کد خبر 1717913
تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۳۷
ماجراجویی اردوغان این بار در سرزمین افغان‌ها

با به قدرت رسیدن طالبان بسیاری از نهادهای بین‌المللی فعالیت‌های خود را در افغانستان کاهش دادند، اما ترکیه از طریق آژانس توسعه خود پروژه‌های متعددی را در این کشور انجام داد تا نفوذ خود را حفظ کند.

به گزارش مشرق، افغانستان به عنوان دروازه‌ای به آسیای مرکزی شناخته می‌شود و نقش کلیدی در معادلات منطقه‌ای ایفا می‌کند. ترکیه با گسترش نفوذ خود در این منطقه، سعی دارد جایگاه خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی در صحنه بین‌المللی تثبیت کند.

این اهمیت در سال‌های اخیر، به ویژه پس از بازگشت طالبان به قدرت در ۲۰۲۱، افزایش یافته است. ترکیه با حفظ حضور خود در افغانستان، نه تنها منافع ملی خود را تأمین می‌کند، بلکه در رقابت با قدرت‌های دیگر مانند روسیه و چین برای نفوذ در آسیای مرکزی، موقعیت خود را قوی‌تر می‌کند.

تیکا در افغانستان با پروژه‌های توسعه‌ای، نفوذ نرم ترکیه را گسترش می‌دهد و چهره‌ای مثبت از این کشور به‌عنوان ناجی ترویج می‌کند. این فعالیت‌ها بازارهای جدیدی برای کالاهای ترکی ایجاد کرده و به رشد اقتصادی ترکیه کمک می‌کند.

سابقه و گسترش فعالیت‌ها

آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه (تیکا) از سال ۱۳۸۳ (۲۰۰۴ میلادی)، پس از سقوط رژیم طالبان، با هدف کمک به بازسازی و بهبود زندگی مردم افغانستان، فعالیت‌های خود را آغاز کرد.

این سازمان با گشایش دفتر کابل، نه تنها به توسعه زیرساخت‌ها کمک کرد، بلکه به طور غیرمستقیم، نفوذ و منافع ملی ترکیه را در منطقه افزایش داد.تیکا دامنه فعالیت‌های خود را با افتتاح دفاتر در مزارشریف (۱۳۸۶) و هرات (۱۳۹۵) گسترش داد و تا کنون بیش از ۱۵۰۰ پروژه در حوزه‌های آموزش، بهداشت، کشاورزی و مرمت آثار باستانی در افغانستان اجرا کرده است.

نکته قابل توجه این است که پس از تسلط دوباره طالبان در مرداد ۱۴۰۰ (اوت ۲۰۲۱)، زمانی که بسیاری از نهادهای بین‌المللی فعالیت‌های خود را محدود یا متوقف کردند، تیکا به تلاش‌هایش ادامه داد. برای مثال، در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، این آژانس پروژه‌های آموزشی و بهداشتی متعددی را در ولایات مختلف به اجرا درآورد.

این رویکرد نشان‌دهنده تمایل قاطع ترکیه به حفظ حضور و نفوذ خود در افغانستان، حتی در شرایط پیچیده سیاسی است. به وضوح، تیکا به عنوان بازوی اصلی ترکیه برای گسترش نفوذ بین‌المللی عمل می‌کند و از طریق این فعالیت‌ها، منافع دولت متبوع خود را در افغانستان به حداکثر می‌رساند.

۱. آموزش

دوره‌های آموزشی: دوره‌هایی در زمینه آموزش زبان ترکی، خیاطی، گل‌دوزی، آرایشگری و قالی‌بافی برای زنان و جوانان در مناطق مختلف به انجام رسانده است.

تیکا با همکاری اداره معارف ولایت بلخ، یک دوره آموزش زبان ترکی برای ۹۰ دانش‌آموز این ولایت با اعطای گواهینامه معتبر برگزار کرد.

همچنین تیکا در سال ۲۰۱۶ با همکاری اداره امور زنان ولایت جوزجان، یک دوره آموزشی به‌خصوص در رشته‌های خیاطی و گل‌دوزی برای زنان این ولایت در شهر مزارشریف برگزار کرد.

این پروژه‌ها مهارت‌های محلی را ارتقا داده و به‌طور غیرمستقیم، با آموزش زبان ترکی، به ترویج فرهنگ ترکیه در افغانستان کمک کرده‌اند.

ماجراجویی اردوغان این بار در سرزمین افغان‌ها

تأمین میز و صندلی برای مدارس: تیکا میز و صندلی‌های کمکی را برای مدارس دولتی در استان‌های بدخشان، بغلان و بلخ فراهم کرد. این پروژه، که توسط هماهنگ‌کننده تیکا در مزارشریف مدیریت شد، شرایط آموزشی را برای حدود ۲۰ هزار دانش‌آموز بهبود بخشید. مقامات محلی از حمایت ترکیه قدردانی کردند و تأکید کردند که تیکا به‌طور مداوم از آموزش در افغانستان حمایت می‌کند.

ماجراجویی اردوغان این بار در سرزمین افغان‌ها

۲. بهداشت

در حوزه بهداشت، تیکا اقدامات مؤثری انجام داده است که از آن جمله می توان به تجهیز بخش آنکولوژی بیمارستان منطقه‌ای هرات را که سالانه به ۴۰۰۰ بیمار خدمات ارائه می‌دهد،اشاره کرد.

این اقدامات دسترسی به خدمات درمانی را بهبود بخشیده و چهره مثبتی از ترکیه به‌عنوان یک حامی بشردوستانه ایجاد کرده است. اهمیت فعالیت های تیکا در بخش بهداشت به این علت حائز اهمیت است که این بخش به دلیل ارائه خدمات مستقیم به مردم، جمع آوری اطلاعات و رساندن منافع اقتصادی به ترکیه از نقش مهمی در توسعه نفوذ، برخوردار است.

ماجراجویی اردوغان این بار در سرزمین افغان‌ها

بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان در دانشگاه ننگرهار: تیکا یک بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان را در بیمارستان آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه ننگرهار تأسیس کرد.

این پروژه شامل تعمیر گسترده بخش نوزادان و ارائه ۷۲ قلم تجهیزات پزشکی مانند انکوباتورها، دستگاه‌های تنفس مصنوعی، و تجهیزات سونوگرافی بود.

سیستم اکسیژن نیز به صورت مرکزی ارتقا یافت. مراسم تحویل با حضور مقامات محلی و هماهنگ‌کننده تیکا در کابل برگزار شد، و تأکید شد که هدف اصلی نجات جان نوزادان است

تداوم فعالیت‌ها پس از بازگشت طالبان

پس از بازگشت طالبان به قدرت در مرداد ۱۴۰۰ بسیاری از نهادهای بین‌المللی مانند سازمان ملل متحد و برخی سازمان‌های غیردولتی، فعالیت‌های خود را در افغانستان کاهش دادند یا به‌طور کامل متوقف کردند.

با این حال، تیکا حضور خود را حفظ کرد و پروژه‌های جدیدی را به اجرا درآورد که می توان به ادامه دوره‌های آموزشی حرفه‌ای برای زنان و جوانان در کابل و مزارشریف، توزیع بذر و ابزار کشاورزی در مناطق روستایی در سال ۱۴۰۱واهدای تجهیزات پزشکی به بیمارستان عمومی کابل، از جمله برای بخش کودکان در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد.

فعالیت‌های تیکا در افغانستان نتایج چندجانبه‌ای به دنبال داشته است:

بهبود روابط دوجانبه: این پروژه‌ها اعتماد میان دو کشور را افزایش داده و ترکیه را به‌عنوان یک شریک قابل اتکا معرفی کرده است، که به تأمین منافع ملی ترکیه، از جمله ثبات منطقه‌ای، کمک می‌کند.

افزایش نفوذ فرهنگی: آموزش زبان ترکی و مرمت آثار باستانی، به توسعه نفوذ فرهنگ ترکیه در افغانستان یاری رسانده و پیوندهای اجتماعی را تقویت کرده است.

بنابراین آژانس تیکا به واسطه فعالیت‌های گسترده و گوناگون خود در افغانستان، به عنوان نمادی از رویکرد دیپلماسی توسعه‌ای ترکیه در این کشور شناخته می‌شود.

این نهاد با اجرای پروژه‌های عمرانی و انسان‌دوستانه، به شکلی موثر در جهت تحقق اهداف سیاست خارجی و تامین منافع ملی و امنیت ترکیه در افغانستان فعالیت می‌نماید. بر اساس موارد ذکر شده، تیکا با بهره‌گیری از قدرت نرم و دیپلماسی توسعه‌ای، به نحو قابل توجهی در حال گسترش حوزه نفوذ خود در افغانستان است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 58
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 17
  • IR ۰۸:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    12 21
    اردو... حیوونکی بی آزاره!!!!!!!
    • IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      13 0
      سد های ساخته شده در افغانستان توسط همین ترکیه بود و این مسئله دوباره تکرار میشود
  • ایرج IR ۰۹:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    28 4
    دولت های ایران هم فقط بخود مشغول مذاکره برجامی و ناترازی برق و گاز و سوخت و حقوق ها ... دلال ها هم مشغول فعالیت های مخرب در همه زمینه ها ... ( یه دولت موفق و به درد بخور هم که بر سر کار اومد ، این هلیکوپتر لعنتی از بین بردش ) اونوقت الهام علی‌اف ۳۰۰-۴۰۰ کیلومتر از باکو تا مرز ایران را با لندکروز اومد چون همه سران دنیا میدونن که هلیکوپتر چه وسیله ناامنی است
    • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      8 1
      دوست عزیز افغانستان آفته شما فکر میکنید افغانیها انگلیس و شوروی و آمریکا رو شکست دادند؟! این کشورها پس از برخورد با جامعه افغانستان فرار را بر قرار ترجیح دادند وگرنه طالب مجهز به دمپایی نمی‌توانست ناتو را شکست بدهد. ۲۰۰ تا کشور دیگه به جز افغانستان در دنیا هست که ارتباط با هرکدامشان از ارتباط با افغانستان کم ضررتر است
  • حسین IR ۰۹:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    40 17
    مشکل شما میدونی چیه ؟ درکی از نفوذ در دلها ندارین ترکیه پیش از ورود به هر سرزمینی اول در دل مردمش نفوذ میکنه
    • IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      13 1
      مسئولان ما هم برای نفوذ در افغانستان برای ۴.۵ میلیون افغانی در ایران مجوز صادر کردند! به نظرم برای نفوذ بیشتر برای ۱۰ میلیون افغانی برگه صادر کنید تا از ترکیه پیشی بگیرید
    • IR ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      7 1
      اینکه خوبه برای ما نتیجه اینکه افغانها یا برن ترکیه یا برگردن افغانستان
    • DE ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      9 7
      آنچه تورچیه در افغانستان انجام میدهد استثمار مدرن است.(استثماریعنی سلطه و بهره‌کشی دولتی قوی بر سرزمین یا کشوری ضعیف دیگر برای بهره‌جویی ظالمانه).
  • حمید US ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    22 24
    به شما چه.شما که افغانستانی ها رو دارید اخراج میکنید
    • IR ۱۲:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      10 1
      ترکیه پیش از ما تمام افغانی ها را اخراج کرد و نشان داد برای رابطه داشتن با یک کشور نیاز نیست میلیون‌ها نفر از اتباع آنها را پذیرش کنید. برای ما هم ارتباط ترکیه و افغانستان مهم نیست. برای ما این مهمه که مسئولان ما کشور را گرفتار میلیون‌ها افغانی کردند و هیچکاری هم برای اخراج ایشان انجام نمیدهند.
  • IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    15 13
    بدنبال علوفه است!
  • IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    9 3
    ایران چه کرده
  • TR ۰۹:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    20 36
    کور شوند دشمنان تورک
    • IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      7 1
      حالت خوبه؟! تمام این عکس ها برای دوران پیش از طالبانه. بعد هم ارتباط داشتن با طالب ها حسودی داره؟! خود مردم ترکیه از این کارهای اردوغان ناراحتند عده‌ای در ایران فقط به دنبال هورا کشیدن برای این آقا هستند.
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      9 3
      اردوغان شباهت زيادي با صهيونها دارد و اين جاي تاسف است!!!
    • ایرانی GB ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      13 5
      به کوری چشم تو و امثال تو مردم ایران همیشه سربلند و با افتخار خواهند موند
    • IR ۱۵:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      5 5
      عردوغان منافق از تیره مغولان وحشی میباشد
    • احمد IR ۱۶:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      2 1
      این منافق ترک نیست
  • IR ۱۰:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    19 14
    بدبخت درپی کاه ویونجه است.
    • IR ۱۲:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      2 2
      ولشون کن
    • علی IR ۱۶:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      0 0
      چرا
  • Tabriz IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    19 8
    خوب سیاست صحیح رو از این خون آشام ها یاد بگیرید با هزینه دیگران دارن سود میکنن
  • IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    12 10
    فضوله و سر توی هرسوراخی میکنه!
    • DE ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      6 1
      ... مدتیه چوپان دروغگوی کتاب درسی از قبر بیرون آمده و رفته جلوی سازمان ملل بسط نشسته و... ظاهرأ اعتراضش اینه که رجب عردوغان آنقدر دروغ گفته و میگوید که تن ایشان در گور میلرزد ، و درخواست کرده داستان چوپان دروغگو به اسم رجب دروغگو عوض شود. چوپان قصه ما در ضمن خواهان محاکمه رجب به دلیل مشارکت در نسل کشی شده است ، چرا که رجب و الهام پادوهای صهیون جنایتکار هستند و تمام تدارکات اعم از غذا ، نفت و گاز ، و... صهیون را تأمین کرده و میکنند.
  • IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    11 11
    فردا پس فردا اردوغان ادعا میکنه افغانستان جز کشور خودش هست آسه آسه یهو دیدین شد سوریه طالبان هم کنار زد و آدم خودشون و میزارن اردغان پدر سوخته تر از اونی هست که فکر کنیم
  • سید IR ۱۰:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    26 2
    خوش بحال ترکها که همه جا دنبال منافع خودشونند ولی متاسفانه دولت ایران کاری کرده که پیرمردهای افغانستانی تو ایران چند تا زن افغانستانی گرفتن دارن زاد و ولد میکنند متاسفانه یارانه جوانان و بچه های ما میرسه به جیب پیرمردهای افغانستانی
  • reza IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    10 12
    مارمولکیه که دومی نداره این خردوغان
    • DE ۲۰:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      5 0
      روباه هر چقدر هم حیله گر باشه آخرش یک لقمه در دهان شیر میشه. انگل ستان رئیس همه روباهها بود ، آخرش موش شده تو قفسی که خودش برا خودش ساخته..
  • DE ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    14 9
    طرف خونه خودش رو نمیتونه تمیز کنه میخوات سرپرست رفتگرها بشه
    • حاجی از سه راه جوبشور قم IR ۱۵:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      1 1
      میگن موشه توی سوراخ نمی رفت جارو هم به دم خودش بسته بود
  • DE ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    18 10
    بهتره اردوغان کار فرهنگی در خود ترکیه انجام بده . وارد ترکیه میشی فقط دروغ میگن و نامردی میکنند از راننده تاکسی گرفته تا هتل و فروشگاه و رستوران و هرجای دیگر .
    • عباس IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      3 13
      در عجب شما اصلا برای چی باید وارد ترکیه میشین ؟!!
  • ممد قلی IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    10 5
    کار درست را ترکیه کرده است.قرار نیست هر چه امریکا تایید نکند ما هم بگیم درست است. اگر امریکا طالبان رل برسمیت نمیشناسد ما باید برعکسش کار کنیم .تا جایی امریکل سفارتش را تعطیل میکند همه یاد گرفتند تعطیل میکنند.حالا ایران در افغانستان مثل سوریه زرنگ نیست. ترکیه زرنگ است و دارد نفوذ نی کند واین یعنی سیاست.
    • IR ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      7 2
      ترکیه عضو ناتو است. عضو مهمی هم هست. امکان نداره کاری را بدون رضایت آمریکا انجام دهد. مردم ترکیه هم مثل مردم ایران از خرج پول‌هایشان در کشورهای دیگر ناراحت و ناراضی هستند
  • IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    10 11
    حال این تروریست ها مهاجر خریدن دار بی ریشه وبی هویت هندی از سوزش دارم توهین میکنن
  • نادر شاه IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    11 5
    اول نفوذ فرهنگی از طریق زبان سریال کارهای عام المنفعه بیمارستان خیریه‌ و......بعد کار راحت میشه الان روی بچه های ۶ تا ۷ سال سرمایه گذاری می‌کنند ۱۵ سال دیگه یک سرباز برای منافع کشور خودشون توی اونجا دارند. اتفاقا داره درست کار میکنه در جهت منافع کشور خودشون. ما که هم زبان اینا هستیم باید یاد بگیریم نفوذ این شکلی است
  • IR ۱۱:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    14 5
    خب این اتباع را بفرستید ترکیه تا اردوغین ازآنها نگهداری کنه اگه راست میگه!
  • IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    9 11
    اردوخر بدون دستور ارباباش یعنی امریکا واسرائیل حتی آب هم نمیخوره
    • IR ۱۲:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      4 4
      درسته ونفوذش درافغانستان هم بعنوان جاسوس آنهاست وخداکنه افغانها متوجه این موضوع شوند که اردو جیره خوارومزدور امریکاواسرائیل است.
