به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، دکتر محمود احمدينژاد در دومين روز از سفر خود به استان مرکزي، در جمع دانشجويان دانشگاه تربيت معلم اراک با تبريک روز دانشجو گفت: ميخواستم اين جلسه را ديروز بگذارم، اما تراکم برنامهها طوري بود که چنين چيزي امکانپذير نبود. حضور در جمع دانشجويي هم نشاطانگيز است، هم آگاهيبخش و هم ذهن انسان را به سمت دنياهاي بهتر و متعاليتر ميبرد.
وي در ادامه بر ايجاد کرسيهاي آزادانديشي تاکيد کرد و خطاب به دانشجويان گفت: کرسيهاي آزادانديشي را شما بايد برپا کنيد و از شخصيتها و چهرهها دعوت کنيد و بخواهيد که بيايند. از وزرا و مسوولان دولتي هم بخواهيد که بيايند و به سوالاتتان پاسخ بگويند و اگر وزير نيامد به من بگوييد که مساله را بررسي کنم و در مقابل دانشگاه نيز تابلويي نصب و اعلام کنيد که ما از فلان وزير دعوت کرديم و نيامد.
وي گفت: نقد درست و اساسا نگاه انتقادي و راضي نبودن به وضع موجود يک نعمت بزرگ الهي است. نبايد انتظار داشته باشيم که جوان امروز به شرايط امروز کشور راضي باشد؛ چراکه در اين صورت انگيزه حرکت از بين ميرود. نگاه انتقادي به وضع موجود بايد باشد. البته منظور من جنگ و دعوا نيست بلکه اصلاحگري است. کرسيهاي آزادانديشي را شما برپا کنيد و از روساي دانشگاهها ميخواهم که اين فرصتها را بگذارند تا دانشجويان مسائل خود را مطرح کنند و آنچه به ما و دولت برميگردد تاکيد دارم که مطرح شود و به سوالات پاسخ داده شود. در فضاي صميمي و البته به صورت جدي حرفهاي خود را مطرح کنيد. ما زماني موفق هستيم که جوان ما ذهنش درگير مسائل مهم باشد. در اين صورت است که پيشرفت اتفاق ميافتد.
رييسجمهور با بيان اينکه دانشگاه از مهمترين مراکز کشور است و آينده کشور بسته به دانشگاه است، گفت: فضاي علمي و پژوهشي دانشگاه بايد به سمت و سوي آرماني و بومي سوق پيدا کند. ما در زمينه پژوهش کارهاي بزرگي را انجام دادهايم اما هنوز در ابتداي راه هستيم.
احمدينژاد درباره توسعه کمي و کيفي دانشگاهها گفت: به نظر من توسعه کمي و کيفي بايد با هم در دانشگاهها اتفاق بيافتد. از سوي ديگر به خاطر جمعيت جوان کشور که آماده حضور در عرصههاي اجتماعي و علاقهمند به علمآموزي بودند در سالهاي گذشته به توسعه کمي دانشگاهها بيشتر توجه شد. ما سه راه داشتيم؛ يا بايد اجازه تحصيل به همه جمعيت جوان کشور نميداديم يا راه را براي ادامه تحصيل دانشجويان در خارج از کشور باز ميکرديم يا اينکه ظرفيت داخل را به حداکثر ميرسانديم. حتي اين مساله به بهاي پايين آمدن کيفي دانشگاهها منجر ميشد. ما راه سوم را انتخاب کرديم. البته تب مدرکگرايي هم در کشور ايجاد شده بود که دولت به تنهايي نميتوانست با آن مقابله کند. حالا که توسعه کمي سريع اتفاق افتاده است، بايد تلاش کنيم تا توسعه کيفي نيز خود را برساند و البته اين مساله طول ميکشد.
وي در ادامه گفت: مشکل پژوهشي ما تاريخي است. البته اصلاحاتي صورت گرفته است که نبايد آنها را دست کم بگيريم. ما هماکنون از نظر سرعت توليد علم در منطقه اول هستيم و البته بايد بيشتر کار کنيم. بودجه دانشگاهها در دولت نهم چهار برابر شد و ما ميدانيم که اين رقم هم کافي نيست و در عين حال بايد بدانيم که کشور مشکلات ديگري هم دارد که بايد به آنها هم رسيدگي کرد. بودجه پژوهشي کشور در دولت نهم و دهم، 5 الي 6 برابر شده است، اما هنوز در اين زمينه مشکل وجود دارد. در عين حال بايد دانست که رابطه بين صنعت و دانشگاه در کشور ما به صورت بنيادين مشکل دارد. ما با پولي کردن دانشگاهها موافق نيستيم. در عين حال با اينکه بودجه پژوهشي به دانشگاه بدهيم و بعد به صنعت بگوييم که برو از دانشگاه بگير هم موافق نيستيم. پژوهشهاي ما بايد ناظر به نيازهاي کشور باشد.
رييسجمهور گفت: ما در دانشگاهها معاونت علمي تاسيس کرديم که براي تقويت بخش پژوهشي دانشگاهها بود و هماکنون سالانه بين 700 تا 800 ميليارد تومان بين صنعت و دانشگاه قرارداد منعقد ميشود. اين نشان ميدهد که قطار پژوهش در دانشگاه به حرکت درآمده است، اما در ابتداي راه است. بنياد نخبگان هم براي همين مساله تاسيس شده و ما اذعان داريم که در برابر استعدادهاي جوشان کشور اين کارها کافي نيست. در دولت نهم اختراعات ثبت شده 5 الي 6 برابر کل اختراعات قبل از دولت نهم بوده است. با اين حال قبول داريم که مشکلات وجود دارد و ما براي حل آنها در ابتداي راه هستيم.
احمدينژاد گفت: دانشجويان براي ما عزيز هستند. اميد ما به دانشجويان است. دانشجويان حاصل عمر ملت هستند. بحثهايي هم درباره نحوه اداره دانشگاهها مطرح شده است که البته اينها همه در جهت حمايت از دانشجو و هياتهاي علمي است. بعد از هدفمند کردن يارانهها بودجه دانشگاهها را افزايش خواهيم داد و البته بايد وزارت علوم و وزارت بهداشت نظارت داشته باشند که دانشگاهها از نظر رفاهي استانداردهاي لازم را براي دانشجويان و اساتيد فراهم کنند.
رييسجمهور در بخش ديگري از سخنان خود با تاکيد بر ضرورت توجه به فرهنگ گفت: بدون فرهنگ هيچ آيندهاي را نميتوان متصور بود. فرهنگ فضاي تنفسي روح انسان است. جهت دولت نهم و دهم نيز در اداره کشور، فرهنگي بوده است، اما کار فرهنگي در دو سطح قرار دارد؛ يکي سطح کلان و يکي سطح خرد. در سطح کلان در چند سال گذشته به لحاظ فرهنگي موفقيتهاي بزرگي داشتهايم. اصل اول در کار کلان فرهنگي، احياي خودباوري و اعتماد به نفس ملي است. اعتماد به نفس ملي ما الان در بالاترين سطح خود در طول تاريخ قرار دارد. امروز همه ما به ايراني بودنمان افتخار ميکنيم. همبستگي ملي و شجاعت ملي و هوشمندي ملي در کشور ما نسبت به گذشته در بالاترين سطح قرار دارد. فضاي معنوي، خودباوري، احساس مسووليت و تعهد به آرمانهاي بلند انقلابي در کشور ما هماکنون در سطح بالايي قرار دارد. عزت ايران امروز در جهان در بالاترين سطح است و بايد کارهاي فرهنگي را طوري انجام دهيم که در اين زمينه باز هم پيشرفت کنيم.
وي تاکيد کرد: بودجههاي فرهنگي در دولت نهم سه برابر و در دولت دهم شش برابر شده است اما کارهاي بزرگ فراوان است. در توليدات فرهنگي در مقياس خرد دچار مشکل هستيم و کارگروههاي فرهنگي در استانها براي حل اين مساله فعال شدهاند و البته حل اين مساله زمان ميبرد و شما هم بايد کمک کنيد.