به گزارش مشرق به نقل از برنا، مراسم انتخاب ميزبانان دو جام جهاني 2018 و 2022 درحالي امشب از ساعت 19:30 دقيقه بوقت تهران آغاز مي شود که چهار نامزد اروپايي، احتمال رسيدن ميزباني اين رويداد پراهميت را به قاره هاي ديگر غيرمحتمل کرده اند. اين دو ميزبان از سوي 22 عضو کميته اجرايي فيفا انتخاب مي شوند. اين درشرايطي است که پيش تر تعداد اين اعضا 24نفر بودند که بدليل رشوه خواري و فروش حق راي دو تن از نمايندگان اين کميته يعني "آموس آدامو" رييس کنفدراسيون فوتبال غرب آفريقا و رينولد تيماري رييس کنفدراسيون فوتبال اقيانوسيه، اعضاي اين کميته کاهش يافت. ضمن اينکه اقيانوسيه در اين مراسم هيچ نماينده اي را براي راي دادن نخواهد داشت که اين کار استراليا را براي جدال با ديگر رقبايش دشوار خواهد کرد.
سپ بلاتر امشب در کنار ميشل پلاتيني و محمد بن همام رياست اين مراسم را بر عهده خواهد داشت. مراسمي که اين مرد سوييسي پيش از اين و طي روزهاي گذشته به اتفاقات اشتباهي که در آن خواهد افتاد، اعتراف کرد. اتفاقاتي که به طور همزمان دو ميزبان جام هاي جهاني بيست و يکم و بيست و دوم را معرفي مي کند.
بلاتر درباره اين موضوع گفته بود " اگرچه تصميم راي گيري براي دو جام جهاني 2018 و 2022 به طور همزمان اشتباه بود اما چاره اي ديگري نداريم و با وجود اتهاماتي که اخيرا به دو نماينده ما مبني بر فروش حق راي خود وارد شده است،ما برنامه مان را پيگيري مي کنيم.
ابتدا به دنبال چيزي مي گشتيم که انتخاب همزمان دو ميزبان جام جهاني را توجيه کنيم چراکه ابتدا معتقد بوديم کاري که در حال انجام آن هستيم درست است.اين تصميمي بود که در کميته اجرايي فيفا گرفته شد اما اکنون من به عنوان رييس بايد پاسخگوي اين برنامه ريزي اشتباه باشم".
با همه اين تفاسير زوريخ امشب مکاني براي نزاع دشمناني قديمي در تاريخ سياست و دشمناني جديد در فوتبال مدرن امروز خواهد بود. آتش جنگ اساطيري روسيه و انگليس از تاريخ 2 فوريه سال 2009 آغاز شد. جائيکه اين دو کشور پيشنهاد نامزدي خود را براي جام جهاني 2018 روانه فيفا کردند. در اين مدت حدودا دو ساله نيز هر دو کشور فعاليت هاي زيادي را براي جلب نظر اعضاي کميته اجرايي فيفا انجام داده اند که از جمله مهم ترين آنها سردمداري نخست وزيران اين دو کشور براي کسب ميزباني جام جهاني بود. ديويد کامرون از سوي انگليسي ها در کنار بزرگاني چون ديويد بکام و بابي چارلتون به سوييس سفر کرده و پوتين با جمعي از حاميان ميزباني روسيه که غالبا ثروتمندان و سرمايه داران نفتي اين کشور هستند، راهي زوريخ شده است.
با توجه به تغيير قوانين چرخشي انتخاب ميزبان جام جهاني که ديگر اجازه نمي دهد يک قاره پس از ميزباني به مدت دو دوره پياپي از اين رويداد مهم پذيرايي کند، اين دو کشور مي دانند که در صورت عدم انتخاب براي جام جهاني 2018 بايد تا سال 2030 به انتظار بنشينند. همانطور که ديگر آمريکاي جنوبي نمي تواند براي ميزباني جام هاي جهاني 2018 و 2022 نماينده اي داشته باشد.
در ماه مارس سال 2009 ، 13 کشور يازده پيشنهاد نامزدي جام هاي جهاني 2018 و 2022 را مطرح کردند که در ميانه راه مکزيک پيشنهاد خود را پس گرفت و پيشنهاد اندونزي بدليل عدم حمايت دولت از فوتبال اين کشور از سوي مقامات فيفا رد شد. بدين ترتيب روسيه، انگليس، آمريکا، پرتغال-اسپانيا و بلژيک- هلند در صف مدعيان ميزباني جام جهاني 2018 جاي گرفتند و کشورهاي آسيايي قطر، ژاپن، کره جنوبي و استراليا برنامه هاي خود را براي سال 2022 طراحي کردند. با اين حال در اين بين آمريکا از ميزباني جام جهاني 2018 دست کشيد و به جمع گروهي پيوست که براي جام جهاني 2022 تلاش مي کردند.
اما باتوجه به اينکه پس از برگزاري رقابت هاي جام جهاني سال 2014 در برزيل، نزديکترين دوره اين رويدار مهم در سال 2018 خواهد بود، حساسيت نسبت به اين دوره بيشتر بوده است. درحالي که چهار پيشنهاد براي اين رقابت وجود دارد اما پيش بيني مي شود با توجه به مجادله هايي که طي ماههاي اخير ميان روسيه و انگليس وجود داشته، اين دو کشور اصلي ترين گزينه ها براي کسب ميزباني جام جهاني 2018 باشند. رقابتي که طرفين آن باتوجه به اتفاقاتي که در مدت اخير افتاده است با فراز و نشيب هاي فراواني روبرو شده اند.
انگليس؛ از اتهام رشوه خواري تا تداخل زماني با مسابقات ويمبلدون
در 31 اکتبر سال 2007 انگليسي ها براي نخستين بار پيشنهاد ميزباني شان را مطرح کردند و سرانجام در 24آوريل سال 2008 اين پيشنهاد در 63 صفحه به طور رسمي روانه فيفا شد. انگليش براي ميزباني جام جهاني 2006 هم نامزد شده بود اما در کسب آن ناکام مانده بود. اين کشور پيش از اين در سال 1966 جام جهاني را ميزباني کرده و اگر در سال 2018 بارديگر به اين عنوان دست پيدا کند، به عنوان ششمين کشوري شناخته خواهد شد که براي دومين بار جام جهاني را ميزباني خواهد کرد. اما عليرغم دو ملاقاتي که ديويد کامرون و سپ بلاتر با يکديگر داشته اند و فيفا از ميزباني انگليسي ها خمايت کرده است، مشکلاتي بر سر راه اين کشور وجود دارد که برخي از آنها قابل تامل است.
يکي از قوانين فيفا براي احراز ميزباني جام جهاني توسط يک کشور اين است که همزمان با برگزاري اين رقابت ها، در هر کدام از شهرهاي ميزبان هيچ رقابت ديگري در هيچ ورزشي انجام نشود، اما از آنجا که بين دو ماه ژوئن و ژولاي در لندن مسابقات تاريخي و مهم تنيس ويمبلدون برگزار مي شود، مسوولان فيفا بر اين باور هستند که نه تنها اين رقابت ها کسب ميزباني را براي انگليسي ها به خطر مي اندازد، بلکه حتي اگر اين ميزباني براي آنها بدست بيايد، تنيس ويمبلدون به آن لطمه خواهد زد.
معمولا رقابت هاي جام جهاني در حدود يک ماه به طول مي انجامد، اما زمانيکه کشورهاي اروپايي ميزبان آن باشند، اين رقابت در دو ماه مختلف و البته پياپي برگزار مي شود که اين معمولا بين دو ماه ژوئن و ژولاي رخ مي دهد. از طرفي تنيس ويمبلدون مسابقاتي است که از سال 1877 در لندن برگزار مي شود و براي انگليسي ها از اهميت بسزايي برخوردار است. شايد اين يکي از جدي ترين مشکلات انگليسي ها در راه کسب اين ميزباني باشد.
اما يکي ديگر از مشکلاتي که طي يک ماه گذشته فوتبال جهان و انگليس را تحت تاثير قرار داد، خبري بود که روزنامه ساندي تايمز فاش کرد و طي آن دو نماينده کميته اجرايي فيفا بدليل گرفتن رشوه براي فروش حق راي خود متهم و سرانجام پس از اثبات اين موضوع با محروميت هايي سه ساله روبرو شدند. شايد در ابتدا اين موضوع نسبت به انگلستان ارتباطي نداشت اما در ادامه اين کشور اصلي ترين متهم اين پرونده شناخته و گفته شد که "آموس آدامو" و "رينالد تيماري" قصد داشتند که براي دادن راي به ميزباني انگليس راي هاي خود را قيمت بالايي بفروشند. همه اين موضوع باعث شده است که شانس انگليسي ها طي يک ماهه اخير و با عوض شدن ديدگاه مردم و فوتبال دوستان نسبت به اين کشور، کاهش پيدا کند.
روسيه؛ آماده هزينه 10 ميليارد دلاري براي جام جهاني
شايد روسيه نسبت به رقيب ديرينه اش ديرتر دست بکار شد و در سال 2009 براي کسب ميزباني اين جام جهاني اقدام کرد اما سردمداري ولاديمير پوتين در راس علاقمندان به ميزباني اين کشور از جام جهاني 2018 باعث شد تا روسيه به عنوان يکي از پر شانس ترين نامزدها شناخته شود. "ويتالي متکو" وزير ورزش روسيه به فدراسيون فوتبال کشورش قول داده است که براي برگزاري اين تورنمنت مهم 10 ميليارد دلار اختصاص دهد. روس ها براي ميزباني اين رقابت ها چهارده شهر را در نظر گرفته اند که در 5 منطقه اين کشور خواهد بود. سن پطرزبورگ، مسکو، سوچي، ياکاترينبرگ و کالنينيگراد مراکز اين مناطق خواهند بود.
اما يکي از اصلي ترين مشکلاتي که اين کشور با آن روبرو است، نداشتن ورزشگاهي با گنجايش بيش از 80 هزار نفر است که البته روس ها قول داده اند در صورت کسب ميزباني گنجايش ورزشگاه لوژنيکي را از 78 هزار نفر به 89 هزار نفر افزايش دهند. با اين حال مسئولان اين کشور اميدوار هستند تا سال 2013 پنج ورزشگاه جديد را که يکي از آنها در سوچي يعني محل برگزاري رقابت هاي المپيک زمستاني 2014 است، احداث کنند.
شايد يکي از نقاط مشترک روسيه و انگليس ميزباني المپيک 2014 زمستاني در سوچي و المپيک 2012 در لندن باشد که کسب ميزباني جام جهاني 2018 مي تواند به پيشبرد اهداف ورزشي اين دو کشور کمک بيشتري کند.
شانس اندک ميزبانان مشترک
يکي از موانعي که سد راه ميزباني مشترک کشورهايي چون بلژيک و هلند و همچنين پرتغال و اسپانيا وجود دارد، مشکلاتي است که در جابجايي تيم هاي ميان دو کشور وجود دارد و فيفا تجربه چنين مشکلاتي را در سال 2002 و زمانيکه دو کشور همسايه ژاپن و کره جنوبي ميزبان مسابقات بودند، در ذهن دارد. هلند و بلژيک در سال 2000 سابقه ميزباني جام ملت هاي اروپا را بطور مشترک دارند که همين موضوع مي تواند شانس اين دو کشور را نسبت به اسپانيا و پرتغال افزايش دهد. از طرفي اسپانيايي ها با استفاده از قهرماني در جام جهاني امسال در آفريقاي جنوبي شانس زيادي براي خود قائل هستند.