نعنایی كه به عنوان سبزی خوردن مصرف می كنیم، با نعنایی كه به صورت خودرو در كوه می روید متفاوت است. البته از نظر شكل ظاهری، بو، طعم و مزه تقریباً شبیه به هم هستند، ولی از نظر اثرات درمانی، نعنای كوهی قوی تر است.
نعنا دارای ماده ای به نام منتول است كه احساس خنكی در دهان ایجاد می كند. مقدار منتول در نعناع بسته به نوع آن از 35 تا 55 درصد تغییر می كند كه البته اگر نعناع دیر كنده شود، مقدار منتول آن تا حدود 30 درصد پایین می آید.
نعناع از نظر طب قدیم ایران نسبتا گرم و خشك است و از نظر خواص دارویی از پونه قوی تر است. از نعناع اسانس، روغن و تنتور تهیه می كنند كه مصارف طبی مختلفی دارد.
خواص درمانی نعنا
* از جمله مهمترین محل ای بدن که نعنا بسیار برای آن مقید است معده و سیستم گوارشی است. نعنا به عنوان تقویت کننده معده ناخته می شود و همچنین خاصیت بادشکنی آن باعث می شود تا کمتر دچار نفخ شکمی شوید.
*دیگر خاصیت بسیار مهمی که می تواند در مورد نعنا گفت حالت آرمش بخش بودن آن است. خودرن این گیاه قبل از خواب باعث از بین رفتن ناراحتی های خواب و داشتن یک استراحت بسیار آرام و دلپذیر می شود.
*نعناع در تسکين سندروم روده تحريک پذير نقش مهمي دارد. نعناع با فعال کردن واکنش هاي ضد درد در روده بزرگ، دستگاه روده گوارشي را از درد التهابي تسکين مي دهد.
*دیگر مورد استفاده نعنا در تسکین دردهای مختلفی است که در بدن به وجود می آید. برای دندان می توانید مقداری نعنا را در دهان بگذارید و بجوید همچنین کمپرس کردن نعنا می تواند دردهای سینه و پهلو را تسکین دهد.
*برای افرادی که سرما خورده اند بسیار مفید است و می تواند طول درمان ان ها را کاهش دهد. اگر گلو درد دارید می توانید مقداری نعنا بخورید و در صورت گرفتگی بینی تنها بوییدن ان نیز می تواند به شما کمک کند.
*اگر از بیماری روماتیسم و آرتروز رنج می برید، از روغن نعناع استفاده كنید، به این صورت كه 2 قطره روغن نعناع را با یك قاشق سوپخوری روغن بادام مخلوط كرده و محل های دردناك را با آن ماساژ دهید.
موارد احتیاط
* اسانس نعناع را نباید به مقدار زیاد به كودكان و نوزادان خوراند، زیرا روی حركات تنفسی و قلب اثر می گذارد و ممكن است خطرناك باشد.
* اگر اسانس نعناع به مقدار زیاد مصرف شود، فشار خون را بالا برده و موجب حالت تهوع، استفراغ و درد معده می شود و حركات دودی معده را از بین می برد.
* نعناع با تمام فوایدی که دارد، اگر زیاد مصرف شود سیستم گوارشی را تحریك می كند. لذا اگر شما روزی دو تا سه فنجان دم کرده نعنا می نوشید، بهتر است بعد از دو هفته نوشیدن، چند روزی مصرف آن را قطع كرده و دوباره شروع كنید.