به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، دکتر جعفر مهراد با بیان این مطلب و با اشاره به رشد انتشارات علمی ایران در سالهای اخیر گفت: ایران در سال جاری میلادی که بیش از دو ماه به پایان آن باقی نمانده 27 هزار و 204 مقاله در پایگاه استنادی اسکوپوس به ثبت رسانده است که این رقم از نظر تعداد به این دلیل اهمیت است که در هیچ دوره ای میزان تولیدات علمی ایران به این اندازه رشد نداشته است.
وی خاطرنشان کرد: ایران درسال 2011 میلادی، 37هزار و 643 مدرک در اسکوپوس به ثبت رساند که با این میزان توانست رتبه اول تولید علم منطقه را به دست آورد. البته با ادامه روند رو رشد تولیدات علمی محققان در سال جاری میلادی میزان تولیدات علمی ایران نسبت به سال قبل افزایش خواهد یافت.
رییس مرکز منطقهیی اطلاع رسانی علوم و فناوری با بیان اینکه در سال 1974، ایران تنها 254 مقاله در پایگاه اسکوپوس به ثبت رساند، خاطرنشان کرد: بر اساس اطلاعات این پایگاه، سال 1977 که برابر با سال پیروزی انقلاب اسلامی ایران است، میزان تولیدات علمی ایران به 347 مقاله می رسد اما به طور کلی میزان تولیدات علمی ایران بین سال های 1974 تا 1979 رقم قابل توجهی نیست.
وی تاکید کرد: از سال 1980 که جنگ بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل شد، میزان تولیدات علمی به شدت کاهش پیدا می کند که دلیل آن کاملا موجه است اما بعد از پایان جنگ تحمیلی مجددا با آغاز فعالیت های طبیعی دانشگاه ها، میزان تولیدات علمی هر سال نسبت به سال قبل افزایش نسبتا خوبی را نشان می دهد.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با بیان اینکه سال 1997 برابر با سال 1376، میزان تولیدات علمی از مرز هزار مقاله عبور می کند و این رقم در سال 2003 به چهار هزار مقاله بالغ می شود ، خاطرنشان کرد: در سال 2004 میزان تولیدات علمی دانشمندان ایران رقم پنج هزارو 562 را تجربه می کند و با افزایش بیش از دو هزار عنوان مقاله، تعداد مقالات علمی ایران در سال 2005 به رقمی برابر با هفتهزار و801 مقاله می رسد.
وی ادامه داد: توجه به رشد آموزش عالی و تاسیس دوره های تحصیلات تکمیلی و پرداختن به تحقیقات علمی به ویژه تحقیقاتی که در سطح ملی و کلان از حمایت وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری برخوردار است موجب شده است که به موازات افزایش تعداد مجلات در داخل و نشر مقالات علمی به زبان فارسی، انتشار مقالات علمی ایران در مجلات معتبر بین المللی روزافزون شود. در پی این پدیدههای علمی، آمار تولید علم ایران در سالهای 2006 تا 2010 به ترتیب به هزار و947 مقاله، 14هزارو389 مقاله، 18 هزار و 442 مقاله، 22 هزار و 926 مقاله و 28 هزار و 458 مقاله افزایش یافت.
مهراد با اشاره به این موضوع که وضعیت حاضر نشان می هد که رسیدن به اوج قله های علمی برای دانشمندان ایران کار سهل و آسانی است، تصریح کرد: البته مولفه های بسیاری این نوع فعالیت را پشتیبانی می کند که شاید در مجموع مولفه ها، سیاستهای موثر وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری و وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از همه مهمتر است .
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با بیان اینکه تولید علم به مفهوم امروزی سابقه چندانی در دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور ندارد اما به مفهوم کهن ریشه در تاریخ این سرزمین دارد، گفت: ایران در روزگار باستان مهد تمدن و علم بوده و از جنبه اعتقادی نیز پس از پذیرفتن دین مبین اسلام، خواندن و نوشتن در این سرزمین از احترام خاصی برخوردار بوده است. در سرزمین های اسلامی، مراکز علمی از نوع بیت الحکمه ها و نظامیه ها فراوان بوده و در آن روزگاران کاتبین که نسخه های خطی را تدوین می کردند، مقام و منزلت رفیعی داشتند.
وی افزود: در دوران شکوفایی عظیم تولید علم در جهان اسلام که ایران بخش مهمی از این جهان را به خود اختصاص داده بود تولید کتاب که در آن ایام برابر با تولید علم در عصر حاضر به مفهوم مقاله یا مجلات علمی می باشد به تعدادی تهیه و تدوین میشد که برای شناسایی این آثار از کتابشناسی که به منزله پایگاه های اطلاعاتی امروز بود، استفاده به عمل می آمد. کتاب «الفهرست» ابن الندیم و کتاب «الشیعه و اسماء المضنفین» از ابوجعفر طوسی و فهرست «ابن خیر اشبیلی» نمونه هایی از پایگاه های اطلاعاتی عصر خود به حساب می آیند که اطلاعات مفیدی را در مورد مصنفان و مولفان و آثار این نویسندگان ارائه می دهند.
مهراد ادامه داد: اکنون وضعیت کاملا متفاوت شده که تفاوت موجود را هم در عرصه کتاب و هم در عرصه مقالات مجلات علمی میتوانیم مشاهده کنیم. مقالات علمی که آخرین یافته ها و مطالعات دانشمندان را پوشش می دهد، اکنون به سرعت تولید می شود و با سرعت زیاد نیز در پایگاههای اطلاعاتی، ثبت و نمایه سازی می شود که سرعت این کار به گونه ای است که دسترسی آسان و سریع تر به اطلاعات کتابشناختی و متن مقالات را میسر میکند.
بر اساس اطلاعات پایگاه استنادی اسکوپوس، ایران در سال 1974 تنها 254 مقاله در این پایگاه علمی به ثبت رسانده بود این در حالی است که از ابتدای سال 2012 میلادی تاکنون، پژوهشگران ایرانی موفق به نمایه 27 هزار و 204 مقاله در این پایگاه شده اند.