به گزارش مشرق به نقل از فارس، "محمد کریم خلیلی" در همایش تجلیل از روز جهانی مبارزه با مواد مخدر که در کابل برگزار شد، اظهار داشت: شماری از اعضای کابینه و مقامات دولتی افغانستان در قاچاق مواد مخدر دست دارند.
معاون دوم رئیسجمهور افغانستان با بیان این که بر اساس گزارشهای رسیده به دفتر رئیس جمهور افغانستان، بعضی مقامات عالی رتبه دولتی در تولید و قاچاق مواد مخدر دست دارند، گفت: بی ثباتی در افغانستان رابطه مستقیمی با مواد مخدر و تجارت پرسود آن دارد و تا زمانی که به این معضل بزرگ رسیدگی نشود، امنیت و ثبات در کشور ایجاد نخواهد شد.
وی در ادامه تأکید کرد: در صورتی که روند قاچاق مواد مخدر در افغانستان همچنان ادامه داشته باشد آسیبهای جبران ناپذیری در ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به کشور وارد میشود.
معاون دوم رئیس جمهور افغانستان، تصریح کرد: ما خواهان محاکمه کسانی هستیم که در داخل و خارج از کشور در تولید و قاچاق مواد مخدر دست دارند.
خلیلی تأکید کرد: باید با مهرههای اصلی این مشکل برخورد جدی کرد تا مردم افغانستان در آسایش و رفاه زندگی کنند.
وی با اشاره به نقش کلیدی ائمه مساجد در نابودی مواد مخدر، افزود: از تمام عالمان دین میخواهیم بر ضد این پدیده شوم به روشنگری مردم بپردازند.
این مقام دولتی افغان خاطرنشان کرد: با وجود این که میلیاردها دلار پول از کشورهای حامی افغانستان در رابطه مبارزه با مواد مخدر در این کشور هزینه شده است، با این حال ارگانهای مربوطه دستاورد چشمگیری در این زمینه نداشتهاند.
معاون دوم رئیس جمهور افغانستان تصریح کرد: فقر، بیکاری و ناامنی عوامل عمده افزایش تولید مواد مخدر و قدرتمند شدن گروههای مخالف مسلح در افغانستان است.
افزایش تولید مواد مخدر
وزیر مبارزه با مواد مخدر افغانستان نیز در ادامه این همایش با بیان این که کشت و تولید مواد مخدر در سال جاری در مقایسه با سال گذشته 7 درصد افزایش یافته است، گفت: تقاضا برای بازاراهای بینالمللی، فقر، فعالیت گروههای تروریستی و قاچاق آسان مواد مخدر عوامل اصلی افزایش کشت و قاچاق مواد مخدر در افغانستان است.
"ضرار احمد مقبل" تصریح کرد: بیش از 95 درصد مواد مخدر در 9 ولایت ناامن کشور مانند "قندهار"، "هلمند"، "کنر"، "نیمروز" و "ننگرهار" کشت میشود.
وزیر مبارزه با مواد مخدر گفت: در جریان مبارزه با کشت خشخاش در این کشور بیش از 14 تن از نیروهای پلیس افغانستان کشته و 96 تن دیگر از آنان زخمی شدند.
مقبل در ادامه از نهادهای قضایی و کشورهای بینالمللی خواست تا برای نابودی و جلوگیری از تجارت مواد مخدر، توجه جدی کند و تولیدکنندگان و فروشندگان این مواد را محاکمه کنند.
در ادامه این جلسه "عبدالرئوف ابراهیمی" رییس پارلمان افغانستان، اظهار داشت: کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان درحالی رو به افزایش است که سالانه مبلغ هنگفتی از سوی کشورهای خارجی در این زمینه به دولت کمک میشود.
وی ادامه داد: رشد نمودار معتادان و قاچاق مواد مخدر در افغانستان در حال افزایش است و تلاشهای جامعه جهانی و حکومت افغانستان نیز تا کنون نتیجهای نداشته است.
مواد مخدر، مشکل فرا مرزی
از سوی دیگر، "رایان کراکر" سفیر آمریکا در افغانستان، تأکید کرد: مشکل مواد مخدر تنها مربوط به افغانستان نیست بلکه وظیفه تمام کشورهای جهان است تا با آن مبارزه کنند.
این دیپلمات آمریکایی، اظهار داشت: نقش خانوادهها، مدارس، عالمان دین و جامعه مدنی در افغانستان برای نابودی مواد مخدر در این کشور حیاتی است و از دولت میخواهیم، روش متوازن و عملی برای کاهش تولید مواد مخدر در افغانستان در نظر بگیرد.
وی تأکید کرد: نیروهای نظامی داخلی به اندازهای قدرت دارند که بتوانند در مناطق مختلف از جمله ولایتهای نا امن از کشت مواد مخدر جلوگیری کنند.
وی با اشاره به امضای موافقتنامه استراتژیک میان آمریکا و افغانستان، تصریح کرد: مبارزه با مواد مخدر یکی از موارد مهم این موافقتنامه است و آمریکا و جامعه جهانی در کنار مردم افغانستان خواهند بود.
این در حالی است که براساس آمارهای منتشر شده توسط دستگاههای دولتی افغانستان، در حال حاضر در این کشور بیش از یکونیم میلیون نفر معتاد وجود دارد که 720 هزار نفر از آنان در شهر کابل زندگی میکنند.
در این گزارش آمده است که روزانه 50 کیلوگرم هروئین، 300 کیلو گرم تریاک و بیش از 500 کیلو گرم حشیش در کابل مصرف میشود، این آمار بر اساس تازه ترین گزارش اعضای فنی ریاست نظارت و بررسی دادستانی اختصاصی مبارزه علیه مواد مخدر افغانستان است.
براساس تازه ترین آمارهای منتشرشده از سوی سازمانهای بینالمللی، افغانستان در صدر کشورهای تولید کننده مواد مخدر جهان قرار دارد که این مسئله باعث وجود فساد گسترده اداری در این کشور شده است.
این در حالی است که روز گذشته صندوق صلح جهانی در گزارش سالانه خود افغانستان را ششمین کشور جهان از نظر مشکلات معیشتی مردم، اعلام کرد.
"علی احمد جلالی" وزیر کشور پیشین افغانستان از معدود افرادی بود که میخواست نام مهرههای درشت تجارت مواد مخدر در افغانستان را فاش کند که با فشار برخی گروهها مجبور به کناره گیری از سمت خود شد.
معاون رئیس جمهور افغانستان با بیان این که برخی مقامات عالی رتبه دولت افغانستان در تجارت مواد مخدر دست دارند، خاطرنشان کرد که آرامش و آسایش مردم در گرو برخورد جدی دولت با این افراد است.