اخيرا «ژيزيانگ وي» و همکارانش از مرکز ملي علم و فناوري نانو، موفق به ساخت پنجرههايي شدند که در آن از ابرخازنها استفاده شده بود. اين ابرخازنها درون پنجرههاي الکترونيکي قرار داده شدهاند؛ پنجرههايي که قادر به تغيير رنگ هستند. زماني که تابش نور خورشيد شديد است، اين پنجرهها نور را جذب کرده و در خود ذخيره ميکنند، زماني که ظرفيت اين پنجرهها تکميل شد، شيشهها تاريک شده و عبور نور را محدود ميکند.
با اين کار مقدار نور ورودي به خانه و دماي آن تحت کنترل در ميآيد و از سوي ديگر انرژي ذخيره شده در آن را ميتوان براي استفاده در ادوات الکترونيکي ديگر نظير نمايشگرهاي تلويزيوني به کار گرفت. با مصرف انرژي ذخيره شده در پنجره هوشمند توسط ديگر ادوات، خازنها تخليه شده و دوباره با جذب نور خورشيد شارژ ميشوند.
اين پنجرههاي هوشمند از آرايههاي نانوسيمي پليآنيلين ساخته ميشوند که روي يک فيلم شفاف رسوب داده شدهاند؛ فيلمهاي شفاف، خود توسط لايههاي رسانا پوشانده شدهاند. اين نانوسيمها به وسيله يک ژل الکتروليتي پوشانده ميشوند تا به عنوان الکترود مورد استفاده قرار گيرند. دو الکترود به صورت ساندويچي دور هم پيچيده ميشوند تا يک ساختار جديد ايجاد شود.
پليآنيلين داراي ظرفيت بالايي است؛ اما هزينه توليد آن اندک است، از ديگر مزاياي اين ماده شفاف بودن و انعطافپذير بودن آن است. پارامتر انعطاف پذير بودن بسيار مهم است؛ زيرا به راحتي ميتوان آن را به صورت رول در آورد و در ادواتي با اشکال مختلف استفاده كرد، براي مثال ميتوان پردههايي هوشمند توليد کرد.
«جان روگرز» از دانشگاه ايلينيوز ميگويد: اگر اين فناوري بتواند با هزينه کم به بازار عرضه شود، ميتوان از آن در حوزههاي مختلف از خودروسازي گرفته تا ساختمان استفاده کرد. پژوهشگران به دنبال بهبود عملکرد اين پنجرهها هستند.