رئیس هیئت تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد می‌گوید: به یاد دارم آقای دکتر احمدی که عضو کمیسیون آموزش مجلس هفتم بود، خودش به بنده گفت که آقای جاسبی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به من گفته که 18 نفر را در کمیسیون آموزش دارم و نکته جالب این بود که آقای عباسپور با 18رای رئیس شد .

به گزارش مشرق به نقل از فارس ، زاکانی از نمایندگان منتقد عبدالله جاسبی در دانشگاه آزاد و مسئول هیأت تحقیق و تفحص از آموزش عالی کشور در مجلس هفتم بود.

اگرچه مدیریت 30 ساله جاسبی در دانشگاه آزاد با انتخاب فرهاد دانشجو به عنوان رییس جدید این دانشگاه رسما به پایان رسید اما این روزها زمزمه‌هایی مبنی بر بررسی نحوه مدیریت و عملکرد وی طی این دوران به گوش می‌رسد و حتی برخی از تشکل‌های دانشجویی خواستار تحقیق و تفحص از بررسی عملکرد عبدالله جاسبی در ریاست دانشگاه آزاد شده‌اند.

بر همین اساس به سراغ علیرضا زاکانی رفتیم و از وی خواستیم تا یک بار دیگر از مسائلی که در دانشگاه آزاد در دوران جاسبی رخ داده بود، برایمان بگوید.


*آقای زاکانی شما در مجلس هفتم و هشتم عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات بودید و بحث تحقیق و تفحص از دانشگاه‌ آزاد هم در این دوره دنبال می‌کردید. لطفا در خصوص انگیزه‌های این تحقیق و تفحص کمی توضیح دهید.

- زاکانی: تحقیق و تفحصی که شما اشاره کردید، مربوط به آموزش عالی کشور بود، نه دانشگاه آزاد؛ ما 9 تیپ مجموعه آموزشی در آموزش عالی کشور داشتیم که یکی از این مجموعه‌ها دانشگاه آزاد بود‌ لذا در انتهای سال 83 تحقیق و تفحص در صحن مجلس به تصویب رسید و بعد از سیر مشخصی با تصویب در کمیسیون مورد تأیید نمایندگان قرار گرفت و بعد هم از اردیبهشت‌ماه سال 84 حکم اعضای کمیته تحقیق و تفحص زده شد.

**تفحص از دانشگاه آزاد بی‌نظیرترین تفحص در طول تاریخ مجلس بود

* ظاهرا در ابتدای کار یک وقفه‌ای هم وجود داشت؟

-زاکانی: این مسئله با بحث انتخابات ریاست جمهوری مصادف شده بود و به خاطر اینکه موضوع سیاسی نشود و ما بتوانیم با شرایط بهتری کار دقیق و گسترده‌ای انجام دهیم، در آن ایام حدود یک ماه و نیم کار را مسکوت گذاشتیم و بعد هم حدود دو ماه تلاش کردیم تا سازوکار انجام تحقیق و تفحص را به صورت علمی تبیین و تدوین کنیم. ما در کارمان هم از اساتید، دانشجویان و دانشگاه‌ها و هم از افراد خبره و کسانی که در خصوص تحقیق و تفحص‌ها تلاش داشتند، بهره بردیم و همچنین از بدنه فعال دانشگاه که دانشجویان هستند، بهره گرفتیم و عملاً به یک مدل رسیدیم و این مدل را از مرداد 84 آغاز کردیم.

کار جدی که صورت گرفت، این بود که ما 9 تیپ دانشگاه یاد شده را در 8 سرفصل مورد بررسی قرار دادیم و خود این سرفصل‌ها را به 50 بخش که پیرامون این سرفصل‌ها قابل بررسی است، خرد کردیم و نهایتاً 270 موضوع را مورد بررسی قرار دادیم که این 270 موضوع ذیل همان 50 بخش بود. برای انجام کار 13 همایش با حضور 891 نفر از روسای دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی برگزار شد و در انجام کار علاوه بر جمع‌آوری اسناد و مصاحبه با افراد مختلف بیش از دو هزار مصاحبه کاملا روشمند با مسئولان دانشگاه و دانشکده‌ها و خوابگاه‌ها، متولیان فعالیت‌های دانشجویی و فرهنگی در نهادها و تشکل‌ها و موثرین مراکز آموزشی و پژوهشی توسط افراد آموزش دیده صورت گرفت که بطور مثال در یکی از این مصاحبه‌ها با رئیس وقت دانشگاه تهران در دو نوبت قریب به پنج ساعت مصاحبه در قالب موضوعات مورد نظر انجام شد که با توجه به مبنای علمی تحقیق و تفحص از آن استقبال می‌شد و یا در سیر انجام کار ما نظرسنجی کاملا علمی نیز انجام می دادیم.

ما تا اردیبهشت‌ماه سال 85 فعالیت داشتیم و کارمان را در وقت قانونی انجام دادیم؛ تحقیق و تفحصی که صورت گرفت، بدون شک بی‌نظیرترین تحقیق و تفحص در طول تاریخ صد ساله مجلس بود‌ چرا‌که در حین انجام تحقیق و تفحص علاوه بر اینکه ما از یک قسمت بسیار ظریف و حساسی مثل دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی تحقیق و تفحص می‌کردیم، اینکار را در قالب سیستمی منسجم و با سازماندهی و آموزش 1500 نفر در کشور انجام دادیم و این افراد در این تحقیق و تفحص فعال شدند و محصول کارشان جمع‌آوری و بررسی 480 هزار صفحه سند بود که در قالب 43 جلد گزارش به مجلس ارائه شد‌ البته یک چکیده و خلاصه‌ای از این تحقیق و تفحص آماده کرده بودیم که به مجلس ارائه کنیم تا چکیده آن را که مقدمه گزارش بود، در صحن قرائت شود.

** قرائت گزارش تفحص از دانشگاه آزاد با مقاومت عباسپور مواجه شد

* چرا قرائت نشد؟

زاکانی: ما درخواست در دستور کار قرار دادن گزارش برای بررسی در کمیسیون آموزش را داشتیم که با مقاومت مواجه شدیم.

* مقاومت چه کسی؟

-زاکانی: مقاومت رئیس کمیسیون آموزش آقای عباسپور.

* در آخر چه شد؟

-زاکانی: در نهایت آقای عباسپور بررسی گزارش تحقیق و تفحص را دستور کار پایانی کمیسیون در مجلس هفتم قرار دادند و برای آن هم آنطوری که در ذهنم است، 20 دقیقه یا نیم ساعت وقت اختصاص داد که همانجا ما نسبت به این رفتار اعتراض کردیم و در واقع از اینکه این گزارش بخواهد در صحن قرائت شود، عملاٌ ممانعت شد.

البته کار جدی که انجام شد، این بود که این گزارش را در اختیار هیئت رئیسه مجلس هفتم و سایر مجموعه‌هایی مثل نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها، شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم  و سایر مجموعه‌های موثر در این حوزه دادیم و امیدواریم که حرکتی که از سال 85 در دانشگاه‌ها شکل گرفت، این گزارش تاثیری در این حرکت داشته باشد.

**اکثر اعضای کمیسیون آموزش از مرتبطین با دانشگاه آزاد بودند

* در مورد مقاومت‌هایی که آقای جاسبی در مسیر تحقیق و تفحص انجام داد، کمی توضیح دهید؟

-زاکانی: یکی از ویژگی‌های آقای جاسبی این بود که بخش زیادی از ظرفیت‌های مجلس را در خصوص دانشگاه آزاد بی‌اثر می‌کرد؛ آقای جاسبی کمیسیون آموزش را جوری تنظیم می‌کرد که معمولا اکثریت اعضای آن به کسانی تعلق پیدا کند که با دانشگاه آزاد ارتباط داشته باشند.

* یعنی این نمایندگان وام‌دار جاسبی بودند؟

-زاکانی: نه؛ به معنای وام‌دار بودن نیست ولی ارتباط و تعاملی که برقرار می‌کردند نوع این تعامل و ارتباط طوری بود که به نفع دانشگاه آزاد رقم می‌خورد.

**مرتبطین با جاسبی چطور به کمیسیون آموزش می‌رفتند؟

* نحوه این ارتباط و تعامل چه گونه بود؟

-زاکانی: اولاً اینکه قبل از انتخابات برای این افراد کار می‌کردند.

* یعنی خود دانشگاه آزاد کار می‌کرد؟

-زاکانی: بله. ولی نه به اسم دانشگاه آزاد بلکه به عنوان مجموعه‌های مختلفی که به صورت حزب یا گروه فعال بودند، به طور نامحسوس از برخی نمایندگان حمایت می‌کردند و بعد از اینکه تلاش می‌کردند تا عده‌ای از نمایندگان برای ورود به مجلس انتخاب شوند، سعی می‌کردند محصول انتخاب‌شان و خروجی آن طوری هدایت شود که به کمیسیون آموزش و تحقیقات بیایند تا در آنجا یک اکثریتی حضور داشته باشند.

**جاسبی گفت 18 نفر را در کمیسیون دارم/عباسپور هم با 18 رای رئیس شد

به یاد دارم آقای دکتر احمدی که عضو کمیسیون آموزش مجلس هفتم بود، خودش به بنده گفت که آقای جاسی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به من گفته که 18 نفر را در کمیسیون آموزش دارم و نکته جالب این بود که آقای عباسپور با 18رای رئیس شد و این جزء نکات خاصی بود که آقای احمدی روی آن تاکید می‌کرد چراکه معتقد بود تکلیف ما از قبل معلوم شده است و نسبت به این موضوع اعتراض داشت.

در این مسیر علاوه بر چینشی که در بحث دانشگاه آزاد و کمیسیون آموزش وجود داشت، طی این 4 سال دانشگاه آزاد سعی می‌کرد نوع تعاملش را طوری برقرار کند که نتیجه آن یک پیوستگی بین خودش و نمایندگان باشد و از این طریق قصد داشت حریمی ایجاد کند تا کسی به او رجوع نکند و نظارتی بر آن نباشد.

**دانشگاه آزاد بدون سیر مراحل قانونی رشد کرد

* از زمان تشکیل این دانشگاه این موضوع وجود داشته یا بعدا این جور شد؟

زاکانی:  دانشگاه آزاد در سال 61 تاسیس شد و در اردیبهشت همان سال آقای هاشمی در خطبه‌های نماز جمعه موضوعی را مطرح کرد و سه ماه بعد در سربرگ مجلس حکمی را برای آقای جاسبی تنظیم کرد تا این مجموعه را راه‌اندازی کند و از همان سال 61 که این موضوع دنبال شد، دانشگاه آزاد با سرمایه اولیه 2.5 میلیون تومان که 1.5 میلیون آن را نخست‌وزیری و یک میلیون آن را امام (ره) داده بود، توسعه پیدا کرد. دانشگاه آزاد خیلی سریع رشد پیدا می‌کند بدون اینکه سیر قانونی خودش را که دریافت مجوز از مجاری ذیصلاح است، داشته باشد و فقط در ثبت شرکت‌ها یک شماره تجاری می‌گیرند و با آن دانشگاه آزاد را راه‌اندازی می‌کنند.

در سال 66 که شورای عالی انقلاب فرهنگی اساسنامه دانشگاه آزاد را مصوب می‌کند، بیش از یک سال بعد هیئت مؤسس آن تشکیل می‌شود و جالب آنجاست که از سال 68 و 69 که دو نوبت هیئت موسس دانشگاه تشکیل جلسه می‌دهند، دیگر هیئت موسس که وظیفه جدی آن تعیین هیئت امنا و وظیفه بعدی آن نظارت بر دانشگاه آزاد است، تا سال 85 تشکیل نمی‌شود یعنی از سال 69 تا 85 جلسه‌ی هیات امناء تشکیل نشده است.

**جاسبی هیچگاه برای گرفتن حکم به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی نشد

هیئت امنا هم بعد از سه سال تاخیر توسط هیئت موسس انتخاب شد در حالی که باید طبق روالش و مصوبات موجود به صورت نوبه‌ای و معین جلسه برگزار می‌کرد؛ ما سال 85 که حساب کردیم، حدود 224 جلسه باید تشکیل می‌شد ولی 41 جلسه بیشتر تشکیل نداده بودند. همچنین هیئت امنا باید رئیس دانشگاه را برای گرفتن حکم به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی می‌کرد که در طول تاریخ دانشگاه آزاد هیچ گاه هیئت امنا آقای جاسبی را برای گرفتن حکم به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی نکرد یعنی عملا نزدیک به 2 دهه و نیم کسی که همه کار و تصمیم گیرنده دانشگاه بود، خود آقای جاسبی بود و حلقه نزدیک وی که عمدتا هم از اقوام و نزدیکان وی بودند و برای آن یک برنامه‌ریزی جدی هم انجام می‌دادند.

در ارتباط با مسئولان کشور هم، مجموعه دانشگاه آزاد هم قبل از ورود نمایندگان به مجلس تلاش می‌کرد و هم اینکه داخل مجلس کار ویژه‌ای را انجام می‌داد و همین کار و ارتباط نادرست راجع به قوه قضائیه و قوه مجریه هم اتفاق می‌افتاد و یکی از نکات بسیار زشت دانشگاه آزاد این بود که یک سطوحی از آلودگی را در بین مسئولین کشور رواج می‌داد و به طرق مختلف کار را طوری دنبال می‌کرد که خروجی آن این باشد که امکان و میدان تاخت و تاز بدون نظارت را فراهم کند.

* آیا برای خود شما هم از آن اتفاقاتی که گفتید؛ افتاد؟

-زاکانی: به یاد دارم وقتی من وارد مجلس هفتم شدم قبل از مجلس هفتم یکی از مجموعه‌های سیاسی مرتبط با دانشگاه آزاد دعوتی داشتند و از ما هم دعوت کردند تا در یکی از هتل‌های مشهور تهران مهمان آنها باشیم که ما آن جلسه را نرفتیم.

بعد از اینکه وارد مجلس شدیم، تقریبا از همان روزهای اول به طور مکرر به ما مراجعه می‌کردند و می‌گفتند که آقای جاسبی می‌خواهد با شما صحبت کند؛ زمانی که ما وارد مجلس شدیم، به سرعت درگیر کار تحقیق و تفحص از آزمون دستیاری سال 82 شدیم و فرصت بسیار زیادی در آن موضوع از ما گرفته شد و از طرفی دلیل نمی‌دیدیم که بخواهیم جلسه خاصی در ابتدای مجلس با آقای جاسبی داشته باشیم.

**جاسبی سر میز غذا پاسخ نمایندگان را می‌داد

بعد از حدود چند ماهی آقای فرهنگی نماینده تبریز به من گفت که آقای جاسبی خیلی سراغ شما را می‌گیرد و اصرار دارد جلسه‌ای با شما داشته باشد که من گفتم مشکلی نیست؛ بعد از اینکه این جلسه برگزار شد، اولین جمله‌ای که آقای جاسبی بعد از تعارفات اولیه ذکر کرد، این بود که شما صد و شصت و هفتمین یا صد و هفتاد و ششمین نماینده هستید که من تا الان با آنها ملاقات داشتم و بعد هم راجع به این موضوع که مجلس هفتم چه طور می‌تواند موفق باشد، نکاتی را ذکر کرد. من هم به آقای جاسبی گفتم که من نسبت به مسائل دانشگاه‌ها حساسم چراکه دانشگاه را یک ظرفیت فوق‌العاده بالایی برای ساختن کشور می‌دانم و بخشی از این ظرفیت هم در دانشگاه آزاد نهفته است و بعد گفتم که من برادر و خواهری برای جابجایی در دانشگاه آزاد ندارم یا قصد ندارم مسئول دانشگاهی را عوض کنم و قوم و خویش و آشنای خودم را روی کار بیاورم و مدرک تحصیلی من هم مدرکی است که با دانشگاه آزاد هیچ نسبتی ندارد لذا آن چیزی که برای من دغدغه است، اصلاح دانشگاه آزاد است.

بعد هم گفتم که به نظر من بهترین کسی که می‌تواند این اصلاح را در دستور کار بگذارد، خود شما هستید و همچنین گفتم که متوجه این موضوع هستم که شما برای تاسیس و توسعه زحمت کشیده‌اید لذا بهتر است اصلاح آن را خود شما انجام دهید و در آنجا آقای جاسبی خیلی از این موضوع استقبال کرد و گفتم که اگر بناست این کار انجام شود، یک بیلان از مسائل آموزشی، فرهنگی و مالی به من ارائه دهید تا بررسی داشته باشم و بتوانم از این طریق به شما کمک کنم. بعد از دو ماه از طرح این موضوع که چیزی دست ما را نگرفت در حالی که قرار بود آقای جاسبی ظرف یک هفته این بیلان را به ما بدهد، ما 13 سؤال نوشتیم و گفتم که ما این اطلاعات را می‌خواهیم و از طریق معاون پارلمانی دانشگاه آزاد به دست آقای جاسبی رساندیم. بعد از چند هفته که خبری نشد، یک روز دیدم که خود آقای جاسبی زنگ زد و گفت که سؤالات شما را پاسخ دادم؛ قراری بگذارید تا به شما بدهم و من هم گفتم که نیازی به قرار نیست؛ من در مجلس خدمت شما هستم؛ یک روز در دفتر کارم بودم که مسئول مراجعات هیئت رئیسه به من گفت که آقای جاسبی می‌گوید در غذاخوری هستم و مطالبی که آقای زاکانی خواسته بود را آورده‌ام؛ آقای جاسبی روزهای یکشنبه موقع ناهار همیشه در غذاخوری نمایندگان حضور پیدا می‌کرد و در میز خاصی که بود، نمایندگان به وی مراجعه می‌کردند و بنده این موضوع را همیشه توهین به مجلس و نمایندگان می‌دانستم که با وضع نادرستی سر میز غذا پاسخ نمایندگان داده شود. خلاصه اینکه بنده گفتم من در دفتر کارم هستم و آقای جاسبی به دفتر مراجعه کند که آقای جاسبی مراجعه کرد و مطالبش را به من ارائه داد، اتفاقا آن روز آقای علیخانی نماینده قزوین همراه آقای جاسبی بود.

بعد از اینکه مطالب را خواندم، مشاهده کردم که این مطالب هیچ سر و تهی ندارد یعنی چیزی تنظیم شده بود که از آن چیزی بیرون نمی‌آمد و همین منشا دقت بیشتر ما نسبت به دانشگاه آزاد شد البته بنده پیش از این به واسطه مسئولیتی که در بسیج دانشجویی داشتم، آشنایی‌هایی را با سیستم داشتم و در کل شرایطی پیش آمد که ما در کنار دانشگاه‌های دیگر در بحث دانشگاه آزاد ورود پیدا کردیم. سه ماه تمام آقای جاسبی در پاسخ به نامه‌های ما می‌گفت که تحقیق و تفحص مربوط به دانشگاه آزاد نیست و مربوط به دانشگاه‌های دولتی است؛ از طرفی هم فشاری به صورت جدی در داخل مجلس از طریق کمیسیون آموزش و شخص آقای عباسپور برای ما ایجاد شده بود.

**عباسپور گفت اجازه تحقیق‌ و تفحص نمی‌دهم

به یاد دارم در جلسه‌ای که آقایان دکتر دوگانی، دکتر سعادت و خانم دکتر نیک صفت نماینده رشت و چندین نماینده دیگر که عضو کمیته تحقیق و تفحص بودند،‌ حضور داشتند، آقای عباسپور گفتند که دیگر من اجازه نمی‌دهم این کار را بکنید زمانی که علت را جویا شدیم گفت که دانشگاه‌ها در حال به هم ریختن است و ما گفتیم که کاری نکردیم که دانشگاه به هم بریزد و فقط یک نامه‌نگاری کردیم و بعد هم با استناد به مواد 198 تا 201 آئین‌نامه داخلی مجلس به آقای عباسپور گفتم که شما در حال حاضر نقشی ندارید و فقط می‌توانید بعد از اینکه گزارش تنظیم شد، در کمیسیون نظرتان را بگویید.

بعد از اینکه استدلال‌هایمان را بیان کردیم، آقای عباسپور راهی جز پذیرش این موضوع نداشت و بر همین اساس فشارها و موانعی که از داخل و بیرون مجلس به ما وارد می‌شد، نتوانست جلوی کار ما را بگیرد‌ لذا بالاجبار به ما زنگ زدند و گفتند که آقای جاسبی گفته که از نظر من مشکلی ندارد‌ چرا‌که ما در استدلال‌هایمان گفته بودیم همانطور که ما در بررسی خود دانشگاه‌های دولتی وابسته به وزارت علوم را بررسی می‌کنیم، دانشگاه‌های وابسته به وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد، فنی حرفه‌ای،‌ تربیت معلم و دانشکده‌های وابسته به وزارتخانه‌های خاص مثل صنعت آب و برق و سایر مراکز آموزشی و پژوهشی رانیز بررسی می‌کنیم.

بعد از مقاومت اولیه اولین جلسه‌ای که با حضور آقای دوگانی و آقای استکی و بنده با آقای جاسبی برگزار شد‌، در این جلسه آقای جاسبی بعد از سه ماه مقاومت در مقابل تحقیق و تفحص مجلس با روی باز گفت که ما مشکلی نداریم و بعد از آن هم در کنار حراست مجموعه خودشان اتاقی را به عنوان اتاق تحقیق و تفحص به ما دادند. چون ما از قبل برنامه‌ریزی و سازماندهی جدی را انجام داده بودیم، نیروهایمان را مستقر کردیم.

**بعضی از اعضای کمیته تحقیق و تفحص از همراهان دانشگاه آزاد بودند

* در ساختمان‌های خیابان پاسداران‌؟

-زاکانی: بله. بعد از اینکه تیم ما در آنجا مستقر شد، 45 نفر را در هفته اول مستقر کردیم و برای تک تک واحدها تیم اختصاص دادیم که خود این تیم‌ها چک لیست داشتند و دستورالعمل تحقیق و تفحص هم به آنها داده شده بود و در کل یک کار جدی و ویژه انجام شد و در پایان هفته هم تعداد افراد را به 75 نفر رساندیم.

این اتفاق که افتاد، برای آنها خیلی سنگین تمام شد چراکه محیط برای ارائه اطلاعات به ما فراهم بود. ما در تهران 3 ساختمان رسمی داشتیم که تلفن‌های آن را رسما به همراه آدرس اعلام کرده بودیم و این ساختمان‌ها دفاتر کار ما محسوب می‌شد و این ساختمان‌ها محلی شده بود که افراد مختلفی به آن رجوع می‌کردند و اطلاعاتی را به ما می‌دادند لذا ما علاوه بر اینکه از دستگاه مربوطه اطلاعات‌مان را می‌گرفتیم، گزارشات مردمی هم به ما می‌رسید و علاوه بر آن وقتی به دستگاه‌های مربوطه می‌رفتیم، افرادی بودند که می‌گفتند ما نمی‌توانیم اینجا به شما اطلاعات بدهیم و ما با آنها در خارج از مجموعه قرار می‌گذاشتیم و آنها اطلاعات‌شان را به ما می‌دادند.

دانشگاه‌ آزاد که این مسیر را دید و مشاهده کرد که ما مستقیما با دانشگاه‌های آزاد سراسر کشور که بیش از 100 دانشگاه بود، مکاتبه می‌کردیم دو کار انجام داد؛ اول اینکه ما را در خود دانشگاه آزاد محدود کرد یعنی 75 نفری را که ما در دانشگاه مستقر کرده بودیم، محدود کرد و یا اخراج‌شان کرد و بعد هم به دانشگاه‌های سراسر کشور اعلام کرد که هیچ کس به ما اطلاعات ندهد و از آنها خواست اطلاعاتی به دفتر مرکزی بدهند و دفتر مرکزی اطلاعات را به ما بدهد و در واقع با این کار یک فیلترگذاری انجام دادند تا اطلاعاتی خاص به صورت کانالیزه شده به ما برسد‌ اما چون ما مسیرهای دیگری هم برای دریافت اطلاعات داشتیم، توانستیم اطلاعات نسبتا جامعی را داشته باشیم و در نهایت در 13 جلد گزارش اطلاعات‌مان را ارائه دهیم گرچه در ماه‌های آخر هم دانشگاه آزاد مجددا فعالیت خود را قطع کرد و همچنین از طریق بعضی نمایندگان مجلس فشارهایی به ما وارد شد چراکه بعضی از اعضای کمیته تحقیق و تفحص از همراهان دانشگاه آزاد بودند و فشارهایی از این طریق به ما وارد می‌شد تا کار پیگیری نشود. ما کار را از طریق هیئت رئیسه مجلس دنبال کردیم و در نهایت جلساتی با آقای جاسبی و دوستان گذاشته شد و ما مجددا داخل دانشگاه فعال شدیم و در نهایت هم منجر به قطع فعالیت از این باب شد چراکه با ما همکاری صورت نگرفت و ما هم در هیئت تحقیق و تفحص تصویب کردیم که رابطه خودمان را قطع کنیم و در این مسیر هم انواع و اقسام موارد اتفاق می‌افتد.

**جاسبی دو معاونت را در اختیارم گذاشت تا با آن‌ها کاری نداشته باشیم

* چه اتفاقاتی؟

زاکانی: به یاد دارم یک روز دو نفر از افرادی که با آقای جاسبی مرتبط بودند، پیش من آمدند و گفتند که آقای جاسبی حاضر است دو معاونتش را در اختیار بگذارد تا هر کسی که من گفتم معرفی کنم تا در آنجا بگذارد اما با من کاری نداشته باشید که من هم گفتم دنبال تعویض افراد نیستم بلکه به دنبال اصلاح هستم. ممکن است این اصلاح به تعویض هم بینجامد ولی چرا تعویض دو نفر؟ چرا تعویض 20 نفر نباشد؟

می‌خواهم بگویم نوع مراوده آنها با ما به شکلی بود که در ابتدا مسیری که آنها دنبال می‌کردند این کار بود که به نوعی در مسیر کار انحراف ایجاد کنند و در نهایت امر که ناموفق شدند، ما 13 جلد گزارش استخراج کردیم.

بنده وقتی راجع به کسی گزارش تهیه می‌کنم، به اولین کسی که آن گزارش را می‌دهم، خود آن فرد است لذا من این 13 جلد گزارش را برای آقای جاسبی فرستادم و گفتم که ما این مسائل را با مستندات استخراج کردیم و اگر پاسخی دارید، بدهید که آقای جاسبی راجع به یکی از مسائل پاسخی داد که همان پاسخ هزار و یک اشکال داشت.

**بزرگترین مشکل دانشگاه آزاد بی‌قانونی و بی‌ضابطه‌مندی بود

* به نظر شما مشکل دانشگاه آزاد چه بود؟

-زاکانی: این چیزی که ما راجع به دانشگاه آزاد به آن رسیدیم، بزرگترین مشکلش بی‌قانونی و بی‌ضابطه‌مندی دانشگاه‌ آزاد بود.

نکته بعدی این بود که ناظری بر روند تشکیل و فعالیت دانشگاه آزاد نظارتی نداشت و نکته بعدی این است توسعه‌ای که انجام شد، توسعه کمی بود و کمتر به کیفیت توجه شد در حالی که در سال 73 در مجمعی که داشتند، همانجا بر کیفیت تاکید شد و اعلام کردند که جلوی توسعه کمی را می‌گیرند و این گزارش را هم آقای جاسبی به رهبر معظم انقلاب ارائه کردند و رهبری از آن استقبال کردند ولی بر اساس اسناد ما مسئولان این دانشگاه بعد از آن دوباره شروع به توسعه دادن کمی دانشگاه کردند.

نکته بعدی که وجود داشت، این بود که تصویب دانشگاه‌ها، دانشکده‌ها و گروه‌های آموزشی هیچ قواعدی را نداشت و از شورای گسترش برای این موارد مجوزی دریافت نمی‌شد.

طبق بررسی‌های ما در سال 85 مشاهده کردیم که از 120 دانشگاه که فعال شده بودند، حدود 9 درصد از رشته‌های آنها در شورای گسترش مجوز گرفته بودند که همه این رشته‌ها هم کاردانی و کارشناسی بود. بعضی دانشگاه‌ها مقطع دکترا داشت ولی مقطع کارشناسی ارشد و یا سایر پیش نیازها را نداشت.

**دانشگاه آزاد مدافعین جدی برای جاسبی در سه قوه فراهم کرده بود

یکی دیگر از نکات نادرست در این رابطه ارتباط و پیوستگی برای فعالیت‌هایی است که با آن و از طریق ارتباط با مسئولان کشور شبکه‌ای را ایجاد کرده بودند که در آن افرادی از خانواده‌ها و نزدیکان حضور داشتند و با این ارتباط رویه نامناسبی در کشور حاکم شده بود که هم در قوه قضائیه و هم در قوه مجریه و هم در قوه مقننه مدافعین جدی را برای آقای دکتر جاسبی فراهم کرده بود. در سال 82 و 83 حدود 6 پرونده فروش سؤالات دانشگاه آزاد وجود داشت که همه آنها سؤالات اصلی بود و هیچ کدام سؤالات بدلی نیست و وقتی دقت می‌کنیم فقط یکی از این پرونده‌ها رسیدگی شده است و آن یک پرونده هم به جرم افراد به این عنوان که سؤال جعلی فروخته‌اند رسیدگی کرده و حدود 500 هزار تومان افراد را برای این جرم جریمه کرده‌اند در حالی که همه سؤالات، سؤالات اصلی بود و مستندات آن هم موجود است.

**واحد آکسفورد محیط دانشگاهی محسوب می‌شد اما در آن کلاس زبان برگزار می‌کردند 

* آیا تخلفات دیگری هم وجود داشت؟

-زاکانی: تخلفات دیگری هم مثل تخلفات در واحدهای دانشگاهی خارج از کشور وجود داشت؛ مجموعه دانشگاه آزاد در چندین کشور فعالیت داشت؛ مثلا واحد آکسفورد که ما بررسی می‌کردیم، مشاهده کردیم که آنجا را به عنوان یک محیط دانشگاهی محسوب می‌کردند اما در آن کلاس زبان برگزار می‌کردند و هزینه هنگفتی هم برای آن می‌پرداختند.

* هزینه این دانشگاه چقدر بود؟

-زاکانی: هزینه آن خیلی بالا بود ولی الان عددش در ذهنم نیست.

**واحد آکسفورد به نام خود جاسبی بود

* ظاهرا واحد آکسفورد به نام خود آقای جاسبی بوده؟

-زاکانی: بله؛ هیئت امنا مصوب کرده بود که بعضی از امکاناتی که نمی‌شد به اسم یک مجموعه حقوقی باشد، به نام آقای جاسبی باشد.

**جاسبی به صدر گفت که باید نام میرحسین موسوی از صندوق‌ها بیرون بیاید

* برخی مباحث مطرح شده در مورد اعترافات مدیر سایت جمهوریت،‌ خروج مهدی هاشمی از کشور به بهانه آکسفورد و اینکه انگلیس یکی از عوامل اصلی فتنه 88 بود. شما نظرتان در این رابطه چیست؟

-زاکانی: اینکه انگلیس جزء ام‌الفسادهاست، کسی شکی ندارد. چه آکسفوردی وجود داشته باشد، چه نداشته باشد. همچنین بر این مسئله که در فتنه انگلیسی‌ها هم دخیل بودند، باز هم کمتر باید شک کرد چرا‌که قرائن و شواهد کاملا این موضوع را نشان می‌دهد بویژه نکات و اعترافاتی را که سرکار خانم ستوتی بعد از دستگیری بیان کرده بود لذا اینکه انگلیس فساد می‌کند نباید در آن شک کرد‌ اما یکی از کارهایی که آقای جاسبی در دانشگاه آزاد می‌کرد، این بود که تلاش داشت ظرفیت‌های دانشگاه آزاد را در خصوص گروه‌ها و مجموعه‌ها و جریانات سیاسی به حرکت درآورد به طوری که از آقای صدر نائب رئیس مجلس هشتم نقل می‌کردند که آقای جاسبی چهارشنبه قبل از انتخابات سال 88 یعنی روز 20 خرداد طی تماسی به وی اعلام کرد که باید نام آقای موسوی از صندوق‌ها دربیاید و اگر در نیاید به خیابان‌ها می‌ریزند.

* آیا این موضوع در جمع خاصی عنوان شده بود؟

-زاکانی: این موضوع به طور تلفنی به آقای صدر گفته شد و من به نقل از آقای صدر این موضوع را شنیدم.

می‌خواهم بگویم وقتی چنین مسیری را دنبال می‌کردند، و حتی یک فرد دیگری مثل آقای کروبی هم در دانشگاه نمی‌پذیرفتند و به او هم تهاجم می‌کردند که این مسئله حکایت از آن داشت که ظرفیت‌های دانشگاه را به سمت و سویی خاص و نامزدی آقای موسوی سوق می‌دادند که در نهایت بتوانند کاری را انجام دهند.

**برادران جاسبی در یک روز همه چیزشان از گوشی تلفن تا جایگاه دانشگاهی را به هم وکالت دادند

* مسئله‌ دیگری هم به یاد دارید؟

-زاکانی: در سال 84 در دفترخانه 611 آقای جاسبی با برادرش آقای عباس جاسبی حاضر می‌شود و در آنجا همه جایگاه‌های حقیقی، حقوقی خود را به همراه اموالش به آقای عباس جاسبی وکالت می‌دهد که خود این مسئله محل اعتراض ما شد. حتی ریز نمره گرفتن از دانشکده‌ها؛ جایگاه‌های حقوقی و همه مسائل در آنجا ذکر شده بود. ما این مسئله را پیگیری کردیم و بر اساس پیگیری‌های ما معلوم شد در همان روز آقای عباس جاسبی همه چیز خودش را به اسم آقای عبدالله جاسبی کرده بود یعنی دو برادر در یک روز همه چیز خودشان را از گوشی تلفن گرفته تا جایگاه دانشگاهی به هم دیگر وکالت دادند؛ این کار خیلی سبکی بود چراکه جایگاه حقوقی قابل انتقال نیست و نمی‌شود آن را به نام کسی کرد اما از باب دیگر باب مراوده و سوءاستفاده را باز می‌کرد ما همان موقع اعتراض داشتیم و می‌گفتیم که نزدیک 140 هزار میلیارد اموال دانشگاه آزاد است و برخی از این اموال هم به نام آقای جاسبی است و بعد از آن هم آقای جاسبی در محضر همه چیزش را به برادرش وکالت داده است؛ البته بعدا گفته شد این کار به خاطر این بوده که جاسبی می‌خواسته به حج برود ولی وقتی پیگیری کردیم دیدیم در آن ایام حج آقای جاسبی در یک مراسم افتتاحیه حضور داشت. می‌خواهم بگویم این رویه، رویه‌ای است که به شدت حیثیت دانشگاه و دانشجو و اساتید را از بین برد و محل سوءاستفاده را فراهم کرد که برای آن اسناد زیادی را بدست آوردیم و در گزارشات ذکر شد البته در گزارشات نکات مثبت دانشگاه‌ها هم ذکر شد، ازجمله اینکه به اعتقاد من اتفاقی که افتاده بخشی از آن مبارک است چراکه زمینه رشد افراد و تحصیل آنها در کشور فراهم شده است و هیچ کس نمی‌تواند با این مسئله مخالفت کند. اگر ما مخالفتی داریم، مخالفت‌مان با این است که چرا کیفیت کار پایین است‌ چرا‌که در این رابطه بیشترین ظلم به دانشجو و استاد می‌شود و این سرمایه انسانی بالغ بر یک میلیون و 200 هزار نفری اینگونه به آن‌ها خدمات بهتر داده نمی‌شود و یا اینکه چرا بی قانونی و بی ضابطه کار دنبال شده و یا چرا سوء‌استفاده شده است.

**حضور دانشگاه آزادی‌ها در نشست‌های دبی

* به طور شفاف نگفتید آیا خبری در رابطه با ارتباط دخالت انگلیس در قضایای فتنه و دانشگاه آزاد وجود دارد یا خیر؟

-زاکانی: بعضی اخبار را داشتیم که بعضی از نشست‌هایی که در دبی یا جاهای دیگر برگزار می‌شد، بعضی افراد در آن شرکت می‌کردند.

* یعنی چه کسانی؟

-زاکانی: بعضی مسئولین دانشگاه آزاد.

* موضوع نشست‌ها چه بود؟

-زاکانی: این نشست‌ها نسبتی با دانشگاه آزاد و آموزش عالی نداشت؛ به این موضوع در تحقیق و تفحص هم اشاره کرده بودیم و حتی عناوین این نشست‌ها معلوم است. مثلانوشته بودیم در فلان روز یک نشست در دبی انجام شده که این فرد هم در آن نشست شرکت داشت.

اما اینکه ما بخواهیم حرفی در این رابطه بگوییم که ارتباطی وجود داشته نمی‌توانیم چنین ادعایی کنیم هر چند برخی گمانه‌زنی‌ها در این رابطه راجع به دهه 60 و بعد از آن وجود دارد.

** کلاهبرداری که با ادعای دوستی زاکانی از جاسبی پول گرفت

* مسئله دیگری در این رابطه به خاطر دارید؟

-زاکانی: به یاد دارم یک روز آقای دانشجو که استاندار تهران بود به من زنگ زد و اسم یک فردی را آورد و پرسید آیا این فرد را می‌شناسم یا نه که من در پاسخ گفتم خیر. من این فرد را در عمرم ندیده‌ام ولی می‌دانم که آدم درستی نیست چراکه می‌دانم کاری را دنبال می‌کند که مطلوب نظام اسلامی نیست. این مسئله گذشت و بعد از مدتی که در مراسم افطار مقام معظم رهبری با مسئولین کشور بودیم، بعد از افطار با سرلشکر صفوی احوالپرسی می‌کردیم که وی هم همین سؤال را از من پرسید. من خیلی تعجب کردم که چه طور ظرف حدود 20 روز دو نفر از من در مورد یک شخص سؤالی را می‌پرسند که نسبتی هم با هم ندارند و من آن روز همان پاسخ را برای آقای صفوی تکرار کردم.

یک روز آقای روشن که معاون سیاسی امنیتی استان تهران بود، به مجلس آمده بود و من از وی پرسیدم چرا هم استاندار و هم فرمانده سپاه در مورد فردی که من او را نمی‌شناسم، از من سؤال می‌کنند که آقای روشن گفت این فرد پیش آقای جاسبی رفته و ادعا کرده بود دوست شماست و بعد هم گوشی تلفن را روی آیفون زده بود و با شما صحبت کرده بود و قرار گذاشته بود 500 میلیون تومان برای مجموعه خودشان کمک بگیرد تا شما دیگر در مورد دانشگاه آزاد صحبتی نکنید و 200 میلیون اول چکش را کشیده بودند که البته این فرد دستگیر شد. من پرسیدم چه کسی این فرد را دستگیر کرد و در پاسخ گفت حفاظت سپاه پیگیر این مسئله بود. در آن زمان آقای رمضانی که هم اکنون در وزارت دفاع هستند، در آنجا مسئول بودند که من خودم شخصا موضوع را از ایشان پرسیدم و گفتم که آیا این حرف راست است چراکه من چنین فردی را نمی‌شناسم و یک بار بیشتر عکسش را در یک مجله ندیدم که آقای رمضانی گفت بله ما این فرد را رصد می‌کردیم و در نهایت دستگیر شد و اصل موضوع را تائید کرد؛‌ فردی که زمینه چنین کاری را فراهم می‌کند، علاوه بر اینکه کار بسیار بد و یک جرم است، باید به این نکته هم توجه کرد که وقتی آقای جاسبی حاضر می‌شود چنین مراوده‌ای داشته باشد و بی‌واسطه با بنده که پیگیر موضوع بودم چنین برخوردی کند شرایط بسیار زشتی را به همراه دارد.

**نگاه سال 85 احمدی‌نژاد به دانشگاه آزاد 180درجه با امروز متفاوت است

* از این دست مسائل باز هم برای شما اتفاق افتاد؟

-زاکانی: خرداد 85 ما جلسه‌ای خدمت رئیس جمهور داشتیم که در مورد دانشگاه آزاد بود. من نیم ساعت در آن جلسه حضور داشتم و توضیحات لازم را ارائه دادم و آقای بذرپاش هم در آن جلسه حضور داشت چراکه جلسه دو قسمت داشت که قسمت اولش نیم ساعت طول کشید و قسمت دومی هم داشت که آقای رئیس جمهور کار خاصی با ما داشت که محل بحث ما نیست. در همان نیم ساعت اول که بحث شد، نگاه آقای احمدی‌نژاد نسبت به دانشگاه آزاد و شعاری که راجع به آن می‌داد و اعتقادی که در مورد آن داشت، 180 درجه مخالف چیزی است که در حال حاضر مشاهده می‌کنیم. حتی یادم هست آن روز بحث آقای احمدی‌نژاد این بود که ما اطلاعات را در اختیارش قرار دهیم که من همان موقع چکیده‌ای از اطلاعات را آماده کردم و دو روز بعد که می‌خواست به صدا و سیما برود، آن اطلاعات را از طریق یکی از دوستان به رئیس جمهور رساندم.

**جلسه دونفره زاکانی و هاشمی در مورد دانشگاه آزاد 

پیش از این آقای زاهدی که وزیر علوم بود سه نوبت با من صحبت کرده بود و اصرار داشت اطلاعات را به آقای هاشمی رفسنجانی بدهم و من می‌گفتم اگر خودشان بخواهند اطلاعات را می‌دهم ولی من درخواستی از کسی نمی‌کنم؛ همچنین آقای دکتر حداد هم دوبار این درخواست را مطرح کردند که من باز هم این پاسخ را دادم تا اینکه یک روز آقای محسن هاشمی آقازاده آقای هاشمی که برای توضیح در مورد مترو به مجمع نمایندگان استان تهران آمده بودد، گفت پدر تمایل دارد موارد ما را بشنود که در آنجا گفتم هر موقع که بگویید، اطلاعات را می‌دهم که یک فرصتی را اعلام کردند ولی چون نمی‌توانستیم در آن زمان برویم فرصت دومی هم اعلام شد که ما در آن جلسه شرکت کردیم. وقتی من به آن جلسه که در دفتر مجمع تشخیص مصلحت نظام بود رفتم، مشاهده کردم قبل از من آقای جاسبی در اتاق بود. وقتی من پیش آقای هاشمی رفتم، گفتم که در این زمانی که اینجا هستم، نیامده‌ام نظر شما را راجع به افراد و دانشگاه آزاد تغییر دهم بلکه می‌خواهم یک سری حقایق را بگویم که شما آن را بررسی کنید و اگر به نتیجه رسیدید، در موردش تصمیم‌گیری کنیم.

**هاشمی گفت دستور رسیدگی می‌دهم

* در آن جلسه شما و آقای هاشمی تنها بودید؟

-زاکانی: بله من و آقای هاشمی بودیم.

آقای هاشمی بعد از اتمام سخنانم به بنده گفت این نکاتی که شما گفتید، رهبری هم به ما تذکر داده‌اند و بعد از بنده پرسید که آیا چیزی خدمت رهبر گفته‌ایم که من گفتم نه چیزی خدمت رهبری تقدیم نکردم اما می‌دانستم که قضیه مربوط به مواردی بود که به رئیس جمهور دادم چرا که آقای احمدی نژاد گفته بود دوشنبه صبح موارد مربوطه را به من برسانید تا در همان روز خدمت حضرت آقا بدهند و کلا می‌دانستم که سیر این مسئله چه طور خواهد بود اما نکته جالب این بود که آقای هاشمی گفت من دستور رسیدگی می‌دهم.

بعد از آن هم بنده برای همه اعضای هیئت امنا هر 13 جلد گزارش را فرستادم ولی بعدا از چند نفر پرسیدم که آیا چنین گزارشی به دست شما رسیده که گفتند نرسیده است و معلوم شد واسطه‌هایی که میان راه بودند و در سیستم فعالیت می‌کردند، افرادی بودند که نمی‌خواستند این گزارش‌ها به دست هیئت امنا برسد.

**مطالب زیادی در مورد برخی منصوبین دانشگاه آزاد وجود دارد

* شما گزارش‌ها را به چه کسانی دادید؟

-زاکانی: من گزارش‌ها را تحویل دفاترشان دادم اما خود افراد گزارش را رؤیت نکردند و این نکته قابل توجهی است. در هر حال در حال حاضر انسان متحیر می‌ماند که بعد از سه دهه وقتی که با کلی تلاش دانشگاه آزاد در حال نفس کشیدن است و بارقه‌های امیدی در آن ایجاد شده تا اصلاحی درونش شکل بگیرد، بعضی نکات که شنیده می‌شود نکات نامطلوبی است. بعضی از انتصابات در دانشگاه آزاد را که می‌شنویم، تعجب می‌کنیم. همین افرادی که در حال حاضر در دانشگاه آزاد برخی از آنها نصب شده‌اند، در تحقیق و تفحص مطالب زیادی در موردشان داشتیم. برخی از آنها قبلا مسئول بودند و بعد کنار گذاشته شدند و دوباره روی کار آمدند. ما خیلی امیدواریم که اصلاحی در دانشگاه آزاد صورت بگیرد ولی اسباب تعجب است که آقای احمدی‌نژاد این طور اصرار می‌کند که تغییرات در این دانشگاه طور دیگری باشد.

**نگاه رئیس جمهور به دانشگاه آزاد ابزاری است

* به نظر شما چرا رئیس جمهور دیدگاهش تغییر کرده است؟

-زاکانی: به نظرم رئیس جمهور نگاه ابزاری دارد. وقتی یک نگاه ابزاری شد و اعتقادی نبود این طور خواهد شد یعنی یک روز ابزار مخالفت با دانشگاه آزاد است و یک روز هم همراهی کردن با فرد خاصی مثل آقای جاسبی آورده خواهد داشت لذا همان کسی که قبلا مخالفش بوده،‌ موافقش می‌شود.

**ارتباط جریان انحرافی با جاسبی/بازگشت جاسبی مانعی برای اصلاح دانشگاه آزاد

* همراهی با آقای جاسبی چه دستاوردی برای آقای احمدی‌نژاد دارد؟

-زاکانی: بنده شنیدم پیش از این برخی از عناصر جریان انحرافی ارتباطاتی با آقای جاسبی داشتند. در حال حاضر هم خیلی معنادار است که چه طور آقای جاسبی حمایت می‌شود در حالی که تلاش زیادی برای اصلاح دانشگاه آزاد صورت گرفته است به هر حال بازگشت آقای جاسبی مانعی برای اصلاح دانشگاه آزاد خواهد بود و سدی جدی برای اصلاح اشکالات قبل ایجاد می‌کند.

**جاسبی نباید برگردد

* به نظر شما وظیفه شورای عالی انقلاب فرهنگی در رابطه با این مسئله چیست؟

-زاکانی: به نظر من چون برگشت جاسبی مانع اصلاح دانشگاه آزاد می‌شود و دود این کار در درجه اول در چشم نظام آموزش عالی کشور و نظام اسلامی خواهد رفت، و در درجه بعد هم اساتید؛ دانشجویان و کارمندان که در دانشگاه آزاد سهم دارند آنها را از اصلاح درست محروم می‌کند؛ نباید جاسبی برگردد لذا شورای عالی انقلاب فرهنگی رسالت بزرگی دارد که این کار را انجام ندهد و باید دقت و جدیتی در این رابطه داشته باشد و در گذشته و عملکرد جاسبی بررسی کند و رسیدگی این موضوع را زمینه اصلاح در دانشگاه آزاد قرار دهد.

**به جاسبی دسته گل ندهند، محاکمه پیشکش

* اخیرا برخی فعالان دانشجویی خواستار رسیدگی به اتهامات جاسبی شده‌اند. نظر شما در این رابطه چیست؟

-زاکانی: به نظر من فعلا دسته گل به آقای جاسبی ندهند،‌ محاکمه پیشکش.

* به نظر شما پیگیری این موضوع ضرورتی دارد؟

-زاکانی: به اعتقاد من حتما باید تاریخ 30 ساله دانشگاه آزاد مورد بررسی دقیق قرار بگیرد و این مسئله را به عنوان پله‌ای برای رشد و ترقی دانشگاه آزاد به حساب آورند تا با ترمیم اشتباهات گذشته بتوان تحولی را در دانشگاه آزاد بوجود آورد و در این مسیر با سوء استفاده ها هم برخورد شود.

* شما ضرورتی برای تفحص مجدد از دانشگاه آزاد احساس می‌کنید؟

-زاکانی: تحقیق و تفحص از آموزش عالی تا سال 85 گرچه با مانع جدی دانشگاه آزاد روبرو شد اما توانست یک تصویر روشنی را فراهم کند؛‌ اتفاقاتی از سال 85 به بعد افتاد که جزء تحقیق و تفحص ما نبود و اگر کسی بررسی این موارد را انجام دهد مسائلی را می‌تواند به دست آورد چراکه جنس مسائل سال 85 به بعد متفاوت‌تر از گذشته بود.

* نظر شما در خصوص عملکرد آقای دانشجو در دانشگاه آزاد چیست؟

-زاکانی: من امیدوارم و البته در حال بررسی این موضوع هستم. اگر اجازه دهید، بعدا اظهارنظر می‌کنم. امیدوارم سیر تحول در دانشگاه آزاد به جهت مطلوبی برود و جهت خطایی را که مدیریت غلط آقای جاسبی در دانشگاه اعمال می‌کرد، درست شود.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس