کد خبر 149650
تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۴:۵۸

دانشمندان دانشگاه «جانز هاپكينز» موفق به ابداع يك شيوه مطمئن براي به عقب برگرداندن زمان براي سلول‌هاي خوني و بازيابي آنها به حالت ابتدايي سلول بنيادي شدند كه به آنها قابليت تبديل به تمام انواع سلول‌هاي بدن را مي‌دهد.

به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، اين پژوهش كه در مجله PloS منتشر شده، بخش دومي در يك تلاش دنباله‌دار براي تبديل موثر و مداوم سلول‌هاي خوني بالغ (گلبول قرمز خون) به سلولهاي بنيادي است كه براي كاربردهاي كلينيكي و تحقيقاتي به جاي سلولهاي بنيادي جنيني انسان بسيار واجد شرايط هستند.

اين محققان اكنون در آخرين تجريبات خود از شيوه‌هايي براي تبديل سلولهاي خون بالغ به سلولهاي بنيادي القايي شبه جنيني استفاده كرده‌اند.



اين سلول‌هاي بالغ به صورت يك حالت شبه جنيني برنامه‌ريزي شده‌اند كه بر مشكل دائمي دانشمندان براي كار بر روي اين سلولها در آزمايشگاه غلبه كرده است.

در كل از ميان هر چند صد سلول خوني تنها يك يا دو سلول ممكن است به سلول‌هاي بنيادي القايي شبه جنيني تبديل شوند. اين محققان با شيوه جديد خود توانستند تا 60 درصد سلول‌ها را به اين حالت تبديل كنند. آنها همچنين موفق به كشف يك ميانبر براي استفاده از ويروس‌ها براي انتقال سلولهاي خون به حالت بنيادي شدند.

در حالت سنتي، دانشمندان از ويروس‌ها براي انتقال بسته‌هاي ژنتيكي به سلولها براي آغاز فرآيندهايي استفاده مي‌كنند كه سلول را از يك شكل(براي مثال پوست يا خون) به حالت‌هاي سلول بنيادي تبديل مي‌كنند. با اين حال ويروس‌هاي مورد استفاده در اين شيوه قادر به انجام جهش در ژنها و آغاز سرطان در سلولهاي انتقال يافته جديد هستند.

براي انتقال يك ژن بدون استفاده از ويروس، اين محققان از پلاسميدها يا حلقه‌هاي دي‌ان‌اي استفاده كرده‌اند كه به طور خلاصه درون سلولها تكثير شده و سپس تنزل پيدا مي‌كنند.

همچنين يك گام جديد ديگر در اين سلولهاي خوني انجام شد كه در آن اين سلول‌ها با محيط طبيعي مغز استخوان تحريك شدند. براي اين پژوهش، محققان جانز هاپكينز از سلول‌هاي خون بند ناف استفاده كرده، آنها را با عوامل رشد پرورش داده و از پلاسميدها براي انتقال چهار ژن به آنها استفاده كردند.

اين دانشمندان سپس يك پالس الكتريكي را به سلول‌ها وارد كردند كه با ايجاد سوراخ‌هاي ريزي در سطح، راه پلاسميدها را براي ورود به سلول باز كردند.

اين حلقه‌هاي ريز دي‌ان‌اي به محض ورود، سلول را براي تبديل يه يك حالت ابتدايي‌تر تحت تاثير قرار مي‌دادند.

تيم محققان در گام بعدي چند سلول تحت درمان قرار گرفته را به طور جداگانه و برخي ديگر را با سلول‌هاي مغز استخوان تحت تابش در يك ظرف آزمايشگاهي پرورش دادند.

دانشمندان در تحقيقات خود براي مقايسه سلولهاي پرورش يافته توسط شيوه گلبول قرمز خون با سلولهاي بنيادي القايي شبه جنيني از سلولهاي مو و پوست دريافتند كه سلول‌هاي بنيادي القايي كه از گلبولهاي خون درمان شده با چهار ژن و پرورش يافته با سلولهاي مغز استخوان به وجود آمده‌اند، بسيار بهتر هستند.

اين پژوهشگران در تحقيقات جديد خود در حال آزمايش كيفيت سلولهاي بنيادي القايي جديد و قابليت آنها براي تبديل به سلولهاي ديگر در مقايسه با سلولهاي بنيادي القايي ايجاد شده توسط شيوه‌هاي ديگر هستند.

شيوه‌هاي كارآمد در توليد سلولهاي بنيادي القايي بدون ويروس ممكن است تحقيقات را براي ايجاد درمانهاي سلول بنيادي با استفاده از تقريبا تمام سلولها سرعت بخشيده و يك تصوير دقيقتر را از رشد سلولي و زيست‌شناسي ارائه دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس