به گزارش مشرق به نقل از مهر، کارشناسان از افزایش سن جمعیت استان کرمان در سالهای اخیر خبر می دهند این درحالی است که نمودار سنی جمعیت استان نشان می دهد که طی سالهای آینده جمعیت افراد سالمند رشد قابل توجهی خواهد یافت و این روند موجب غلبه جمعیتی پدر بزرگها و مادر بزرگها در جامعه خواهد شد.
این پدیده اجتماعی در حالی در کرمان در حال رخ دادن است که برخی کارشناسان مسائل اجتماعی هشدار می دهند که از هم اکنون جامعه باید نسبت به نگهداری از افراد مسن توانمند شوند و فرهنگ نگهداری سالمندان در استان کرمان نهادینه شود این درحالی است که مسئولان استان نیز سعی کرده اند با محدود کردن واگذاری امتیاز سراهای سالمندان عملا در راستای نگهداری سالمندان در خانه ها گام بردارند.
این امر شاید یکی از ضروری ترین آموزشهایی است که هر خانواده باید به فرزندان خود آموزش دهد در غیر این صورت سالمندی برای این افراد دورانی نچندان آسان خواهد بود.
کرمان پیر می شود
فرهنگ سازی سالم پیر شدن و و سالمند توانمند بودن از مهمترین نیازهای امروز در هر خانواده دور اندیشی در استان کرمان است اما این روزها جمعیت افراد مسن در استان کرمان در جوامع روستایی بیشتر دیده می شود این درحالی است که طبق آمار 10 درصد از روستاهای کشور در استان پهناور کرمان قرار دارد و در نتیجه تعداد سالمندان در مقایسه با شهرها در استان کرمان با افزایش چشمگیری روبرو است.
خانواده خانم جان با 300 نفر جمعیت!/ امیر حافظ 15 روزه در آغوش مادر بزرگ 120 ساله
اما در این میان خانواده ای در استان کرمان روزگار می گذراند که بسیار استثنایی و جالب توجه است در این خانواده پنج نسل پی در پی در حال گذراندن زندگی در کنار یکدیگر هستند، این درحالی است نسل پنجم این خانواده 15 روز قبل با تولد امیر حافظ متولد شد و به این ترتیب زن 120 ساله نرماشیری در حالیکه در صحت و سلامت کامل قرار دارد امیر حافظ را به عنوان ندیده خود در آغوش گرفت و تولد این کودک چند روزه را جشن گرفت.
به این ترتیب امیر حافظ به جز مادرش چهار مادر دیگر را نیز در کنار خود دارد اینگونه است که فرزندان، نوه ها، نتیجه ها،نبیره ها و ندیده زن 120 ساله نرماشیری جمعیتی معادل 300 نفر را تشکیل می دهند که در کنار یکدیگر و متحد با هم در روستای "باقرآباد بالا" زندگی می کنند و روزگاری خوشی را کنار یکدیگر می گذرانند.
پسر بزرگ این زن 75 سال سن دارد و دختر بزرگش 85 سال روزگار گذرانده است.
زندگی در ارگ بم
خانم جان مراد زاده در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: 120 سال سن دارم و حاکمان بم را به خاطر دارم یاد دارم در دوران کودکیم هنوز برخی مردم در ارگ قدیم بم روزگار می گذارندند و زندگی می کردند.
این زن 120 ساله اظهارداشت: من شش فرزند دارم که سه پسر و سه دختر هستند و 294 نوه، نتیجه، نبیره و یک ندیده دارم که خداوند 15 روز قبل ندیده را به ما تقدیم کرد.
بانوی کهنسال نرماشیری ادامه داد: تاکنون به هیچ پزشکی مراجعه نکرده ام و هیچ عمل جراحی را انجام نداده ام و در حال حاضر نیز هیچ مشکلی ندارم.
اگر مشکلی باشد در کنار یکدیگر حلش می کنیم/ غذای سنتی و ورزش رمز سلامت خانم جان
خانم جان در حالیکه به نظر کاملا سالم سرحال است و به خوبی صحبت می کند و کمرش هم خم نشده است گفت: روزگارم به خوبی می گذرد و تمام فرزندانم کنارم زندگی می کنند.
وی در پاسخ به خبرنگار مهر در خصوص اینکه آیا تمام فرزندانش را می شناسد گفت: همه آنها را به اسم مس شناسم و زندگیشان را پیگیری می کنم و در کنار یکدیگر اگر مشکلی باشد دور یکدیگر جمع می شویم و حلش می کنیم.
این زن کهنسال نرماشیری ادامه داد: از ابتدا در روستا زندگی می کردم و این زندگی را ادامه می دهم و سعی می کنم از غذاهای سنتی و تولید خودمان در روستا تغذیه کنم.
جوانان تقوا را فراموش نکنند/ این روزها زندگی به مردم لبخند می زند
وی افزود: شغل ما کشاورزی و دامداری است و تا چند سال قبل نیز برای سرگرمی دامداری و کشاورزی می کردم و زندگی خوبی را سپری می کنم.
خانم جان مراد زاده ادامه داد: سلامتیم را مدیون تغذیه سالم، ورزش و پیاده روی و کار هستم و جوانان نباید فراموش کنند که تقوا و خدا محوری در زندگی از اصل یک زندگی سالم است.
وی ادامه داد: پدر و مادرها باید بر زندگی فرزندانشان نظارت لازم را داشته باشند و تا زمانی که جوانان بتوانند مشکلاتشان را حل کنند در کنار خودشان از آنها حمایت کنند و تجربیات خود را در اختیار هم قرار دهند و تمام سعی من هم این است که این 300 نفر خانواده ام را کنار هم نگاه دارم و به همه آنها درس زندگی بیاموزم.
یک روز از زندگیم را نیز در شهرها سپری نمی کنم
وی با اشاره به روستا نشینی اش گفت: حاضر نیستم یک روز را در هوای آلوده و سر و صدای شهر بگذارنم و بهتر مکان برای ادامه زندگی را نخلستانهای محل زندگیم می دانم و سعی می کنم از فرزندانم به خصوص جوانان حمایت کنم و تجربیاتم را به آنها منتقل کنم.
خانم جان با اشاره به امکانات زندگی امروز گفت: من 120 سال عمر دارم و لحظه لحظه جوانی و نوجوانی را به خاطر دارم در آن زمان از کمترین امکانات برخوردار بودیم اما در حال حاضر جوانان همه نوع امکانات را دارند و باید برای آبادانی محل زندگش شان و داشتن یک خانواده سالم و فعال تلاش کنند در واقع این روزها زندگی و امکانات به مردم لبخند می زند.
خانم جان در روستای خود نیز نقش بزرگتر را ایفا می کند و اجرای روند سنتی زندگی در روستا و خانواده این بانوی 120 ساله سبب شده است میزان بروز آسیبهای اجتماعی در جمع آنها به شدت کنترل شود.
این امر دقیقا محوری است که در بسیاری از خانواده های شهر نشین فراموش شده و همین امر نیز زمینه بروز آسیبهای اجتماعی را در جامعه افزایش داده است.
نقش سالمندان در زندگی خانواده ها پر رنگ تر شود
طبق آمار از سال 1345 تا کنون روند افزایش تعداد سالمندان در کشور آغاز شده است و تحقیقات نشان می دهد که طی سی سال یعنی از سال 55 تا 85 این جمعیت 3 برابر رشد داشته است و در این میان تعداد سالمندان زن چشمگیر تر است.
هر چند این تغییر ساختار جمعیت را برخی تهدیدی برای جامعه تلقی می کنند و از هم اکنون به دنبال راه چاره هستند اما این امر پدیده ای است که گریزی از آن نیست و جامعه جوان ایران به زودی افزایش چشمگیر سالمندان را تجربه خواهد کرد و بهتر است از این فرصت برای پر رنگ کردن نقش تجربیات سالمندان در خانواده ها و کاهش آسیبهای اجتماعی استفاده کنیم.
در این میان شاید جالب باشد که بدانید که در ایران، گیلان در صدر لیست بیشترین سالمندان قرار دارد و پس از آن خراسان جنوبی و استان مرکزی قرار دارند و در آخر این لیست نیز نام سیستان و بلوچستان دیده می شود و هم اکنون نیز در کشور 5.19 درصد افراد سالمند هستند که سنی بالاتر از 65 سال دارند.
در حالی کارشناسان نسبت به پیر شدن جمعیت استان کرمان هشدار می دهند که در روستای باقرآباد در حوالی بم پنج نسل یک خانواده کنار هم زندگی می کنند و هفته گذشته بانوی 120 ساله این خانواده ندیده خود را هم دید.