تورم نقطه‌ای به مرز 50درصد رسید؛ هشداری برای ترمیم فوری مزد

با اعلام تورم رسمی ۴۹.۴درصدی آبان، کارشناسان هشدار می‌دهند که فشار واقعی بر سبد خوراکی‌ها بیشتر است؛ این شکاف آماری، خطر تبدیل کارگران شاغل به «کارگران فقیر» را تشدید می‌کند.

به گزارش مشرق، مرکز آمار ایران نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه آبان ماه ۱۴۰۴را ۴۹.۴ درصد اعلام کرد، رقمی که به‌اذعان کارشناسان، بخش کوچکی را از فشار واقعی تورم بر سبد خانوارها، به‌ویژه دهک‌های کم‌درآمد، نشان می‌دهد. این شکاف عمیق میان آمار اعلامی و واقعیت هزینه‌های زندگی، مطالبه تعیین دستمزد بر مبنای هزینه واقعی سبد معیشت و به‌روزرسانی فوری آن را به مهم‌ترین دستور کار دولت و شورای‌عالی کار تبدیل کرده است تا از تشدید پدیده «کارگران فقیر» جلوگیری شود.

بر اساس داده‌های رسمی منتشرشده از سوی نهادهای آماری کشور در آبان ماه ۱۴۰۴، شاخص‌های اصلی قیمت مصرف‌کننده (CPI) نشان‌دهنده ادامه روند فزاینده تورم است؛ شاخص کل CPI: عدد نهایی ۴۱۷.۵ واحد را ثبت کرد.

تورم نقطه‌به‌نقطه (سالانه): این شاخص با ثبت افزایش ۴۹.۴درصدی نسبت به آبان ماه سال گذشته، نشان می‌دهد که سبد کالاها و خدمات مصرفی خانوارها به‌طور متوسط در یک سال، تقریباً نیمی از ارزش خرید خود را از دست داده است.

تورم ماهانه: در آبان ماه، تورم ماهانه با ۳.۴ درصد افزایش نسبت به ماه قبل، حاکی از ادامه فشار قیمتی در کوتاه‌مدت بود.

تفکیک تورم ماهانه: بیشترین فشار در گروه‌های خوراکی و آشامیدنی با ۴.۷ درصد افزایش مشاهده شد، در حالی که تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات به‌روی ۲.۶ درصد ایستاد.

تورم دوازده‌ماهه: نرخ انباشته تورم در دوازده ماه منتهی به آبان ماه ۴۰.۴ درصد گزارش شده است.

اعلام نرخ ۴۹.۴درصدی تورم، در حالی که یک زنگ خطر جدی است، توسط فعالان کارگری به‌عنوان تورم رسمی توصیف می‌شود که به‌دلیل سبک محاسبه و وزن‌دهی اقلام مصرفی، از تورم واقعی که خانوارها تجربه می‌کنند، عقب مانده است.

این تحلیل مبتنی بر این واقعیت است که دهک‌های پایین‌تر جامعه، سهم بیشتری از درآمد خود را صرف اقلام اساسی و پرنوسان مانند خوراکی‌ها می‌کنند؛ اقلامی که نرخ تورم آن‌ها (۴.۷ درصد ماهانه) بسیار بالاتر از میانگین اعلامی است. در نتیجه، تورم غیررسمی و ملموس برای کارگران، به مراتب بیشتر از رقم رسمی است.

این شرایط، تعریف جدیدی از مفهوم «کارگر» در اقتصاد ایران ایجاد کرده است: کارگران شاغل، امروز خود بخشی از طبقه فقرا هستند. حقوق دریافتی آن‌ها، حتی در صورت پرداخت به‌موقع، با سرعت افزایش قیمت‌ها همخوانی ندارد و منجر به فرسایش دائمی قدرت خرید می‌شود.

با توجه به مستندات آماری فوق، دو مطالبه محوری از سوی تشکل‌های کارگری مطرح است که اجرای آن‌ها برای جلوگیری از فروپاشی معیشت میلیون‌ها نفر ضروری است:مبنای دستمزد، هزینه واقعی سبد معیشت.

تعیین حداقل دستمزد باید دیگر صرفاً یک تعدیل درصدی بر اساس تورم سال گذشته نباشد، بلکه باید مستقیماً هزینه‌های واقعی تأمین حداقل‌های زندگی کارگران را پوشش دهد. هرگونه تعیین دستمزد پایین‌تر از «هزینه واقعی سبد معیشت» به معنای به رسمیت شناختن فقر در میان نیروی کار کشور است.

در یک محیط اقتصادی با تورم دو رقمی، انتظار می‌رود که دستمزدها نیز سازوکاری برای تعدیل سریع‌تر داشته باشند. تداوم روند فعلی که منجر به افزایش مداوم کارگران فقیر می‌شود، پایداری اقتصادی و اجتماعی را به خطر خواهد انداخت.

دولت موظف است با در نظر گرفتن تورم واقعی و هزینه‌های معیشتی، تعهدات قانونی خود در زمینه تعیین دستمزد مطابق با سبد معیشت را در دستور کار قرار دهد تا شکاف ایجاد شده میان درآمد و هزینه زندگی کارگران، ترمیم شود.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    2 0
    تا زمانی که ترمز دلار کشیده نشه اوضاع همینه. تورم تو ایران به خاطر کالاهای وارداتی هست که ماشالله همه چیز در ایران وارداتی هست. از مواد اولیه صنایع داروسازی و نهاده‌های دامی و ... بگیر تا های‌تک‌ترین اقلام همگی وارد می‌شن. مردم هم دیگه توان کمتر شدن دستمزدشون به خاطر تورم رو ندارن. قانون‌گذار باید دولت رو مکلف کنه حقوق زیر ۲۰۰ دلار در ماه نیاد که این رقم دیگه بخور و نمیر هست و عملاً‌ برای خانواده ۴ نفره حتی زیر خط فقر سازمان ملل هم هست (نفری ۲ دلار در روز!)
  • IR ۱۴:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    2 0
    دولت رسما داره دزدی میکنه
  • IR ۱۴:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    2 0
    گوشت گوساله یک میلیون و 90 هزار تومن . امیدوارم هیئت دولت درد بی درمان بگیرن
  • elias IR ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    1 0
    میدری گندم جلسه تعیین مزد کارگران را نخواهد خورد
  • IR ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    1 0
    یکی از دلایل اینه در این دولت تعذاد راهزنان اضافه شده است و راهزنان قبلی همیشگی هم لول کاریشون بالاتر رفت
  • IR ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    1 0
    دوست عزیز تورم نداریم فوق سوپر گرانی داریم و متاسفانه من نوع فقط نظاره گر هستم و امار نادرست می دهم حال شما پیدا کن پرتقال فروش رو صد درصد له من مصرف کننده می رسی واین چندر غاز حقوق دریافتی ساده ترین و سهل ترین راه وصل کردن همه چیز به تحریم ها اصلا صادرات بی روبه مقصر نیست هر چه هست ریر سر تحریم ها است
  • mostafa IR ۱۸:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۸
    2 0
    مردم بیچاره کردید چی از جون این ملت میخواید!؟همرو دیونه و عصبی و گرفتار کردید تمام فکر و ذهنتونم شده فلسطین لبنان مقاومت!!تا کجا میخواید ملت ببرید!؟
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۹
    2 0
    اقتصاد دولتی ، بهترین پاسخ برای شرایط ایران است . بخش خصوصی فاسد و بی مسنولیت ایران طی چند دهه اخیر نشان داده که اکثرا به دنبال گرانفروشی ، سوء استفاده و فرصت طلبی است . لذا بهتر است آموزش ، درمان ، صنایع ثروتساز اصلی و تامین مایحتاج اصلی جامعه حتما بصورت دولتی باشد ! ...
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۹/۰۹
    2 0
    اختلاف طبقاتی ناشی از رانتها و قوانین ضعیف دستمزد ، خودش یک عامل تشدید تورم است ! .... زیرا باعث افزایش شدید قدرت خرید در اقشار مرفه و کاهش قدرت خرید اقشار ضعیف میگردد !

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس