کد خبر 129359
تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۵

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری نفت‌وگاز مارون با بیان اینکه حمایت از تولید ملی به معنای قطع واردات نیست، گفت: مهمترین چالش امروز صنعت نفت، فرآیند پیچیده و زمان‌بر خرید کالا است و برای خرید یک کالا باید 62 مرحله طی شود.

به گزارش مشرق به نقل از تولید ایرانی ، حمید بورد با اشاره به اینکه یکی از مهمترین چالش‌های حال حاضر صنعت نفت در موضوع حمایت از تولید ملی، فرآیند دشوار، پیچیده و زمان‌بر خرید کالا است، تصریح کرد: فرآیند پیچیده خرید کالا در صنعت نفت موجب صرف زمانی چند ساله می‌شود و هزینه‌های پنهانی را در خرید کالا تحمیل می‌کند؛ در چنین شرایطی است که هزینه تمام شده کالا افزایش می‌یابد و بهای نهایی کالا در قیاس با قیمت واقعی آن بسیار گران‌تر است؛ ضمن اینکه چنین شرایطی، بستر مساعدی را برای بروز مفسده‌هایی به وجود می‌آورد.

وی افزود: شناخت واقعی نقاط ضعف و تهدیدهای موجود در حوزه اقتصاد امری لازم و ضروری است و قبول چالش‌های موجود در این حوزه گام نخست برای ارائه راهکارهای مناسب و حل مشکلات در زمینه تولید است؛ تمرکز بر تولید ملی باید به رونق تولید ملی بیانجامد؛ حرکت در مسیر تقویت تولید ملی و تأمل بر تولید ملی نتیجه‌هایی همچون کاهش تورم، ایجاد اشتغال و تحکیم اقتصاد ملی را به دنبال دارد.

به گفته بورد، در حمایت از تولید ملی هم باید به حمایت از نیروی کار توجه کرد و و هم از سرمایه و سرمایه‌دار حمایت کرد؛  به موضوع حمایت از تولید ملی باید در هر چهار حلقه اقتصاد (تخصیص، تولید، توزیع و مصرف) توجه شود.

* صنعت نفت؛ موتور محرکه دیگر صنایع ایرانی

وی با تأکید بر اینکه اصلی‌ترین و مهمترین بستر در ایران برای تحقق تولید ملی، صنعت نفت است، بیان کرد: چنانچه چرخ‌های این صنعت به گردش در آید و از تولید ملی در این عرصه حمایت شود، دومینوی توسعه تولید ملی به سایر بخش‌ها و صنایع می‌رسد و تغییرهای شگرفی در آنها ایجاد می‌کند.

مدیرعامل شرکت مارون ادامه داد: اکتشاف، حفاری، استخراج، بهره‌برداری، انتقال، پالایش، توزیع و مصرف، بخش‌های مختلف صنعت نفت را تشکیل می‌دهند؛ در هر یک از این بخش‌ها، کالا و تجهیزات نقش مهم و چشمگیری دارد؛ در طول بیش از یک قرن گذشته، برای تأمین کالاها و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت به واردات نیاز داشته‌ایم؛ اما در طول سه دهه گذشته متخصصان کشورمان توانسته‌اند این صنعت وارداتی و غیربومی را ایرانی‌سازی کنند و بخش چشمگیری از کالاها و تجهیزات مورد نیاز آن را در داخل کشور تولید کنند.

* چالش در بهره‌برداری از طرح‌های ملی به‌علت عدم دسترسی به کالا

وی یادآور شد: با این وجود همچنان بخش‌های مختلف صنعت نفت بخشی از نیازها خود به کالا و تجهیزات را از خارج از کشور تأمین می‌کنند که هم‌اکنون به علت شرایط تحریمی تأمین برخی از اقلام مورد نیاز صنعت نفت با مشکل‌هایی روبه‌رو شده است؛ به طوری که گاهی بهره‌‌برداری از یک پروژه تولیدی، به علت عدم دسترسی به کالا یا تجهیزاتی خاص (که ممکن است قیمت چندان زیادی هم نداشته باشد) متوقف می‌شود؛ از این رو خودکفایی در تولید کالاها و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت بسیار ضروری است.

بورد با تأکید بر لزوم ارتباط و تعامل نزدیک دانشگاهیان و مدیران وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای دولتی با تولیدکنندگان، سازندگان و صنعتگران گفت: هم‌اکنون اگر از اغلب مدیران و دانشگاهیان بخواهید نام چند شرکت تولیدکننده و سازنده ایرانی در بخش‌های مختلف را بشمارند، به زحمت تعداد نام‌هایی که می‌شناسند از انگشتان یک دست تجاوز می‌کند که این نقطه ضعفی برای متولیان و تصمیم‌گیران حوزه تولید است.

* وزارتخانه‌های مختلف با نگرش ملی از تولید حمایت کنند

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری نفت و گاز مارون تصریح کرد: با ایجاد یک هماهنگی یکپارچه و منسجم میان وزارت خانه‌های مخلتف کشور امکان تحقق پرشتاب تولید ملی در کشورمان میسر خواهد شد؛ در این میان، هماهنگی و ارتباط منسجم وزارت نفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌تواند در بومی کردن ساخت و تولید کالاها و تجهیزات راهبردی صنعت نفت که برای تأمین و واردات آنها با مشکل روبه‌رو هستیم، به‌طور شایانی کمک کند.

وی افزود: همچنین نهادهایی همچون وزارت دفاع با توجه به امکانات پیشرفته و ماشین‌آلاتی ویژه و به‌روزی که دارند، می توانند با نگرشی ملی و به دور از منفعت‌طلبی، با وزارت نفت در جهت توسعه و حمایت از تولید ملی همکاری کنند.

بورد با تأکید بر اینکه ساختار خرید کالا در همه شرکت‌های زیرمجموعه اصلی و فرعی وزارت نفت باید ساده‌تر شود، توضیح داد: برای این منظور لازم است ساختاری در حد یک واحد مدیریت بازرگانی در شرکت ملی نفت ایران ایجاد و راه‌اندازی شود؛ یکی از راهکارهایی که از پیچیدگی و دشواری خرید کالا در صنعت نفت می‌کاهد، این است که شرکت‌های تولیدکننده و در مجموع خود خریداران کالا، نیاز به کالای مصرفی‌شان را از طریق شرکت‌های بخش خصوصی تأمین کنند.

* حمایت از تولید ملی به معنی قطع واردات نیست

مدیرعامل شرکت مارون گفت: کشور چین با صنعت نفتی حدود 34 ساله، در تولید کالاهای مورد نیاز این صنعتش، از صنعت یکصد ساله نفت ایران جلوتر است؛ بر این اساس لازم و ضروری است که یک حرکت جهادی در عرصه حمایت از تولید ملی شکل بگیرد؛ سال تولید ملی، فرصتی را پیش روی مسئولان، متولیان و تصمیم‌گیران کشور قرار داده است تا با طرح‌ریزی نقشه راهی کارآمد و دقیق، تولید ملی کالاهای ایرانی را عملی کنند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر باید توجه کرد که حمایت از تولید ملی به معنای قطع و جلوگیری از واردات نیست؛ زیرا باید تولیدکنندگان داخلی خود را در یک حاشیه امن تولید نبینند که کالا و تجهیزات را با هر کیفیتی تولید کنند؛ باید سازندگان و تولیدکنندگان را به رقابت سازنده با یکدیگر ترغیب کرد؛ سازندگان مختلف برای اینکه واردات کالای مشابهی را که خودشان تولید می‌کنند را قطع کنند، لازم است که محصولی با کیفیت بالاتر و قیمت تمام شده کمتر در قیاس با کالای مشابه خارجی عرضه کنند؛ در شرایط  رقابتی است که پیشرفت حاصل می شود.

به گفته بورد، همچنین از طریق واردات کالاها و تجهیزات خاص و پیچیده که تولید آنها تاکنون در داخل میسر نبوده است، به تکنولوژی‌های روز دنیا در صنعت نفت دسترسی پیدا می کنیم؛ بر این اساس خرید کالای خارجی فقط یک بار، آن هم با هدف مهندسی معکوس می‌تواند به‌عنوان شعاری در حوزه حمایت از تولید ملی تلقی شود.

* مته و تجهیزات درون چاهی؛ ضروری‌ترین کالاهای بخش بالادستی صنعت نفت

مدیرعامل مارون یادآور شد: واردات کالا و تجهیزات به‌صورت یکپارچه و بهینه مدیریت شود؛ متولیان و تصمیم‌گیران در صنعت نفت باید فهرستی از اقلام راهبردی مورد نیاز این صنعت که هم‌اکنون وارد می‌شوند و شرایط تحریمی دسترسی به آنها را دشوار کرده است را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهند.

بورد ادامه داد: با حمایت‌های فراگیر از سازندگان و تولیدکنندگان داخلی، امکان ساخت و تولید صنعتی و انبوه آنها در داخل کشور را فراهم کنند؛ در این میان کالاهایی همچون مته، تجهیزات درون چاهی و سرچاهی، از ضروری ترین کالاهای مورد نیاز در بخش بالادستی صنعت نفت است که باید برای تولید داخلی آنها برنامه‌ریزی و کوشش پیگیرانه‌ای شود.

به گفته وی، دولت باید با استفاده از منابعی که در اختیار دارد، از تولیدکنندگان حمایت مالی کند؛ در ماده ۸۴ قانون برنامه پنجم توسعه مقرر شده است که دست کم ۲۰ درصد از درآمدهای حاصل از فروش نفت و فرآورده های نفت و گاز در صندوق توسعه ملی ذخیره شود تا به تولیدکنندگان بخش های غیردولتی اختصاص یابد.

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری نفت و گاز مارون بیان کرد: دشمنان نظام از طریق اعمال محدودیت‌های اقتصادی مختلف در نظر دارند تا سیاست‌های مالی خود را به جمهوری اسلامی ایران دیکته و اقتصاد ایران را کنترل کنند؛ جمهوری اسلامی ایران، کشوری مستقل است و همواره بر استقلال و عدم وابستگی خود تأکید داشته است؛ در این میان، صنعت نفت به‌عنوان محور اصلی در اقتصاد ایران، در دستیابی به این استقلال نقش چشمگیری دارد؛ از این رو لازمه حفظ و تقویت این استقلال، افزایش سقف تولید، ایجاد ظرفیت مازاد تولید و تأمین نیازهای کالایی و سرمایه‌ای صنعت نفت بدون وابستگی به بیگانگان است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس