بين يخهاي كوهستان يك جسد يخزده به چشم ميخورد. بقاياي جسد به گونهاي بود كه اين دو كوهنورد آلماني اطمينان يافتند يك كوهنورد ديگر بتازگي در اين محل كشته شده است و بههميندليل به سرعت به پليس محلي اطلاع داده شد.
متاسفانه جسد در لايهاي ضخيم از يخ قرار داشت و در روز بعد با كمك متهها و دستگاههاي ويژهاي كار در آوردن جسد از ميان يخها شروع شد. كاري كه اگر چه در نگاه اول ساده به نظر ميرسيد، ولي بهمدت چند روز به طول انجاميده و در اين ميان آوازه پيدا شدن اين جسد در منطقه پيچيده و افراد كنجكاو به ديدن آن آمدند. نتايج بررسيهاي اوليه باعث به وجود آمدن موجي از حيرت شد.
اوتزي يا مرد يخي نام بهترين نمونه باقيمانده موميايي طبيعي قاره اروپاست كه حدود 3300 سال پيش از ميلاد زندگي ميكرده و در سپتامبر 1991 در منطقه اوتزال كوهستان آلپ، جايي در حوالي مرز ايتاليا و اتريش پيدا شد.
امروزه اين موميايي ارزشمند در موزه باستانشناسي شهر تيرول جنوبي كشور ايتاليا نگهداري شده و شايد بتوان آن را مشهور ترين جاذبه گردشگري اين منطقه و صد البته يكي از مشهورترين ديدنيهاي كشور ايتاليا و قاره اروپا دانست كه همه ساله هزاران گردشگر از سراسر جهان به ديدن اين مسافر 5000 ساله ميآيند.
در ابتدا به دليل اينكه اين موميايي بين مرزهاي اتريش و ايتاليا قرار داشت، مسئولان كشور اتريش اعتراض كرده و ادعا كردند اين موميايي ارزشمند متعلق به كشور اتريش است. سرانجام پس از بحث و جدلهاي فراوان هياتي مركب از مليتهاي دو كشور نسبت به بررسي موقعيت پيدا شدن موميايي اقدام كردند كه در نتيجه مشخص شد اين موميايي حدود 92 متر در خاك ايتاليا قرار داشته و در نتيجه مالكيت آن با ايتالياست.
موميايي مرد يخي مورد مطالعه كامل باستان شناسان قرار گرفت و بررسيهاي علمي نشان داد اين مسافر دنياي باستان داراي قدي برابر يك متر و 65 سانتيمتر و وزن 50 كيلوگرم بوده و هنگام مرگ 45 سال داشته است البته بايد اشاره كرد كه وزن موميايي هنگام پيداشدن تنها نزديك به 14 كيلوگرم بود.
عكسبرداريهاي اشعه ايكس و آزمايشها نشان ميداد كه اوتزي براي آخرين بار در حدود هشت ساعت پيش از مرگش مقداري غذا شامل گوشت بزكوهي و غلات به همراه ميوه خورده بود. در شانه چپ موميايي يك سرتير مسي وجود داشت كه وي تلاش كرده بود آن را از بدنش خارج كند و در نتيجه ميله آن بيرون آمده و سرتير در جاي خود باقيمانده بود و دليل مرگ وي نيز خونريزي ناشي از جراحتهاي وارده و ضربه شديدي كه به جمجمهاش برخورد كرده بود، تشخيص داده شد.
در كنار جسد مقداري لوازم و تجهيزات نيز به دست آمده بود كه امروزه در كنار موميايي به نمايش گذاشته شده است كه مهمترين آنها تبري از جنس مس، چاقويي كوچك و 14 تير مخصوص كمان است.
لباسهاي اوتزي شامل يك رداي بافتهشده از ساقه گياهان، يك روپوش، يك جفت مچپيچويك جفت كفش بود كه بــراي راه رفتن روي برف بسيار مناسب هستند.
غيرطبيعي بـودن موميايي به تنهايي توان جذب گردشگران بسياري را دارد، ولي موضوع ديگري كه بيشتر بين توده عوام مردم شهرت يافته و سبب شده تا هالهاي از شگفتي اين مرد يخي را احاطه كند، موضوعي است كه به نفرين اوتزي معروف شده است؛ البته اين موضوع پايه علمي نداشته و بيشتر مبتني بر تصادف و شاخ و برگ پيدا كردن رويدادهاي مربوط به اين جسد از سوي مردم است، ولي بد نيست بدانيد تعداد زيادي از افرادي كه به نوعي با اين موميايي سروكار داشتند به نحو مرموزي كشته شدهاند.
در حقيقت تا امروز مرگ هفت نفر از اين افراد شامل هلموت سيمون يكياز كوهنوردان كاشف جسد، كننراد اشپايندلر اولين دانشمندي كه آن را بررسي كرد و پنج نفر ديگر از اعضاي تيمهاي پژوهشي مربوط به مرد يخي به صورت غيرعادي و قتل يا تصادفات مشكوك گزارش شده است و اين موضوع باعث شده تا مردم شهر تيرول جنوبي باور داشته باشند كه مرگ اين افراد به دليل نفرين مرد يخي است.
به هر حال اين موميايي طبيعي كه يكي از عجيبترين نمونههاي موجود در جهان به شمار ميآيد، امروزه اصليترين جاذبه گردشگري موزه و شهر تيرول جنوبي به شمار ميرود و گردشگران و افراد كنجكاوي كه به ديدن موضوعات غيرعادي علاقهمند هستند، ميتوانند با بازديد از اين موزه علاوه بر ديدن آثار و اشياي متعدد آن، از موميايي مرد يخي نيز ديدن کنند