به گزارش مشرق به نقل از خبرآنلاین، بیژن صدریزاده، نماینده سازمان بهداشت جهانی در حوزه سرطان در ایران در این همایش گفت: مهمترین مشکل بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن و سرطانی هزینههای سنگین درمان است. بسیاری از خانوادهها که بیمار سرطانی دارند و تعدادشان هم کم نیست به دلیل هزینههای بالای درمان که کمرشکن هستند و برای افزایش طول عمر بیمار خود دست به هر کاری میزنند.
صدریزاده گفت: کارایی سیستم بیمه خدمات درمانی باید به گونهای باشد تا از این خانوادههای بیماران فقیر حمایت کنند.
صدریزاده با اشاره به سیاست سازمان جهانی بهداشت برای غلبه بر ترس ناشی از سرطان گفت: ترس از سرطان باعث میشود که افراد برای درمان مراجعه نکنند و تشخیص زودرس کم میشود بنابراین ایران نیز باید از طریق آگاهی و اطلاعرسانی به مردم این ترس را کم کند.
نماینده سازمان بهداشت جهانی در حوزه سرطان در ایران 4 استراتژی پیشگیری، تشخیص زودرس، درمان مناسب و مراقبتهای تسکینی را از اولویتهای برنامه این سازمان دانست و گفت: با افزایش تعهد سیاسی و آگاهی سیاستمداران و همچنین افزایش همکاریهای بین بخشی به عنوان مثال در موضوعات آلودگی هوا یا تغذیه نامناسب باعث میشود پیشگیری در این حوزه افزایش یابد.
در این همایش همچنین حسن ابوالقاسمی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: متاسفانه مهمترین اولویت در درمان استفاده دارویی است و به این ترتیب شاهد این هستیم که در سبد سلامت هزینهها صرف داروهایی میشود که اثربخشی کمتری دارد.
به گفته او ایران در تأمین منابع برای کنترل سرطان با ضعف سیستمی مواجه است: برای کاهش ریسک ابتلا به سرطان در ایران باید مداخله کرد تا شیوه زندگی مردم و تغذیه آنها تغییر کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مهمترین اولویت در درمان استفاده از داروهاست که در رشته سرطانهای کودکان نیز به خوبی اثبات شده است. اما نقش داروهای گرانقیمت در این زمینه بسیار کم است و در سبد سلامت هزینهها صرف داروهایی با اثربخشی کم میشود.
زنان شمال ایران ۱۰ سال زودتر سرطان میگیرند
در روز نخست این همایش، علی متولیزاده اردکانی، عضو شبکه تحقیقاتی سرطان گفت: گروه سنی 20 تا 80 ساله بیشتر سن ابتلا به سرطان را تشکیل میدهد که البته عوامل محیطی و ارثی بسیار در ابتلا به سرطان مؤثر است. براساس نتایج یک تحقیق بینالمللی مشخص شد در شمال ایران زنان کمتر از 30 سال به دلیل وجود مواد شیمیایی در محیط زیست 10 سال زودتر به سرطان مبتلا میشوند.
به گفته او شیوه زندگی در ابتلای افراد به این بیماری نقش مهمی دارد به طوری که در ژاپن سرطان معده و در آمریکا سرطان روده به دلیل سبک زندگی بیشترین شیوع را دارد: بیش از 30 درصد مرگ و میر به دلیل سرطانها بر اثر ابتلا به سرطان ریه است و سرطان معده در ایران از شایعترین انواع آن به دلیل استفاده از وسایل آفتکش و آفات کشاورزی به شمار میرود.
ایرج حریرچی عضو شورای تحقیقات سرطان نیز در این همایش اعلام کرد: 20 درصد مردان بالای 15 سال و یک درصد زنان بالای 15 سال در کشور به سرطان مبتلا هستند. طبق آمار رسمی وزارت بهداشت 9 درصد زنان و 17 درصد مردان در سنین 13 تا 15 سالگی سیگار مصرف میکنند.
به گفته حریرچی برنامههای پیشگیری در برخی از سرطانها مانند سرطان سینه تأثیر چندانی ندارد: چون برنامههای پیشگیری طولانیمدت هستند و بسیاری از افراد مبتلا با سابقه ژنتیکی به دنیا میآیند و با توجه به آلایندههای محیطی و افزایش برخی از سرطانها در یکی دو دهه آینده ضرورت اجرای برنامه کنترل جامع سرطان بیش از پیش احساس میشود.
کشنده ترین سرطان در ایران
دکتر
پیام آزاده مسئول کمیته سیاستگذاری شبکه ملی تحقیقات سرطان وزارت بهداشت
در حاشیه همایش انجمن سرطان ایران گفت: شنده ترین سرطان در ایران سرطان
معده است. حداقل سالانه بیش از 30 تا 40 هزار نفر بر اثر ابتلا به سرطان
جان خود را از دست می دهند.
وی با بیان اینکه هم اکنون در کشور حدود 400 هزار نفر مبتلا به سرطان هستند، گفت: بیش از 90 هزار نفر سالانه به انواع سرطان ها مبتلا می شوند. سرطان بیماری افراد مسن است به این معنا که عمده بیماران مبتلا به سرطان بالای 65 سال به این بیماری مبتلا می شوند.
پیام آزاده گفت: افزایش مصرف دخانیات، تغییر رژیم غذایی، افزایش بی رویه مصرف فست فودها ، افزایش بی رویه آلاینده ها، کودها و سموم شیمیایی و کم شدن فعالیت های فیزیکی مردم از جمله عوامل شیوع سرطان در ایران است.
به گفته او چنانچه این عوامل کنترل و مدیریت شود می توان تا 50 درصد از بروز سرطان ها جلوگیری کرد: اما اگر عوامل خطر کنترل نشود طی دهه آینده تعداد بیماران سرطانی حداقل دو برابر می شود.
دکتر آزاده با اشاره به اینکه درمان سرطان ها بار عمده ای از هزینه های سرانه سلامت را به خود اختصاص می دهد، گفت: سرطان، هم قابل پیشگیری و هم قابل پیش بینی است از این رو مقرون به صرفه است که از این گونه بیماری ها پیشگیری و جلوگیری شود.