به گزارش مشرق، پایگاه اینترنتی اوراسیا ریویو در مقالهای نوشت: از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین، بارها از چین خواسته شده تا «سکوت دلخراش» خود را کنار گذاشته و به توقف تهاجم نظامی روسیه به اوکراین کمک کند. با وجود فشارهای بین المللی بر سر سیاست بی طرفی مصلحت آمیز، چین با صبر و حوصله رفتار کرده و تلاش داشته تا در حاشیه بماند.
شاید یکی از دلایل حاشیه نشینی چین در این موضوع، احساس آسیب پذیری این کشور باشد. این احساس چین ناشی از موقعیت ژئوپلیتیکی شکننده و منحصربفرد آن است. از زمان پایان جنگ سرد، چین همکاری ویژهای را با روسیه ایجاد کرده که ناشی از تصور مشترک آنها نسبت به تهدید آمریکا بوده است.
اوراسیا ریویو با شرحی از تناقضاتی که چین درباره روابطش با روسیه با آنها روبهروست، نوشت: از یک سو، چین با نگرانی روسیه در مورد گسترش ناتو به شرق ابراز همدردی کرده و تاکید میکند که خواستههای مشروع روسیه باید جدی گرفته شود اما از سوی دیگر چین نمی تواند از دستور کار حمایت از جدایی طلبان توسط روسیه در رابطه با شرق اوکراین دفاع کند زیرا در تضاد با سیاست های این کشور در قبال اتحاد با تایوان و دریای چین جنوبی است.
چین در این مدت تلاش کرده تا روابط آسیب دیده خود را با اروپا ترمیم کند زیرا تجارت با اعضای این اتحادیه، موتور محرک مهمی برای رشد اقتصادی این کشور است اما این تلاش ها با سیاست «بی طرفی طرفدار روسیه» در تضاد است.
این پایگاه اینترنتی با اشاره به سفر پوتین به پکن و امضای بیانیه «دوستی بدون محدودیت» بین وی و شی جی پینگ همتای چینیاش تصریح کرد: برخی از تحلیلگران بر این باور هستند که روسیه، چین را بازی داده است زیرا در آن زمان رهبران پکن تصور نمی کردند اندکی بعد، روسیه به اوکراین لشکر خواهد کشید. پوتین در حقیقت بدنبال حمایت پکن از ماجراجوئی نظامی خود بود.
در این مطلب، میانجیگری چین بین روسیه و آمریکا در قبال جنگ اوکراین، گزینهای نامناسب توصیف شده و آمده است: جو بایدن رییس جمهور آمریکا در نشستی مجازی در ۱۸ مارس ۲۰۲۲ با شی جی پینگ، به وی هشدار داد که اگر پکن از روسیه حمایت مادی کند، این حمایت عواقب بدی به همراه خواهد داشت با این حال شی، این هشدار را با هشداری غیر مستقیم پاسخ گفت. رییس جمهور چین تاکید کرد که در صورت اعمال تحریمهایی مشابه روسیه علیه این کشور، پکن آمادگی دارد تا به آمریکا آسیب برساند.
چین تلاش کرده تا نقشی مستقل در موازنه قوا بین روسیه و آمریکا داشته باشد. هدف رویکرد چین کاهش شکنندگی ژئوپلیتیکی و محافظت از خود برابر مسکو و واشنگتن است.