آيا ايران بار ديگر مي‌تواند عضوي در يكي از بخش‌هاي كميته‌ بين‌المللي المپيك داشته باشد؟ بايد براي يافتن پاسخ اين سوال تا روز 19 مرداد صبر كرد و ديد آيا هادي ساعي راي اعتماد ورزشكاران المپيكي را در لندن به دست خواهد آورد يا خير.

به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، مهندس مصطفي هاشمي طبا، آخرين فرد ايراني‌ است كه عضو كميته‌ بين‌المللي المپيك بوده و عضويت او در مهم‌ترين نهاد بين‌المللي دنيا پس از بازي‌هاي المپيك 2004 آتن به علت كنار گذاشته شدن از كميته‌ ملي المپيك ايران به خودي خود از بين رفت.

بدين ترتيب از اواخر سال 2004 ميلادي تاكنون هيچ ايراني‌ نتوانسته در هيچ بخشي از اين نهاد بين‌المللي عضو شود، اما گويا كميته ملي المپيك ايران اين بار خيز بلندي برداشته تا با سركردگي هادي ساعي ـ پر افتخارترين ورزشكار ايراني ـ حضوري پر قدرت در IOC داشته باشد.

* انتخابات كميسيون ورزشكاران IOC

بنابر قوانين كميته‌ بين‌المللي المپيك، در هر دوره از بازي‌هاي المپيك، دوره حضور قانوني چهار نفر از اعضاي كميسيون ورزشكاران اين كميته‌ به اتمام مي‌رسد و ورزشكاران شركت كننده در بازي‌ها مي‌توانند چهار نفر ديگر را براي عضويت در اين كميسيون انتخاب كنند. افرادي كه هم نامزد مي‌شوند، حداقل بايد در بازي‌هاي المپيك پكن بوده باشند يا در اين دوره از بازي‌ها در لندن جزو شركت كنندگان باشند.

در بازي‌هاي المپيك لندن دوره هشت ساله هشام الغروج، رانيا الواني، فرانك فردريكسن و جان زلني به اتمام رسيده و براي جايگزيني اين افراد، 21 نفر از كميته‌‌هاي ملي المپيك دنيا نامزد شده‌اند تا براي هشت سال آينده بتوانند در اين كميته‌ جاي داشته باشند.

با توضيحات اعلام شده مشخص شد كه هادي ساعي نيز يكي از اين 21 نامزد براي حضور در كميسيون ورزشكاران IOC است.


* چه كساني و چگونه انتخاب مي‌كنند؟

در هر دوره از بازي‌هاي المپيك، ورزشكاران شركت كننده در بازي‌ها واجد شرايط براي راي دادن هستند. يعني در بازي‌هاي لندن نزديك به 11 هزار ورزشكار مي‌توانند به اين 21 نفر راي بدهند. البته هر كدام اجازه راي دادن به چهار نفر در چهار رشته مختلف را دارند.

كميته‌ بين‌المللي المپيك هم اعلام كرده كه از تاريخ 16 جولاي تا 8 آگوست مسئولان انتخابات در دهكده بازي‌ها حضور دارند و راي ورزشكاران را جمع‌آوري خواهند كرد. يك روز پس از راي گيري يعني در تاريخ 19 مرداد هم نتايج اين راي گيري مشخص مي‌شود.

* آغاز تبليغات انتخاباتي

كميته‌ بين‌المللي المپيك چند روز پيش با انتشار خبري در ارتباط با اين انتخابات، بولتني تبليغاتي به دو زبان در باره اين انتخابات و نامزدهاي آن منتشر كرد. در اين بولتن بخشي از بيوگرافي هادي ساعي اعلام شده و چند جمله‌اي هم از قول او به شرح زير منتشر شده است.

«من اميدوارم به عنوان عضو كوچكي از خانواده بزرگ المپيك، بتوانم به رشد ارزش‌ها و ايده‌آل‌هاي جنبش المپيك كمك كنم. بنابر اصول زير بنايي اعلام شده المپيزم، ما بايد با استفاده از ورزش به رشد جوامع بشري در زمينه صلح و ارزش‌هاي انساني كمك كنيم. من اميدوارم با به دوش كشيدن اين مسئوليت در ابتدا براي ورزش كشورم و سپس نقشي مفيد را در ورزش جهان ايفا كنم تا هميشه به دنبال فلسفه و روح صحيح المپيك باشم.»

* رقيبان هادي ساعي

هادي ساعي هم اكنون 20 رقيب براي رسيدن به اين مسئوليت دارد. اگر چه او تاكنون خاطره خوبي از حضور در انتخابات ها دارد، اما اين بار اميدوار است با يك برنامه‌ريزي خوب بتواند نخستين ايراني عضو كميسيون ورزشكاران IOC باشد. در ادامه رقيبان او در اين انتخابات را به صورت مختصر معرفي خواهيم كرد.

1ـ ناصر صالح العطيه (كشور قطر - رشته ورزشي تيراندازي)

تنها در چهار دوره بازي‌هاي المپيك 1996 تا 2008 در بازي‌هاي حضور داشته است.

2ـ سرگي آشواندن (كشور سوئيس ـ رشته ورزشي جودو)

دارنده مدال برنز المپيك 2008 پكن. در بازي‌هاي 2000 و 2004 هم حضور داشته است. او دو مدال برنز و نقره جهاني هم دارد.

3ـ ديويد باروفت (كشور اسپانيا ـ رشته ورزشي هندبال)

دو مدال برنز المپيك در بازي‌هاي 2000 و 2008 و شركت كننده در بازي‌هاي 1992 و 2004. او عنوان قهرماني جهان در سال 2005 را هم داشته و در 9 دوره رقابت‌هاي جهاني حاضر بوده است.

4ـ دانكا بارتكوفا (كشور اسلواكي ـ رشته ورزشي تيراندازي)

تنها در بازي‌هاي پكن حاضر بوده و سه مدال برنز جهاني در سال‌هاي 2005 ، 2006 و 2010 را به دست آورده است.

5ـ ميلوارد كاويچ (كشور صربستان ـ رشته ورزشي شنا)

مدال نقره را در بازي‌هاي پكن را به دست آورده و در بازي‌هاي 2000 و 2004 هم حاضر بوده است. او دو مدال نقره و طلا هم در رقابت‌هاي جهاني سال 2009 به خود اختصاص داده است.

6ـ مو ـ ين چو (كشور چين تايپه ـ رشته ورزشي تكواندو)

او دو مدال المپيك و دو مدال جهاني دارد. در بازي‌هاي آتن مدال طلا و در بازي‌هاي پكن مدال برنز را كسب كرده است. در سال‌هاي 2003 و 2001 هم به ترتيب دو مدال طلا و نقره جهان را به دست آورده است.

7ـ كريستي كاونتري (كشور زيمبابوه ـ رشته ورزشي شنا)

او دو طلا، دو نقره و يك برنز المپيك را دارد. در بازي‌هاي المپيك 2004 آتن، يك طلا ، يك نقره و يك برنز را به دست آورده است و در بازي‌هاي پكن هم يك طلا و يك نقره را به خود اختصاص داده است. وي همچنين چندين مدال جهاني دارد.

8ـ فمكه دكر (كشور هلند ـ رشته ورزشي روئينگ)

او مدال نقره را در بازي‌هاي پكن به دست آورده و در بازي‌هاي 2000 و 2004 هم حاضر بوده است. وي همچنين دو مدال طلا و چهار مدال برنز جهاني دارد.

9 ـ توني استانگ (كشور فرانسه ـ رشته ورزشي كانو و كاياك)

دو مدال طلا از بازي‌هاي 2000 و 2004 دارد و در بازي‌هاي 2008 پكن هم حاضر بوده است. او همچنين سه مدال طلاي جهاني هم دارد.

10ـ سوزانا فيتور (كشور پرتغال ـ رشته ورزشي پياده روي)

او در بازي‌هاي المپيك 1992 بارسلون تا بازي‌هاي پكن در همه رقابت‌ها حاضر بوده، اما هيچ مدال المپيكي در كارنامه‌اش نيست. تنها افتخار او يك مدال برنز جهاني در سال 2005 است.

11ـ استفان هولم (كشور سوئد ـ رشته ورزشي پرش ارتفاع)

او در بازي‌هاي آتن قهرمان المپيك شد و يك مدال برنز جهاني در سال 2003 را در كارنامه خود دارد. او در سه دوره بازي‌هاي المپيك حاضر بوده است.


12ـ ويكتوريا كوال ( كشور اوكراين ـ رشته ورزشي تيراندازي با كمان)

در بازي‌هاي 2008 پكن حاضر بوده و تنها يك مدال برنز جهان در سال 2007 را در كارنامه دارد.

13 ـ اريك لارسن (كشور نروژ ـ رشته ورزشي كانو و كاياك)

او در بازي‌هاي آتن دو مدال طلا و برنز گرفته و در بازي‌هاي پكن يك نقره به دست آورده است. لارسن هم چنين سه مدال طلاي جهاني دارد.

14 ـ كوجي مورو فوشي (كشور ژاپن ـ رشته ورزشي پرتاب چكش)

او در بازي‌هاي 2004 مدال طلا را به دست آورده و يك مدال طلا، يك نقره و يك برنز جهان را هم در كارنامه خود دارد .

15 ـ جفرسون پرز (كشور اكوادور ـ رشته ورزشي پياده روي)

او يك مدال طلاي المپيك در بازي‌هاي 1996 آتلانتا در كارنامه خود دارد و يك مدال نقره از بازي‌هاي پكن. در بازي‌هاي 2000 و 2004 هم حاضر بوده است. وي همچنين چهار مدال طلا و يك مدال نقره جهاني هم دارد.

16ـ زوران پريموراچ (كشور كرواسي ـ رشته ورزشي تنيس روي ميز)

او در بازي‌هاي 1988 سئول به مدال نقره رسيد و تاكنون در شش دوره بازي‌هاي المپيك حاضر بوده است. وي همچنين سه مدال نقره و دو مدال برنز جهاني دارد.

17ـ آنتونيو روسي (كشور ايتاليا ـ رشته ورزشي كانو و كاياك)

او دو مدال طلاي المپيك از بازي‌هاي 1996 و 2000 به ارمغان آورده است. يك مدال نقره از بازي‌هاي آتن و يك برنز از آتلانتا، در بازي‌هاي پكن هم حاضر بوده است. او هم چنين سه مدال طلاي جهان هم در كارنامه خود دارد.

18ـ هادي ساعي (كشور ايران ـ رشته ورزشي تكواندو)

دو مدال طلاي المپيك در بازي‌هاي 2004 و 2008 به دست آورده و يك مدال برنز هم در بازي‌هاي 2000 سيدني نصيب خود كرده است. ساعي دو مدال طلاي جهان، يك نقره و يك برنز دارد.

19ـ جان ـ ميشل ساوي (كشور بلژيك ـ رشته ورزشي تنيس روي ميز)

او در شش دوره بازي‌هاي المپيك حاضر بوده و هيچ مدالي به دست نياورده است. وي همچنين دو مدال نقره يك مدال برنز جهان دارد.

20ـ باربورا اسپوتا كوفا (كشور جمهوري چك ـ رشته ورزشي پرتاب نيزه)

او در بازي‌هاي پكن قهرمان المپيك شد و دو مدال طلا و نقره جهاني دارد.

21ـ جيمز تامكينز (كشور استراليا ـ‌ رشته روئينگ )

او سه مدال طلاي المپيك در بازي‌هاي 1992، 1996 و 2000 به دست آورده است. وي همچنين يك مدال برنز در سيدني به كارنامه خود افزوده و در شش دوره بازي‌هاي المپيك حاضر بوده است. او همچنين شش مدال طلاي جهان را هم در كارنامه خود دارد.

* اهميت كميسيون ورزشكاران IOC

شايد نخستين سوالي كه در اين رابطه در اذهان متبادر شود اين است كه حضور در اين كميسيون چه اهميتي مي‌تواند براي ايران داشته باشد.

در پاسخ نخست بايد گفت كه IOC بزرگ‌ترين نهاد ورزشي دنيا است و نشست كميسيون آن نيز سالي دو بار با حضور همه اعضا در محل IOC برگزار مي‌شود. همچنين اين كميسيون بايد كانال ارتباطي ورزشكاران حاضر دنيا با IOC باشد و نفوذ در اين كميسيون مي‌تواند كمك شاياني به لابي‌هاي بين‌المللي ورزش كند.

حتي اين كميسيون مي‌تواند مشاوره‌هاي اساسي را براي مسئولان اصلي IOC داشته باشد و در انتخاب شهرهاي ميزبان هم نقش اساسي خواهد داشت. اگر هادي ساعي بتواند براي مدت هشت سال عضو اين كميسيون در IOC باشد، مي‌توان با برنامه‌ريزي دقيق از او به عنوان يك عضو جديد براي حضور در ميان اعضاي اصلي كميته‌ بين‌المللي المپيك سرمايه‌گذاري كرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس