به گزارش مشرق به نقل از مهر، نمايندگان مجلس امروز در ادامه بررسي لايحه برنامه پنجم توسعه کشور در بررسي ماده 199 که از بندهاي متنوع تشکيل مي شد و پيشنهادات زيادي را به دنبال داشت قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت مصوب سال 1380 و اصلاحات و الحاقات بعدي آن با اصلاحات و الحاقات جديدي براي دوره برنامه پنجم تنفيض کردند.
براين اساس نمايندگان مجلس مصوب کردند که قانون ممنوعيت ورود کالاهاي غير ضرور در طي برنامه پنجم براي سيگار لازم الاجرا نيست و دولت مکلف است اقدامات لازم را مشتمل بر کاهش مصرف، توليد سيگار خارجي معتبر با نشان تجاري اصلي در داخل کشور مشروط بر تعهد شرکت مذکور به عدم واردات را به عمل آورد به نحوي که تا پايان برنامه توازن توليد در داخل با مصرف برقرار گردد.
در بررسي اين بند از ماده 199 نورالله حيدري نماينده مردم اردل و فارسان پيشنهاد حذف کل اين بند را که مربوط به واردات سيگار است داد.
وي در توضيح پيشنهاد خود گفت: با تصويب اين بند واردات سيگار به کشور آزاد مي شود اين در حالي است که سيگار در دنيا در انحصار 4 شرکت است و 75 درصد اين شرکت ها آمريکايي هستند.
آيا ما از يک طرف به دست خودمان به ثروت اندوزي اين شرکت ها کمک نمي کنيم و از طرف ديگر به نابودي جوانان اين مرز و بوم دامن نمي زنيم؟
نماينده مردم اردل و فارسان ادامه داد: سالانه 50 هزار مرگ و مير در کشور ناشي از مصرف سيگار به طور مستقيم و يا غير مستقيم است و بيماري هاي مختلفي به دليل مصرف سيگار دامنگير جامعه شده است.
وي تاکيد کرد: مجلس بايد با تصويب احکام سلامت محور و اتخاذ سياستهاي اصولي و فرهنگسازي در جهت دفاع از سلامت جامعه قدم بردارد اين در حالي است که با تصويب اين بند به مصرف و واردات سيگار مشروعيت و اعتباربخشي مي کنيم.
حيدري با بيان اينکه مصرف سيگار هزينه ها و عوارض گزافي را به کشور تحميل مي کند، افزود: خوب است که با قاچاق اين کالا مبارزه شود اما بايد مجلس به گونه اي عمل کند که پيامي که به جامعه مي فرستيم با رويکرد مخالفت مجلس با مصرف سيگار است.
در ادامه مفتح سخنگوي کميسيون تلفيق با اعلام نظر کميسيون تلفيق مبني بر موافقت با واردات سيگار گفت: در زيان آور بودن سيگار بحثي نيست اما يادمان باشد که هر ساله در تصويب بودجه هيچ گاه واردات سيگار به کشور ممنوع نمي شود و سيگار در دسته کالاهاي غير ضرور قرار نمي گيرد.
وي افزود: به دليل اينکه مصرف سيگار در کشور بيش از توليد آن است و ميزان توليد شايد 10 درصد مصرف باشد بنابراين بايد واردات سيگار به کشور انجام شود.
مفتح افزود: مجلس هر ساله با تصويب واردات سيگار در بودجه سالانه کشور اين پيام را به جامعه مي دهد که سيگار وارد مي شود اما ما به دنبال کنترل قيمت سيگار و مصرف در کشور هستيم.
سخنگوي کميسيون تلفيق با اشاره به اينکه عوارض بيش از حد بر روي سيگار موجب افزايش قاچاق و واردات غير مجاز سيگار مي شود، ادامه داد: برخي از سيگارهاي غير مجاز که به کشور وارد مي شود به شدت مضر هستند و براي جلوگيري از ضرر و زيان آنها واردات به اين موضوع کمک مي کند.
مفتح گفت: واردات مجاز سيگار بر اساس استانداردها و با صدور مجوز سلامت براي سيگار انجام مي شود .
وي همچنين ادامه داد: توليد سيگار در کشور کمک به اشتغال و فعاليت کارگران داخلي مي کند.
در ادامه با به راي گذاشتن حذف اين بند نمايندگان مجلس با 106 راي مخالف به ممنوعيت واردات سيگار به کشور راي ندادند و پيشنهاد حيدري نيز راي نياورد. در ادامه پيشنهادات ديگري نيز مطرح شد از جمله پيشنهاد کامران نماينده مردم اصفهان مبني بر حذف سيگار از ليست کالاهاي غير ضرور و حذف واردات آن به کشور
کامران در توضيح اين پيشنهاد خود گفت: انگليس خبيث از جمله کشورهايي است که سيگار را وارد مي کند و تحت پوشش همين شرکت ها سيگار به کشور ما وارد مي شود.
وي با اشاره به فتواي امام راحل و آيت الله مکارم شيرازي مبني بر حرام بودن سيگار گفت: توجيه کميسيون تلفيق درست نيست که وارد کردن سيگار از قاچاق آن جلوگيري مي کند چرا که من خودم مرزهاي کشور را ديده ام و مي دانم که سيگار، پارچه و بسياري اقلام ديگر به کشور قاچاق مي شود.
نماينده مردم اصفهان افزود: نه تنها سيگار بلکه بسياري اقلام حرام ديگر که ناخالص هم هستند به کشور قاچاق مي شود من نمي گويم اين قاچاق به چه دليل است شايد به دليل بي عرضگي بنده باشد من نمي گويم جلوگيري از قاچاق دست شما و دستگاههاي ديگر است خودم را در اين رابطه مقصر مي دانم که جلوي واردات غير مجاز و قاچاق را نمي توانيم بگيريم.
وي در ادامه با تاکيد بر مضر بودن سيگار افزود: سيگاري ها بايد از خانواده خود حلاليت بطلبند چه رسد به فضاي عمومي.
کامران همچنين ادامه داد: اين اقدام مجلس که هر ساله واردات سيگار را در بودجه سالانه کشور مجاز مي داند ناشايست است و ما هميشه با آن مکافات داريم اکنون نيز اين واردات را لا به لاي ماده 199 لايحه که خود آش شله قلم کاري شده است آورده اند .
وي گفت : نبايد طي 5 سال واردات سيگار را مجاز بدانيم و قانوني کردن اين اقدام نادرست است چرا که کمک به شرکت هاي آمريکايي است و چه پاسخي براي سئوالات شب اول قبر خود داريد.
در ادامه نيز مفتح سخنگوي کميسيون تلفيق همچنان در جايگاه مخالفت با پيشنهاد کامران ضمن ابراز تعجب از اينکه کامران اين درخواست را کرده است، گفت: از آقاي کامران بعيد است به عنوان کسي که چند دوره نماينده مجلس است باز هم تقاضاي حذف واردات سيگار را دارد.
وي افزود: واردات سيگار به کاهش قاچاق کمک مي کند و سلامت کشور را نيز تامين مي کند.
مفتح گفت : ما برنامه هاي کاهش مصرف سيگار را نيز پيگيري مي کنيم اما ممنوعيت واردات سيگار موجب افزايش قاچاق سيگار به کشور مي شود.
وي ادامه داد: من مثل آقاي کامران سيگاري نيستم ، اما بايد به گونه اي عمل کنيم که واردات سيگار در کشور سلامت جامعه را تامين کند.
نمايندگان مجلس سپس ضمن موافقت با پيشنهاد دولت و کميسيون تلفيق مبني بر واردات سيگار با تصويب قانوني مبني بر ممنوعيت واردات سيگار به عنوان کالاي غيرضرور مخالفت کردند.