جعل نام خلیج‌فارس کار انگلیسی‌هاست

بی‌بی‌سی، نخستین رسانه‌ای بود که در جهان نام مجعول «خلیج عربی» را سر زبان اعراب انداخت.

به گزارش مشرق، بی‌بی‌سی، نخستین رسانه‌ای بود که در جهان نام مجعول «خلیج عربی» را سر زبان اعراب انداخت.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا هم نخستین رئیس‌جمهور این کشور بود که در طول تاریخ به نقشه و اسناد بی‌اعتنا شد و این نام جعلی را بر زبان آورد.

انگلیس در کنار گسترش پان عربیسم این موضوع را مطرح کرد؛ بنابراین، ما در عین حال که باید به حفظ تمامیت ارضی خودمان و حفظ منافع و مرزهایمان که مسئله‌ای انکارناپذیر است، در عمل و زبان تأکید کنیم، باید بدانیم که این حرکت از ناحیه استعمار است.

ما حاضر نیستیم سر سوزنی از مسائلی مانند نام واقعی و قدیمی خلیج‌فارس و مرزهای خود بگذریم. اینها خلاصه‌ای بود تا به مناسبت روز خلیج‌فارس(دهم اردیبهشت) روزنامه همشهری با قاسم تبریزی درباره همه جوانب نام مجعول «خلیج عربی» به جای «خلیج‌فارس» به گفت‌وگو بنشیند که در ادامه می خوانید.

جعل نام خلیج‌فارس کار انگلیسی‌هاست

نخستین کسی که نام مجعول «خلیج عربی» را به‌کار برد، چه‌کسی یا چه رسانه‌ای بود؟

رسانه انگلیسی بی‌بی‌سی بود. جمال عبدالناصر در سال‌های ۱۳۳۹و ۱۳۴۰با شاه درگیر شد و در مسئله پان عربیسم این موضوع را مطرح کرد، اما پیش از او انگلیسی‌ها این نام را به‌کار بردند.

انگیزه بی‌بی‌سی برای این مناقشه چه بود؟

درگیری بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس؛ چراکه به مرور زمان آمریکایی‌ها به ایران مسلط شده بودند، اما کشورهای حاشیه خلیج‌فارس هنوز مستعمره انگلیس بودند. این اختلاف، اساسی بود و طراحی‌اش توسط حرکت استعمار شکل گرفت تا حرکتی حساب شده به شمار رود که آثار بلندمدت هم دارد.

ما ایرانی‌ها برای حفظ منافع ملی‌مان در این بین چه کار می‌توانیم انجام دهیم؟

اول عمومیت بخشیدن به نقشه ایران و خلیج‌فارس است. نقشه‌های ما مربوط به سال ۱۶۰۰میلادی است. از نظر تاریخی هم که مشخص است. دوم اینکه باید حرکت استعمار در منطقه را شناخت؛ چراکه انگلیسی‌ها قریب به ۲۰۰سال قبل به منطقه آمدند و شروع به نفوذ و برنامه‌ریزی کردند. حتی کوچ خاندان‌هایی از شبه‌جزیره نجد و حجاز به جزایر خلیج‌فارس جزو برنامه‌های مدون و از پیش تعیین شده آنان بود.

به تعبیری می‌توان روی همین برداشت عنوان کرد کسانی که امروز در بحرین حاکم‌ هستند، اصلا بحرینی نیستند. اتفاقاً در آن منطقه به‌طور مثال همه شیعه بودند و اینگونه طیف‌های خوارج یا سنی متحجر را وارد بحرین و خلیج‌فارس کردند و در بحرین حاکمیت را به‌تدریج به آنها سپردند. خلاصه برنامه‌ریزی‌های حساب شده طی این ۲۰۰سال که از سوی دیگرو برخلاف حرکت های آنها به انقلاب اسلامی منتج شد را در منطقه به‌وجود آوردند.

جمهوری اسلامی ایران با گذشت ۴۵سال از انقلاب اسلامی، چه شیوه‌ای را در قبال این سیاست موذیانه اتخاذ کرده است؟

جمهوری اسلامی ایران به نام خلیج‌فارس تأکید داشته و دارد. عموما شورای کشورهای خلیج را آمریکایی‌ها پس از انقلاب اداره کردند. آمریکایی‌ها هم پس از انگلیسی‌ها و بعد از انقلاب در دایره ایران‌هراسی به این سیاست دامن زدند، اما ایران همچنان بر حق حاکمیت خودش و نام خلیج‌فارس مصرانه تأکید دارد.

شما اشراف کاملی بر تاریخ پهلوی اول و دوم دارید. رژیم شاه در حوزه خلیج‌فارس و نامگذاری مجعول خلیج عربی چه سیاستی را دنبال می‌کرد؟

آنها به‌دلیل سلطه انگلیس و آمریکا بی‌تفاوت از اصل موضوع می‌گذشتند و شاید در مواردی روی نام تکیه می‌کردند.

نمونه بارز این مصداق در چه موردی به‌طور بارز خودش را نشان می‌دهد؟

در مورد بحرین. نامه‌ای سال ۱۳۴۵داریوش همایون به هویدا می‌نویسد که اصلا بحرین چه ارتباطی به ما دارد؟! ما آنجا نه منافعی داریم و نه آنجا ارزشی برای ما دارد. او در آن نامه می‌نویسد که آنجا مشتی عرب هستند که گرایش به فارسی هم ندارند. این اتفاق درست ۳سال قبل از آن رخ داد که بحرین را جدا کردند. از سال‌های ۱۳۴۵هم مذاکرات پنهانی بین آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها با ایران انجام شد و اسنادش موجود است.

اسدالله علم در خاطراتش بارها اشاره می‌کند که ما درباره بحرین مذاکره کردیم، اما هیچ‌کس نمی‌گوید که چه اقدامی صورت گرفت. نهایتاً آخرین تیر خلاص را اردشیر زاهدی که خودش از اعضای سازمان سیا بود، بر پیکر ایران وارد کرد و بحرین از ایران جدا شد. کشورهای دیگر هم اسنادی از دوره رضاشاه و محمدرضاشاه در اختیار دارند که مرتباً رضاشاه به حضور انگلیسی‌ها در بحرین اعتراض می‌کند.

مردم بحرین که آنجا استان چهاردهم ما محسوب می‌شد، برای سفر کردن به شیراز و بوشهر، به اصرار و ابرام انگلیسی‌ها مجبور بودند گذرنامه بگیرند! اسناد این بخش در مجله مطالعات تاریخی موجود است. حکومت پهلوی بی‌توجه به این ارتباطات بود و در بهترین حالت فقط اعتراض می‌کرد. از نظر سیاسی هم به خصوص از دوره سلطه آمریکا بر ایران، شاه و ساواک از نظر سیاسی علیه عراق، مصر و سوریه موضع می‌گرفتند.

بیشتر اقدامات رژیم پهلوی دوم هم حراست از کارهای آمریکا و انگلیس است. نقش سناتور مسعودی هم که در مواردی سندی وجود دارد که او هم رشوه‌هایی دریافت می‌کرد، روشن است.

سیاست رژیم شاه در قبال خلیج‌فارس به همین‌ها خلاصه می‌شد؟

حاکمیت پهلوی در دوران رضاشاه ذیل سیاست جاری انگلیس در منطقه بود. در دوره محمدرضا خصوصاً پس از کودتای ۲۸مرداد، باز ذیل سیاست جاری آمریکا قرار داریم؛ پس نخست، سیاست آمریکا، خط‌مشی تعیین می‌کند. دولت برای آنها چنان بی‌اهمیت بود که وقتی در مجلس مطرح کردند چرا بحرین جدا شد، هویدا گفت: دختری بود که به خانه شوهر رفت! این گزارش به خودی خود سندی است که چاپ شده و وقیحانه‌تر از این نمی توان درباره بحرین نظر داد. آنها هیچ‌یک، آن قیود را نداشتند و نمی‌پذیرفتند. کما اینکه در عهدنامه سعدآباد همین‌طور است. او بخشی را به کمال آتاتورک بخشید. به معنای واقعی کلمه ذیل سیاست کشورهای خارجی حرکت می‌کردیم و خودمان را در سایه و آینه آنها می‌دیدیم و به جای می‌آوردیم و خبری از استقلال نبود. حال، قاجار مستقل بود اما بی‌عرضه و بی‌لیاقتی‌اش را در همه امور نشان می‌داد. شاه در مورد خلیج فارس هیچ تقیدی حس نمی‌کرد.

چرا؟

چون خودشان توسط استعمار در رأس کار بودند و باید در سایه اهداف آنها حرکت می‌کردند.

ترامپ ظاهراً نخستین رئیس‌جمهور آمریکاست که نام خلیج‌فارس را در گفتارش به خلیج عربی تغییر داد. نظرتان درباره او و موضعش چیست؟ چون به هر حال همه روسای جمهور آمریکا قبل از او دست‌کم در گفتار رعایت کرده‌اند که برای ذکر نام خلیج‌فارس به نقشه‌ها و اسناد قدیمی پایبند باشند. نظر و موضع شخصی‌تان درباره جهت‌گیری او چگونه است؟

به قول خود آمریکایی‌ها، او که قدری از نظر عقل کم دارد و دیوانه است. حال نمی‌خواهم آن عبارت زشت را به‌کار ببرم، اما رؤسای جمهور آمریکا چه جمهوری‌خواه و چه دمکرات، براساس منافع ملی و موقعیت جهانی‌شان سخن می‌گویند.

پس نباید چندان از سخن آنها ناراحت شد؛ چراکه دیکته‌ای است که خود حاکمیت به آنها می‌گوید. آنها مجری و بازیگر عرصه سیاست البته در سطح کلان‌ هستند. از ۱۳۲۰تا به امروز ما وقتی این ۸۰سال را رصد می‌کنیم، علیه منافع و اقتدار یا استقلال ملی ما تفاوتی بین جمهوری‌خواهان و دمکرات‌ها وجود ندارد.

مطالبی که مطرح می‌شد، سیاست جاری آنهاست؛ حال می‌خواهد جیمی کارتر باشد یا کندی که خودش را به‌عنوان مدافع صلح جهانی مطرح می‌کرد یا نیکسون به‌گونه‌ای دیگر.

آنها تفاوتی ندارند و عمدتاً چیزی مطرح نمی‌کنند که به منافع و موقعیت‌شان آسیب بزند؛ لذا در مسائلی مانند خلیج‌فارس با هم مشترک‌اند؛ بنابراین توصیه می‌کنم که اتفاقاً خیلی عادی به آن مسائل بنگریم؛ چراکه همان حرف‌ها را دیگران در آمریکا به‌گونه‌ای دیگر زده‌اند؛ مثلا کارتر مطرح کرد که ما در منطقه منافع داریم و امام(ره) از ابتدا با همان یک جمله کارتر برخورد کرده و فرمودند: آنها چه حقی دارند که در خلیج‌فارس منافع داشته باشند؟! هر یک با ادبیاتی می‌گویند اما عمدتا منافع اصلی‌شان را درنظر می‌گیرند.

به‌عنوان مورخ و تاریخدان می‌خواهم نظر شما را در این‌باره بدانم که چرا برخی خوانندگان خارج از کشور (لس‌آنجلسی‌ها) و مشخصا کسی که ترانه‌ای با نام خلیج همیشگی فارس داشت، به‌رغم موضع‌گیری‌های سیاسی در زمینه‌های دیگر، جرأت خواندن ترانه خودش را در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس ندارد. او اتفاقاً می‌گوید من آدمی سیاسی نیستم، اما به‌خودش اجازه می‌دهد که درباره سیاست‌های خرد و کلان اظهارنظر کند. چرا چنین جمع اضدادی وجود دارد؟

اینها ۳دسته‌اند؛ یک دسته رجال سیاسی، درباری و نظامی حکومت پهلوی‌اند. آنها با همان ایدئولوژی شاهنشاهی ابراز نظر و تصمیم‌گیری می‌کنند و خط‌مشی‌شان همین است.

دسته‌ای دیگر، تحصیل‌کردگان غرب‌ هستند که نسل دومشان مثل ولی‌رضا نصر یا هوشنگ امیراحمدی مستقیم یا غیرمستقیم مشاور کاخ‌سفیدند. اینها براساس منافع آمریکا صحبت می‌کنند.

دسته سوم آدم‌های عادی را دربرمی‌گیرند؛ کسانی که پیش از انقلاب یا پس از انقلاب اینجا کبابی یا مغازه داشتند یا به نوعی تجارت یا معاش می‌کردند. آنها تعلقاتی نسبت به ایران و جامعه و فرهنگ و مردم ایران دارند، اما در مسائل سیاسی کم‌و بیش تحت‌تأثیر رسانه‌های غربی‌ هستند. در خاطراتشان هم این مهم عیان است.

خواننده‌ای از این دست در کدام دسته جای می‌گیرد؟

لاجرم در دسته سوم. همه فعالیتشان بستگی به روحیه خودشان و جو حاکم کشوری دارد که در آنجا مقیم‌ هستند.

دانش سیاسی این عده را در بستر تاریخی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

متأسفانه دانش سیاسی لازم را هم ندارند و بیشتر از روی احساسات واکنش نشان می‌دهند.

تکلیف ما امروز با موضوع نامگذاری خلیج‌فارس و خلیج عربی چیست؟

این موضوع ابزاری است تا ما را آزار دهند. گاه ذهن ما را از مسئله اصلی دور می‌کنند و گاه نزدیک! در اینکه خلیج‌فارس مربوط به تاریخ چند هزار ساله ایران است، هیچ شکی نیست؛ حتی تا عربستان و یمن جزو خاک ما بوده است. اینجا یک مسئله تاریخی مطرح است و دیگری جغرافیای تاریخی. آنچه حداقل برایمان باقی مانده، باید حافظش باشیم؛ آن هم به‌گونه‌ای که کوچک‌ترین خدشه‌ای به آن وارد نشود، اما در عین حال بازی استعمار را نباید فراموش کرد؛ یعنی وقتی او می‌گوید خلیج فارس یا خلیج عربی، در هر دو حال می‌خواهد ما را با کویت، کشورهای منطقه و کل جهان عرب دربیندازد.

در عین حال که خلیج‌فارس جزو مسلمات غیر قابل انکار ماست و این منطقه متعلق به ما بوده و هست؛ گرچه امروز دیگر درباره بحرین ادعای مالکیت نمی‌کنیم و پذیرفته‌ایم که در گذشته و در زمان شاه آنجا کشور شده و اروپایی‌ها خیانت کرده اند، اما بحرین را محترم می‌شماریم. اینها جملگی جمع اضداد نیست، بلکه همانگونه که آن کشور برای ما محترم است، حفظ و حراست مرزهای ما در شمال، جنوب و شرق و غرب محفوظ خواهد بود. در عین حال نغمه‌های استعمار برای جدایی و اختلاف موضوعی دیگر است.

خلیج فارس خانه ما است

رهبر معظم انقلاب:اینکه امروز شما می‌بینید دشمنان حرف‌های بزرگ‌تر از دهان خودشان می‌زنند، همه‌اش قابل پاسخگویی است از سوی ملّت ایران. می‌نشینند طرّاحی می‌کنند که ایران باید در خلیج‌فارس رزمایش نظامی نداشته باشد؛ چه غلط‌های عجیب‌غریبی! او از آن طرف دنیا می‌آید اینجا رزمایش راه می‌اندازد؛ شما اینجا چه‌کار می‌کنید؟ خب بروید در همان خلیج خوک‌ها؛(۱۰) بروید آنجاها و هرجا می‌خواهید رزمایش [کنید]. در خلیج‌فارس شما چه‌کار می‌کنید؟ خلیج‌فارس خانه‌ی ما است. خلیج‌فارس جای حضور ملّت بزرگ ایران است؛ ساحل خلیج‌فارس به‌اضافه‌ی سواحل زیادی از دریای عمّان، متعلّق به این ملّت است؛ باید حضور داشته باشد، باید رزمایش کند، باید اظهار قدرت بکند. ما ملّتی هستیم با تاریخ، قدرتمند.

بیانات رهبری در دیدار معلمان و فرهنگیان بیانات رهبری در دیدار معلمان و فرهنگیان- ۱۳ /۱۳۹۵/۰۲

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 11
  • IR ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    19 6
    دریای کاسپین در دولت اصلاحات با درخواست حیدر علی اف خزری توسط،خاتمی به خزر تغییر نام داده شده است در تمام دنیا آن را کاسپین می نامند لذا ایران هم بهتر است تام ایرانی کاسپین را در داخل هم‌اند خارج جایگزین نام جعلی خزر کند ما مسلمانیم یهودی نیستیم چرا نام یهودی خزر را بکار ببریم
    • IR ۲۳:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
      0 1
      آسمون به زمین میاد این دو اسم جابجا بشه ؟ هم اونی که اسمها رو جابجا میکنه سرکاری هست و هم دعواهای بعدش .
    • IR ۰۱:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      3 3
      حالا چه فرقی بین خزر یاکاسپین وجود داره هر دو التصاقی زبان و ریشه غیر ایرانی داشتند یکم تفکرات نژادپرستانه ات رو کنار بزار با این حال باید گفت چرا نام این قاره آسیا هست و از قوم آس گرفته شده یا چرا اقیانوس هند داریم یا چرا بنای تخت جمشید د پاسارگاد در ایران هنوز پابرجاست ما مسلمان هستیم و بت پرست یا غیره نیستیم هرچیزی برای خود تاریخی دارد باید به آن احترام بگذاریم و این هم در نظر بگیر که در زمان ساسانیان هم اعراب ر کتب های تاریخی شان از بحر خزر نامبرده اند
    • US ۰۵:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      0 0
      شما برو دریای مکران رو یاد بگیر تا نگی دریای عمان
    • بهنوش IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      0 1
      اسم خلیج فارس هم برگرفته از اسم قدیمی پرشیا هستش که هیچ ربطی به فارس نداره.... فارس زبان قوم هستش و پرشیا اسم جغرافیا که اتفاقا ساکنانش فارس نیستن
    • مهدی IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      3 2
      کی گفته کاسپین ریشه غیرایرانی داره؟ غربی ها دارن نام بومی ایرانی استفاده می کنند. کاسپیان فارسی معادل کاسپین لاتین.
    • امید IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      1 0
      BBC یعنی مرکز کنترل فراماسون های صهیونیست در تولید : فتنه ، جنگ ، ترور ، استعمار ، دزدی ، تجاوز ، شیطان پرستی نوین ، چپاول منابع ، کلاه برداری نوین و خلاصتا BBC یعنی صدا و تصویر شیطان .
    • IR ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      0 1
      دروغ که کنتور نداره مخصوصا براشما متوهمین هندوتبار
  • جزایرسه گانه IR ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    2 0
    کارجمال عبدالناصربود
    • AT ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      0 0
      کار هر دویشان بود،هم جمال عبدالناصر پان عرب هم انگلیس خبیث.»»در مورد دریای کاسپین یا دریای مازندران هم باید حساس باشیم و دیگر نام خزر را بکار نبریم.»»خزرها قومی تُرک و نیمه کوچ نشین بودند که از شمال چین و آسیای میانه به غرب دریای کاسپین و شمال قفقاز کوچ کرده بودند و عده ای از آنها بر آیین شمن باوری زرد بودند(یک مذهب التقاطی در آسیای میانه که ترکیبی است از شمن باوری،توتم پرستی،چندخدایی و...را در خود دارد و آیین تُرکان قدیم است...»برخی از خزرها نیز پس از کوچ کردن به قفقاز،به آیین یهود گرویدند...|خزرها چند قرن پیش از میان رفتند و عده ای از آنها به منطقۀ کنونی فلسطین-اسرائیل کوچ کردند...»ایرانی ها تنها مردمی در جهان هستند که نام این قوم جُهودِ از میان رفته را همچنان زنده نگه داشته اند!... .و نام ایرانی کاسپین یا مازندران را بندرت بکار میبرند.
  • US ۱۸:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    47 13
    هزاران بار گفتم باز میگم اعراب دشمن ایران و ایرانی هستند نه هیچ کشوری از دنیا. عاقلان دانند
    • IR ۲۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
      1 4
      هزاران بار غلط اضافه کردی بازم غلط می‌کنی. هیج مخلوق و نژادی ذاتا بد نیست. اعراب که مسلمان و برادران و خواهران ما هم هستند. عاقلان می‌دومن تو یه مزدور در پیت بیش نیستی که نه دنیا داری و نه آخرت. از عذاب جهنم که برای نژادپرستان و تفرقه‌افکنان آماده شده بترس ای حمار
    • IR ۲۳:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
      0 1
      نمیخواد هزاران بار بگی همین یکباری که گفتیم دشمن ایران و ایرانی استعماره؛ و نماد امروز اون، استعمار پیر یعنی انگل ستان هست تا هم فیها خالدون شما رو سوزونده؛ اعراب فقط یک مشت بازیچه دست انگل ستان و غرب هستند؛ نژاد پرستی بین هر موجود احمقی رشد میکنه
    • IR ۲۳:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
      2 7
      ما زورمون به اعراب نمیرسه ،این رو تاریخ ثابت کرده ،پس تا الان باهاشون کنار اومدیم و خواهیم امد .
    • حجت IR ۰۶:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
      0 0
      اعراب بدند؟ حتما صهیونیست‌ها خوبند!!!
  • حسین IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    15 3
    کار کار انگلیسها است.
    • IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      0 0
      مرگ بر انگلیس
  • IR ۲۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    21 12
    بی بی سی در انقللب ۵۷ نقش زیادی داشت لعنت بر انگلیس کثافت
    • IR ۲۲:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
      0 5
      انقلاب اسلامی حاصل ایمان و اراده ملت در تبعیت از امام بود نه بی بی سی و انگل لیس صغیر. اگر غیر از این بود، انگل لیس صغیر پس از انقلاب به دشمنی با ایران بر نمی‌خواست. لعنت بر تو و انگل لیس صغیر کثافت
    • IR ۲۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
      1 5
      کمتر بکش برعنداز حقیر
    • محمد IR ۰۹:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      1 0
      پس خاک بر سر پهلوی که با اون همه دستمال زنی برای امریکا و انگلستان باز هم پشتش رو خالی کردن.
    • US ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      0 0
      الان بی بی سی به گ...خوردن افتاده، متوجه حماقت خود شده، انقلاب اسلامی ایران برای مفت خوران و رانت و پارتی بازان چربید، الان هم میرن کانادا و از اونجا هم حررری دیپورت
  • DE ۲۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    10 3
    شکی در دل هیج ایرانی نباشید که ما ملّتی هستیم با تاریخ، قدرتمند!
    • IR ۲۲:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
      0 2
      شکی نیست. بسوز تا تموم شی!!!
    • IR ۲۳:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
      0 2
      اینقدر تاریخ تاریخ میکنی ، چنتا جنگ راست و درست ، ( نسبت به شکستها ) رو پیروز شدیم ؟
  • IR ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    0 1
    بله این انگلیس و تفاله های بهائی آن در ایران هم نام مکانهای زیادی رو تغییر می دن و نقشه های ۱۰۰ سال پیش و قبل تر از آن و کلا هر چی محققین و مورخین مسلمان در طول بیش از هزار و اندی سال نوشتن رو تغییر می دن یعنی کلا تاریخ این سرزمین رو بر خلاف اسلام می خواهند
  • IR ۲۲:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    1 3
    انگل لیس صغیر=روباه مکار عالم، کفتار پیر، متوهم قرن
  • فردین FR ۲۲:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    2 3
    خلیج همیشه فارس بکوری چشم آمریکای تروریست و مزدورانش ♥️🇮🇷💪
    • IR ۲۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
      0 0
      خلیج کلمه عربی است
  • IR ۲۳:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    1 2
    چیز مهمی نیست. حساسیت بیمورد رو این اسم هست .
  • نصر IR ۰۰:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
    2 1
    مجلس باید قانون بررسی معاهدات زمان شاه را تصویب وقرار داد های استعماری ان زمان را ملغی کند .
  • DE ۰۲:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
    0 0
    شاه روي نام خليج فارس تقيدي نداشت؟ شماها نه دين داريد نه آزاده هستيد! يك مشت دروغگوي از خدا بيخبر
  • Ryan IR ۰۷:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
    1 0
    داریوش یکم در بیستون ، پارسه و در سه نقطه پیرامون آبراه سوئز نام دریای پارس را نگاشته است. خلیخ غلط است و لفظی غیر ایرانیست حالا هی بیایید و ماست مالیش کنید ... ضمنا دریای کاسپی هم نام باستانی و اصلی دریای شمال می باشد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس