شباهت های حادثه 11 سپتامبر با واقعه پرل هاربر چیست؟ چرا ژاپن در جنگ جهانی دوم با وجود دشمنان زیادی که داشت به آمریکا نیز اعلان جنگ داد؟ چگونه نیروهای آمریکایی غافلگیر شدند؟ چرا بعد از این حادثه آمریکا رسما وارد جنگ جهانی دوم شد؟ برای رازگشایی از این سؤالات با گزارش ویژه مشرق همراه شوید...

به گزارش گروه گزارش‌های ویژه مشرق، در بامداد روز یکشنبه هفتم دسامبر سال ۱۹۴۱ میلادی مصادف با ۱۷ آذر ۱۳۲۰ هجری شمسی نیروهای ژاپنی به پایگاه دریایی ایالات متحده آمریکا در پرل هاربر یورش بردند و بدین ترتیب آمریکا به صورت رسمی وارد جنگ جهانی دوم شد. نتیجه این حمله برای نیروی دریایی آمریکا یک فاجعه کامل بود.۳۶۰ هواپیمای ژاپنی توانستند ۵ رزم‌ناو بزرگ آمریکایی را به همراه ۳ کشتی کوچک‌تر غرق کنند.

۳ رزم‌ناو دیگر به گونه‌ای آسیب دیدند که توان عملیاتی خود را از دست دادند. علاوه بر آن، ۱۸۸ هواپیمای آمریکایی بر روی زمین نابود شده و ۱۵۵ هواپیمای دیگر آسیب دیدند. در پایان آن روز بیش از ۲۴۰۰ کشته و ۱۲۴۰ مجروح نیز بر دست نیروی دریایی آمریکا مانده بود. چرا ژاپن با وجود دشمنان زیادی که داشت به آمریکا نیز اعلان جنگ داد؟ چگونه نیروهای آمریکایی مستقر در پرل هاربر غافلگیر شدند؟ آیا آنها نمی‌توانستند وقوع این حمله را پیش‌بینی نمایند؟ در گزارش حاضر واقعه پرل هاربر از زاویه‌ای دیگر مورد بررسی قرار می‌گیرد...



تصویری از یک هواپیمای ژاپنی در لحضات اولیه حمله. انفجار وسط تصویر ناشی از اصابت یک اژدر به ناو "یو‌اس‌اس اوکلاهاما" است. دو هواپیمای ژاپنی در تصویر مشخص هستند.


مانورهای روزولت برای ایجاد بحران

وضعیت آمریکا در جنگ جهانی دوم اینگونه بود که در ابتدا بی‌طرفی کامل اتخاذ نمود. سپس شروع به فروش تسلیحات و مواد اولیه و صنعتی به متفقین نمود. در مرحله سوم کمک‌ها به متفقین افزایش یافت اما آمریکا وارد جنگ نشد. در مرجله بعدی این کمک‌ها تا جایی پیش رفت که خطر جنگ بوجود آمد. دولت روزولت علی‌رغم میل باطنی خود برای ورود به جنگ و گسترش قدرت استعمارگونه آمریکا به دلیل اذعان ژنرال‌های ارتش به عدم آمادگی و بالاخص عدم تمایل افکار عمومی توان انجام ین کار را نداشت.


دولت روزولت ادعا نمود که به هیچ وجه منتظر حمله‌ای از جانب ژاپن نبود

رابرت منزیس (Robert Menzies)، نخست‌وزیر استرالیا که در 11 می 1941 با روزولت دیدار نمود، وی را اینگونه توصیف می‌کند: "وی نسبت به جایگاه مرکزی چرچیل در جنگ احساس حسادت می‌کرد... وی که در جنگ گذشته زیر نظر وودرو نلسون آموزش دیده منتظر فرصتی است تا آمریکا را وارد جنگ ساخته و خود را از شر شعار احمقانه دوران انتخابات یعنی دور نگه داشتن مردم از جنگ رهایی ببخشد." روزولت در ابتدا منتظر آلمان ماند تا این کشور به آمریکا اعلان جنگ نماید اما این اتفاق نیفتاد و بنابراین مانورهای سیاسی و اقتصادی خود را برای ایجاد بحران با ژاپن آغاز نمود.


حمله به پرل‌هاربر در زمان نخست‌وزیری ژنرال توجو انجام گرفت

در آن زمان ژاپن از جانب متفقین و آمریکا تحت تحریم بود. این کشور بدون دسترسی به آهن، نفت، کتان، لاستیک و دیگر مواد حیاتی توان ادامه جنگ در چین را نداشت به همین دلیل وارد مذاکراتی فشرده با آمریکا شد تا بتواند این مواد را تهیه نماید. ممانعت روزولت از ارائه پیشنهادی منطقی باعث گشت تا دولت میانه‌روی ژاپن به سرکردگی کونویه (Konoye) شکست خورده و دولتی جدید و جنگ‌طلب به ریاست ژنرال توجو (Tojo) در ژاپن سر کار آید. در 3 نوامبر 1941، سفیر آمریکا طی تلگرافی به وزارت خارجه اعلام نمود که تحریم‌های اقتصادی ممکن است ژاپن را وادار به یک "هاراکیری ملی" نموده و این کشور وارد جنگ با آمریکا شود. بخش اعظمی از منابع خبری آمریکا نیز به این کشور اطلاع می‌دادند که ژاپن دست به حمله‌ای علیه آمریکا خواهد زد.


کشتی یو‌اس‌اس‌آریزونا در زمان حمله پرل هاربر

رمزگشایی از پیام‌های سری ژاپنی‌ها در مورد تصمیم به حمله

ژاپنی‌های برای دستیابی به مواد اولیه برنامه‌ای برای حمله به قلمرو هند شرقی هلند (اندونزی) کنونی را در سر می‌پروراندند تا بدین ترتیب بریتانیا را در آن منطقه زمینگیر نمایند و البته برای سیطره بر اقیانوس آرام باید ناوگان آمریکایی مستقر در پرل‌ هاربر را نیز مورد هدف قرار می‌دادند. این حمله قماری خطرناک بود زیرا امکان نداشت آمریکا در صورت آغاز تحرکات ژاپن، ناوگان خود را در ان منطقه بی‌حرکت نگه دارند. اما ژاپنی‌ها نمی‌دانستند که روزولت نیز نقشه‌ای دیگر در سر دارد و تمام ناوگان پرل هاربر را بدون کوچکترین مقاومتی تقدیم آنها خواهد نمود. ژاپنی‌ها هم‌اکنون آخرین سعی خود را در جهت پیشبرد مذاکرات انجام می‌دادند. کوروسو (Kurusu) به واشنگتن فرستاده شد تا مذاکرات را به همراه دریاسالار نمورا (Nomura) به سرانجام برسانند.


هال، وزیر امور خارجه آمریکا در کنار نمورا و کوروسو، فرستاده ویژه

نمورا و کوروسو تا آخرین لحظه سعی در انعقاد توافقنامه‌ای با آمریکا داشتند

در همان زمان دولت انگلستان توانست برخی مکاتبات تلگرافی دولت ژاپن را ردیابی نماید. در تلگراف 5 نوامبر 1941 تلگرافی از توکیو به واشنگتن (نمورا) ارسال شد مبنی بر اینکه: "توافقنامه بین توکیو و واشنگتن باید تا 25 نوامبر قطعی گردد. در 6 نوامبر تلگرافی ارسال شد که در آن در مورد سفر کوروسو به نمورا اطلاع داده شده و سفر مذکور به صورت "آخرین امید برای مذاکره" توصیف گشته بود. کوروسو پس از انجام مذاکرات طی تلگرافی به توکیو اعلام نمود که "در مورد منطقی بودن اقدام تهاجمی تردید دارد." سپس در 22 نوامبر نیروهای بریتانیایی تلگرافی دیگر را ردیابی نمودند که در آن ضرب‌الاجل تا 29 نوامبر تمدید شده بود. در ادامه تلگراف چنین نوشته شده بود: "این ضرب‌الاجل را مطلقا نمی‌تواند تغییر داد. پس از آن رویدادها به صورت خودکار اتفاق خواهند افتاد." این رویدادها به غیر از تهاجم نظامی چه چیز دیگری می‌توانند باشند. بنابراین دولت آمریکا یقینا در آن زمان می‌دانست که پایان این مذاکرات به معنای آغاز جنگ خواهد بود. مذاکرات به نتیجه‌ای نرسیده و پیشنهادات ژاپنی‌ها رد شد.


کشتی یو‌اس‌اس‌کالیفرنیا در حال غرق شدن

روزولت و مشکل چگونگی حمله به آمریکا!

تنها مشکل باقیمانده این بود که ژاپنی‌ها به کجا حمله خواهند کرد؟ آیا هدف آنها سنگاپور خواهد بود یا جزایر انگلیسی و هلندی. این حملات نمی‌توانستند چندان مثمر ثمر باشند زیرا تنها زمانی ورود آمریکا به جنگ کاملا توجیه می‌گشت که خود آمریکایی‌ها تحت تهاجم قرار گیرند. بنابراین روزولت تصمیم‌ گرفت با اعلام ضرب‌الاجلی ژاپنی‌ها را در بن‌بست جنگ قرار دهد. بدین ترتیب، کوردل هال، وزیر وقت امور خارجه، در 26 نوامبر اولتیماتومی را تسلیم ژاپنی‌ها نمود. از ژاپنی‌ها خواسته شده بود که: 1. از چین خارج شوند، 2. از هند و چین خارج شوند و 3. از بلوک متحدین خارج شوند. دولت آمریکا به خوبی می‌دانست که ژاپنی‌ها حاضرند دست به "هاراکیری ملی" بزنند اما این تحقیر را قبول نخواهند کرد. ژنرال مارشال، رئیس ستاد مشترک، و دریاسالار هارولد استارک (Harold Stark)، فرمانده عملیات‌های دریایی، طی یادداشتی از رئیس‌جمهور خواستند که این اولتیماتوم را صادر نکند. گفته می‌شوند که رئیس‌جمهور پس از صدور اولتیماتوم از وجود چنین درخواستی مطلع گردید! دلیل این درخواست عدم آمادگی نیروهای آمریکایی برای جنگ احتمالی بود و مشخص نیست که چگونه رئیس‌جمهور آمریکا که نقش فرماندهی کل قوای مسلح را نیز دارد از این امر مطلع نبوده است.




ژنرال مارشال (فرمانده ستاد مشترک) و دریاسالار استارک، فرمانده نیروی دریایی آمریکا در زمان حمله پرل هاربر

پرل‌هاربر در مه

دو فرمانده آمریکایی مسؤول در پرل‌هاربر یعنی ژنرال والتر شورت (Walter Short) و دریادار ادوارد کیمل (Edward Kimme) در بی‌خبری محض قرار داشتند. پرل‌هاربر از نقاطی که نیروهای ژاپنی در آنها در حال آمادگی و اعزام بودند بیش از 1500 کیلومتر فاصله داشت. جمع‌آوری اطلاعات در مورد این نواحی بر عهده سازمان‌های دیگر بود و این سازمان‌ها مستقیما به واشنگتن گزارش می‌دادند. بنابراین برای کسب اطلاعات در مورد این اقدامات به واشنگتن متکی بودند. در 26 جولای، کیمل طی نامه‌ای از استارک پرسید که در برنامه‌های دولت در صورت بروز جنگ بین انگلستان و ژاپن چیست؟ استارک در پاسخ نوشت: "وقتی این سؤالات را از روزولت می‌پرسم، فقط لبخند می‌زند و می‌گوید: "اینها را از من نپرس!" تا ماه اکتبر کیمل نتوانسته بود جوابی برای سؤال خود دریافت دارد. در 25 نوامبر،‌استارک متوجه شد که ضرب‌الاجل ارائه خواهد شد و این امر را به اطلاع کیمل رساند. احتمالی که کیمل از آن می‌ترسید در شرف وقوع بود و ظرف چند روز آتی ژاپنی‌ها به احتمال زیاد در هندوچین، تایلند و برمه پیشروی می‌کردند. اما کیمل در مورد این وضعیت جمله‌ای می‌نویسد که غیرقابل باور به نظر می‌رسد: "لعنت بر من اگر بدانم که آمریکا چکار می‌خواد انجام دهد."




دریادار کیمل و ژنرال والتر شورت

دولت آمریکا این دو ژنرال را به عنوان مقصرین اصلی شکست در پرل هاربر معرفی نمود

در 28 نوامبر تلگرافی توسط انگلیسی‌ها ردگیری شد که در آن ژاپنی‌ها از "پایان مذاکرات با آمریکا" خبر می‌دادند و اینکه پیشنهادات آمریکایی‌ها تحقیر کننده است. در 30 نوامبر، یک پیام رمزگذاری شده دیگر به دست آمد که در آن به سفیر ژاپن در آلمان اعلام شده بود به دولت این کشور اطلاع دهد که روابط بین آمریکا و شوروی پایان یافته و جنگ بسیار زودتر از آنچه قدرت‌های انگلوساکسون می‌پندارند آغاز خواهد شد. روز بعد نیز سازمان‌های اطلاعاتی انگلستان گزارش دادند که ناو‌های هواپیمابر ژاپن آب‌های ساحلی خود را ترک نموده‌اند. بنابراین در این زمان دولت آمریکا به خوبی می‌دانست که جنگ طی چندین روز آتی آغاز خواهد شد.

اما کیمل در مورد هیچکدام از این مسائل چیزی نمی‌دانست. به وی فقط اعلام نمودند که شاید ژاپن طی روزهای آتی اقدامات تجاوزطلبانه‌ای انجام دهد. در آن زمان مارشال در واشنگتن حضور نداشت و استیمسون به عنوان نائب رئیس ستاد مشترک به کیمل اعلام داشت: "آمریکا تمایل دارد که اولین حرکت آشکار از جانب ژاپن صورت بگیرد." از کیمل و شورت خواسته شد که: "قبل از انجام اقدامت خصمانه طرف مقابل، عملیات‌های شناسای و دیگر اقدامات ضروری را انجام دهید اما به نحوی که جمعیت بومی آگاه نشده و نیت ما برملا نگردد." این دو فرمانده بر اساس اطلاعاتی که از واشنگتن گرفتند تنها به صدور هشدار خرابکاری داخلی – چند هزار نفر ژاپنی در جزایر هاوایی زندگی می‌کردند – بسنده نمودند.


تصاویری از حمله نیروهای ژاپنی به پرل هاربر

برای دانلود اینجا کلیک کنید

نکته شایان توجه اینجاست که ناوگان تحت هدایت کیمل برای حفاظت از پرل‌هاربر در آنجا مستقر نشده بود بلکه حفاظت از آنجا بر عهده نیروهای ارتشی تحت فرماندهی شورت و نیز تأسیسات خود بندر بود. با این حال شورت بعد از 27 نوامبر هیچگونه پیام دیگری از واشنگتن دریافت نکرد. در حالیکه به ژنرال مک‌آرتور در فیلیپین اعلام شده بود که خود را برای جنگ آماده نماید، به فرمانده‌هان پرل‌هاربر دستور داده شده بود که وضعیت هشدار در مورد خرابکاری داخلی را پیاده ساخته و از هر گونه جابجایی نیروها اجتناب ورزند.

دولت آمریکا به شورت اعلام نکرد که وضعیت هشدار را تغییر دهد. به کیمل نیز دستور نداد تا ناوگان خود را از پرل هاربر خارج سازد تا بتواند از آن دفاع نماید. آنها می‌خواستند چنین نشان دهند که در زمان حمله ژاپنی‌ها وضعیت در صلح کامل قرار داشت و نیروهای آمریکایی کاملا غافلگیر شدند. از این رو به کیمل و شورت دستور داده شد که هیچ کاری انجام ندهند، چنان که گویی مطمئن بودند حمله به پرل هاربر انجام نخواهد گرفت.


لحظه انفجار ناو یو‌اس‌اس‌آریزونا

آمریکایی‌ها یک روز قبل از حمله از تصمیم ژاپن برای قطع رابطه و اعلام جنگ آگاه بودند

دولت آمریکا بدون هیچگونه تأخیری از واکنش ژاپنی‌ها نسبت به اولتیماتوم آگاه بود. در روز حمله – یکشنبه – ژاپنی‌ها درخواست نمودند ساعت 1 بعد از ظهر با هال دیدار نمایند. آنها تأخیر داشتند و در زمانی که بمب‌ها بر فراز پرل‌هاربر فرود می‌آمدند یادداشت قطع روابط به آمریکا را تسلیم وزارت امور خارجه نمودند. دولت آمریکا اعلام کرده که این حمله کاملا ناگهانی و بدون اطلاع قبلی انجام گرفته و نیروهای آمریکایی غافلگیر شده‌اند. اما واقعیت چیز دیگری است. روز قبل – شنبه – سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا یک پیام رمزگذاری شده را که از ژاپن به هیأت مستقر در واشنگتن ارسال شده بود، ردیابی نمودند. این پیام همان یادداشت پایان روابط بود. اعضای دولت آمریکا و روزولت می‌دانستند که کشتی‌ها، هواپیماها و نیروهای ژاپنی با استفاده از تاریکی شب به سوی اهداف خود در حرکت هستند. آنها می‌دانستند در اقیانوس آرام دو فرمانده با آمادگی ناچیز وجود دارند که به اطلاعاتی رسیده از جانب آنها متکی هستند. با این حال به آنها اطلاعی داده نشد و حتی دریاسالار استارک نیز از وجود این یادداشت تا صبح روز بعد مطلع نبود.


رزمناو یو‌اس‌اس‌وست‌ویرجینیا مورد اصابت دو بمب هوایی و هفت اژدر قرار گرفت.

7 دسامبر 1941

ساعت 11 روز یکشنبه اعضای دولت جلسه‌ای برگزار کردند تا در مورد این پیام رمزگشایی شده گفتگو نمایند. در همان حین پیامی دیگر ردگیری شد که در آن بیان شده زمان تسلیم پیام قطع روابط به واشنگتن 1 بعد از ظهر خواهد بود. سرهنگ کرامر (Kramer) یادداشت بسیار مهمی به ناکس، وزیر جنگ، داد مبنی بر اینکه ساعت یک بعد از ظهر به وقت واشنگتن مقارن با طلوع صبح در هونولولو و نصف شب در مانیل است. از آنجایی که حمله هوایی نیز در سپیده‌دم انجام می‌گیرد بنابراین هدف ژاپنی‌ها پرل‌هاربر خواهد بود. ژنرال مارشال تا ساعت 11:25 یکشنبه از اخبار مطلع نشد و سپس پیام هشداری برای ژنرال شورت فرستاد. در زمان ارسال پیام در حدود 1 ساعت و 45 دقیقه به وقت حمله باقی مانده بود. طی این زمان بسیاری از کشتی‌ها می‌توانستند حرکت نمایند، نیروهای در دسترس می‌توانستند بسیج گردند و هر هواپیمای در دسترسی می‌توانست به پرواز در آید. ژنرال مارشال می‌توانست به صورت تلفنی به شورت اطلاع دهد. وی همچنین می‌توانست از فرستنده موج کوتاه قدرتمند نیروی دریایی استفاده نماید. اما به جای آن تصمیم گرفت که پیام را با سیستم رادیویی تجاری در ساعت 12:18 به شورت ارسال کند. این پیام در زمانی که بندر زیر ضربات سهمگین نیروی هوایی ژاپن قرار داشت به دست ژنرال شورت رسید. مارشال جلوگیری از ردیابی پیام را دلیل انتخاب سیستم رادیویی تجاری عنوان نمود. اما نکته اینجاست که حتی در صورت ردگیری، ژاپنی‌ها از کاری که در حال انجام دادن آن بودند مطلع می‌گشتند، اما ژنرال شورت نیز می‌توانست خود را آماده سازد.





هواپیماهای ژاپنی در حال حمله

ورود آمریکا به جنگ با پرل هاربر و خروج با بمب اتمی

بدین ترتیب روزولت توانست در فردای روز حمله به پرل هاربر به راحتی مجوز کنگره برای ورود به جنگ را بگیرد. مردم آمریکا نیز که کشور خود را در معرض حمله‌ای ناگهانی و بدون اعلان قبلی می‌دیدند به آسانی فریب دولتمردانشان را خوردند. بدین ترتیب ابرقدرت در حال ظهور وارد میدان جنگ شد تا صاحبان صنایع نظامی دوران طلایی خود را آغاز نمایند و نخبگان قدرت نیز شروع به چنگ‌اندازی به سراسر جهان نمایند. قریب به چهل و یک هزار آمریکایی جزو کشته شدگان این جنگ بودند و البته میزان تلفات سایر ملل بسیار بالاتر بود. تنها در حملات اتمی به هیروشیما و ناکازاکی که برای مجبور ساختن ژاپن به تسلیم انجام گرفت 150 هزار ژاپنی را خاکستر نمودند.


فیلم سخنرانی فرانکلین دی روزولت در مورد پرل هاربر

برای دانلود اینجا کلیک کنید


منابع و مآخذ:

[1] C. Wright Mills, The Power Elite, New York, 1956.
[2] Cited in Charles Higham, Trading with the Enemy: An Exposé of The Nazi-American Money Plot 1933-1949, New York, 1983, p. 163.
[3] Robert B. Stinnett, Day of Deceit: The Truth about FDR and Pearl Harbor, New York, 2001, p. 17.
[4] Cited in Sean Dennis Cashman, America, Roosevelt, and World War II, New York and London, 1989, p. 56; .
[5] Edwin Black,Nazi Nexus: America’s Corporate Connections to Hitler’s Holocaust, Washington/DC, 2009, p. 115.
[6] Floyd Rudmin, "Secret War Plans and the Malady of American Militarism,” Counterpunch, 13:1, February 17-19, 2006. pp. 4-6,
http://www.counterpunch.org/2006/02/17/secret-war-plans-and-the-malady-of-american-militarism
[7] Jacques R. Pauwels, The Myth of the Good War: America in the Second World War, Toronto, 2002, pp. 50-56. The fraudulent practices of Lend-Lease are described in Kim Gold, "The mother of all frauds: How the United States swindled Britain as it faced Nazi Invasion,” Morning Star, April 10, 2003.
[8] Cited in David Lanier Lewis, The public image of Henry Ford: an American folk hero and his company, Detroit, 1976, pp. 222, 270.
[9] Jacques R. Pauwels, "70 Years Ago, December 1941: Turning Point of World War II,” Global Research, December 6, 2011,
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=28059.
[10] Rudmin, op. cit.
[11] See e.g. Howard Zinn, A People's History of the United States, s.l., 1980, p. 305 ff.
[12] Patrick J. Hearden, Roosevelt confronts Hitler: America's Entry into World War II, Dekalb/IL, 1987, p. 105.
[13] "Anti-Japanese sentiment,” http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Japanese_sentiment
[14] Patrick J. Buchanan, "Did FDR Provoke Pearl Harbor?,” Global Research, December 7, 2011,
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=28088 . Buchanan refers to a new book by George H. Nash, Freedom Betrayed: Herbert Hoover’s Secret History of the Second World War and its Aftermath, Stanford/CA, 2011.
[15] Stinnett, op. cit., p. 6.
[16] Stinnett, op. cit., pp. 5, 9-10, 17-19, 39-43; Buchanan, op. cit.; Pauwels, The Myth..., pp. 67-68. On American intercepts of coded Japanese messages, see Stinnett, op. cit., pp. 60-82. "Rattlesnakes”-quotation from Buchanan, op. cit.
[17] Stinnett, op. cit., pp. 152-154.
[18] Pauwels, "70 Years Ago…”
[19] See Jean Bricmont, Humanitarian imperialism: Using Human Rights to Sell War, New York, 2006.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 22
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 7
  • ژورنالیست ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۶
    3 7
    به نظر من آمریکا حق داشت ژاپن رو بمباران اتمی کرد.اصولا تا روی مار پا نذاری نیشت نمیزنه
  • ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۶
    2 6
    بهترین موقیعت بود تا آمریکا نابود بشه حیف شد که از دست رفت
  • ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۶
    6 3
    الحق که امریکا زورگو ترین کشور دنیا است خودش 10000 تا بمب اتم داره حالا های به همه کشور ها میگه که بمب های اتمی شون رو نابود کنند
  • هومن ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۶
    7 1
    انتشار گزارش ها و تحلیل های ویژه از این دست ، شاهکار سایت مشرق است. با تشکر.
  • ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    3 1
    گزارش جالبی بود
  • رضا ۰۰:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    3 1
    البته از یک نظر ژاپن تقاص جنایتهای خودش و در جنگ با چین و کره پس داد . انشاالله امریکا هم بزودی باید تقاص پس بده.
  • سیروس ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    2 1
    مار؟؟؟ تو از کجا میدونی کلک؟ نکنه خودت هم آره؟ :)
  • مجتبی ۰۱:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    4 1
    ژاپن یا مردم بیگناه پناه گرفته در شهر ها ؟ معنای ژورنالیست را هم فهمیدیم !
  • ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    1 3
    یعنی مطمئن باشیم این پیام رو خود دست اندرکاران مشرق نزاشتن؟!!!
  • ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    2 1
    متکبر و گستاخ
  • ۰۲:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    2 2
    آخه تو چقدر بی شعوری که این حرف رو می زنی؟!! کی حق داره جون مردم بی گناه رو بگیره؟؟؟ طبق این گزارش اولا آمریکا خودش خواسته که به نیروهاش حمله بشه. دوما اونم می تونست مقر های نظامی ژاپن رو بزنه امیدوارم اگر یه روزی تو ایران جنگ برقرار شد و فقط یه بمب قرار بود بیفته تو ایران اون یه بمب تو خونه تو بیفته تا بفهمی
  • ۰۲:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    0 0
    ژورنالیست. غربگرای بدبخت مگه روزنامه نگار خودمون چشه؟
  • ایرج کی شمس ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    1 2
    تو واقعاً روزنامه نگاری، که همچین حرفی زده اید؟ متأسفم برات، تو که باید حامی مردم باشی؟ فکر نکنم تو باید یک شارلاتان و اراذل خیابانی که مردم را تهدید و آزار می دهد. پس مردم بی گناه چی؟ آمریکا که می دانست زورش به ژاپن نمی رسه، از کار کثیف همیشگی اش یعنی از بمب اتمی استفاده کرد. و این کار را در جنگ ایران هم با دادن بمب به صدام حسین تکرار کرد. چرا باید همیشه مردم چوب اشتباه دولتمردانشان را بخورند. این مظلب هم در مورد دولت احمدی نژاد ایران صدق می کند. با این بحران ها و سیاست های مضحک مردم را در مضیقه و منگنه گذاشته است.
  • ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    1 1
    خوب آسمون ریسمون و بافتی بدهگارهم شدن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • محمد ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    1 0
    اسلام: هدف وسیله را توجیه نمیکند صهیونیست: توجیه میکند
  • علی ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۸
    1 2
    آمریکا به ژاپن حمله کرد تا جلو جنایت اونا را در کره و چنین بگیره اما نیروهای این کشور از نیرو هوایی ژاپن شکست خوردن و خسارت زیادی دیدن و امریکا برای جلوگیری از جنایت ژاپن و خسارت دیدن خودش تهدید کرد یا ژاپن جنگ علیه چین و کره را متوقف کند یا از بمب اتم استفاده میکند دیگه دعوا نکنید خودتون قضاوت کنید
  • ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
    3 0
    امریکا هیچ وقت دلش برای کسیی نسوخته
  • ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۳
    1 1
    بسیار عالی بود امیدوارم بتوانید در اینده ای نزدیک اطلاعات بیشتری راضمیمه کنید با ارزوی موفقیت روز افزون شما
  • نادر ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    0 2
    به نظر من فرهنگ و قدرت ژاپنی ها باید نمونه ای برای مردم ایران باشه مردم ژاپن در کشوری بدون نفت و مواد معدنی به لالاترین پیشرفت ها دست پیدا کردند.من با فرهنگ ژاپنی "آشنایی دارم زنان ژاپنی مانند ایرانی دارای نجابت خاصی هستند
  • نادر ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
    0 1
    در زمان جنگ جهانی ژاپن تحت تحریم جهانی بود، ژاپن جهت شکستن تحریم ها و وارد کردن آمریکا به جنگ نقشه حمله به پایگاه هوایی هاربر در هاوایی را کشید، علی رقم اینکه حمله در صبح روز یکشنبه انجام شد ژاپنی ها خوشان انتظار این همه غافلگیری و موفقیت را نداشتند. همله در 3 نوبت انجام شد که مخرب ترین حمله در بار دوم بود و حمله اول برای شکستن دیوار دفاعی بود بعد از آن توانست تا تقریبا 3 سال بر جزایر اقیانوس آرام مسلط شوند،و از منابع تایلند و هند غربی استفاده کند البته هواپیما های زیروی ژاپنی که بهترین هواپیما های دنیا بودند نیز نقش مهمی در این پیروزی داشتندژاپن کوچک و بدون چاه نفت و معادن مردمی هستند که میتوانند برای ما الگو باشند با 3200 ساعت کار سالانه پر کارترین مردم دنیا هستند و بدون ادعا و خوش اخلاق و نجیب و تنها کشوری که توانست خاک آمریکارا مورد حمله قرار دهد (ایالت هاوایی) حمله کند-
  • ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۸
    1 3
    به آمریکا حق میدم که همه جور از خودش دفع کنه حتی با بمب اتم
  • فرهاد ۲۱:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۳
    3 1
    برادر چرت نویس اگه منصفانه وعادلانه نگا کنیم میبینیم که آمریکا همه جوره مقصره جنگه.من کاری به این گزارش ندارم اگه یه کمی تاریخ بدونی متوجه میشی که خیلی سال قبلتر امریکا وانگلیس وسایرکشورای غربی حاکمیت مردم زاپنونقض کردن .بعدشم خودامریکاییا باراه انداختن جنگ اقتصادی ناجوانمردانه وتهدیدباعث شروع جنگ شدن.به هرحال کشتن مردم بیگناهو جنایتای امریکاهیچ جوره توجیه پذیر نیس.مرگ برامریکا مرگ براسرائیل مرگ برانگلیس.شما بیخودی سنگ امریکا ودشمنای غربیوبه سینه نزن اقای چرت نویس

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس