سرویس فرهنگی مشرق/گروه تئاتر - سالهاست که سینما اجازه نفس کشیدن به تئاتر را نمی دهد. سالهاست که جلوی دوربین رفتن راحت تر و به صرفه تر از اجرا بر روی صحنه است. سالهاست لنز و دوربین و نگاتیو، جای پرده و سن و دکور را گرفته و در یک کلام باید گفت: سینما شد همه چیز!

این روزها اما به همت مسئولان محترم و تدابیر خردمندانه شان، سینما نفس های آخرش را می کشد و چیزی به انهدامش باقی نمانده است. این بهترین فرصت برای تئاتر است تا خودی نشان دهد و مخاطبان گمشده اش را باز یابد. باید دید متولیان حوزه تئاتر، بازیگران و... چطور از این بحران سینمایی به نفع خودشان استفاده می کنند.



* * * * * *




در ماه جاری چند تئاتر خوب و قابل قبول به روی صحنه خواهند رفت از جمله:


*يادگار خسته ي خارکن به خانه بر مي گردد

هنرمندان تئاتر و سینما قصد دارند در قالب جلسات نمایشنامه‌خوانی انجمن بازیگران خانه تئاتر به نفع زلزله‌زدگان آذربایجان شرقی آثاری را نقش‌خوانی کنند.



"يادگار خسته ي خارکن به خانه بر مي گردد"، نام اولین برنامه نمايشنامه خواني در فرهنگسراي انديشه بود که به همت اعضاي انجمن بازيگران خانه تئاتر براي کمک به زلزله زدگان آذربايجان و به نويسندگي و کارگرداني بهزاد فراهاني برگزار شد.

به تازگی پانته‌آ بهرام به جمع بازیگران اصلی این نمایشنامه پیوسته و احتمال دارد طی روزهای آینده بازیگران بیشتری به این گروه بپیوندند.

بهنام تشکر،‌ سیاوش چراغی‌پور، بیوک میرزایی،‌ بهزاد فراهانی، پرستو کرمی، فرزانه نشاط‌خواه، مینو منتظم و کامیار محبی از دیگر بازیگران این نمایشنامه هستند.

آنچه مسلم است، برپایی چنین برنامه هایی نه تنها به لحاظ فرهنگی تاثیر خوبی بر فضای کشور دارند، بلکه از این طریق می توان مشکلات بسیاری از نیازمندان و محتاجان را مرتفع ساخت.



*سیامک احصایی صحنه «سردار مهر و ماه» را طراحی می‌کند

حسين پارسايي، كارگردان تئاتر اين روزها قصد دارد نمايشي آييني را با عنوان «سردار مهر و ماه» در تالار وحدت روي صحنه ببرد. اين كارگردان در زمينه ساخت تئاترهاي آييني تاكنون موفقيت‌هايي داشته و سال گذشته نمايش «بانوي آب و آيينه» را اجرا كرد.



«سردار مهر و ماه»، روایت پر رمز و راز دستان سرداری است که بر خاک می‌افتد تا به جای وصال مشکی آب، دریایی از حقیقت به خیمه‌ها برسد. آن سان که تا ابد دهر تمام تشنگان حقیقت، سیراب مشک دریایی سقایی تشنه لب گردند...

اين نمايش پس از طی شدن مراحل تمرين در 28 آذر مهمان تالار وحدت خواهد بود و قرار است سیامک احصایی به عنوان طراح صحنه با با این نمایش که نوشته محمدرضا کوهستانی همکاری کند.



احصایی در خصوص طراحی صحنه این نمایش گفت: سطح صیقلی سفید با دیوارهای جانبی سفید رنگ و اشیایی که به فراخور صحنه از سقف آویزان می‌شوند، جلوه‌های بصری این اثر را نمایان می‌کنند.

«کورش سلیمانی» از بازیگران کم سابقه سینما و تلویزیون در این نمایش نقش «سردار مهر و ماه» را بر عهده دارد، همچنین سعید داخ به عنوان فرمانده جنگی به ایفای نقش می‌پردازد.

این نمایش ۷۰ دقیقه‌ای به تهیه‌کنندگی مرکز هنرهای نمایشی از 28 آذر ماه ساعت 18:30 در تالار وحدت اجرای می شود.


* برهان با بازی مهدی پاکدل

نمایش«بــرهـان» نوشته دیوید اوبرون و کارگردانی محمد یعقوبی از 20 آذر ماه ساعت 19در فرهنگسرای نیاوران به روی صحنه می‌رود. این نمایشنامه داستان زندگی کاترین و پدرش رابرت است. رابرت که زمانی نابغه ریاضی بوده در اواخر پنجاه ساله‌گی از نوعی بیماری روحی روانی رنج می‌برد که باعث می‌شود از اطرافیانش فاصله بگیرد. کاترین برای مراقبت از دانشگاه ترک تحصیل می‌کند و مثل پدرش از مردم دوری می‌کند.


تمام ماجراهای کتاب در حیاط خلوت پشت خونه پدری کاترین در شیکاگو اتفاق می‌افتد. این نمایش با بازی علی سرابی‌، آیدا کیخایی ،‌ مهدی پاکدل و بهنوش طباطبایی اجرا می‌شود. برهان 100 دقیقه‌ای را امیرحسین طاهریه ترجمه کرده و محمد یعقوبی آن را بازنویسی نموده است.

نمایشنامه برهان در سال 2002 برنده جایزه پولیتزر شده و در سال 2005 نیز فیلمی از روی آن ساخته شده است. بلیت‌های این اثر نمایشی در مکان‌هایی همچون نشر دارینوش‌، کافه دایوار‌، نشر«افرا»، کافه «آن» و فرهنگسرای نیاوران و نیز از طریق سایت Tiwall.com پیش فروش می‌شود.


*اجرای «چاله» در تماشاخانه پارین تا ۲۴ دی ادامه دارد

نمایش «چاله» نوشته و کارگردانی سهیل بیرقی که از روز پنجشنبه 9 آذر اجرای خود را در تماشاخانه پارین آغاز کرده است.

در این نمایش که در آن اندیشه فولادوند، عمار تفتی و عاطفه نوری به ایفای نقش می‌پردازند، در کمتر از یک هفته اجرای خود شاهد حضور حدود 500 تماشاگر بوده است.


«چاله» داستان دو زن و یک مرد است که در اتفاقی عجیب در مکانی عجیب‌تر محبوس می‌شوند. کارگردان این نمایش در توضیح این نمایش آورده است: داری راه می‌ری که یهو زیر پات خالی می‌شه...

اجرای «چاله» از 9 آذر تا 24 دی ماه، ساعت 20، در تماشاخانه پارین واقع در خیابان ولی عصر، بعد از چهار راه پارک وی، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، نبش خیابان بغدادی، موزه تماشاگه زمان اجرا خواهد شد.


*پاپتی‌ها «پا برهنه در پارک» را به تماشاخانه پارین می‌‌برند

«پابرهنه در پارک» یکی از محبوب‌ترین کمدی رمانتیک‌های نیل سایمون در دهه ‌1960 حاصل نگاه طنزآمیز و نقادانه‌ اوست به زندگی یک زوج نمونه در دهه‌ 1960 و البته به نوعی باز‌آفرینی روزهای آغازین زندگی خود و همسرش.


داستان برهه‌ای از زندگی زوج جوانی بنام کوری و پل براتر را تعریف می‌کند که بعد از گذراندن شش روز رویایی در هتل پلازا‌، حالا عازم منزل جدیدشان در نیویورک می‌شوند تا زندگی تازه‌ای آغاز کنند و ...

هادی عامل هاشمی کارگردان تئاتر از اجرای نمایش «پا برهنه در پارک» نوشته نیل سایمون از اواخر آذر ماه در تماشاخانه پارین خبر داد و گفت: پیش از این قرار بود نمایش «جا‌به‌جا» را با کولاژی از نمایشنامه‌های شکسپیر را تماشاخانه سنگلج پس از محرم و صفر به صحنه ببرم اما به دلایلی که خودمان هم نمی‌دانیم منتفی شد.



*آیا عارضه تحریم فیلم ها به صحنه تئاتر می رسد؟

خبری منتشر شد مبنی بر اجرای نمایش "ترن" در سالن اصلی تئاتر شهر با بازی امیر جعفری، شهرام حقیقت دوست
حسین پاکدل‌،‌ ریما رامین‌فر،‌ مهراوه شریفی‌نیا‌، الهام کردا،‌ علیرضا محمدی‌، سینا رازانی،‌ فرزین صابونی‌، وحید آقا پور. این خبر بلافاصله تکذیب و اعلام شد این نمایش بنا به دلایلی به روی صحنه نخواهد رفت. امروز مجددا خبری بر روی خروجی رسانه ها قرار گرفت و خبر از اجرای این نمایش البته بدون حضور دو شخصیت  اصلی داد.  گویا قرار بر این شد که شهرام حقیقت‌دوست و ساناز بیان به طور کامل از این نمایش حذف شده‌ تا به گفته‌ی نیما دهقان، گروه اجرایی با یک دل‌چرکینی اجرایشان را آغاز کنند. 



"ترن" روایتی است از هشت شهید گمنام که در قطار با هم همسفر شده و به ترتیب قصه زندگی هر کدام از آنها روایت می شود. شهرام حقیقت دوست و نقش مقابلش برای بازی در یکی از این هشت قصه انتخاب شده بودند که بنا به دلایل نا معلوم کنار رفتند.

به گفته نیما دهقان که برای گرفتن اجرا ناچار شده دو تن از بازیگران نمایشش را حذف کند، حذف یکی از هشت قسمت این تئاتر باعث می شود نمایشنامه فاقد یک ساختار منسجم و تعریف درست شده و تماشاگر بپرسد چرا قصه‌ی دو شهید گمنام دیگر روایت نمی‌شود. طبیعی است که نمایش به لحاظ فنی اشکال پیدا کند و از کیفیتش کاسته شود.

شهرام حقیقت‌دوست در این باره به خبرنگاران گفت: صحنه‌ای که حذف شده یکی از سلامت‌ترین صحنه‌های نمایش است و بسیار شرافتمندانه درباره خانواده‌های شهدا صحبت می‌کند. شرایط کار هنری در سینما، تلویزیون و تئاتر هیچ وقت خیلی آسان نبوده است. متاسفانه آقایان با آثار هنری برخوردهای سلیقه‌ای و سیاسی می‌کنند اما در حال حاضر این برخوردها به شدت سختگیرانه‌تر شده است.

در همین رابطه امیر جعفری در گفتگویی جنجالی و مفصل با یکی از خبرگزاری ها به این اتفاق واکنش نشان داد و گفت: به نظر من شما مسئولان در مورد «ترن» تصمیم نگیرید، اینجا دیگر اختیار اجرای این نمایش با خانواده شهداست زیرا یک مسئله ملی در میان است. تقاضایم از گروه انصار حزب‌الله، کمیسیون فرهنگی مجلس این است که آقا فقط نگوییم فلان فیلم و تئاتر را برداریم، یک بار هم دفاع کنند و بگویند این نمایش باید باشد؛ چرا در ممکلت خودمان نباید از شهدا و جانبازان حرف بزنم، این حق من است.



وی ادامه داد: مشکل من این است که چطور می‌شود که کارهایی با موضوع دفاع مقدس در کشورها با مشکلات روبرو است. الان سینما هم دچار این مشکل است. سالهاست که یک فیلم دفاع مقدسی خوب نداشتیم. واقعا آدم فکر می‌کند یک دست‌هایی پشت پرده است، نمی‌دانم چرا نمی‌توانیم در مملکت خودمان حرف شهدا را بزنیم، ما این‌قدر باز هستیم که گروه انصار حزب‌الله، کمیسیون فرهنگی مجلس و خانواده شهدا می‌توانند بیایند و در مورد کار «ترن» قضاوت کنند.


گفتنی است که اجرای نمایش ˈاپرای عروسکی عاشوراˈ به کارگردانی ˈبهروز غریب پورˈ با 4 روز تاخیر، از امروز  19 آذرماه شروع شد. این نمایش که قرار بود از امروز، پانزدهم آذرماه، در تالار فردوسی روی صحنه رود، به دلیل آلودگی هوا و تعطیلی پایتخت از امروز اجرا شد.




* به مناسبت شهادت امام زین‌العابدین سالن‌های نمایشی تعطیل هستند

مجموعه تماشاخانه ایرانشهر امروز یکشنبه 19 آذرماه مصادف با شب شهادت امام چهارم شیعیان حضرت زین‌العابدین (ع) هیچ‌گونه اجرایی نخواهد داشت.

تالارهای نمایشی مجموعه تماشاخانه ایرانشهر که هم اکنون فعالیت‌های نمایشی خود را با دو نمایش «مکبث» به کارگردانی قطب‌الدین صادقی در سالن استاد سمندریان و نمایش «درخت بلوط» کاری از گروه تئاتر «نقشینه» در سالن شماره یک ادامه می‌دهد، یکشنبه 19 آذرماه سال جاری به دلیل تقارن با شب شهادت حضرت سجاد (ع) امام چهارم شیعیان هیچ‌گونه اجرایی نخواهد داشت.

فعالیت‌های نمایشی این مجموعه از روز دوشنبه 20 آذرماه از سر گرفته خواهد شد. ضمن اینکه نمایش «مکبث» روز شنبه 18 آذرماه نیز با بازی هنرمندانی همچون میکائیل شهرستانی، کوروش سلیمانی، امیر بختیاری، کرامت رودساز، ناصر عاشوری، عباد نظری، صنم صالحی و ... در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه می‌رود.

-تالارهای نمایشی تئاتر شهر اجرایی ندارند

تمامی نمایش‌های به صحنه رفته در تالارهای مختلف مجموعه تئاتر شهر یکشنبه 19 آذر ماه به دلیل فرا رسیدن سالروز شهادت حضرت امام زین‌العابدین (ع) به صحنه نخواهند رفت.

از دوشنبه 20 آذر ماه تالارهای مختلف این مجموعه طبق برنامه اعلام شده میزبان علاقه‌مندان تئاتر خواهند بود.

-تالار هنر اجرایی در 19 آذر ماه ندارد

به مناسبت شهادت چهارمین اختر تابناک امامت حضرت زین‌العابدین (ع) اجراهای تالار هنر روز یکشنبه مورخ 19 آذر ماه تعطیل است و از روز دوشنبه نمایش «نوک طلا»  به کارگردانی مهدی قلعه ساعت 30/17و نمایش «بچه گرگ استثنایی» به کارگردانی رضا عبدالعلی‌زاده ساعت 19 اجراهای خود را ادامه می‌دهند.





"هفت شب با مهمانی ناخوانده در نیویورک" عنوان تئاتری است با بازی علی نصیریان و فرهاد آئیش که شب گذشته اجرای آن در تئاتر شهر به چایان رسید. در مراسم اختتامیه این برنامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور داشت و از نزدیک با عوامل سازنده و بازیگران دیدار کرد.



سیدمحمد حسینی بعد از تماشای نمایش ˈهفت شب با مهمانی ناخوانده در نیویورکˈ به کارگردانی فرهاد آئیش گفت: شاهد اجرای نمایش تاثیر گذار و ارزشمندی بودم که بیانگر دو تفکر و اندیشه متفاوت در نوع زندگی انسان ها است. این نمایش در برگیرنده این نکته بود که انسان ها در زندگی ماشینی خود روحیات خاصی پیدا می کنند، ولی وقتی به فرهنگ اصیل خود باز می گردند امید به زندگی در آنها زنده می شود. اگر حتی به آخر خط هم برسند ممکن است به سبب یک آشنایی، تحولی اساسی در زندگی آنها ایجاد می شود .

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: این نمایش اثر ارزشمندی است که می تواند تاثیر خوبی روی تماشاگر داشته باشد . اینکه تماشاگران تا آخرین لحظه در سالن حضور دارند و کاملا این حرکات را دنبال می کنند نشانگر تاثیر تئاتر است چه بسا تاثیر این گونه آثار نمایشی در مقاطعی از فیلم هم بیشتر است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد : البته حضور چهره ارزشمندی چون آقای نصیریان هم تاثیرگذاری خود را داشته است .وقتی که چنین چهره ای نام آشنا این چنین در صحنه تئاتر حضور پیدا می کند، حتما این حضورتاثیر زیادی در جذب مخاطب خواهد داشت به همین جهت لازم است از این حضور شایسته استاد نصیریان و آقای فرهاد آئیش در صحنه تئاتر تقدیر کنیم که توانسته اند در این مدت تماشاگران زیادی را به سمت تالارهای نمایشی هدایت کنند.

از طرفی معاون فرهنگی وزیر ارشاد با حضور در سالن اجرای "طوفان" در باره این اجرا گفت: نمایش ˈطوفانˈ یک روایت متفاوت و کاملا مدرن از واقعه کربلا است که هم نشان دهنده عظمت این واقعه و اقدام شجاعانه حضرت ˈمسلمˈ در آن مقطع تاریخی و هم نشان دهنده ظرفیت بالای تئاتر کشور در جهت استفاده از منابع دینی و آیینی است.



وی ادامه داد: وقتی یک اثر نمایشی مرتبط با واقعه عاشورا با استقبال قابل توجه تماشاگران مواجه می شود، همین مساله موید ظرفیت بالای درام نویسی در کشور است که توانسته توامان از مولفه های یک اثر نمایشی مدرن با ادبیات دینی استفاده کند. این موضوع دریچه جدیدی را به نمایش های دینی کشور باز کرده است.



مسعود فقیه هنرمند پیشکسوت تئاتر و روزنامه‌نگار که صبح امروز پس از تحمل یک دوره طولانی بیماری دار فانی را وداع گفت در سال 1314 در تهران به دنیا آمد و از سال 1332 با تحصیل در هنرستان هنرپیشگی کار تئاتر را در کنار همدوره‌ای اش علی نصیریان آغاز کرد و به بازیگری تئاتر در گروه آناهیتا به سرپرستی مصطفی اسکویی، گروه پازارگاد به سرپرستی حمید سمندریان و گروه محمدعلی جعفری پرداخت.

از مهم‌ترین نمایش‌های وی می توان به "هملت"، "گربه روی شیروانی داغ"،"شش شخصیت به دنبال یک نویسنده" و
بازی در نمایش هایی همچون"آنتیگون" به کارگردانی داوود رشیدی و "طبیب اجباری" به کارگردانی حمید سمندریان اشاره کرد.

وی سال‌ها در اداره فرهنگ و هنر وقت کار کرد و بعد از انقلاب در سال های 1358 و 1359 به عنوان مدیرکل فرهنگ استان گیلان فعالیت داشت. فقیه که در اواخر دهه 30 همزمان با کار تئاتر به روزنامه نگاری در روزنامه اطلاعات مشغول بود و در سال 1349 به عنوان سردبیر اطلاعات جوان با این روزنامه همکاری می کرد، از دهه 60 به روزنامه اطلاعات بازگشت و به کار روزنامه نگاری خود ادامه داد.



نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۰
    0 0
    در تاتر خبری نیست جز فساد و تبعیض
  • ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۰
    0 0
    متشکرم از اینکه چند بار در عنوان تیترهای خبری تان دروغ گفتید و این هم روی آن ها کجا خبر جعفری کار شده بود؟
  • محمد تقی ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۰
    0 0
    با سلام و احترام مشکل اصلی سینما و تائتر کشور این است که در ان فساد اخلاقی زیاد است و همچنین بچه های انقلاب داخل میشوند کمی از انها به اصول خو پایبند میباشند مشکل اینجاست وقتی سه سال سینمای ما به این مسیر میباشد باید چکار کرد !
  • هومن شهرستانی ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۱
    0 0
    تو مفسدی که تئاتر را مفسد میخوانی ای ایرانی چشمهایت را باز کن تاریخ را دوباره بخوان هویت و فرهنگ تو با تعصب از بین خواهد رفت.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس