کد خبر 18242
تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۸۹ - ۱۶:۰۸

روزنامه نيويورک تايمز با انتشار مقاله اي مبسوط جوليان آسانژ بنيانگذار ويکي ليکس را يک «هرج و مرج طلب» خواند و تاکيد کرد که انتشار اين اسناد صدمه اي جدي به امريکا زده است.

به گزارش مشرق، ايران هسته‌اي نوشت: چاس فريمن، در اين مقاله که روز يکشنبه 14 آذر 1389 منتشر شده نوشت: «در مورد خاورميانه تکان دهنده ترين اسناد فاش شده به نگراني هاي اعراب درباره امال ايران براي سلطه بر منطقه و برنامه هاي هسته اي ان مربوط مي شود. طبق اين مکاتبات ملک عبدالله پادشاه عربستان از امريکا خواسته بود برنامه هاي هسته اي ايران را با حملات هوايي فلج کند و از ما خواست سر مار را قطع کنيم. در حاليکه برخي تحليلگران و انديشمندان تندرو از اينکه اعراب در طرف ما باشند ارامش خاطر پيدا مي کنند و احساس مي کنند اين افشا گري به ما در تشکيل يک اتحاد قويتر بر ضد تهران کمک خواهد کرد بيشتر احتمال مي رود فاش شدن اين اسناد صرفا با بزرگنمايي مداوم و هرچه بيشتر نفوذ و توانايي ان بر اعتبار ايران بيفزايد».

فريمن ادامه مي دهد: « بدتر انکه اين اسناد از صداقت در گفتگوها با امريکا در منطقه و هر جاي ديگر خواهد کاست. به ويژه رهبران عرب اکنون قبل از انکه بخواهند صادقانه صحبت کنند و يا در ملاقات با ديدار کنندگان و ديپلماتهاي امريکايي انچه را که واشنگتن واقعا مايل است بشنود به زبان اورند تامل خواهند کرد. به علاوه رهبران عرب با وجود همه تسليحاتي که دولتهايشان از امريکا و جاهاي ديگر مي خرند باز هم خود را در نظر مردمشان افرادي ناتوان مي بينند که نمي توانند مشکلات منطقه اي جدي را حل و فصل کنند. انها در مراقبت از خودشان به کلي وابسته به امريکا به نظر مي رسند که به علت سياست هايش در منطقه عميقا در ميان اعراب منفور است».

فريمن سپس منطق اعراب درباره ايران در گفت وگوهايشان با امريکا اينگونه خلاصه مي کند: «انچه در اين مکاتبات به وضوح ديده مي شود اين عبارت اشناي اعراب خليج فارس است که ما مشکلي داريم که نمي دانيم چطور با ان برخورد کنيم. شما امريکايي ها بايد انرا براي ما حل کنيد. هر کاري که به نظرتان بهتر است انجام دهيد. اگر لازم باشد خود را به تجاهل مي زنيم».

نويسنده نيويورک تايمز سپس با تاکيد بر اينکه برداشت اسراييل از همراهي اعراب با خودش عليه ايران نادرست است، نوشت: «اسرائيل به نوبه خود فورا گفت که مکاتبات فاش شده نشان مي دهد اسرائيل و دولتهاي عرب خليج فارس ديدگاه مشترکي در خصوص ايران دارند. بنيامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل در اظهار نظر درباره مکاتبات فاش شده گفت تعداد هر چه بيشتري از دولتها و رهبران در خاورميانه و فراتر از ان و در جهان معتقدند اين تهديد اصلي است. الوف بن مقاله نويس روزنامه اسرائيلي هاارتص ميگويد اکنون هيچ کسي نمي تواند ادعا کند که اسرائيل غير مسئولانه عمل مي کند. وقتي که پادشاه عربستان سعودي و اردن خواهان قطع شدن سر مار ايرانند هيچ کسي حرف انها را در محکوم کردن عمليات اسرائيل باور نخواهد کرد. اما اين ادعاها پشتوانه چنداني ندارد. اسرائيل از ديرباز از امريکا خواسته است به تاسيسات هسته اي ايران حمله کند و نيز قويا خاطر نشان کرده است اگر واشنگتن از اينکار خودداري کند خودش وارد عمل خواهد شد به يک شيوه محاسبه شده که براي امريکا هيچ گزينه اي به جز پيوستن به

اسرائيل در جنگ با ايران نباشد. دولتهاي خليج فارس مي خواهند جلوي جاه طلبي هاي هسته اي ايران را بگيرند اما مايلند تشخيص بهترين راه براي تحقق اين امر را به امريکا واگذار کنند و قطعا نمي خواهند اين مسئله منجر به جنگ در همسايگي شان شود. روشن است که اين موضع گيري بسيار متفاوت از موضع گيري نتانياهو است».

فريمن درباره ديگر جنبه هاي اختلاف اعراب و اسراييل ادامه داد: «اعراب و اسرائيلي ها از جهات ديگر هم در مورد سياستشان در قبال ايران اختلاف نظر دارند. اسناد فاش شده نشان مي دهد حکام عرب خليج فارس بيش از همه نگران انند که يک ايران مجهز به تسليحات هسته اي اعتبار بيشتري در منطقه خواهد داشت و نفوذ ان در عراق سوريه لبنان کرانه باختري و غزه بيش از پيش خواهد بود. به نظر انها خود تسليحات هسته اي عمدتا تهديدي براي اسرائيل و نيروهاي امريکايي در منطقه است. بله اسرائيلي ها هم از ان بيم دارند که ايران ممکن است بي جهت با حمله به انها هلوکاست ديگري به وجود اورد اما اسناد فاش شده همچنين حاکي از ان است که يکي از نگراني هاي اصلي اسرائيل درباره جاه طلبي هاي هسته اي ايران اين است که ممکن است انحصارش را بر تسليحات هسته اي در منطقه از دست بدهد و نفوذش بر طيفي از مسائل محدود شود. معلوم نيست اعراب خليج فارس چنين نگراني داشته باشند».

نيويورک تايمز نتيجه گرفت: «اخر انکه بر خلاف برخي اميدها و نگراني ها مکاتبات فاش شده احتمال جنگ با ايران را افزايش نمي دهد و يا نشان دهنده مبنايي براي يکپارچگي اعراب اسرائيل بر ضد تهران نيست. دستاورد بزرگ اسانژ چيزي نخواهد بود به جز انکه براي ديپلماتهاي امريکايي دريافت پاسخ هاي صادقانه از سوي اعراب خليج فارس و همتايان اسرائيلي شان را به مراتب سخت تر خواهد شد».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس