کد خبر 126168
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۵:۵۸

قیمت محصولات کشاورزی با تغییرات بسیاری مواجه است و هر روز شاهد افزایش قیمت‌ها هستیم.

به گزارش مشرق ، عباسعلی نور ضمن بیان مطلب فوق به تابناک، در پاسخ به این سوال که عدم کنترل بازار عرضه چه تاثیری بر معیشت مردم خواهد داشت گفت: دولت‌ها وظیفه دارند عرضه و تقاضا را متوازن و متعادل کنند و کشوری که در آن عرضه و تقاضا در تعادل نباشد، دچار بحران اقتصادی می‌شود.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هشتم با بیان اینکه دولت تشویق به صادرات می‌کند بدون آنکه توازنی در داخل کشور وجود داشته باشد، گفت: عدم توازن در صادرات و واردات باعث نابسامانی می‌شود.

در حال حاضر بخشی از خوار و بار و نیز گوشت تولیدی کشور صادر می‌شود و دلیل آن نیز افزایش کاذب قیمت ارز است. در اواخر دهه ۷۰ نیز شاهد چنین روندی بودیم که حتی برگ درختان نیز صادر می‌شد.

نوسانات ارزی بر عدم توازن معاملات تجاری تاثیر خواهد داشت که در ‌‌نهایت موجب عدم ثبات و افزایش قیمت‌ها می‌شود. دولت‌ها باید عرضه و تقاضا را متوازن کنند. عرضه و تقاضا در کشور تحت تاثیر تصمیمات ناهمگون قرار گرفته است و صادرات و واردات کشور حساب و کتاب ندارد.

این استاد اقتصاد دانشگاه با اشاره به اینکه اگر کسی گوجه و پیاز صادر کند کسی نمی‌گوید چرا صادر می‌شود، گفت: در برخی اقلام کشاورزی با مشکل مواجه هستیم. قسمتی از مشکلات موجود به نظام تولید و مصرف کشور وابسته است.

نظام تولید و مصرف ما واقعا مشکل دارد و هیچ کشوری مانند کشور ما بی‌انضباط نیست. در مسیری که باید کالا از تولید کننده به مصرف کننده برسد ظلمی آشکار در حق تولیدکننده و مصرف کننده می‌شود. هزینه‌های گزاف نگهداری و واسطه‌گرانی که به دنبال سودهای آنچنانی هستند.

نورا با طرح این پرسش اینکه پیاز در بندر عباس ۷۰ تومان است و در تهران ۹۰۰ تومان چه معنایی دارد؟، اظهار داشت: این نشان می‌دهد که واسطه بین تولید کننده و مصرف کننده ماند زالو خون مردم را می‌مکد. باید این سیستم تصحیح شود.

باید روند تولید به مصرف تسهیل شود و راهکاری برای رفع این مشکل اندیشیده شود. همه کشور‌ها از تولیدکننده و مصرف کننده حمایت می‌کنند نه از دلال‌ها. در کشور ما قدرت واسطه‌ها از تولید کننده و مصرف کننده به مراتب بیشتر است و واسطه‌ها سرنوشت دولت و مجلس را تعیین می‌کنند و این اشکال کار است.

وی در ادامه افزود: در سفری که به سیستان داشتم به چشم خود دیدم که کشاورزان گندم خوشه داد خود را به دام‌ها می‌دهند چرا که برای آن‌ها توجیه ندارد با قیمت ۳۹۰ تومان گندم بفروشد و با قیمت بیشتر جو برای دامهای خود تهیه کنند. کجای دنیا گندم خوشه داده را به دام می‌دهند. از همین افغانستان کنار دستمان تا آمریکای جنایتکار!

عباسعلی نورا در ادامه اظهار داشت: این نشان می‌دهد که کار اشکال دارد و واسطه‌ها برای کشور مشکل ایجاد کرده‌اند. نقدینگی برای تولید کننده و مصرف کننده مشکل ایجاد کرده است و باید نظام دهی سالم توزیع کالا باید در کشور اجرا شود چرا که روند جاری باعث گرانی شده و تولید کننده و مصرف کننده را نابود کرده است و از طرف دیگر بازار داخلی را به سمت بازارهای خارجی سوق داده است و تا این روند اصلاح نشود مشکل حل نمی‌شود.

این کارشناس اقتصادی با انتقاد از عدم شفافیت قوانین اقتصادی کشور گفت: واسطه‌ای که بودجه فرهنگی را صرف صادرات می‌کند تا دلار وارد کشور کند اما در طرف دیگر مصرف کننده باید تورم بسیار بالا را تحمل کند. دولت باید مراقب عرضه و تقاضا باشند و صادرات باید حساب و کتاب داشته باشد و دارای برنامه باشد. همه کشور‌ها مازاد کالاهای خود را صادر می‌کنند نه کالاهای مورد نیاز خود را. باید ابتدا نیاز داخل تامین شود و بعد به فکر صادرات باشیم.

نورا بیا بیان اینکه دولت کنترلی بر حجم تولید داخل ندارد، گفت: بازار محصولات کشاورزی کشور موجی است و جهاد کشاورزی برنامه‌ای برای سامان دادن به این وضعیت ندارد.

 توازنی در کشت محصولات وجود ندارد. زمانی تولید سیب زمینی زیاد می‌شود و زمانی تولید پیاز و این نشان می‌دهد که جهاد کشاورزی برنامه‌ای برای ایجاد توازن در کشاورزی ندارد و وقتی این توازن وجود نداشته باشد مشخص است که نمی‌تواند برنامه ریزی کند.

نظام‌های ما برنامه ریز نیستند و به برنامه اعتقادی ندارند. بزرگ‌ترین مشکل ما این است که برنامه محور نیستیم و کار‌ها بیشتر سلیقه‌ای و دیمی و مقطعی است غافل از اینکه اینگونه تصمیمات تنها می‌تواند مسکن باشد و در بلند مدت کارایی ندارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس