به گزارش مشرق به نقل از فارس، رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه کشورمان امروز (سهشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران 27 رجب را تبریک گفت.
*خاوری به سفارت ایران نیامد/ کاردار سفارت کانادا احضار شد
وی در ادامه و در پاسخ به سؤالی در خصوص اقدامات وزارت خارجه برای بازگشت خاوری به کشور با بیان اینکه همکاری بسیار نزدیکی بین وزارت خارجه دادستانی و اینترپل ناجا در مورد این پرونده وجود دارد گفت: تاکنون فعالیتهای زیادی صورت گرفته و از طریق اینترپل حکم بازداشت خاوری گرفته شده است.
وی افزود: با سفارت کانادا در تهران در این زمینه در تماس بودیم و افسر پلیس رابط کانادا در اسلام آباد را به ایران دعوت کردیم و در حضور خاوری پرونده مذکور را به طور کامل با وی در میان گذاشتیم و وی نیز مسئولیت پیگیری این پرونده را بر عهده گرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که از طرق مختلف کار را دنبال میکنیم یادآور شد: منتظر پاسخ طرف کانادایی هستیم و از طریق سفارت ایران در کانادا نیز پیگیریهای صورت گرفت تا با خاوری ملاقات شود و زمینههای برگشتش را فراهم کنیم که متاسفانه در ملاقات حاضر نشد. البته پیگیریهای ما در حال انجام است.
مهمانپرست تابعیت دوگانه خاوری را مورد اشاره قرار داد و با بیان اینکه ما تابعیت مضاعف را به رسمیت نمیشناسیم تصریح کردیم: دولت کانادا موظف است خاوری را به ایران برگرداند.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه خاوری خاک کانادا را ترک کرده اظهار داشت: در همین زمینه کاردار کانادا را به وزارت خارجه احضار کردیم. وزارت خارجه طبق روال معمول همه تلاشها را انجام میدهد و با همکاری ارگانها، و مقامات قضایی و انتظامی موضوع را دنبال میکند. این موضوع ابعاد مختلفی دارد که توسط ارگانهای مختلف در حال پیگیری است.
*تحریم روشی ناکارآمد
خبرنگاری به خارج کردن نام 10 کشور توسط آمریکا از لیست تحریمهای نفتی ایران آن هم در آستانه مذاکرات ایران و 1+5 در مسکو اشاره کرد و نظر مهمانپرست را جویا شد که وی در این باره بار دیگر تحریمها را روشی ناکارآمد خواند که به حل مسائل موجود برخی کشورهای غربی و جمهوری اسلامی کمک نخواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ریشههای چنین تصمیماتی را منطقی و مستند ندانست و اظهار داشت: آنها تاکنون رویه اشتباهی را دنبال کردند.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه کشورهای غربی مشکلات جدی اقتصادی و اجتماعی دارند افزود: هر روز شاهد وضعیت نگران کننده یکی از کشورهای اروپایی به خاطر این مشکلات هستیم و در این شرایط اعمال تحریمها، بیشترین خسارات را متوجه مردم در این کشورها میکند.
وی ادامه داد: اگر از تحریمها به عنوان عامل فشار برای گفت و گوها استفاده شود تجربه نشان داده که این روش کارآمد نیست و تاثیر منفی میگذارد.
به گفته وی غربیها باید به تدریج راه اصلاح سیاستهای غلط گذشته را دنبال کرد و منافع ملی خود را در نظر گرفته و به خاطر اهداف سیاسی یک کشور، منافع خود را به خطر نیندازند.
*حمایت از طرح عنان
مخالفت آمریکا با حضور ایران در اجلاسی برای بررسی موضوع سوریه موضوع دیگری بود که در این نشست مطرح شد و مهمانپرست در این باره خاطرنشان کرد: همه کشورها باید تلاش کنند تا مسئله سوریه از طریق مناسب به نتیجه مطلوب برسد. همه خواهان این هستند که مطالبات مردمی در همه کشورها از جمله سوریه محقق شود و این کار با ایجاد فضای مثبت، با ثبات، آرام و جو مسالمت آمیز امکان پذیر است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه حل مسائل داخلی کشورها باید بدون دخالت نیروهای خارجی صورت گیرد، گفت: در طول این مدت دولت سوریه گامهای اصلاحی مناسبی را برداشته و آقای عنان برای اجرای طرح 6 مادهایاش باید از حمایت کشورهای مختلف برخوردار باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در هر مطرح که طرح عنان میخواهد به نتایج مثبتی برسد با اقدامات و تحریکات برخی کشورها فضا در داخل سوریه به سمت بی ثباتی و ناامنی هدایت میشود، خاطرنشان کرد: شاید فضای مسالمت آمیز و با ثبات در داخل سوریه منافع رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای دیگر را تامین نمیکند و آنها از این روابط خوشحال نیستند.
مهمانپرست اضافه کرد: باید از هر روشی که کمک کند مسائل سوریه از طریق گفت و گوهای مثبت بین دولت و مخالفان در فضای مثبت دنبال و اقدامات مناسب اصلاحی برای تحقق خواستههای مردم صورت گیرد، حمایت کنیم.
*احضار کاردار عربستان به وزارت خارجه/ پیگیری از طریق کنوانسیونهای مربوطه
خبرنگاری به اعدام چند تبعه ایرانی در عربستان اشاره کرد که سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه این افراد 5 سال پیش به جرم حمل مواد مخدر در عربستان بازداشت و محاکمه شدند، خاطرنشان کرد: در این فاصله تمام تلاش مقامات سیاسی ما در ریاض و تهران در جهت توقف اجرای حکم و رسیدگی عادلانه به وضعیت این افراد بود.
وی ادامه داد: متاسفیم که دولت سعودی با اظهارات متناقض وضعیت بغرنجی را به وجود آورد و چنین حادثهای رخ داد.
مهمانپرست با بیان اینکه دولت سعودی باید به کنوانسیونهای بین المللی حق دسترسی کنسولی احترام میگذاشت، یادآور شد: متاسفانه این افراد از حقوقشان از جمله دسترسی کنسولی مترجم و گرفتن وکیل بهرهمند نبودند.
وی اظهار داشت: در این زمینه کاردار عربستان به وزارت خارجه اظهار و مراتب اعتراض شدید خود را اعلام و عنوان کردیم که این نوع اقدامات تبعات سیاسی به همراه دارد و این موضوع از طریق کنوانسیونهای ذیربط پیگیری میشود.
*سوریه راهحل نظامی ندارد
اظهارات وزیر خارجه انگلستان در خصوص حمله هوایی به سوریه موضوع دیگری بود که در نشست هفتگی مهمانپرست مطرح شد و وی در این باره تصریح کرد: مسئله سوریه به هیچ وجه راه حل نظامی ندارد و هر نوع دخالت نیروهای خارجی به بی ثبات کردن کل منطقه کمک خواهد کرد.
وی ادامه داد: شاید برخی کشورها به دنبال حل مسئله سوریه نیستند و به دنبال ناامن کردند سوریه و منطقه و ایجاد امنیت برای رژیم صهیونیستی میباشند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در توصیه و هشداری اظهار داشت: مقامات کشورهای غربی باید نسبت به مسائل حساس منطقه و دخالت نیروهای خارجی با تدبیر عمل کنند و تصمیمات و اظهاراتی را اتخاذ نکنند که منطقه را با ناامنی اساسی روبه رو کند.
*موفقیت نشست مسکو بسته به همکاری و رویکرد مثبت و سازنده 1+5
به گزارش فارس رامین مهمانپرست در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس در خصوص نشست ایران و 1+5 که قرار است در 29 و 30 خرداد برگزار شود، گفت: زمینههای موفقیت این نشست به نحوه همکاری و رویکرد مثبت و سازنده 1+5 بستگی دارد و هر میزان که آنها آمادگی جدیتری برای ورود به مذاکرات داشته باشند و حقوق مسلم ما را به رسمیت بشناسند، زمینههای توفیق این اجلاس بیشتر خواهد بود.
وی با بیان اینکه برای مذاکرات کاملاً جدی و آماده هستیم و دو طرف پیشنهاداتی را ارائه دادهاند، اظهار داشت: امیدواریم تاخیری در نشست معاونان اشتون و جلیلی برای بررسی دستور کار پیش نیاید و گفتوگوها سریعتر در مورد دستور کار و محتوای این جلسه صورت گیرد.
*سفر فردا صبح لاوروف به تهران
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار خبرگزاری فارس در خصوص سفر "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه به تهران، با بیان اینکه این سفر فردا صبح صورت میگیرد، خاطرنشان کرد: این سفر دوجانبه است و مباحث مختلفی از جمله موضوع سوریه و نشست 1+5 مورد گفتوگو قرار خواهد گرفت.
وی افزود: همه تلاش این است که اجلاس مسکو موفق باشد و این توفیق به رویکرد 1+5 بستگی دارد.
مهمانپرست در پاسخ به سؤال دیگری با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران برای حضور در نشست مسکو و ادامه مذاکرات قبلی استانبول و بغداد جدی است، اظهار داشت: به اعتقاد ما با روحیه همکاری میتوان به توافقات دست یافت.
به باور وی این کار مشروط به روحیه مثبت و همکاری 1+5 است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: اگر چارچوب توافقات ما و ادامه مذاکرات بر مبنای معاهده NPT صورت گیرد، در این معاهده تعهدات و حقوق کشورها مشخص شده است.
*برگزاری هر چه سریعتر نشست معاونان اشتون و جلیلی
وی با بیان اینکه پیشنهادات مختلفی در نشست بغداد از سوی جلیلی و کاترین اشتون مطرح شد، گفت: این پیشنهادات میتواند در دستور کار قرار گیرد و طبق توافق بغداد مقرر شد معاونان دو طرف در مورد دستور کار نشست مسکو جلسهای را برگزار کنند و این اعلام آمادگی مجدداً از سوی آقای باقری صورت گرفت.
مهمانپرست اضافه کرد: امیدواریم این نشست هر چه سریعتر برگزار و درباره چارچوب مذاکرات و محتوای آن به توافقاتی دست یابیم که زمینه مثبت و نتیجه بخش بودن مذاکرات مسکو فراهم شود.
خبرنگاری درباره نتیجه بخش بودن نشست مسکو سؤال کرد که مهمانپرست در این باره گفت: ظاهراً توافقی صورت میگیرد تا نشست باقری و اشمیت برگزار شود. امیدواریم در این نشست که قبل از نشست مسکو خواهد بود، پیشنهادات طرفین بررسی و با چارچوب مورد توافق وارد اجلاس مسکو شویم.
*امیدواری نسبت به توافق با مسئولان آژانس
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی در خصوص همکاریهای ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ذکر این نکته همکاریها از ابتدا وجود داشته خاطرنشان کرد: ما قائل به این همکاری به شکل مطلوب هستیم و فکر میکنیم همه اعضاء در قالب همکاری با آژانس در کنار تعهدی که به اجرای بندهای مختلف معاهده NPT و اساسنامه آژانس دارند، باید از حقوقشان کاملاً بهرهمند باشند.
مهمانپرست با بیان اینکه مسائل مربوط به آژانس، فنی و حقوقی است، اظهار داشت: این مسائل نباید با فشارهای سیاسی تحتالشعاع قرار گیرد. آنچه آمادگی داریم و دنبال کردیم، تدوین چارچوبی برای این همکاریها با آژانس است.
وی گفت: در قالب یک چارچوب کلی همکاری، هم نحوه بهرهمند شدن کامل ما از حقوقمان باید مشخص شود و هم اقداماتی که میتواند کمک کند تا نگرانیهای آژانس به لحاظ فنی و حقوقی برطرف شود. ما این آمادگی کامل را داریم، مذاکرات خوبی انجام شده و امیدواریم با مسئولان آژانس به توافقی برسیم که به طور مشخص هم حقوق کشور ما محترم شمرده و زمینه اجرای آن فراهم شود و هم پاسخ ابهامات و سؤالات آژانس داده شود.
*زمینه موجود برای انعقاد همکاریهای استراتژیک ایران و افغانستان
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره انعقاد توافقنامه استراتژیک بین تهران و کابل با ذکر این نکته که امنیت افغانستان و ثبات این کشور مستقیماً با امنیت و ثبات کشورهای همسایه و منطقه ارتباط دارد، اظهار داشت: ما از هر اقدامی که بتواند کمک کند تا در افغانستان ثبات، امنیت و زمینههای توسعه فراهم شود، حمایت میکنیم و ریشههای ناامنیها و بیثباتیها در منطقه را حضور و دخالت نیروهای بیگانه میدانیم.
مهمانپرست با بیان اینکه زمینه انعقاد همکاریهای استراتژیک بین ما و افغانستان وجود دارد، گفت: در قالب همکاریهای دو جانبه و بحثهای منطقهای این موضوعات در دستور کار قرار دارد و امیدواریم وضعیت افغانستان با کمک همسایگان به سمتی هدایت شود که ریشههای ناامنی از این کشور دور شود.
وی تصریح کرد: ما خواستار بهترین شرایط برای افغانستان هستیم و باید کمک کرد تا زمینههای برقراری توسعه و امنیت در این کشور فراهم شود.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بیشترین نقش را در این زمینه دارد، توضیح داد: ایران امنیت افغانستان را مستقیماً با امنیت خود در ارتباط میداند.
*سفر احمدینژاد به برزیل
مهمانپرست در پاسخ به سؤالی درباره سفر محمود احمدی نژاد به برزیل و اینکه آیا سفر به کشورهای دیگر آمریکای لاتین نیز در دستور کار رئیس جمهور ایران قرار دارد؟ اظهار داشت: سفر وی به برزیل به منظور شرکت در اجلاس توسعه پایدار در آن کشور صورت میگیرد، جزئیات سفر و اینکه کشورهای دیگری در این برنامه قرار داشته باشند، متعاقباً اعلام میشود.
وی ظرفیتهای آمریکای لاتین را بسیار خوب برشمرد و با ذکر این نکته که زمینه بسیار مثبتی برای همکاریهای بین ما و کشورهای منطقه وجود دارد، گفت: باید کمک کنیم که از این ظرفیتها برای توسعه و پیشرفت کشورها در دو منطقه استفاده کنیم و افق همکاریها روشن خواهد بود.
*ساخت ترمینال جدید نفتی در جاسک
ساخت ترمینال جدید نفتی در بندر جاسک و ارتباط آن با تحریمهای نفتی ایران سؤال دیگری بود که در این نشست مطرح شد که سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به ظرفیتهای منابع انرژی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: ما دومین دارنده ذخایر گاز و چهارمین دارنده ذخایر نفت دنیا هستیم و ظرفیتهای انرژی ما به نحوی نیست که به خاطر برخی موضوعات سیاسی و شرایطی که چند کشور سعی کردند به وجود بیاورند، تحت تاثیر قرار گیرد.
وی ادامه داد: ما یکی از بزرگترین صادر کنندگان منابع انرژی فسیلی هستیم و کشورهای زیادی برای رشد و توسعه خود به این منابع نیازمندند، به خصوص کشورهایی که در آینده به قدرتهای نوظهور اقتصادی مبدل خواهند شد.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: ترفندهایی که آمریکاییها و چند کشور متحد با آمریکا سعی میکنند اجرا کنند، در جهت ایجاد اختلال در رشد بلند مدت قدرتهای نوظهور اقتصادی است.
وی با بیان اینکه ایجاد ترمینال نفتی در بندر جاسک موضوع جدیدی نیست، اظهار داشت: چند سال است که در این زمینه کار شده است. کشورهای مختلفی که در شمال ایران، صادر کننده نفت و گاز هستند به دنبال یافتن راههای متنوعی برای صادرات خود میباشند. در موضوع همکاریهای نفتی صرفه اقتصادی حرف اول را میزند و خیلی از این کشورها اگر برای صادرات نفت خود از مسیر جاسک استفاده کنند، با سودهای قابل توجه و کاهش هزینهها روبه رو خواهند شد.
مهمانپرست همچنین یادآور شد که برخی از کشورها برای مشارکت در این پروژه اعلام آمادگی کردهاند.
*راهحل سوری - سوری برای حل بحران سوریه
اظهارات هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه بشار اسد باید از قدرت کناره گیری کند و الا مخالفان وی مسلح خواهند شد، سؤال دیگری بود که در ادامه نشست هفتگی امروز (سه شنبه) رامین مهمانپرست با خبرنگاران مطرح شد، که وی در این باره با بیان اینکه شورای امنیت پیش از این بحث مداخله نظامی در سوریه را مطرح کرده بود، گفت: چین و روسیه با آن مخالفت کرده و اعلام کردند که به هیچ وجه مداخله نظامی در سوریه را نخواهند پذیرفت و آن را راه حل برای موضوع سوریه نمیدانند.
اخبار مطرح شده در خصوص طرح یمنی برای حل موضوع سوریه سؤال دیگری بود که در این نشست مطرح شد و مهمانپرست تاکید کرد که موضوع سوریه راه حل سوری - سوری خواهد داشت نه راه حلی که کشورهایی از بیرون از این کشور دخالت کرده و طرحهایی را تحمیل کنند.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه همه باید از طرح عنان حمایت کرده و زمینه اجرای آن را فراهم کنند، اظهار داشت: باید ثبات و آرامش در سوریه برقرار و از طرفین خواسته شود تا برخورد مسلحانه را کنار بگذارند. نباید این گونه باشد که یک طرفه فقط از دولت سوریه خواسته شود که اقدامی انجام ندهد، ولی در کنار آن گروههای مسلح دائما تقویت شوند و کشورهای مختلف به آنها سلاح برسانند.
وی با ذکر این نکته که طرحهای مختلفی که در این زمینه مطرح میشود خیلی محل طرح ندارد، گفت: اینها در ادامه سیاستهای مداخله جویانه در امور کشورهای منطقه است. متاسفانه برخی کشورها مثل آمریکا به این روشهای نادرست عادت کردهاند و باید بپذیرند که این گونه اقدامات نتیجه مناسبی نخواهد داشت.
*تحریم نفتی ایران جنجالی تبلیغاتی
اعمال تحریم نفتی ایران در 11 تیر از سوی اتحادیه اروپا و همراهی برخی از کشورهای منطقه در این زمینه سؤال دیگری بود که در این نشست مطرح شد و مهمانپرست در این باره اظهار داشت: بحث تحریم نفتی بیشتر از آنکه واقعیت داشته و اثرگذار باشد، یک جنجال تبلیغاتی است. اینکه سعی کنند فضا را به سمتی هدایت کنند که از آن تلقی کنند با این تحریمها، فشارهای اقتصادی به کشور ما وارد میشود و به خاطر این فشارها، نتیجه بگیرند که در مذاکرات ما با 1+5 میتوانند امتیازاتی را اخذ کنند، تصورات اشتباه و باطلی است و در فضای جنگ تبلیغاتی صورت میگیرد و مردم ما نسبت به این مسئله آگاه هستند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره مشارکت برخی کشورهای منطقه در چنین فعالیتهایی به آنها توصیه کرد که منافع بلندمدت خود را مدنظر قرار دهند و اسیر بازیهای سیاسی غرب نباشند.
وی با بیان اینکه توطئههای زیادی توسط برخی حامیان رژیم صهیونیستی طراحی شده که بین کشورهای منطقه اختلاف انداخته و تنش و تردید ایجاد کنند، اظهار داشت: باید هوشیار بود و نباید وارد بحثهایی شد که به طرحهای صهیونیستی کمک کرده و این کشورها را از منافع بلندمدت خود محروم کند.
*آنهایی که مایل به ثبات در سوریه نیستند
خبرنگاری با اشاره به اظهارات مطرح شده به نقل از لاوروف مبنی بر اینکه اگر مردم سوریه خواستار برکناری بشار اسد باشند روسیه مخالفتی ندارد، گفت که برخی معتقدند که این مسئله محل اختلاف تهران و مسکو در مورد سوریه است که مهمانپرست در این باره اظهار داشت: عباراتی که آقای لاوروف به کار برد باید دقیق مورد استفاده قرار گیرد. آنچه که من شنیدم و از ایشان سؤال شده، بحث مسائل داخلی سوریه و احترام به نظرات مردم در این کشور بوده است. ما نیز معتقدیم که باید به مطالبات مردم توجه کرد و اقدامات اصلاحی را صورت داد.
به گفته وی این اقدامات اصلاحی زمانی شکل خواهد گرفت که فضای با ثبات و آرام در سوریه ایجاد شود.
مهمانپرست با اشاره به اقدامات صورت گرفته در سوریه اظهار داشت: انتخابات مجلس در همین راستا صورت گرفته است. در یک محیط با ثبات و آرام و کنار گذاشتن برخوردهای تروریستی و مسلحانه، مردم انتخاب خود را خواهند داشت و روندی مردمسالار حاکم خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: کسانی که مایل نیستند چنین روندی در داخل سوریه حاکم شود، سعی میکنند به بیثباتی و ناامنی دامن زده و اجازه نمیدهند طرحهایی که در این جهت مطرح میشود به ویژه طرح کوفی عنان به نتیجه برسد.
*آیا نشست مسکو به تعویق میافتد؟
اظهارات مطرح شده در خصوص تعویق در نشست مسکو سؤالی دیگری بود که از مهمانپرست پرسیده شد که وی در این باره گفت: شرط موفقیت اجلاس مسکو این است که کشورهای 1+5 با روحیه مثبت، سازنده و برای همکاری، عزم جدی برای ورود به مذاکرات داشته باشند. طبق توافق صورت گرفته در نشست بغداد قرار شد که معاونان طرفین در نشستی که برگزار میکنند درباره دستور کار و چارچوب مذاکرات به توافق برسند. هر چه توافقات دیرتر انجام شود بدین معنا است که در آن روند، تعللی صورت میگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: ما خواهان این هستیم که 1+5 به صورت جدی وارد بحثهای مقدماتی این کار شوند و با روحیهای مثبت همکاریها را دنبال کنند.
وی چارچوب معاهده NPT را چارچوبی مناسبی خواند و گفت: در آن معاهده حقوق همه اعضاء محترم شمرده میشود و میتواند ملاکی برای تضمین موفقیت مذاکرات بعدی باشد.
*نیروگاه بوشهر
زمان دقیق رسیدن نیروگاه بوشهر به ظرفیت صد درصدی سؤال دیگری بود که در این نشست مطرح شد که مهمانپرست با بیان اینکه پرونده نیروگاه بوشهر نهایی شده و تولیدات آن در شبکه قرار گرفته، یادآور شد: اینکه چه زمانی به صد درصد تولید برسد مباحث فنی است که مسئولان مربوطه پیگیری میکنند. از نظر ما پرونده بوشهر کامل شده و بحثهای فنی آن روال طبیعی را دارد و هر زمان مناسب باشد، مراسمی در این زمینه برگزار خواهد شد.
وی درباره ساخت نیروگاه دیگری در ایران با همکاری روسیه نیز اظهار داشت: یکی از پیشنهاداتی بوده که مطرح شده و ممکن است که کشورهای مختلفی علاقمند باشند در این پروژه شرکت کنند و در صورتی که پیشنهاداتشان را ارائه دهند، توسط مسئولان مربوطه بررسی خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: ما برای تحقق خواسته مجلس شورای اسلامی برای تأمین 20 هزار مگاوات برق هستهای، نیاز داریم که نیروگاههای دیگری در کشور ایجاد کنیم. ظرفیت نیروگاه بوشهر هزار مگاوات است و باید نیروگاههای دیگری در کشور ایجاد شود.
*ابراز تأسف از اقدام دولت باکو
مهمانپرست همچنین با ابراز تاسف از اقدام دولت باکو در صدور حکم 2 سال زندان برای خبرنگار محلی شبکه سحر اظهار داشت: تا آنجایی که اطلاع داریم جرمی که برای این خبرنگار اعلام کردهاند، مواد مخدر بوده و به نظر نمیآید که این مسئله صحت داشته باشد.
وی در توصیهای گفت: نباید وارد بحثهایی شد که کشورها را از ظرفیتهای خوب همکاری محروم و فضایی ایجاد شود که این همکاریها تحت تاثیر قرار گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه رژیم صهیونیستی در شرایط سختی قرار گرفته، عنوان کرد: این رژیم به دنبال فتنه، ابهام و اختلاف بین کشورهای منطقه است و از روشهای مختلف برای این کار استفاده میکند و همه کشورها باید با هوشیاری این فتنهها را دنبال کرده و اجازه ندهند که روابط کشورهای همسایه و منطقه به خاطر برخی تحرکات دچار خدشه شود.
مهمانپرست توسعه همکاریها با کشورهای منطقه و همسایه را اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی برشمرد و افزود: اولویت سیاست خارجی رژیم صهیوینستی، ایجاد اختلاف بین کشورهای منطقه و جلوگیری از نزدیکی آنها با یکدیگر است.
وی ادامه داد: باید همه کشورها در تصمیمات و سیاستها مراقب باشند که این رژیم به اهداف نامناسب خود دست نیابد.
*طرح دومی از سوی عنان مطرح نشده
مهمانپرست درباره اخبار مطرح شده مبنی بر ارائه طرح دوم از سوی کوفی عنان برای حل بحران سوریه با بیان اینکه چنین طرحی توسط عنان مطرح نشده، خاطرنشان کرد: بحثی که مطرح است این است که نشستی با حضور کشورهایی که به شکلی تاثیرگذارند و یا وضعیت سوریه میتواند در وضعیت آنها موثر باشد، برگزار شود و همه کشورها کمک کنند تا طرح اولیه عنان به مرحله اجرا درآید که این موضوع در حال حاضر پیگیری میشود.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: همه کشورها باید کمک کنند که کوفی عنان در طرحش موفق باشد. کسانی به دنبال عدم موفقیت این طرح هستند که معلوم نیست مایل به حل بحران سوریه هستند یا اینکه به دنبال اهداف سیاسی دیگری میباشند.
*رژیم صهیونیستی خطر و تهدید اصلی
تداوم اعتصاب غذای اسرای فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی و عدم توجه این رژیم به این موضوع سؤال دیگری بود که از مهمانپرست پرسیده شد و وی در این باره خاطرنشان کرد: یکی از شگردهای رژیم صهیونیستی و حامیان آن، مشغول کردن کشورهای منطقه به موضوعاتی است که آنها را از خطر اصلی که رژیم صهیونیستی در منطقه است، دور کنند.
وی افزود: همه کشورهای منطقه باید توجه داشته باشند که خطر و تهدید اصلی، رژیم صهیونیستی است و تا موقعی که این کشورها با هم نباشند و همکاریهای جمعی را دنبال نکنند و مانع از حضور نیروهای خارجی در این منطقه نشوند، رژیم صهیونیستی همچنان به جنایات خود ادامه میدهد. امیدواریم فلسطینیها به وحدت جامعی دست یابند و جریان مقاومت در منطقه تقویت شود و با اقتدار کامل در مقابل این جنایات بایستد.
مهمانپرست اضافه کرد: حل مسئله فلسطین باید به صورت ریشهای صورت گیرد و ریشه جرم و جنایات از این منطقه دور شود.
*حضور صالحی در نشست کابل
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص نشستی با حضور وزرای خارجه کشورهای همسایه و منطقه و مقاماتی از سازمانهای بین المللی در روز پنج شنبه در کابل با تایید حضور علیاکبر صالحی وزیر خارجه کشورمان در این نشست، اظهار داشت: ما به دنبال جلساتی که در استانبول و بن برای مسئله افغانستان برگزار شد، در نشست کابل نیز شرکت خواهیم کرد. برای ما دسترسی به راههایی که بتواند ثبات و امنیت افغانستان را به دنبال داشته باشد، اولویت دارد. ما همکاریهای متنوعی با افغانستان داریم و همسایگی ما باعث میشود که همکاریها توسعه یابد و ریشههای بحران از منطقه دور شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی مشکلاتی چون تولید و قاچاق مواد مخدر، افراطگرای، مشکلات اقتصادی و زیربنایی در افغانستان را با کمک کشورهای منطقه قابل حل دانست و افزود: خود را متعهد میدانیم برای اینکه افغانستان به وضعیت مناسبی دست یابد و ایجاد ثبات و امنیت در این کشور را ایجاد ثبات و امنیت در کشور خود تلقی میکنیم.
*شما همیشه با پیچ و مهره سر و کار دارید
خبرنگار روزنامه جهان صنعت با اشاره به سفر فردای لاوروف به تهران از مهمانپرست پرسید آیا ایران حاضر است مهره روسیه در سوریه شود؟ که وی پاسخ داد: چون شما جهان صنعت هستید همیشه با پیچ و مهره سر و کار دارید. ما این طور به قضیه نگاه نمیکنیم.