کد خبر 144103
تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۴:۲۵

گواهي ارزي همان واريزنامه‌هاي ارزي است كه بيش از يك دهه در بازار سرمايه مورد معامله قرار مي‌گرفت و امروز تحت عنوان گواهي ارزي به بورس وارد شده است.

به گزاش مشرق ،ساماندهي بازار ارز، ايجاد بانك اطلاعاتي براي شركت‌هاي صادركننده و وارد كننده و حركت به سمت ارز تك نرخي، اينها مهم‌ترين مزاياي ورود ابزار جديدي به بازار سرمايه به نام گواهي ارزي است.

گواهي ارزي همان واريزنامه‌هاي ارزي است كه بيش از يك دهه در بازار سرمايه مورد معامله قرار مي‌گرفت و امروز تحت عنوان گواهي ارزي به بورس وارد شده است.

اين ابزار جديد كه ورودش موجب تنوع در بازار سرمايه مي‌شود علاوه بر افزايش حجم معاملات بورس مزاياي ديگري هم دارد كه از آن جمله بايد به حذف سفته بازان بازار ارز اشاره كرد، سرمايه گذاراني كه اصلي‌ترين عاملين ايجاد التهاب در بازار ارز هستند.

به اين ترتيب در تعريف گواهي ارزي به عنوان عضو تازه‌اي از ابزارهاي مالي بازار سرمايه بايد گفت اين ابزار مقدمه‌اي براي راه‌اندازي بورس ارز محسوب مي‌شود، بورسي كه يكي از ابزارهاي قابل معامله در آن همين گواهي‌هاي ارزي محسوب مي‌شود.

از سوي ديگر در بيان مزاياي راه‌اندازي معاملات گواهي‌هاي ارزي بايد به تشكيل يك بانك اطلاعاتي اشاره كرد كه به منبعي براي مبادله اطلاعات بين شركت‌هاي صادراتي و وارداتي تبديل مي‌شود.

در توضيح بيشتر بايد گفت شركت‌هاي صادركننده و وارد كننده هر دو به نوعي مصرف كننده ارز هستند اما اين شركت‌ها همواره براي خريد و فروش ارز با مشكل مواجه مي‌شوند، از اين‌رو با تشكيل اين بازار محلي براي تبادل اطلاعات بين اين دو بخش به وجود مي‌آيد به طوري كه شركت‌هاي صادراتي و وارداتي مي‌توانند با حضور در بازار سرمايه و خريد و فروش گواهي‌هاي ارزي خود نيازشان را به دلالان بازار ارز رفع كنند.

اما يكي از مهم‌ترين نكاتي كه در معامله گواهي ارزي بايد به آن اشاره كرد اين است كه ورود اين ابزار جديد به بازار سرمايه راه را براي شكل گيري بورس ارز هموار مي‌كند، بازاري كه از سال‌ها پيش جاي خالي اش احساس مي‌شد و امروز و با تأكيدي كه وزير محترم اقتصاد بر آغاز معاملات گواهي ارزي كرده‌اند مي‌توان به كليد خوردن اين بورس اميدوار شد.

اين بورس راهكار عمده‌اي براي ساماندهي بازار ارز محسوب مي‌شود و در آن ابزارهاي متفاوتي قابليت معامله خواهند داشت كه از آن جمله مي‌توان به صندوق‌هاي ارزي و اوراق مشاركت ارزي اشاره كرد.

راه‌اندازي بورس ارز و پيش از آن معامله گواهي ارزي پيشنهادي است كه از مدت‌ها قبل در بازار سرمايه مطرح شده بود و حتي مطالعات نهايي هم براي شروع اين معاملات در بورس انجام شده بود اما يكي از مهم‌ترين دلايل تأخير ورود اين ابزار جديد موافقت بانك مركزي بود كه با نوسانات امروز بازار ارز اين مهم هم تحقق يافت.

با اين اتفاق سفته بازان و دلالان بازار ارز كه معضل اصلي در اين بخش محسوب مي‌شوند و شرايط را براي مصرف كنندگان اصلي ارز سخت مي‌كنند از اين بخش حساس حذف شده و در نتيجه مصرف كنندگان اصلي ارز در اين بازار وارد مي‌شوند.

در عين حال سرمايه‌داراني كه تمايل به سرمايه‌گذاري در بازار ارز دارند هم مي‌توانند با معامله گواهي ارزي به طور غيرمستقيم به بازار ارز وارد شوند.

از سوي ديگر معامله نقدي ارز هم در بورس كالا آرزويي است كه از مدت‌ها قبل در جمع اهالي تالار شيشه‌اي وجود داشته است، اتفاقي كه با راه‌اندازي اين ابزار جديد معاملاتي به وقوع نزديك مي‌شود.

يكي از سؤالاتي كه با ورود اين ابزار جديد معاملاتي به بورس مطرح مي‌شود اين است كه شركت‌هاي حاضر در بازار سرمايه كه جزو صادركننده‌ها و وارد كننده‌ها محسوب مي‌شوند چه تأثيري را در صورت‌هاي مالي شان شاهد خواهند بود و آيا سودآوري شركت‌ها متفاوت خواهد شد؟ در پاسخ به اين ابهامات بايد گفت كه سودآوري شركت‌هاي بورسي از اين محل تغيير نخواهد كرد اما مهم‌ترين اتفاقي كه روي مي‌دهد اين است كه نقل و انتقال‌ها در شركت‌هاي بورسي تسهيل خواهد شد.

اما كدام شركت‌ها بيشترين تأثير و كدام شركت‌ها كمترين تأثير را از راه‌اندازي بورس ارز خواهند پذيرفت، در پاسخ به اين سؤال بهتر است شركت‌ها را به 4 گروه تقسيم بندي كرد. اين تقسيم بندي شامل شركت‌هايي است كه با ورودي و خروجي ريال، شركت‌هاي با ورودي ارز و خروجي ريال، شركت‌هاي با ورودي ارز و خروجي ارز و در نهايت شركت‌هايي با ورودي ريال و خروجي ارز سروكار دارند كه اين شركت‌ها به فراخور نوع مواجهه‌شان با ارز از معامله اين گواهي ارزي در بازار سرمايه تأثير مي‌پذيرند.

شهريار شهميري؛کارشناس بازار سرمایه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس