به گزارش مشرق به نقل از فارس، منوچهر متکی عصر امروز در جمع مردم غرب استان گلستان در شهرستان بندرگز اظهار داشت: برخی معتقد هستند روابط خارجی مهمتر از مسائل اقتصادی است در حالی که بسیاری از مشکلات اقتصادی متاثر از روابط خارجی است.
وی با اشاره به اینکه دیپلماسی یعنی ارتباط با کشورهای جهان و مذاکره کردن برای کسب منافع و همچنین توجه به منافع متقابل است، تصریح کرد: دشمن تلاش میکند فقدان گفتگو را بر کشور تحمیل کرده و یا ارتباطات ما را با دنیا به حداقل برساند.
وزیر سابق امور خارجه گفت: هیچ کشوری حاضر نیست در گفتگوهای متقابل از منافع خود بگذرد یعنی معنی گفتگو، سازش و قربانی کردن منافع کشور نیست بلکه با توجه به منافع خود میتواند در عرصه بینالمللی گفتگو و مذاکره کرد.
متکی با اشاره به مذاکره با آمریکا اذعان داشت: در مسئله عراق با توجه به منافعی که ایران داشت و همچنین سلطهای که آمریکا بر آن کشور داشت ما با آمریکاییها مذاکره کردیم.
وی عنوان کرد: ما در آن جلسه گفته بودیم که آمریکاییها در عراق موفق نخواهند شد و آنها بعد از بررسیهایی که در کشور خود کرده بودند به حرف ایران رسیدند و سربازانشان را از خیابانها و سطح شهر خارج کردند.
ناگفتههای متکی از 5 ماه آخر وزارت امور خارجه
وزیر سابق امور خارجه با اشاره به پیشنهاداتی که در مورد فعالیت های صلحآمیز هستهای کشور داشت، گفت: غربیها میگفتند ایران میخواهد تولید سلاح هستهای داشته باشد و تلاش کرده بودند با این فکر در عرصه بینالمللی به اجمال برسند.
وی خاطرنشان کرد: معتقد بودم که ما باید دلایلی از جمله فتوا رهبری نظام در منع استفاده از سلاح هستهای و بازرسی از مراکز هستهای را برای غربیهای بیاوریم تا آنها به خیال خود فکر کنند مانع از ادامه فعالیت ما شدند و آن را پیروزی برای خود در دنیا به حساب آورند در حالی که ما امتیازی به آنها ندادیم و منافع ما هم تامین میشود.
متکی ادامه داد: این پیشنهاد را جداگانه به رئیس جمهور ارائه کردم که ایشان دستور بررسی دادند اما چهار، پنج ماه بعد بنده از وزارت امور خارجه منفک شدم.
در دیپلماسیها دائما باید طراحی جدید داشته باشیم
وی با بیان اینکه در دیپلماسیها دائما باید طراحی جدید داشته باشیم، عنوان کرد: در عرصه دیپلماسی، نظام مقدس جمهوری اسلامی تنها با اسرائیل اصلا مذاکره نمیکند ولی با آمریکا در شرایط خاص مذاکره کرده است.
متکی گفت: در سطح روابط خارجی که دشمن تلاش میکند فقدان گفتگوی بینالمللی را برای کشور ما تحمیل کند باید با هوشیاری مانع از رسیدن اهداف دشمنان در این بخش شویم.
وزیر سابق امور خارجه دولت نهم همچنین در مورد رفتارشناسی مسئولان تاکید کرد: امام راحل (ره) همیشه تاکید داشتند مسئولان و مردم وحدت داشته باشند و یاریگر هم باشیم.
در خلوت شوخی و میوه میخورند و ملاءعام نامه مینویسند
وی اذعان داشت: مردم ما در اجرای این توصیه به حق بنیانگذار انقلاب اسلامی همیشه آماده هستند اما در بخش مسئولان ما دچار مشکل میشویم در حالی که بزرگان دین، امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری و آموزه دینی به ما میگویند نکات منفی را در خلوت بگویید و مثبت را در ملاءعام؛ اما متاسفانه الان عکس آن اتفاق میافتد در خلوت شوخی و میوه میخورند و در ملاءعام نامه مینویسند.
متکی بیان کرد: نتیجه این عکسالعمل آن است که ابهت آنها در ذهن مردم کاهش و اعتماد آنها کم میشود.
در کشورهایی دیگر هم مسئولان در مقابل مردم به یکدیگر نمیپریدند
وزیر سابق امور خارجه ادامه داد: در کشورهایی که امر حکومت در بین مردم مقدس بشمار میرود نیز ممکن است که تصمیم اشتباه گرفته شود اما مسئولان در مقابل مردم به یکدیگر نمیپریدند.
متکی اضافه کرد: ما یک قدری بداخلاق شدیم در حالی که از دست دادن اعتماد مردم برای دولتمردان، حکومت و مجلس اتفاق خیلی بدی است.
توصیه مقام معظم رهبری باید چراغ راه و اساس تصمیمسازی است
وی همچنین با اشاره به انتخابات آینده ریاست جمهوری گفت: توصیه مقام معظم رهبری باید چراغ راه و اساس تصمیمسازی است.
متکی افزود: در 24 سال گذشته سه دولت هشت سال سرکار بودند که آخرین آن در کمتر از یک سال دیگر تمام میشود و معمولا دولتها در سال آخر دولت خود احساس میکنند که خوب کار کردند.
وی تاکید کرد: در دولت پنجم و ششم وقتی که دولت در حال اتمام بود مهاجرانی وزیر و معاون وقت و معاون فعلی بیبیسی پیشنهاد داده بود که برای ادامه فعالیت رئیس جمهور وقت قانون اساسی تغییر داده شود، دولت هفتم و هشتم نیز تلاش کرد نامزد مورد نظر خودش رای بیاورد و الان هم دولت نهم و دهم شاید تلقی داشته باشد که دولت یازدهم نیز با همین فکر ادامه یابد.
مسئولان تعیین کننده انتخابات نیستند
وزیر سابق امور خارجه ابراز داشت: دولتها در چند سال اخیر با گرایش معین انتخابات برگزار کردند و میدان را به رقیب دادند خود این اتفاقات در 24 سال اخیر نشاندهنده این است که مسئولان تعیین کننده انتخابات نیستند بلکه مردم هستند که انتخاب میکنند همانگونه که در سال 1376 گفتند فلانی رئیس جمهور میشود ولی مردم کسی دیگر را برگزیدند.
نتیجه انتخابات برخلاف میل دولتها نشاندهنده آزادی است
وی تاکید کرد: نتیجه انتخابات برخلاف میل دولتها تشکیل میشود که نشاندهنده آزادی در انتخابات است.
متکی با اشاره بهانهجویی برخی گروهها و خواص در خصوص روند انتخابات اذعان داشت: هیچ رهبر اپوزیسیون در این کشور 13 میلیون رای نیاورد؛ هاشمی با 11 میلیون رئیس جمهور ایران شد و این نشاندهنده نشاط اجتماعی در نظام مقدس جمهوری اسلامی دارد.
وی ابراز داشت: در شهر تهران رهبر اپوزیسیون 2/2 میلیون رای آورد و رئیس جمهور فعلی 8/1 میلیون رای آورد؛ این ظلم به مردم، رهبری و نظام است چرا حرفی میزنید که خوراک دشمن میشود.
مردم در انتخابات به چراغ راه نظام را نگاه میکنند
وزیر سابق امور خارجه گفت: مردم در انتخابات چراغ راه نظام را نگاه میکنند و چشم نگران مردم به نگاه رهبر معظم انقلاب است.
25 روز آینده تصمیم خود را برای آمدن و نیامدن در انتخابات اعلام میکنم
وی همچنین در خصوص حضور خود در عرصه کاندیداتوری ریاست جمهوری یازدهم ابراز داشت: برخی از دوستان و رسانهها در مواجه با بنده در این خصوص سوال میکنند که آیا قصد ورود به میدان هستم که معمولا پاسخ دادم که آرزو بر جوانان عیب نیست ولی از مدتی پیش در حالی بررسی وضعیت هستم و تا 25 روز آینده تصمیم خود را اعلام میکنم.
متکی افزود: بنده سخنرانی در بندرعباس داشتم که خبرنگاری از قول من خبر زد مبنی بر اینکه بنده دی ماه اعلام کاندیداتوری میکنم و یا در مشهد نیز خبرنگاری از قول من خبری مبنی بر عدم حضورم در رسانه کار کرده بود که دفترم طی اطلاعیه هر دو خبر را تکذیب و نظر قطعی خود را در خصوص آمدن و یا نیامدن را در روزهای آینده اعلام خواهم کرد.
در این 34 سال انقلاب در هیچ فعالیت اقتصادی وارد نشدم
وی عنوان داشت: در این 34 سالی که در نظام مقدس جمهوری اسلامی مسئولیت دارم در هیچ کار اقتصادی مستقیم و غیرمستقیم وارد نشدم و زندگی خود را با حقوق کارمندی و هم اکنون با حقوق بازنشستگی میگذرانم.