به گزارش مشرق، محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری در برنامه شب گذشته هفت با بیان اینکه مقام معظم رهبری به ما دستور داده است که نباید امکاناتمان را در رده ترویج فساد خرج کنیم گفت: وقتی فیلمی مفسدهانگیز است نباید آن را نمایش داد؛ در اجازه ساخت برخی فیلمها دچار لغزش شدهاند بنابراین چرا حوزه هنری باید جور اشتباه برخی مدیران سینمایی را بکشد؟
قهر خانواده ایرانی با سینما
مومنی در ابتدای صحبتهایش درباره اختلافات پیش آمده بین حوزه هنری و شورای صنفی نمایش گفت: این که ما را متهم به بیقانونی کرده اند درست نیست. ما معتقدیم که سینمای ما احتیاج به یک تحول دارد چون مدتها است که از رشد و تعالی دور مانده است. در سالهای گذشته سینمای بعد از انقلاب ما در بین اقشار متدین جامعه که قبل از انقلاب از سینما دور بودند جای خود را باز کرده بود. در دنیا هم سینمای ما را سینمایی اخلاقگرا، اهل خانواده و اسلامی میشناسند اما متاسفانه الان در جایی هستیم که سینمایمان قابل دفاع نیست. کارشناسان هم معتقدند که سینمای ما دچار انحراف شده و نتیجه این اتفاقاتی است که خانواده ایرانی با سینما قهر کرده است.
بیگلری نیز در همین زمینه گفت: بهتر است از نتایج به دست آمده وارد صورت مساله شویم. سال 88 مخاطبان سینمای ایران 17.5 میلیون نفر، سال 89 در حدود 12 میلیون نفر و سال 90 حدود 14 میلیون نفر بوده است اما امسال به نظر میرسد با وضعیت سینما تنها 9 میلیون نفر مخاطب داشته باشیم. این اتفاقات بخشهای مختلفی دارد اما معتقدم که مهمتر از همه مساله مدیریتها مطرح است. باید دید مسیرهای انحرافی در مدیریتها چگونه عمل کرده است.
وی ادامه داد: مخاطبین سینما اوایل امسال اعلام کردند که برخی فیلمها را دوست ندارند. زمین که بحث اخلاق و رعایت قانون مطرح میشود، قانون چیزی است که مجلس شورای اسلامی آن را تصویب کرده باشد، بنابراین سنیماداران نمیتواند این قانون را تعریف کنند.
مومنی در ادامه توضیح داد: من از قول مقام معظم رهبری که شاخصههای فیلمهای منفی را اشاعه بی بند و باری و معاشرتهای نامشروع، ترویج خشونتهای خونین، تقلید از بیگانگان، ایجاد یاس در بینندگان، سوق دادن به اصراف و ... توصیف کردهاند صحبت میکنم. ایشان میفرمایند سینمای امروز ما نسبت به 10 سال قبل پسرفت داشته است. من عذرخواهی می کنم اگر همکاران سابق من در حوزه هنری از فیلمهای نامناسبی حمایت کردهاند.
وی افزود: اما در جشنواره سال 89 من می دانستم که در سال 90 با فیلمهایی مواجه هستیم که در راستای اسلام و انقلاب اسلامی نیستند. بنابراین از زمانی که وارد حوزه شدم به این نتیجه رسیدیم که حوزه هنری باید نسبت به اکران برخی فیلمها موضع داشته باشد. ما ابتدا فکر نمیکردیم که به برخی از این فیلمها اجازه اکران داده شد اما متاسفانه دیدیم که اکران نوروز را به این فیلمها دادند.
برخورد نامناسب با نمایندگان مقام معظم رهبری
وی عنوان کرد: متاسفانه در اعتراض به فیلمهای اکران نوروز برخورد نامناسبی با نمایندگان مقام معظم رهبری شد. علمای ما شاید مسایل اصلی سینما را ندانند. اما زمانی که فیلمی را میبینند میتوانند هدف آن را درک کنند. به نظر حوزه هنری هر فیلمی که موضوع خانواده در آن سست روایت شود و ترویج روابط بین زن و مرد به درستی تصویر نشود مناسب اکران نیستند. همچنین آنجایی که مجریان قانون وظیفهشان را انجام ندهند این وظیفه مردم است که این قانون را به درستی اجرا کنند. زمانی که بین شرع و قانون تضاد ایجاد میشود طبق وصیت حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری ما باید طرف شرع را بگیریم.
وی در ادامه صحبتهایش توضیح داد: قانون در ایران زمانی قانون است که مغایر با شرع نباشد. سینمای ما از فقر قانون رنج میبرد و به جای قانون این آییننامه ها هستند که اجرا میشوند که ما به آنها هم اعتراض داریم. حوزه هنری اعلام کرده که در سینماهایش برخی فیلمها را نمایش نمیدهد چون حوزه مالکیتی دارد و می تواند فیلمهای مفسده انگیز را نمایش ندهد.
محمود گبرلو در این زمینه گفت: معتقدم که باید نظم و انضباطی در اکران فیلمها وجود داشته باشد چون تعداد سینماها د ر ایران کم است و مردم هم نیاز به فیلم دیدن دارند. بنابراین نمیتوان خلاف قانون عمل کرد.
سهیل بیگلری در ادامه برنامه عنوان کرد: شورای صنفی 12 سال قبل توسط مرحوم سیفالله داد تشکیل شد. معتقدم که این شورا، شورای مشورتی و داخلی است و قانون جمهوری اسلامی نیست و تنها یک آیین نامه داخلی است که مجوز نمایش صادر میکند. بنابراین هر سینمایی دلش بخواهد این فیلمها را نمایش و هر سینمایی نخواهد فیلمها را اکران نمیکند.
بحث های انحرافی
وی افزود: شورای صنفی نمیتواند ما تنبیه و توبیخ کند که چرا فیلمی را اکران نکردهایم و مثلاً فلان سینما را از ما بگیرد. اینها همه بحثهای انحرافی است. حوزه هنری براساس اهداف و وظایفش تعدادی فیلم را تولید میکند و با دستاندرکاران سینما ارتباط خوبی دارد اما اکران نکردن فیلمی دلیل بر این نیست که ما با سینما مخالفیم. مالکیت خصوصی میتواند تصمیم بگیرد فیلمی را اکران کند یا نکند چون خانواده برای ما مهم است و می توانیم زمانی که احساس کردیم خانواده در حال تهدید شدن است فیلمی را اکران نکنیم.
مومنی در ادامه صحبتهایش تاکید کرد: مقام معظم رهبری به ما دستور داده است که نباید امکاناتمان را در رده ترویج فساد خرج کنیم. ما کار خلاف قانون انجام ندادهایم. معتقدم که باید نظارت بر تولید فیلمها وجود داشته باشد تا دیگر این مشکلات به وجود نیاید. حوزه هنری با پرداختن به اقتباس از کتابهای پرخواننده با مشکل فیلمنامه مقابله میکند و به موضوعات مورد علاقه مخاطبان می پردازد.
وی ادامه : باید فکر کرد که چکار کنیم تا در ایران 1404 مخاطبان یک درصدی را به مخاطبان چهار درصدی افزایش دهیم. در سینمای ایران به مساله دشمن کمتر پرداخته میشود در صورتی که این دشمنان علیه ما فیلم میسازند و ما کاری در این رابطه نکردیم. برای حل مشکلات پیش آمده ما به وزارت ارشاد پیشنهاد کردیم که حوزه هنری نمایندهای در شورای صنفی نمایش و اکران داشته باشد تا دیگر چنین اتفاقاتی پیش نیاید.
گبرلو در ادامه صحبتهای مومنی تاکید کرد که فیلمسازان از این پس دلشوره و نگرانی بیشتری پیدا کردهاند که آیا بعد از تولید هر فیلم این فیلم میتواند اکران شود یا نه؟ مخاطبان هم دچار مشکل شدهاند برای انتخاب و دیدن فیلمی مناسب.
بیگلری در ادامه توضیحی درباره فعالیتهای حوزه هنری در زمینه تولید و ساخت آثار سینمایی ارایه داد و گفت: حوزه هنری حدود 10 فیلم در دست تولید دارد که امیدوارم 5 فیلم تا پایان امسال بتوان به مرحله تولید برسند.
در پایان برنامه مومنی و بیگلری از فیلم سینمایی "یه حبه قند" به کارگردانی رضا میرکریمی که از محصولات حوزه هنری است به عنوان مصداق یک فیلم اخلاقی، ارزشمند و خانوادگی در سینمای ایران نام بردند.
همچنین نسیم به نقل از مومنی نوشت:
- سینمای ما بعد از انقلاب اسلامی در بین اقشار متدین، اعتبار و احترام خاصی را پیدا کرد تا آنجا که برخی فیلمها از جمله آثار حوزه هنری در مساجد نیز پخش میشد.
- سینمای امروز ما منحرف شده و همه هم به آن اذعان دارند. در حالی که همچنان ما را به قانونشکنی متهم میکنند.
- اخلاق در سینمای ما اصل است و همه هم ما را با این خصیصه میشناسند اما جدای از برخی فیلمهای ارزشمند، هماکنون در کدام مسیر قرار گرفتهایم؟
- باید سوال کرد چرا انحراف ایجاد شده که حتی خود متولیان حاضر در وزارت ارشاد دم از پخش فیلم با محدودیت سنی میزنند؟
- شاید همکاران سابق من در حوزه هنری اشتباهاتی را کرده باشند اما با عذرخواهی بجای آنان، شخصا قرار نیست آن راه را بدهم.
- بحث عدم اکران فیلمهای مسئلهدار مربوط به الان نیست بلکه با توجه به نگرانیها از سال گذشته و بدون اعلام رسمی در شورای سیاستگذاری حوزه که منصوب رهبر معظم انقلاب هستند، تصمیم بر عدم نمایش فیلمهای غیراخلاقی گرفته شده بود.
- فیلمهای غیر مشروع در سینمای ایران، قابل دفاع نیستند چرا که اصلا نمیتوانند واقعیت اجتماعی را نشان بدهند.