اردوهاي چند روزه پيش فصل و نيم فصل يكي از برنامه‌هاي معمول تيم‌هاي فوتبال است كه براي رسيدن به آمادگي كافي و هماهنگي ميان اعضاي تيم برگزار مي‌شود. تركيه يكي از كشورهايي است كه به دليل داشتن آب و هواي مناسب و كمپ‌هاي مختلف پذيراي تيم هایي از كشور‌هاي مختلف است. تيم‌هاي ايراني نيز معمولا قبل از آغاز فصل مشتري پاي ثابت اين كمپ‌هاي تمريني تركيه هستند.

به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، تركيه در حال حاضر آب و هواي خوبي دارد و به نظر مي‌رسد در صورت وجود كمپ‌هاي مناسب و با امكانات، جاي خوبي براي آماده‌سازي تيم‌ها باشد. به نوعي مي‌توان گفت كه برپايي اين اردوهاي چند روزه هم فال است و هم تماشا چرا که تیم ها علاوه بر پیگیری برنامه‌های تمرینی خود در این کشور، آب و هوایی هم عوض می کنند. حالا هم که كمتر از يك ماه به آغاز فصل جديد ليگ برتر باقی مانده است، تيم‌هاي ايراني كه دستشان به دهانشان مي‌رسد براي برپايي اردوي آماده‌سازي راهي تركيه شده‌اند. در حال حاضر 6 تيم از ليگ 18 تيمي ايران، يعني استقلال، صبا، پيكان، تراكتورسازي تبريز، سپاهان و ذوب آهن اصفهان در كمپ‌هاي استانبول و آنکارا اردو زده‌اند. پرسپوليس هم جزو تيم ‌هايي بود كه قصد برگزراي اين اردو را داشت اما به دليل نامشخص بودن وضعيت سرمربي‌اش قيد اين اردو را زد.

ويسي و ماجدي پيش از ديدار استقلال و پيكان در تركيه

با توجه به اينكه تعداد زيادي از تيم‌هاي ايراني در تركيه اردو زده‌اند مطرح كردن "چرا تركيه؟" سوالي به جا به نظر مي‌رسد. آیا کیفیت کمپ‌های تمرینی ترکیه واقعا به اندازه‌ای است که این همه رغبت برای رفتن به این کشور باشد یا اینکه تنوع محیطی از دلایل اصلی برگزاری این کمپ‌هاست؟ آیا در کشور ما کمپ‌های مناسب و جاهای خوش و آب و هوا برای برگزاری اردوی آماده سازی وجود ندارد یا اینکه عدم وجود چنین امکاناتی باشگاه‌ها را مجاب می‌کند که تدارک چنین اردویی را ببینند؟ اگر این چنین امکانی در کشور ما وجود ندارد چه اقداماتی برای ایجاد آن باید انجام داد؟

این سوالات را با چند کارشناس فوتبال ایران مطرح می کنیم تا به دلایل رغبت باشگاه‌ها به ترکیه پی ببریم.

پورغلامي:‌ تنها به خاطر مسائل روحي رواني تيمم را به تركيه مي‌برم

فرهاد پورغلامي كه هدايت ملوان انزلي را برعهده دارد از جمله مربياني است كه اردوهاي آماده‌سازي تيمش را در داخل كشور برگزار مي‌كند. هر چند كه مشكلات مالي ملوان در اين مساله بي تاثير نبوده است. اما او حالا هم كه تيمش با داشتن فردي مانند هدايتي در كنار خود از نظر مالي مشكلي را احساس نمي‌كند و به راحتي مي‌تواند در تركيه اردو برگزار كند درباره اين مساله نظر جالبي دارد و مي‌گويد: درباره اردوهاي تركيه دو بحث مطرح است و يكي از آنها امكانات كمپ‌هاست و ديگري هم بحث روحي و رواني است. من اگر بخواهم تيمم را به تركيه ببرم تنها به خاطر مسائل روحي، رواني اين كار را مي‌كنم.

پورغلامي از ضعف‌هاي موجود در كمپ‌هاي داخل كشور نيز مي‌گويد: امسال در سرعين اردبيل اردو زديم كه آب و هواي بسيار خوبي دارد اما مشكلي هم كه در ايران وجود دارد اين است كه تيمي نيست تا با آنها بازي تداركاتي انجام ‌دهيم تا محكي جدي بخوريم. وي مي‌افزايد: دو سال ترجيح دادم كه اردوي داخلي برگزار كنيم. اردوهاي خارج از كشور بد نيست، اما بايد توجه داشته باشيم كه در كشور خودمان آب و هواي مناسبي وجود دارد.

ذوالفقارنسب: اردوهاي تركيه براي تيم‌هاي با برنامه مفيد است

بيژن ذوالفقار نسب برخلاف فرهاد پورغلامي اردوهاي خارج از كشور و به خصوص اردوهايي كه در تركيه برگزار ‌می‌شوند را مفيد مي‌داند. البته به شرطي كه تيم‌ها با برنامه‌ريزي مناسبي به اين اردوها بروند.

اين كارشناس فوتبال درباره بخش اقصادي و تاثيري كه اين اردوها در ايجاد همبستگي ميان اعضاي تيم ايفا مي‌كند نيز می‌گوید: اردوهاي خارج از كشور به لحاظ اقتصادي و همچنين از نظر همبستگي كه نياز است به وجود بيايد مي‌تواند مفيد باشد. در اين شرايط تيم‌ها از مسايل حاشيه‌اي دور هستند. علاوه بر اين در تركيه امكانات كامل، زمين خوب و آب و هواي مناسب وجود دارد كه باعث مي‌شود تيم‌هاي با برنامه بتوانند از آن استفاده كنند. حتي از نظر هزينه نيز ارزان‌تر از اردوهاي داخلي كشور تمام مي‌شود. در نتيجه‌ رفتن به اين اردوها مثبت و مفيد است.

ذوالفقار نسب درباره تفاوت كمپ‌هاي داخل كشور و تركيه مي‌گويد: من كمپ‌هاي اردبيل و تركيه را ديده‌ام و بايد بگويم كه شرايط آنها به خصوص از نظر تغذيه ‌اي و شرايط تمريني قابل قياس نيست. در اردبيل يكي، دو زمين وجود دارد ولي در تركيه هر كمپي چهار ـ پنج زمين دارد. بنابراين براي تيم‌هاي با برنامه اردوهاي خارجي در تركيه مناسب است، چرا كه آنها حداقل 15 سال از ما جلوتر هستند.

40 هزار دلار متوسط هزينه اردوي يك گروه 40 نفره در 10 روز

اما ناصر صادقي كه به عنوان مترجم دنيزلي سابقه حضور در پرسپوليس را دارد يكي از افرادي است كه در هماهنگ كردن اين اردوها براي تيم‌هاي ايراني نقش دارد. او به دفاع از برگزاري چنين اردوهايي مي‌پردازد و در پاسخ به اين سوال كه چرا تيم‌هاي ايراني در تركيه اردو مي‌زنند مي‌گويد‌: دليل اول اين است كه براي حضور درتركيه نيازي به ويزا نيست. خيلي از تيم‌هايي كه در اينجا اردو مي زنند در طول اردو به راحتي مربي و بازيكنان جديدي مي توانند به اردويشان اضافه ‌شوند. دليل دوم هم امكانات و بازي‌هاي تداركاتي است كه در تركيه وجود دارد. در حال حاضر سپاهان با 4 تيم مختلف از جمله ولگاي روسيه، نفتچي و تيمي از روماني ديدار تداركاتي برگزار كرده است كه اگر هركدام از اين تيم‌ها را مي خواستند به ايران دعوت كنند بايد پول زيادي خرج مي‌كردند اما در اين كمپ‌ها مي‌توانند بدون پرداخت هزينه بازي كنند.

وي متوسط هزنيه يك اردوي ده روزه و با حدود 40 نفر را نزديك به 40 هزار دلار مي‌داند.

جلالي:‌ اردوهاي تركيه بيشتر جنبه تفنني دارد!

مجيد جلالي كه خود با تيم فولاد خوزستان در تركيه اردو زده بود از شرايط حاكم بر اين كمپ‌ها رضايت ندارد و مي‌گويد: سال گذشته به سازمان ليگ پيشنهاد كردم كه اين وضعيت را بررسي كند و ببيند كه چرا تيم‌ها به تركيه مي‌روند. چيزهاي زيادي در اين مساله وجود دارد، اما ما بازهم تنها مي‌توانيم كه اين مسائل را بيان كنيم.

جلالي مي‌گويد: من سه سال تيم را به تركيه مي‌بردم و براي آن از قبل برنامه‌ريزي مي‌كردم و حتي ساعات تمرين و جلسات را مشخص مي‌كردم. به عنوان مثال برنامه‌ريزي مي‌كردم كه ابتدا با يك تيم درجه C بازي كنيم و پس از آن با تيم درجه A. همه اين‌ها را برنامه‌ريزي مي‌كردم، اما وقتي به تركيه رفتيم ديدم ساعت غذا و تمرين را آنها مشخص مي‌كنند و آنها مي‌گويند كه با چه تيم‌هايي بازي كنيم. بنابراين ديگر من كاره‌اي نيستم. سال آخر با افرادي كه واسطه مي‌شدند و باعث مي‌شدند تيم را به آنجا ببرم بگو مگو كردم و درگير شدم. از همان اهواز تمام برنامه‌هايم را به اين فرد اعلام كرده بودم و او هم قبول كرده بود و حتي به خاطر اين مسايل هزينه بيشتري هم از ما دريافت كردند تا همه اين شرايط را آماده كنند، اما وقتي به تركيه رفتيم، ديدم همه چيز دست آنها است و آنها تمام برنامه‌ريزي را انجام مي‌دهند. دليل اينكه آنها براي تيم‌ها برنامه‌ريزي مي‌كنند اين است كه در يك هتل شش تيم حضور پيدا مي‌كنند و از همين رو نمي‌توانند بر اساس خواسته آنها 4 زمين تمرين را ميان 6 تيم‌ تقسيم كنند.

سرمربی سابق فولاد مي‌گويد: كيفيت زمين‌هاي ايران با تركيه متفاوت است. تركيه زمين‌هاي چمن خيلي خوب و عالي دارد و كمپ‌ها در دل طبيعت با كيفيت خوب چمن و آب و هوا قرار گرفته‌اند. ما در ايران طبيعت و كوه و آب و هواي خوب و مناسب داريم، اما فعلا كسي جايي را درست نكرده است. اگر بخواهند اين كار را بكنند مكان‌هاي خوبي داريم. در جايي مانند اردبيل، نهاوند و كلاردشت اگر بشود چنين كمپ‌هايي را احداث كرد، نيازي نيست كه تيمي به تركيه برود. نكته‌ ديگري كه براي تيم‌ها وجود دارد اين است كه با اين كار يك سفر خارجي مي‌روند نه سفر فني. بيشتر جنبه تنفني و روحي و رواني دارد. ضمن اين كه يكي از دلايل ديگر انتخاب تركيه اين است كه براي سفر به اين كشور نيازي به ويزا نيست در حالي كه اگر بخواهند به ديگر كشورهاي اروپايي بروند گرفتن خود اين ويزا دردسرهاي زيادي را دارد. تيم‌ها وقتي به اردو مي‌روند كه هنوز اسامي كاملشان مشخص نشده است و با وجود اين مساله تا روز آخر يك بازيكن هم مي‌تواند به آنها اضافه شود.

با توجه به اینکه فوتبال ترکیه چند سالی بیشتر نیست که جان گرفته و توانسته برای خودش نامی دست و پا کند این سوال پیش می آید که آیا فوتبال ما نمی‌تواند زیرساخت‌های مورد نیاز را فراهم کند تا در ايران کمپ‌های تمرینی مناسبی زده شود؟ مجید جلالی این گونه پاسخ این سوال را می‌دهد: اگر دیدگاهی وجود داشته باشد که پول را معقول‌تر هزينه كرده و به جاي آن زير ساخت فراهم كنند، کارهای زیادی می‌توان انجام داد اما اين ديدگاه وجود ندارد. بعضي از تيم‌ها سالي 20 ميليارد هزينه مي‌كنند و در حالي كه مي‌توانند با صرف 10 ميليارد در هر سال ظرف سه سال با بقيه آن مبلغ زير ساخت‌ها را آماده كنند.

گفتن این مساله هم خالی از لطف نیست که از میان این 7 تیمی که در ترکیه اردو زده‌اند هیچ یک بازی تدارکاتی خوب و با تیم‌های درجه یک نداشته‌اند. شاید بتوان "الازیگ اسپور" ترکیه را به عنوان مطرح‌ترین حریف تدارکاتی دانست که استقلال و صبا با آن بازی می‌کنند. البته این تیم هم فصل گذشته در لیگ دسته دو ترکیه بازی می‌کرد و امسال با کسب مقام دوم توانست به لیگ اول ترکیه راه پیدا کند. با توجه به صحبت‌هایی که کارشناسان انجام دادند به نظر می‌رسد که اردوهای ترکیه را نمی‌توان قاطعانه بد یا خوب دانست چرا که این کشور هم از کمپ‌هایی برخوردار است که امکانات و شرایط خوبی دارد و هم بر عكس. به هر حال بايد منتظر آغاز ليگ بود تا عملكرد اين تيم‌‌ها را ارزيابي كرد و ديد كه آيا اين اردوها تاثير مثبتي روي تيم‌ها داشته يا منفي بوده است؟


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس