در این طرح سقف سنی برای شركت نامزدها در انتخابات ریاست جمهوری 75 سال و كف سنی 40 سال در نظر گرفته شده است. در طرح جدید انتخابات ریاست جمهوری داشتن سواد خواندن و نوشتن تنها ملاك و معیار برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری نیست و نامزدها باید دارای سابقه مدیریتی خاصی باشند.
این در حالی است كه برخی از مفاد این طرح مخصوصا مفاد مربوط به تشخیص رجل سیاسی بودن نامزدها حواشی بحث برانگیزی را در روزهای اخیر به راه انداخته است.
** در همین زمینه برخی از واکنش ها به طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری كه توسط كمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس تهیه شده را مرور می کنیم.
توکلی: این طرح به انداز کافی عیب و ایراد دارد/طرح اصلاح قانون انتخابات رای نمی آورد
احمد توکلی در گفت و گو با رویداد در خصوص حواشی طرح اصلاح قانون انتخابات گفت: مخالفت من بخاطر این بود که شورای نگهبان این طرح را رد میکرد. این طرح دو محور اصلی دارد،یک محور نظارت بر انتخابات است که یک هیئت اجرایی مرکزی در نظر گرفتند که نقش دو قوه دیگر را در اینباره پررنگ کنند.
یک محور دیگر نیز این است که مشخصات روش بدهند ، تا به امروز مجالس گذشته تلاش کرده اند در تشخیص مصادیق اصل ۱۱۳ شرایطی را مطرح کنند،اما شورای نگهبان در هر سه مورد مصوبات مجلس را مغایر قانون اساسی تشخیص داده است.
وی در خصوص نظر نمایندگانی که جمع کردن امضا برای تایید کاندیدا به عنوان رجل سیاسی را ترویج لابی گری میدانند و میگویند رئیس جمهور نهایتا وامدار امضا کنندگان می شود، گفت: عیب های این طرح زیاد است،تشخیص اینکه چه نامزدی ویژگی های اصل ۱۱۳ را دارد و ندارد با شورای نگهبان است که ۱۲ نفر عضو آن ۶ نفر با انتخاب رهبری و ۷ نفر حقوقدان نیز با معرفی قوه قضاییه برای نمایندگان ملت برگذیده می شوند،در واقع ۱۲ نفر که رای آنها مستقیم و غیر مستقیم به مردم برمیگردد تشخیص مصداق میدهند.
* این طرح آن قدر اشکال اساسی و حقوقی دارد که دیگر نیازی به اشکالات من ندارد
وی در خصوص نظر برخی نمایندگان که ابراز می کنند آقای لاریجانی این طرح را برای کنار گذاشتن برخی از نامزدها حمایت کرده است گفت: این طرح آن قدر اشکال اساسی و حقوقی دارد که دیگر نیازی ندارد که من اشکالی به آن وارد کنم ،اگر این طرح را خالص لله هم مطرح کرده باشند امیدوارم رای نیاورد و به احتمال زیاد هم رای نمی آورد.
طبیب زاده : طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری، عجولانه و غیرمنطقی است
پیرامون همین موضوع زهره طبیب زاده نماینده مردم تهران و عضو جبهه پایداری با بیان اینکه بسیاری از نمایندگان مجلس نسبت به این طرح به هیات رییسه مجلس اعتراض کرده اند، به خبرنگار ایرنا گفت: اعتراض ما به هیات رییسه مجلس به دلیل این موضوع است که چرا طرحی را که یک بار دو فوریت و یک بار یک فوریت آن رای نیاورده و هنوز شش ماه از بررسی آن نگذشته، دوباره در دستور کار مجلس گذاشته است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس با یادآوری این که کار کارشناسی قابل قبولی برای بررسی این طرح صورت نگرفته است، افزود: کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس تنها هشت عضو دارد، درصورتی که برای بررسی این طرح بزرگ نیاز به آرای بیشتری است.
طبیب زاده با یادآوری این که در گذشته نیز دو بار اصلاحاتی درباره قانون انتخابات ریاست جمهوری انجام شده است، افزود: در اصلاحاتی که صورت گرفت این قانون برای بررسی بیشتر به شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت ارجاع داده شد.
* با اجرای این طرح نظر شورای نگهبان کاملا ظاهری می شود
عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس بااشاره به برخی تغییرات انجام شده در طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری، در کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس گفت: مدیر، مدبر و رجل سیاسی بودن مساله ای است که شورای نگهبان باید در مورد آن تصمیم گیری کند و اگر این طرح در مجلس تصویب شود نظر شورای نگهبان کاملا ظاهری می شود.
طبیب زاده با یادآوری این که در این طرح آمده است که صلاحیت یک نامزد باید توسط 100 رجل سیاسی تایید شود، گفت: این ایده مشکلات بسیاری دارد زیرا ممکن است فرد نامزد توسط 100 نفری انتخاب شوند که درآینده رییس جمهوری منتخب وامدار آنان باشد.
روحالله حسینیان: مجلس حق تفسیر قانون اساسی را ندارد
روحالله حسینیان نماینده مردم تهران نیز با اشاره به طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری به فارس گفت: اصل 115 قانون اساسی موارد، شرایط و خصوصیاتی که یک رئیس جمهور باید داشته باشد را بیان کرده و از نظر بنده اصلاح موارد قانون انتخابات ریاست جمهوری مخالف نص صریح این اصل است و بنده با این طرح مخالفم.
* مجلس حق تفسیر قانون اساسی را ندارد
وی با بیان اینکه عدهای مدعی تبیین مصادیق هستند افزود: ممکن است عدهای از نمایندگان بگویند که ما مصادیق را تبیین و تفسیر میکنیم در حالی که تفسیر قانون اساسی به عهده شورای نگهبان است، بنابراین در این مورد مجلس حق قانونگذاری ندارد.
عضو کمیسیون اصل 90 مجلس با بیان اینکه برخی شرایط در این طرح نه مصداق است نه تفسیر خاطرنشان کرد: در اصل 115 قانون اساسی هیچ یک از موارد شرط سنی و مدرک تحصیلی کاندیدای ریاست جمهوری نیامده است بنابراین اصلاح این قانون به منزله ایجاد حصر در قانون است.
* طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا را وامدار عده خاص میکند
وی با بیان اینکه بنده به لحاظ ماهوی هم با این طرح مخالفم تصریح کرد: طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری به گونه ای طراحی شده که کاندیدا را قبل از ورود به دفتر ریاست جمهوری، وام دار عدهای خاص میکند، چرا که این افراد باید او را تایید کنند و قطعا در بده و بستانهای بعدی رئیس جمهور باید از کسانی که او را تایید کردهاند مواظبت کند و این کار هم یکی از ضررهای دیگر این قانون است.
کدخدایی: شورای نگهبان اصل 115 قانون اساسی را کافی می داند
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در خصوص طرح اصلاح قانون انتخابات،با بیان اینکه اصل اصلاح کار خوب و ضروری است اما باید در چارچوب قانون باشد، گفت: در ادوار گذشته نیز مجلس چنین قصدی داشت و اقدامات ابتدایی در این زمینه انجام شده بود، البته نه به این صورت فعلی که بیان شده است و در همان زمان شورای نگهبان نظر خود را اعلام کرد.
وی در مورد طرح جدید قانون انتخابات اظهار داشت: تفسیر شورای نگهبان از شرایط مندرج در اصل 115 قانون اساسی حصری است و در ضمن شورای نگهبان معتقد است مرجع تشخیص این صلاحیت ها خود شورا است و هیچ نهاد دیگری از جمله مجلس و وزارت کشور نمی تواند این شرایط را بررسی و احراز کند.
کدخدایی در ادامه گفت: با این گونه اقداماتی که الان در حال بررسی در مجلس است این مسئله حل نمی شود. شورای نگهبان اصل 115 قانون اساسی را کافی می داند و می توان از بند های کیفی این اصل برای محدود کردن کاندیداها به عنوان مثال از طریق کار حزبی عمل کرد.
دهقان: این طرح زمینه التهاب در جامعه را فراهم می کند
محمد دهقان، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز در این باره به فارس گفت: اصلاحیه کمیسیون شوراها درخصوص قانون انتخابات ریاست جمهوری محدودیت هایی ایجاد می کند که ممکن است زمینه التهاب در جامعه را فراهم کند. با این روند کسی که می خواهد کاندیداتوری فردی را تایید کند ممکن است توقعاتی هم داشته باشد و در واقع کاندیداهای ریاست جمهوری در تعهدی نانوشته با جمع کردن امضاها، تیم کاری خود را مشخص می کنند. ممکن است در این میان برخی مفاسد هم ایجاد شود و برخی افراد که شایسته نیستند در تیم ریاست جمهوری قرار بگیرند. به نوعی خرید امضا هم با این روش به تدریج باب می شود و خطرناک است.
زاکانی: موانع بيدليل را تحميل نكنید كه فرصت را از عدهاي بگيرید
علیرضا زاکانی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در این خصوص با بیان اینکه اصلاح قانون انتخابات را ناکامل می دانم، به سایت جهان گفت: به نظرم خيلي موارد ديگر هست كه بايد در قانون انتخابات مدنظر قرار بگيرد و ماحصل آن بتواند قانون جامعي را براي كشور و نشاط انتخاباتي و حضور فعال گروههاي مختلف فراهم كند.
وی در ادامه گفت: قانون بايد در خصوص نامزدها هم مانع از آن باشد كه عناصر فرصتطلب خود را نامزد كنند و هم موانع بيدليلي را تحميل نكند كه فرصت را از عدهاي بگيرد.
مرتضوی: مخالف صددرصدی این طرح هستیم
سیدصولت مرتضوی رئیس ستاد انتخابات کشور درباره اصلاح قانون انتخابات، به فارس گفت: ما مخالف صددرصدی این طرح هستیم چرا که آن را مغایر با قانون اساسی میدانیم.
مرتضوی در ادامه ضمن بیان زمانبندی انتخابات اعلام کرد که زمانبندی نحوه اجرای انتخاب ریاست جمهوری در هفتههای آینده اعلام میشود.
هفته گذشته طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات در دستور کار چهل و سومین جلسه علنی مجلس به ریاست علی لاریجانی قرار گرفت، که پیش از ورود به بررسی کلیات این طرح تعدادی از نمایندگان طی اخطارهایی این اصلاحیه را مغایر قانون اساسی و تداخل در وظایف قوا دانستند.
- مخافان طرح اصلاح قانون انتخابات در مجلس چه گفتند؟
- حجت الاسلام سیدمهدی موسوی نژاد
نماینده مردم دشستان در مجلس شورای اسلامی چهارشنبه گذشته طی اخطاری با
استناد به اصول 57 و 60 قانون اساسی در جریان بررسی کلیات اصلاح موادی از
قانون انتخابات در صحن علنی مجلس اظهار داشت: بر اساس قانون قوای حاکم بر
جمهوری اسلامی شامل سه قوه مقننه، مجریه و قضاییه هستند که زیر نظر ولایت
مطلقه کار میکنند و این قوا هم مستقلند. این نماینده مجلس در ادامه گفت:
قوه قضاییه دستگاه بیطرفی است و اگر کسی از دستگاه اجرایی شکایت داشته
باشد به این قوه ارجاع میدهند ولی وقتی ما دادستان و دستگاه قضایی را به
عنوان دستگاه اجرایی وارد کار کردهایم اشکال دارد.
- شکرخدا موسوی نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی، بر اساس قانون اساسی رئیس جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی انتخاب شود که شرایط خاصی هم برای آن ذکر شده است؛ وقتی در قانون اساسی که میثاق ملت است به طور واضح شرایط رئیس جمهور مشخص شده نباید شرایط جدیدی را برای آن بگذاریم. وی در ادامه گفت : در موضوع رجل سیاسی هم 200 نفر از نمایندگان ادوار گذشته باید فرد را تأیید کنند در حالی که برخی نمایندگان امروز در ایران نیستند و هزاران مشکل دارند.
- حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهینشهر طی اخطاری در جریان بررسی اصلاح موادی از قانون انتخابات به اصول 67، 56، 71، 115، 110، 99، 118، 114، 121، 122 و 72 قانون اساسی استناد کرد و گفت: بر اساس اصل 67 قانون اساسی سوگند یاد کردهایم که حافظ حقوق ملت باشیم و اصلاحیهای که هماکنون میخواهد صورت بگیرد در موارد متعددی حقوق ملت را ضایع میکند. این نماینده مجلس با بیان اینکه این اصلاحیه مخالف اصل 114 قانون اساسی است اظهار داشت: رئیسجمهور با رای مستقیم مردم انتخاب میشود اما در این اصلاحیه ما از قانون انتخابات فرانسه اقتباس کردهایم و قبل از اینکه مردم رئیسجمهور را انتخاب کنند گروهی دیگر آن فرد را انتخاب میکنند.
- سیدمهدی هاشمی نماینده مردم تهران
با بیان اینکه شرایط کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری در قانون ذکر
شده است، گفت: وقتی اصل 110 قانون را بررسی میکنیم مشخص میشود که نباید ما در
طرح قانون انتخابات از رهبری هزینه کنیم، چرا که قانون کاملاً مشخص است.
وی با بیان اینکه اصل 114 قانون اساسی ذکر کرده که رئیسجمهور با رأی مستقیم مردم انتخاب میشود، تصریح کرد: اینکه بعد از انتخاب اولیه شورای نگهبان نظارتش را اعمال کند موجب محدودیت این شورا خواهد شد و این رویه درستی نیست.
- ابوالفضل ابوترابی
نماینده مردم نجفآباد در جلسه علنی امروز مجلس، طرح اصلاح قانون انتخابات
را مغایر با اصل 97 قانون اساسی دانست، و گفت: با توجه به عجلهای که در
اصلاح قانون انتخابات شد، نمیتوان به کیفیت این طرح اطمینان داشت و این
طرح باید بیشتر از گذشته مورد بررسی قرار گیرد.
- هادی
شوشتری نماینده مردم قوچان طرح اصلاح قانون انتخابات را مغایر با اصل 99
قانون اساسی دانست و گفت: درباره مواد احراز رجل سیاسی برای کاندیدای
انتخابات ریاستجمهوری مطالبی ذکر شده که با اصل 99 قانون اساسی نیز مغایرت
دارد.
وی با بیان اینکه شرایط انتخابات ریاستجمهوری به شکل عام است، تصریح کرد: قانون اساسی شرایط نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری را به قانون عادی احاله نکرده است.شوشتری با بیان اینکه ممکن است برخیها تفسیرهای متفاوتی از مدیر و مدبر بودن داشته باشند، افزود: اینکه در این طرح تأکید شده نامزدهای انتخابات باید مدرک تحصیلی مشخصی داشته باشند، خلاف قانون است و نمیتواند درست باشد.
اما حسينيان اصرار داشت که اين قانون، نص صريح قانون اساسي و تفسير شوراي نگهبان را نقض کرده است و گفت: چرا کاري کنيم که شوراي نگهبان اين مصوبه را برگرداند؟
احمد توکلی نیز در واکنش به اخطارها و تذکرها و جانب داری لاریجانی از طرح اصلاح قانون انتخابات گفت: شخصا با کلیات این طرح مخالفم اما این طرز اداره مجلس که اجازه می دهید اخطارهایی در باره مفاد و جزئیات این طرح عنوان شود، مجلس خوب نیست.
وی با بیان اینکه انشاالله کلیات رای نمی آورد، تصریح کرد: اینکه شما به اخطارها پاسخ می دهید، شما را در موضع دفاع از این طرح قرار می دهد که برخلاف آیین نامه است و به مصلحت خود شما هم نیست. گاهی رویه ها باب می شود و شما مطابق ماده 22 با حق اختیارات ریاست خودتان نباید اجازه دهید که این اخطارها ادامه پیدا کند.
مجلس شورای اسلامی در نهایت ادامه بررسی این طرح (اصلاح قانون انتخابات) را به جلسه آینده مجلس موکول کرد.