به گزارش مشرق باشگاه خبرنگاران نوشت، زماني نه چندان دور دوازده بازيکن ايراني در باشگاههاي معتبر اروپايي نظير بايرن مونيخ، هامبورگ، اشتورم گراتز، آستريا وين و کايزرزلاترن توپ مي زدند و علي رغم مشکلات ناشي از بازي در باشگاههاي تراز اول دنيا و تفاوتهاي فرهنگي تعدادي از آنها با سعي و تلاش در باشگاه خود چهره شدند.
علي دايي نخستين بازيکن آسيايي محسوب مي شود که در ليگ قهرمانان اروپا بازي کرد و برابر تيمهاي مطرحي چون ميلان و چلسي به زمين رفت. اندکي پس از دايي مهدي مهدوي کيا و علي کريمي حضوري موفق در ليگ قهرمانان را در ترکيب تيمهاي خود تجربه کردند. بازي به يادماندني مهدوي کيا در لباس هامبورگ و ثبت يک گل، ارسال يک پاس گل و کسب يک پنالتي مقابل يوونتوس صاحب نام تنها گوشه اي از دوران بازيگري مهدوي کيا در هامبورگ (بيش از 200 بار حضور در زمين) محسوب مي شود.
مهدوي کيا در حالي دو بار عنوان بهترين بازيکن سال هامبورگ را از آن خود کرد که وحيد هاشميان فصلي موفق را در ترکيب تيم بوخوم سپري کرد و عنوان چهارمين گلزن برتر بوندسليگا را به دست آورد.
آندرانيک تيموريان ديگر بازيکن ايراني در اروپا بود اما اين بار در ليگ برتر انگلستان. در اين زمان 6 ايراني حاضر در ليگهاي قطر و امارات نامهايي آشنا براي هوداران محسوب مي شدند که از ميان آنها جواد نکونام با درخشش در جام جهاني 2006 به اوساسونا پيوست. مسعود شجايي ديگر بازيکن ايراني بود که پا جاي پاي نکونام گذاشت. اينکه از مجموع اين ستارگان تنها نکونام و شجاعي هنوز در اروپا هستند اين سوال را به ذهن متبادر مي کند که چه بر سر ساير نمايندگان فوتبال ايراني که دل ميليونها تماشاگر ليگ هاي اروپايي را ربوده بودند آمد؟ ستاره هايي که يکي پس از ديگري از آسمان فوتبال اروپا کوچ کردند تا بقيه دوران بازيگري خود را بدور از هياهو به سر برند.
علي دايي
آرمينيا بيلفلد، بايرن مونيخ، هرتا برلين
- نخستين فوتباليست از آسيا که در ليگ قهرمانان اروپا بازي کرد.
- بازيکني که همه باشگاههايي که لباس آنها را بر تن کرد احترام زيادي براي او قائل هستند.
علي کريم
يبايرن مونيخ- در نخستين حضور خود در ليگ قهرمانان اروپا گل زد.- پس از آنکه در فصل دوم حضورش در بايرن نتوانست جايي در ترکيب اصلي تيم بيابد به قطر رفت. مهدي مهدوي کيا
بوخوم، هامبورگ، آينتراخت فرانکفورت
- بيش از 200 بار حضور در ترکيب تيم هامبورگ و درخشش در ليگ قهرمانان اروپا،
- دو بار به عنوان بهترين بازيکن سال هامبورگ انتخاب شد.
خداداد عزيزياف سي کلن
- سه فصل حضور در کلن آلمان
- پيش از حضور در ليگ امارات به تيم سان خوزه ارث کويک پيوست.
با وجود آنکه تعدادي از اين بازيکنان نظير خداد عزيزي، کريم باقري، حسين کعبي و حامد کاويان پور تجربه کوتاه مدت نه چندان موفقي را در تيمهاي اروپايي داشتند اما ساير چهره هاي بين المللي ايران هنوز چند سال تا پايان دوران بازيگري خود در اروپا فاصله داشتند. جدايي علي کريمي از بايرن مونيخ و حضور در قطر همچنين تصميم ناگهاني مهدوي کيا مبني بر ترک آينتراخت فرانکفورت و پيوستن به استيل آذين نمونه هاي از اين دست محسوب مي شوند.
وحيد هاشميان، آندرانيک تيموريان، مهدي مهدوي کيا و فريدون زندي تنها به اين دليل که ديگر در ترکيب اصلي تيم هاشان قرار نداشتند اروپا را ترک کردند.
رقابت فشرده با بازيکنان جوان نوظهور براي حفظ جايگاه ثابت در ترکيب اصلي تيم ، مشکلات آمادگي جسماني و بالارفتن سن از جمله عواملي بود که موجب کم رنگ شدن اين بازيکنان در تيمهاشان شد. اگرچه همه نگاهها امروز به نکونام و شجاعي معطوف است اما هيچ تضميني نيست که آنها هم دير يا زود راه اسلاف خود را پيش گرفته به ايران باز گردند.
سوال اين است که کداميک از فوتباليست هاي حال حاضر ايران مي تواند جاي خالي ستاره هاي بين المللي را پر کند؟ پاسخ واقع بينانه هيچ کس است.
دليل اين پاسخ هم بسيار واضح است: اکثريت چهره هاي بين المللي فوتبال ايران از سوي کارگزاران باشگاههاي معتبر اروپايي و در جريان رقابتهاي تيم ملي در جام جهاني و جام ملتهاي آسيا بين سالهاي 1996 تا 2006 انتخاب و رهسپار اروپا شدند. هر زمان تيم ملي نمايش ضعيفي در جام ملتهاي آسيا داشت يا نتوانست جواز حضور در جام جهاني را به دست آورد تا سالها پس از آن هيچ بازيکن ايراني به چشم اروپايي ها نيامد. عدم حضور بازيکنان ايراني در اروپا تا چند سال پس از ناکامي ايران در کسب جواز حضور در جام هاي جهاني 2002 و 2010 گواه اين مدعي است.
نا اميدي مشهود در فضاي فوتبال ايران، ضعف در برنامه هاي تربيت بازيکنان جوان و به تبع آن تعلل در جوان گرايي و نتايج ضعيف فوتبال ايران در عرصه بين المللي اميد حضور نمايندگان فوتبال ايران در اروپا را کم رنگ کرده است و شايد تا مدتها نتوان شاهد حضور ستاره هاي ايراني در کنار بازيکنان بايرن مونيخ يا هامبورگ بود.