به گزارش مشرق ،عضو كميسيون عمران مجلس
شوراي اسلامي اظهار داشت :وقوع زلزلههاي قبلي در كشور نشان ميدهد بافت
فرسوده شهري و روستاها به دليل شيوه ساخت و ساز و مصالح مورد استفاده از
سازههاي ناپايداري برخوردارند و تبعاً آسيبپذيرتر هستند.
آمارها هم گواه اين مسئله است كه متأسفانه بيشترين خسارات جاني و مالي در مواقع بروز زلزله به خانههاي غيرمقاوم روستايي و بافت فرسوده شهري و حاشيهنشينها وارد ميشود و اين در حالي است كه بررسيها نشان ميدهد ميتوان با بازسازي اينگونه واحدها آنها را در برابر حتي زلزلههاي 6 ريشتر نيز بيمه كرد. بازديدها و بررسيها از زلزله اخير آذربايجان شرقي گواه اين مسئله است چرا كه در اين مناطق مساجد، مدارس و تعداد اندك واحدهاي نوسازي شده توانستهاند در مقابل اين زلزله مقاومت كنند.
آمار نشان ميدهد در حال حاضر بيش از 50 درصد واحدهاي مسكوني روستايي و صدها هزار واحد در بافتهاي فرسوده شهري و حاشيه شهرها غيرمقاوم هستند و به گفته كارشناسان حتي نميتوانند در برابر زلزلههاي 4 ريشتري مقاومت كنند.
اين واقعيتها گواه اين مسئله است كه در كشور ما مقاومسازي واحدهاي مسكوني شهري و روستايي همواره بايد در سرلوحه سياستهاي بخش مسكن قرار گيرد ولي متأسفانه ميبينيم كه هر بار و با وقوع يك زلزله بحثهاي اينچنيني داغ و پس از مدتي به دست فراموشي سپرده ميشود ولي كميسيون عمران اين بار مصر است در راستاي جلوگيري از چنين فجاياي انساني مقاومسازي را با كمك دولت به هر نحو ممكن دنبال كند.
شكي نيست كه از وقوع زلزله نميتوان پيشگيري كرد ولي تحقيقات علمي و تجربيات كشورهاي صاحبنظر در اين زمينه نشان ميدهد ميتوان با به كارگيري روشهاي علمي آثار مخرب آن را كاهش داد لذا در نخستين گام بايد مؤسسات ذيربط همچون مركز تحقيقات راه و مسكن تجربيات مفيد ديگر كشورها از جمله چگونگي ساخت، استفاده از مصالح مناسب براي هر منطقه و... را به هر قيمتي وارد كشور كرده و با بوميسازي زمينه استفاده آنها را فراهم كنند.
در همين حال با بهادادن به بحث مقاومسازي، دولت و مجلس بايد به هر ترتيب كه ميتوانند و با هر مشوقي كه لازم است ساكنان بافتهاي فرسوده، حاشيه شهرها و روستاها را مجاب به نوسازي واحدهايشان كنند و بايد به اين موضوع توجه كنيم اگر هر چقدر بابت اين نوسازي صرف شود باز ما نفع كردهايم زيرا خداي ناكرده پس از وقوع زلزله بايد صدها برابر آن را صرف كرد و خسارات جاني را نيز كه به هيچ عنوان نميتوان با پول جبران كرد.
از سوي ديگر بايد بحث زلزله در تهران را جدي بگيريم چون در صورت وقوع چنين رخدادي در تهران با توجه به ابعاد قضيه فاجعه بزرگي به بار ميآيد كه قابل جبران نيست. بررسيهاي مجلس نشان ميدهد سرعت نوسازي و مقاومسازي واحدهاي غيرمقاوم شهري و روستايي با شروع كار دولت نهم و دهم افزايش يافته ولي هنوز كافي نيست. لذا انتظار ميرود دولت برنامهريزي مدون با پشتوانه قانوني را براي مقاومسازي واحدهاي مسكوني و روستايي انجام دهد و مجلس نيز در كنارش خواهد بود.
بررسيهاي ميداني ما نشان ميدهد در حال حاضر بسياري از روستائيان به دليل توان پائين اقتصادي بوروكراسي اداري، ضمانتها و ديگر مسائل از گرفتن وام نوسازي منصرف ميشوند لذا در عين اينكه قانون محكمي در اين زمينه داريم بايد شرايطي را فراهم كنيم كه بوروكراسي گرفتن وام كمتر شده و اگر احساس شد كه روستايي واقعاً در بازپرداخت وام مشكل دارد بهگونهاي و با استثنائاتي آن را مرتفع كرد.از دستگاههاي ذيربط از جمله صداوسيما هم انتظار ميرود بخشي از برنامههاي خود را به بحث فرهنگسازي و تشويق مردم به مقاومسازي واحدهاي مسكوني اختصاص دهد.