کد خبر 185423
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۱ - ۱۹:۰۵

صدر اعظم آلمان در تازه ترین اظهارات خود تاکید کرده است که قبرس در راستای دریافت کمکهای مالی اروپا باید به اصلاحات مالی خود پایبند باشد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، صدر اعظم آلمان در تازه ترین اظهارات خود در خصوص بحران اقتصادی قبرس و اعطای کمکهای مالی اروپا به این کشور اعلام کرده است که نیکوزیا باید به اصلاحات مالی پایبند باشد. آنگلا مرکل در عین حال تاکید کرده است که قبرس نباید در انتظار دریافت کمکهای اروپا در آینده ای نزدیک باشد. چنانچه مرکز اطلاع رسانی The local گزارش داده است، مرکل منظور دقیق خود از اصلاحات مالی در قبرس را مشخص نکرده است. این در حالیست که قبرس اقدامات ریاضتی زیادی را برای خروج از وضعیت فعلی در دستور کار خود قرار داده است. اتخاذ این ادبیات در خصوص قبرس از سوی مرکل، قبلا نیز در مورد کشور یونان سابقه داشته است. به عبارت بهتر مرکل دقیقا از همان فرمول رفتاری خود در آتن در قبال نیکوزیا نیز استفاده می‌کند.

مرکل از کدام اصلاحات سخن می گوید

صدر اعظم آلمان اخیرا تمرکز خود را بر روی بحران اقتصادی قبرس افزایش داده است. البته این به معنای تلاشهای سازنده صدراعظم آلمان در خصوص حل بحران اقتصادی قبرس نیست! صدر اعظم آلمان از یک سو اعلام کرده است که زمان زیادی تا به نتیجه رسیدن مذاکرات در خصوص اعطای کمکهای مالی به نیکوزیا باقی مانده است و از سوی دیگر خواستار تحقق اصلاحات مالی در قبرس شده است. این در حالیست که دیمیتری کرستوفیاس رئیس جمهور قبرس و مقامات این کشور انجام اصلاحات ریاضتی را در دستور کار خود قرار داده اند. با این وجود مشخص نیست که مرکل از کدام اصلاحات سخن می گوید. به نظر می رسد منظور صدر اعظم آلمان اعمال فشارهای ریاضتی بیشتر بر مردم قبرس از سوی دولت این کشور است. با این حال شرایط بحرانی موجود در قبرس امکان افزایش اصلاحات ریاضتی در این کشور را منتفی می سازد. هم اکنون بسیاری از شهروندان قبرسی نسبت به تداوم فشارهای ریاضتی بر خود ناراضی هستند و نرخ بیکاری کماکان در این کشور بالاست. مطابق آمارهای رسمی منتشر شده در اروپا، قبرس پس از کشورهای یونان و اسپانیا دارای بالاترین نرخ بیکاری در منطقه یورو است. حتی کوچک بودن وسعت قبرس و جمعیت اندک این کشور نیز نتوانسته است کمکی به حل بحران اقتصادی در قبرس کند. اگرچه مقامات قبرسی سعی دارند با تقویت صنعت توریسم این کشور و تشویق کشورهای خارجی به سرمایه گذاری در کشورشان بر بحران اقتصادی موجود فائق بیایند اما این اقدامات نمی تواند منجر به نجات سیستم بانکی و اعتباری قبرس از بحران شود.

مرکل در تازه ترین سخنان خود تاکید کرده است که همبستگی اروپا در کمک مالی به قبرس عملا در قبال انجام اصلاحات مالی در این کشور تحقق پذیر است و میان این دو فاکتور (کمکهای مالی اروپا و تداوم اصلاحات در قبرس) پیوندی مستقیم برقرار کرده است. اما سوال اصلی اینجاست که کشوری بحران زده مانند قبرس چگونه می تواند تدابیر ریاضتی سخت تری را در قبال شهروندان خود اتخاذ کند؟ قبرس در سال 2012 میلادی درخواست کمکهای مالی اروپا را به این مجموعه ارائه کرده است اما حتی ریاست شش ماهه دوره ای قبرس در نیمه دوم سال 2012 میلادی نیز نتوانست روند ارسال این کمکها را تسریع کند. هم اکنون قبرس دیگر ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده ندارد و از این رو قدرت نفوذ حداقلی خود برای دریافت کمکها را نیز از دست داده است.

رفتار مشابه مرکل در قبال قبرس و یونان

رفتار مرکل در قبال بحران اقتصادی قبرس دقیقا مانند رفتار وی در قبال بحران اقتصادی یونان است. صدر اعظم آلمان در خصوص بحران اقتصادی آتن نیز دقیقا با استفاده از الفاظ ابهام آمیز و قابل تفسیر مانند تداوم اصلاحات مالی،تداوم اقدامات ریاضتی و لزوم همکاری آتن با طرفهای اروپایی یونان را تحت فشار قرار داد. همین مسئله سبب شد تا دولت یونان تحت تاثیر فشارهای مرکل اقدامات ریاضتی در این کشور را تشدید کند. این مسئله به هیچ عنوان از سوی شهروندان یونانی با استقبال مواجه نشد زیرا نتیجه اعتماد دولت آتن به مرکل افزایش نرخ بیکاری و تداوم بحران اقتصادی در این کشور بود. تاکنون بارها شهروندان یونانی علیه مرکل و سیاستهای ریاضتی تحمیل شده از سوی اروپا تظاهرات کرده و از صدراعظم آلمان به عنوان یک دیکتاتور نام برده اند. اعضای دولت مرکل در سالهای 2011 و 2012 میلادی از یک سو مدام یونان را به اخراج از منطقه یورو تهدید کردند و از سوی دیگر بقای آن را در منطقه یورو ضروری دانستند! همین دوگانگی و پارادوکس رفتاری سبب شد تا مقامات یونانی با نوعی سردرگمی حاد مواجه شوند. هم اکنون مرکل قصد دارد این سردرگمی را به مقامات قبرسی نیز تحمیل کند. رفتارهای مرکل در قبال بحران مالی قبرس به اندازه ای دارای ابهام بود که اخیرا رئیس جمهور قبرس صراحتا در مقابل پیش شرطهای تحمیلی اتحادیه اروپا جهت اعطای کمکهای مالی به کشورش موضع گیری کرد. کریستوفیاس تاکید کرده است که کشورش به هیچ عنوان حاضر نیست شرکتهای دولتی خود را در قبال دریافت کمکهای مالی بین المللی به فروش گذاشته و از سرمایه این شرکتها به عنوان یک وثیقه برای دریافت کمکها استفاده کند. اگرچه مرکل اعلام کرده بود که اعطای کمکهای مالی به قبرس پیش شرط خاصی ندارد اما تاکید وی بر انجام اصلاحات مالی در این کشور خود نوعی پیش شرط خطرناک محسوب می شود. اعمال سیاستهای ریاضتی بیشتر در قبرس این کشور کوچک را در معرض انفجار قرار خواهد داد. این مسئله ای است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی نسبت به آن اذعان دارند. با این وجود مرکل به دلیل علاقه وافر خود نسبت به اعمال ریاضت اقتصادی بیشتر در کشورهای بحران زده همچنان بر خط مشی کهنه و نخ نمای خود پافشاری می کند.

در چنین شرایطی قبرس می تواند به یونان دوم تبدیل شود. کشوری که از یک سو قربانی بحران مالی داخلی و از سوی دیگر قربانی بازی دوگانه سیاستمداران اروپایی خواهد شد. ورود مرکل به بحران اقتصادی قبرس به معنای وابستگی اقتصادی و حتی سیاسی دولت این کشور به برلین خواهد بود. این مسئله باعث تکرار تراژدی یونان در قبرس خواهد شد. باید پذیرفت که آنچه در یونان در جریان است نوعی تراژدی است که افرادی مانند مرکل و نیکلا سارکوزی رئیس جمهور سابق فرانسه آن را رقم زده اند. حال صدراعظم آلمان که در نزد شهروندان اروپایی به عنوان یک دیکتاتور اقتصادی مشهور شده است قصد دارد سناریوی آتن را در نیکوزیا نیز تکرار کند.

لزوم چرخش نیکوزیا به سمت بازیگران خارج از اروپا

هم اکنون دولت قبرس با خطر ورود آلمان به فضای بحرانی خود رو به روست. مقامات قبرسی از جمله استفانوس استفانو سخنگوی دولت این کشور تاکید کرده اند که قبرس قربانی اقدامات اتحادیه اروپا در خصوص بازسازی بحران اقتصادی اروپا شده است. به عبارت بهتر نیکوزیا خود را قربانی اقتصادی اتحادیه اروپا می داند. بدون شکی اصلی ترین بانی این موضوع صدراعظم آلمان است زیرا او هدایت تدابیر ریاضتی در یونان و مدیریت مواجهه با بحران مالی این کشور را بر عهده داشته است. بدون شک کسی که بانی اصلی به وجود آمدن بحران مالی در قبرس است نمی تواند در کسوت حلال مشکلات اقتصادی این کشور وارد صحنه شود! از سوی دیگر، نتیجه ورود مرکل و نقش آفرینی مستقیم وی در ارائه کمکهای مالی به قبرس این کشور را در شرایط وخیمی مانند یونان قرار خواهد داد. در چنین شرایطی تنها راه پیش روی قبرس کمک گرفتن از بازیگران غیر اروپایی برای مواجهه با بحران اقتصادی داخلی خود است. دو کشور چین و روسیه در این خصوص از ظرفیتهای بالایی برخوردار هستند. 

اگرچه چرخش کامل  قبرس  به سوی بازیگران غیر اروپایی برای حل بحران مالی هزینه هایی برای نیکوزیا در بر خواهد داشت و حتی ممکن است منجر به انزوای سیاسی آن در منطقه یورو شود اما این چرخش منجر به مصون ماندن نسبی قبرس از دخالتهای آلمان در سیستم بانکی و اعتباری این کشور خواهد شد. اظهارات اخیر مرکل نشان می دهد که صدراعظم آلمان در صدد تقویت نفوذ اقتصادی خود در کشورهای بحران زده منطقه یورو است. این خود برای نیکوزیا یک زنگ خطر محسوب می شود. قبرس باید در شرایط بحرانی فعلی به نوعی پای روسیه و چین را به فضای اقتصادی خود باز کند. در نهایت اینکه "ریاضت بیشتر"،"کمکهای محدودتر"و "خشم افکار عمومی" نتیجه ورود آلمان و مدیریت این کشور بر بحران اقتصادی قبرس خواهد بود. دقیقا مانند اتفاقی که هم اکنون در یونان افتاده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس