طولاني بودن فاصله بين تهيه و مصرف غذا، نگهداري غذاهاي آماده به مدت طولاني در درجه حرارت مناسب براي رشد باكتري ها، حرارت ناكافي و آلودگي هاي ثانويه و تماس افراد آلوده با غذا از جمله مواردی است که بیماری های ناشی از آلودگی مواد غذایی در دنیا را به دنبال داشته است.
سازمان جهاني بهداشت در مقابل اين اشتباهات توصيه هايي دارد كه خطر آلودگي، بقا و تكثير عوامل بيماري ها را در غذاها كاهش مي دهد. قوانين مهم سازمان جهاني بهداشت براي ايمني و بهداشت غذايي نشان مي دهد كه مصرف بسياري از موادغذايي نظير ميوه ها و سبزي ها در حالت طبيعي بهترين توصيه است ولي موادغذايي ديگر بدون طي مراحل فرآوري ايمن نيستند.
براي مثال به جاي شيرتازه، شير پاستوريزه بخريد و اگر قدرت انتخاب داريد از گوشت تازه يا فريز شده اي استفاده كنيد كه به وسيله اشعه يونيزان پاستوريزه شده باشد. در هنگام خريد به ياد داشته باشيد فرآوري كردن موادغذايي براي افزايش ايمني، همراه با افزايش مدت ماندگاري ابداع شده است. غذاهاي معيني مثل كاهو كه به صورت خام خورده مي شوند، احتياج به شست وشو و ضدعفوني دقيق دارند.
بسياري از غذاهاي خام، به خصوص گوشت سفيد، گوشت قرمز و شير غيرپاستوريزه، معمولا آلوده به ميكروب هاي بيماري زا هستند. پخت دقيق آنها مي تواند ميكروب هاي بيماري زا را از بين ببرد ولي به خاطر داشته باشيد براي رسيدن به اين مهم دماي تمام قسمت هاي ماده غذايي بايد به حداقل 70 درجه سانتيگراد برسد. گوشت، ماهي و ماكيان يخ زده بايد قبل از پخت، كاملا از انجماد خارج شوند.
وقتي غذاي طبخ شده به اندازه دماي اتاق سرد شود، ميكروب ها در آن شروع به تكثير مي كنند و هر چه زمان بيشتري سپري شود، خطر بيشتر است. براي رعايت ايمني، غذا را بلافاصله بعد از پخت مصرف كنيد.
اگر مجبوريد غذا را جلوتر تهيه كنيد يا مي خواهيد آن را براي مدتي نگهداريد، آن را در مكان گرم نزديك يا بالاي 60درجه سانتيگراد يا در مكان سرد نزديك يا زير 10 درجه سانتيگراد نگهداري كنيد. زماني كه بخواهيد غذا را براي مدت چهار يا پنج ساعت نگهداري كنيد، اين قانون اهميت حياتي خواهد داشت.
به طور كلي غذاي كودكان بهتر است از قبل تهيه نشود. يكي از اشتباهاتي كه موجب بروز مسموميت هاي غذايي مي شود گذاشتن مقدار زيادي غذاي گرم در داخل يخچال است. در يك يخچال تقريبا پر، غذاها نمي توانند به آن سرعت كه بايد و شايد سرد شوند. وقتي مغز غذا به مدت طولاني گرم باقي بماند (يعني بالاي 10درجه سانتيگراد)، ميكروب ها در آن رشد كرده و به سرعت تا حد بيماري زايي تكثير مي شوند.
اين بهترين روش مبارزه با ميكروب هايي است كه ممكن است در طول نگهداري رشد كرده باشند. نگهداري مناسب، رشد ميكروب ها را كاهش مي دهد ولي ميكروارگانيسم ها را از بين نمي برد. بنابراين غذا را يك بار ديگر به دقت حرارت دهيد، به طوري كه دماي تمام قسمت هاي غذا به حداقل 70درجه سانتيگراد برسد.
غذاهاي سالم پخته شده مي توانند در اثر كوچك ترين برخورد با غذاهاي خام آلوده شوند. اين آلودگي ممكن است مستقيم باشد، مثل زماني كه گوشت خام مرغ با غذاي پخته تماس يابد. اين موضوع مي تواند از اين هم ظريف تر باشد. براي مثال زماني كه مرغ خام را آماده مي كنيد از همان تخته و چاقوي شسته نشده براي قطعه قطعه كردن مرغ پخته استفاده نكنيد، انجام اين كار مي تواند تمام خطرات بالقوه رشد ميكروبي را دوباره ايجاد كرده و باعث بروز بيماري شود.
قبل از شروع به آماده كردن غذا و همين طور بعد از پايان اين كار دست هاي تان را به دقت بشوييد، خصوصا بعد از آماده سازي غذاهاي خام مثل ماهي، گوشت و ماكيان و اگر در دست هاي تان عفونتي وجود دارد قبل از تهيه غذا روي آن را پوشانده و پانسمان كنيد.
از آنجايي كه غذاها به آساني آلوده مي شوند تمام سطوح مورد استفاده هنگام آماده سازي و تهيه غذا بايد دقيقا تميز نگه داشته شوند. هر ذره غذا، يا لكه اي مي تواند يك منبع ميكروب باشد. پارچه هايي كه با ظروف و وسايل آشپزي تماس دارند بايد هر روز تعويض و قبل از مصرف دوباره در آب جوشانده شوند. پارچه هاي جدا براي تميز كردن زمين ها نيز به شست وشوي مكرر نياز دارند.
نگهداري غذا در ظروف دردار بهترين راه محافظت غذاست.
وجود آب پاكيزه همان قدر كه براي نوشيدن مهم است براي تهيه غذا نيز اهميت دارد. اگر در مورد آب مصرفي تان شك داريد قبل از اضافه كردن آن به غذا يا استفاده براي تهيه يخ، آن را بجوشانيد، به خصوص در مورد آب مورد استفاده براي تهيه غذاي فرزندانتان بسيار دقت كنيد.