کد خبر 131247
تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۱

يافته‌هاي جديد نشان مي‌دهد كه بيش از هفت هزار سال پيش، مردمان ماقبل تاريخ در صحراي آفريقا فراورده‌هاي لبني چون كره، ماست و كره توليد مي‌كردند.

به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، اين كشف كه بر اساس شناسايي چربي‌هاي لبني بر روي كوزه‌هاي شكسته سفالي در ليبي صورت گرفته، نخستين سرنخ در خصوص ارائه يك تاريخ قطعي ايجاد اولين مزارع لبني در آفريقاست.

يافته‌هاي دانشمندان در اروپا و خاورميانه به فراورده‌هاي حاصل از شير به عنوان دليل اصلي ترك زندگي دسته‌جمعي شكار به اميد زندگي توام با آرامش بيشتر اشاره مي‌كنند.

پژوهشگران دانشگاه بريستول در انگليس نيز از اهميت شايان توجه گله گاو در توسعه جامع انساني متعلق به مردمان اوليه سخن مي‌گويند.

آغاز روند اهلي كردن گوسفندان، بزها و گله گاو و استفاده از محصولات لبني آن‌ها در بخش‌هايي از تركيه امروزي به نه هزار سال قبل، در اروپاي شرقي به هشت هزار سال و در انگليس به شش هزار سال قبل باز مي‌گردد.

در آفريقا اين شواهد تا حدودي مبهم است. فسيل‌هاي موجود نشان مي‌دهد كه ورود فراورده‌هاي لبني حاصل از حيوانات اهلي شده در شمال اين قاره و در هشت هزار سال قبل آغاز شده و در يك هزار سال بعدي تعداد حيوانات با افزايش چشمگيري همراه بوده است. اگرچه بررسي‌هاي باستان‌شناسان هنرهاي صخره‌يي توصيف‌كننده گله گاو و حتي صحنه‌هاي شيردوشي در الجزيره و ساير نواحي صحراي آفريقا را نشان مي‌دهد، تعيين تاريخ دقيق اين نقاشي‌ها مشخص نيست.

در پژوهش جديد جولي دون و همكارانش از دانشگاه بريستول بقاياي آلي بر روي 81 قطعه سفالي موجود در پناهگاه صخره‌يي تاكاركوري (Takarkori) در صحراي ليبي را مورد بررسي قرار دادند. اين نمونه‌ها به خوبي حفظ شده و حاوي بقاياي چربي در غلظت‌هاي بالا بودند كه اين امر به احتمال فراوان به دليل شرايط خشك منطقه روي داده، اگرچه آب و هواي آن دوران مرطوب‌تر بوده است.

تعدادي از ظروف براي نگهداري روغن گياهي به كار مي‌رفته‌ اما بسياري از آن‌ها حاوي علائم شيميايي ناشي از چربي‌هاي حيواني بودند. تحليل‌ها همچنين نشان مي‌دهد كه بقاياي محصولات لبني حاصل از شير گوسفند، گاو و بز به پنج هزار و 800 تا هفت هزار و 200 سال قبل بازمي‌گردد.

در آن زمان، جهش‌هاي ژنتيكي آفريقايي‌ها براي هضم شير رخ نداده بودند. بنابراين مردمان صحراي آفريقا تمايل به توليد ماست و پنير و نه مصرف مستقيم شير داشتند و فقط با رخداد سه يا چهار بار اين جهش‌ها قادر به نوشيدن اين مايع شدند. به گفته يواخيم بورگر از دانشگاه ماينز آلمان، يادگيري توليد محصولات لبني پيشرفتي تحول‌برانگيز در تاريخ بشر بوده و به دليل داشتن مقادير كربوهيدرات و مواد مغذي، اين محصولات از لحاظ چربي كامل‌تر از غذاهايي بودند كه صرفاً از شكار به دست مي‌آمدند و اين امر دليل تغيير هميشگي مسير تاريخ است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس