود: این در حالی است که با تغییراتی که بر روی این پروتئین شیر گاو انجام دادیم 90 درصد افرادی که به شیر گاو آلرژی داشتند با مصرف دستاوردهای این تحقیق دیگر به شیر گاو آلرژی نداشتند.
طاهری در عین حال خاطر نشان کرد: با تغییراتی که بر روی پروتئینها انجام دادیم عملکرد آنها حفظ شده ولی آلرژی زا بودن خود را از دست داده اند.
در حالی که 8 درصد جمعیت جهان نسبت به شیر حساسیت دارند، پژوهشگران دانشگاه اصفهان توانستند با تغییر پروتئین، شیری بدون آلرژی تولید کنند.