    • IR ۱۵:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
      5 1
      آمریکا و اسراییل غرب که چندین ساله تلاش میکنن؛ نزارن اردوغان رییس جمهور بشه؛ فقط اردوغان با شخص ترامپ میانش خوبه؛ اگر اردوغان نوکر غرب وآمریکاست؛ پس چرا چن سال پیش علیه اردوغان کودتای نافرجام را راه اندازی کردن؟؟ اردوغان خیلی خوشگل داره از اینا باج میگیره؛ نوکر نیست؛ باز بگیم سیاستمدار و باجگیر قهاری هستش؛ نام مناسب‌تری هستش؛ وگرنه دستاوردهای اردوغان تناسبی با نوکری و دستمزد نوکری نداره؛
  • IR ۱۲:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    5 4
    افغانستان باتلاقی است که هر کسی در آن وارد شود چیزی جز ضرر عایدش نمی‌شود. اگر ترکیه اینقدر نادان است همان افغانستان ارزانی خودش. ترکیه با خیلی از کشورهای دنیا رابطه دارد و ایران هم ۶ همسایه با مرز زمینی به جز افغانستان دارد چرا برخی فقط روی افغان‌ها زوم کرده‌اند؟
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    7 7
    زمینه فرهنگی و تاریخی ما هزار برابر از ترکها بیشتره...در واقع اونها هیچ ندارن و ما همه چیز...ترکها از هیچ کره می گیرن...ما همه چیز رو به باد می دیم
  • IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    7 4
    شما همیشه جا می مونید و فقط به فکر لفت و لیس خودتون هستید چرا به ترکیه و اردوغان ایراد می گیرید که به فکر کشورش و ملتش هست؟! مثلا افغانستان همسایه ما هم هست و نه ترکیه!!!
  • . IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    3 1
    چشم شما روشن
  • م IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    7 1
    سیاست یعنی این واقعا کار درستی میکنه ولی متاسفانه کشورش گرفتار گرونی شده
  • IR ۱۳:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    7 6
    زبانهای بین المللی همشون زیبان از هم نترسیم
  • IR ۱۳:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    4 3
    دمشون گرم
  • IR ۱۴:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    5 5
    اردغان هم یاد سلطان سلیمان افتاده می خواهد عین اورفتار کند زهی خیال باطل
  • IR ۱۴:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    7 4
    سرمایه گذاری میکنن ناراحتین جنگ میکنن بازم ناراحتین کمک میکنن ناراحتین میگین به اردوغان چه
  • IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    2 9
    این بی همه چیز ب صورت نیابتی یکی از این کشورهای همسایه ب جنگ ایران بر علیه ایران اره اندازی می کنه عین روسیه روباه مکاره
  • IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    5 2
    لازم نیست ایران کار خاصی بکنه نفوذ ترکیه در افغانستان طبیعی است افغانستان از زمان تاسیس اش در جبهه دشمنان ایران بوده و ایران نباید پول خرج افغانستان بکنه باید همین افغانهای فعلی هم باید از ایران اخراج و به ترکیه و افغانستان فرستاده بشن و مرزها کامل ببندیم تا افغان ها بجای مسیر ایران از ترکمنستان و دریای کاسپین بر جمهوری آذربایجان و ترکیه ،بجاش ایران باید با تاجیکستان روابط اش رو تقویت کنه
  • IR ۱۵:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    1 4
    جم کنید، می‌کند می‌کند ترکیه اب در هاون می‌کوبد افغانستان فقط بدرد ایجاد پایگاه های نظامی می‌خورد ولا غیر،، همچین بدرد قدرت‌های پشته پرده بعضی از کشورها چون اردوغان میخود 🤫 با قاچاق مواد مخدر از افغانستان قدرت نامشروع خود را قدرتمندتر و........ بکنن
  • IR ۱۶:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    1 3
    مایه ننگ
  • مدیر نالایق دولتی IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    1 2
    و متاسفانه مسئولین بی خاصیت ما هم در خواب عمیقی فرو رفتن
  • IR ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    2 6
    ترکیه سیاستش دوگانگی هست هر جا پا بزار گند میزند...ترک ها فقط بفکر منافع خودشانند ..و بسیار نژاد پرستند..؟...
  • IR ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۵
    2 5
    میخواهد پای اسراییل را به این منطقه هم باز کند
    • IR ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۶
      0 5
      اردوخر همیشه جاده صاف کن اسرائیل بوده است.
    • IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۷
      1 0
      ولی دوست عزیز واقعیات نشان دهنده عکس اینه،حقیقت،کارنامه و خروجی کار نشون میده ایران جاده صاف کن اسراییله،کافیه ببینی کشورایی که با اسراییل دشمنن و ایران دوستشه به چه روزی افتادن،یمن لبنان فلسطین عراق سوریه.......

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس